Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Massale demonstraties in Israël • 11 doden in Gaza-Stad na Israëlische luchtaanval

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Organisatoren van demonstratie in Tel Aviv spreken van hoogste opkomst sinds 7 oktober

Volgens de organisatoren van het protest in Tel Aviv was de opkomst vandaag het hoogst van alle demonstraties sinds 7 oktober. Volgens Israëlische media namen er op het hoogtepunt 300.000 mensen deel aan het protest in Tel Aviv. Het Hostages Families Forum, dat het protest organiseerde, spreekt van 550.000 demonstranten.

Ondertussen komt het in Tel Aviv nog steeds tot confrontaties tussen demonstranten en de politie. Een groep demonstranten verplaatste zich naar een hoofdweg om deze te blokkeren.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat de politie flitsgranaten gebruikt om de demonstranten uit elkaar te drijven. Het is onduidelijk hoeveel arrestaties er zijn verricht. Op beelden is te zien dat demonstranten verschillende brandjes hebben gesticht op de straat.

Al maandenlang gaan familieleden van de gijzelaars iedere week de straat op om te eisen dat de Israëlische regering een deal sluit met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen. Volgens hen zal het voortzetten van de huidige aanpak er niet toe leiden dat de resterende gijzelaars levend terugkeren.

Het Israëlische leger vond vannacht de lichamen van zes gijzelaars in een tunnel onder Rafah. Volgens het leger waren de zes kort daarvoor door Hamas gedood. Hamas ontkent dat en zegt dat de gijzelaars zijn omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen. Het Hostages Families Forum houdt de Israëlische premier Netanyahu en zijn regering verantwoordelijk voor hun dood, omdat zij een overeenkomst met Hamas in de weg zouden staan.

  • EPA
    Volgens de organisatoren was dit het grootste protest in Israël sinds 7 oktober
  • AFP
    Een demonstrant op de hoofdweg in Tel Aviv
  • AFP

Honderdduizenden demonstranten op de been in Tel Aviv

In verschillende Israëlische steden zijn massa's demonstranten op de been. Volgens Israëlische media namen er in Tel Aviv op het hoogtepunt ongeveer 300.000 mensen deel aan het protest. Ze eisen dat de Israëlische regering een deal sluit met Hamas om de Israëlische gijzelaars vrij te krijgen.

Een deel van de demonstranten in Tel Aviv heeft zich naar een hoofdweg verplaatst om deze te blokkeren. Daar kwam het tot verschillende confrontaties tussen demonstranten en de politie. Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn er tot nu toe 15 demonstranten opgepakt. Naar schatting zijn er in heel Israël ongeveer 500.000 demonstranten de straat op gegaan.

Morgen is er een grote staking om de regering verder onder druk te zetten. Hierdoor is onder meer de luchthaven van Tel Aviv morgenochtend gesloten. Het Israëlische leger vond vannacht de lichamen van zes gijzelaars in een tunnel onder Rafah. Volgens het leger waren de zes kort daarvoor door Hamas gedood. Hamas ontkent dat en zegt dat de gijzelaars zijn omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen.

Demonstranten blokkeren wegen in Tel Aviv

11 doden in Gaza-Stad na Israëlische luchtaanval

In Gaza-Stad zijn 11 mensen gedood en tientallen gewond geraakt door een Israëlische luchtaanval. Dat meldt de Palestijnse Burgerbescherming, die zegt dat hierbij een school is getroffen waarin ontheemde Palestijnen waren ondergebracht.

Een woordvoerder van de Burgerbescherming zegt tegen persbureau AFP dat een vrouw en een meisje werden gedood bij de aanval.

Het Israëlische leger meldde dat de luchtmacht een Hamas-"commando- en controlecentrum" had geraakt dat zich in het gebouw bevond. "De luchtmacht heeft Hamasterroristen aangevallen die opereerden vanuit een commando- en controlecentrum in het gebied dat voorheen dienst deed als de Safad-school in Gaza-Stad", aldus het leger.

Unicef: vaccinatiecampagne tegen polio goed van start gegaan

Volgens Unicef is de vaccinatiecampagne tegen polio vandaag goed van start gegaan. Israël heeft ingestemd met een tijdelijke stop van enkele gevechtsoperaties in Gaza, om gezondheidswerkers de gelegenheid te geven vaccins toe te dienen aan 640.000 Palestijnse kinderen.

Eind juni troffen onderzoekers polio aan in het afvalwater in Gaza. Het was de eerste keer in 25 jaar dat de ziekte werd aangetroffen in de Gazastrook. Vorige week kwam de bevestiging dat er een jongetje besmet was. Het virus kreeg weer een kans doordat het rioolstelsel en de waterleidingen door de oorlog zijn verwoest, en de honderdduizenden vluchtelingen gedwongen zijn om dicht op elkaar te leven in gebieden waar nauwelijks sanitaire voorzieningen zijn.

Gisteren kregen de eerste kinderen al een vaccin toegediend, maar de grootschalige vaccinatiecampagne begon vandaag in Centraal-Gaza. De campagne duurt hier drie dagen, daarna volgen Zuid-Gaza en het noorden. De WHO krijgt per zone drie dagen de tijd, met indien nodig een dag uitloop.

  • AFP
    Een meisje in Zawayda in Centraal-Gaza krijgt het vaccin toegediend
  • AFP
    Zawayda, Centraal-Gaza
  • Reuters
    Een jongetje wordt gevaccineerd in Deir Al-Balah
  • Reuters
    Kinderen in de rij voor een vaccinatie in Deir Al-Balah

Een woordvoerder van Unicef zegt tegen de BBC dat 90 procent van alle kinderen in Gaza die jonger zijn dan tien gevaccineerd moeten worden om de zeer besmettelijke ziekte te bestrijden. Hij zegt "zeer hoopvol" te zijn dat die doelstelling zal worden behaald. Over een aantal weken moet een tweede dosis worden toegediend.

Philippe Lazzarini, hoofd van de VN-organisatie UNRWA voor Palestijnse vluchtelingen, spreekt op X van een "race tegen de klok". Op beelden is te zien dat er lange rijen staan voor een UNRWA-kliniek.

Bedrijven en organisaties sluiten zich aan bij stakingen

Steeds meer vakbonden en organisaties kondigen aan zich aan te sluiten bij de landelijke stakingen in Israël morgen om de druk op premier Netanyahu op te voeren om tot een akkoord te komen met Hamas. Eerder lieten

Het hoofd van Histadrut, de grootste vakbond in Israël, heeft opgeroepen om vanaf 06.00 uur lokale tijd morgen te staken. "Een deal is belangrijker dan wat dan ook", citeert de Israëlische kant de Times of Israel hem. Ook het vliegveld Ben Gurion, het grootste Israëlische vliegveld, zal morgen vanaf 08.00 uur gesloten zijn.

Ook het hoofd van de Israëlische Orde van Advocaten roept alle advocaten op morgen te staken.

Honderden demonstranten voor kantoor premier Netanyahu

Israëlische media melden dat honderden demonstranten zich hebben verzameld voor het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu in Jeruzalem. Ze eisen een deal waarbij de gijzelaars die door Hamas gevangen worden gehouden in de Gazastrook vrijgelaten worden.

Voor vanavond staan verschillende demonstraties gepland. Het Hostages and Missing Families Forum, een groep die de belangen van de gijzelaars in Gaza behartigt, heeft opgeroepen tot een grote landelijke staking morgen om het land economisch stil te leggen.

Verschillende gemeentes hebben aangegeven dat ze gehoor gaan geven aan de oproep. Het Israël Business Forum, dat het merendeel van de werknemers van de grootste bedrijven van het land vertegenwoordigt, kondigde eerder vandaag al aan zich aan te sluiten.

Demonstranten voor het kantoor van premier Netanyahu in Jerusalem

Vijfde dag grote Israëlische aanval in Jenin op Westelijke Jordaanoever

Voor de vijfde dag op rij gaat de grootschalige Israëlische aanval op de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever door. Het leger spreekt van een anti-terreuroperatie. Israëlische bulldozers vernietigen straten en gebouwen. Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat er sinds afgelopen woensdag 14 Palestijnse inwoners gedood zijn en tientallen anderen gewond zijn geraakt.

Israëlische bulldozers vernietigen een straat in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever

Artsen zonder Grenzen liet gisteren weten dat de Israëlische troepen de toegang tot gezondheidsfaciliteiten belemmeren in Jenin. Daarbij waren ook ambulances het doelwit volgens de organisatie.

De ultrarechtse Israëlische minister van Financiën Smotrich heeft vanochtend een bezoek gebracht aan de plek waar vanochtend drie Israëlische politieagenten werden gedood bij een grenspost. Hij zei dat er een vergelijkbare aanslag als de Hamas-aanslag van 7 oktober vanuit de Westelijke Jordaanoever kan komen, tenzij Israël preventieve aanvallen uitvoert om terrorisme tegen te gaan.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, in 1967, tegelijk met de Gazastrook. Sindsdien houdt Israël het gebied bezet. In delen ervan hebben Palestijnen een vorm van zelfbestuur. Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo'n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin zij wonen illegaal.

Families gijzelaars doet oproep aan Netanyahu en roept op tot stakingen

Het Hostages Families Forum, een groep die de belangen van de gijzelaars in de Gazastrook vertegenwoordigt, roept de Israëlische premier Netanyahu op om het land toe te spreken en verantwoordelijkheid te nemen voor "het in de steek laten" van de gijzelaars. De organisatie doet de oproep nadat het Israëlische leger gisteren de lichamen van zes gedode gegijzelden had gevonden in de Gazastrook.

"De vertraging in het ondertekenen van de deal heeft geleid tot hun dood en die van vele andere gijzelaars", schrijft de groep in een verklaring. Ook roept de organisatie op tot landelijke stakingen om "morgen de economie stil te leggen."

Netanyahu liet vanochtend in een verklaring weten dat Israël niet zal rusten voordat de Hamasstrijders gevonden zijn die de gijzelaars hebben gedood. Volgens de premier toont de dood van de gijzelaars dat Hamas geen deal wil.

"Stop met iedereen de schuld geven. Neem verantwoordelijkheid voor uw fouten", schrijft Het Hostages Families Forum in een reactie op de woorden van de premier op X. "U bent de premier, de verantwoordelijkheid om de gegijzelden terug te brengen ligt bij u. We verwachten niet dat de terrorist Sinwar de ontvoerden wil terugbrengen, we verwachten dat de premier van Israël alles, alles, alles doet om de ontvoerden terug te brengen naar huis." Ook hekelt de organisatie de focus van Netanyahu op de Philadelphi Corridor. "Het is uw beslissing om de positie van het hele veiligheidsapparaat te negeren."

Landelijke stakingen

Naast grote demonstraties vanavond, roept de organisatie op tot landelijke stakingen vanaf morgen om "de economie stil te leggen."

Het Israël Business Forum, dat het merendeel van de werknemers van de grootste bedrijven van het land vertegenwoordigt, heeft aangekondigd zich aan te sluiten bij de oproep tot staking van de families van de gijzelaars, meldt de Israëlische krant The Times of Israël. De organisatie roept iedereen op "om niet onverschillig te blijven tegenover het in de steek laten van de ontvoerden terwijl ze volgens het hele veiligheidssysteem gered hadden kunnen worden".

Ook oppositieleider Lapid heeft zich aangesloten bij de oproepen om het land lam te leggen. "Hun dood had voorkomen kunnen worden. Het was mogelijk om tot een deal te komen", schrijft hij op X. "Er is een meerderheid voor zo'n deal bij het volk, er is een meerderheid voor zo'n deal in de Knesset." De Knesset is het Israëlische parlement.

Een demonstratie in Tel Aviv gisteravond

Gallant: 'Draai beslissing over Philadelphi Corridor terug'

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft op X het Israëlische kabinet opgeroepen de beslissing van afgelopen donderdag over de militaire aanwezigheid bij de Philadelphi Corridor terug te draaien. Donderdagavond gaf het kabinet groen licht voor de blijvende aanwezigheid van Israëlische troepen langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Alleen Gallant stemde tegen. Hij roept nu het kabinet op opnieuw bij elkaar te komen en de beslissing terug te draaien.

"Het is te laat voor de gijzelaars die in koelen bloede werden vermoord", schrijft Gallant op X. "De gijzelaars die nog steeds in gevangenschap van Hamas zitten moeten terug naar huis."

De aanwezigheid van Israëlische troepen in de Philadephi Corridor, en in de Netzarim Corridor in Centraal-Gaza, is een van de belangrijkste pijnpunten in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Hamas wil dat Israël zich terugtrekt uit de Gazastrook.

Hamas heeft gezegd al akkoord te zijn gegaan met een voorstel van de Amerikaanse president Biden, wat weer was gebaseerd op een Israëlisch voorstel en voorzag in de uiteindelijke, volledige, terugtrekking van Israëlische troepen uit de Gazastrook. De Israëlische premier Netanyahu voegde daar later aan toe dat de Israëlische controle van de corridors een "rode lijn" is voor het bereiken van een wapenstilstand, om herbewapening van Hamas te voorkomen.

Twee Israëliërs gedood op Westoever

Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Israëliërs gedood bij een schietpartij bij een grenspost. Een persoon is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde in Tarqumiyah, in het zuiden van de Westoever. Volgens Israëlische media zaten de drie in een politieauto toen ze werden beschoten. Israël zegt dat troepen zijn uitgerukt om de "terroristen" op te pakken.

Deze week begon het Israëlische leger een grote aanval op de Westelijke Jordaanoever. Het leger spreekt van een anti-terreuroperatie en zegt dat het meer dan dan 20 militanten heeft gedood, onder meer in Jenin en Tulkaram. Israël zegt dat ook tientallen militanten de afgelopen dagen zijn opgepakt.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo'n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin zij wonen illegaal.

Alle gevonden gegijzelden geïdentificeerd

Inmiddels zijn alle namen bekend van de zes omgekomen gijzelaars. Naast Hersh Goldberg-Polin zijn ook de lichamen van Eden Yerushalmi, Ori Danino, Alex Lubnov, Almog Sarusi en Carmel Gat gevonden. Volgens het Israëlische leger werd het zestal omgebracht kort voordat ze werden gevonden.

Lees hier meer over de gevonden gegijzelden:

Witte Huis meldt dood van gegijzelde Israëlische Amerikaan en vijf anderen

De Israëlisch-Amerikaanse gijzelaar Hersh Goldberg-Polin is om het leven gekomen in de Gazastrook. Dat hebben zijn familie en het Witte Huis bevestigd. Een aantal uren daarvoor maakte het Israëlische leger bekend meerdere lichamen te hebben aangetroffen tijdens een recente operatie in de Gazastrook. Het Witte Huis meldt dat zes lichamen werden aangetroffen van dode gegijzelden.

Goldberg-Polin werd ontvoerd door Hamas op 7 oktober. Hij woonde met vrienden het muziekfestival bij waar Hamas binnenviel. Hij had zich met een vriend in een schuilkelder verschanst waarin terroristen handgranaten gooiden. Zijn vriend gooide die meerdere keren terug, maar kwam uiteindelijk om het leven bij een explosie. Goldberg-Polin raakte zwaargewond aan zijn arm en werd ontvoerd naar de Gazastrook.

Eind april bracht Hamas een propagandavideo naar buiten waarin Goldberg-Polin de Israëlische regering toesprak. In die video was te zien dat de gewonde arm van Goldberg-Polin geamputeerd is.

'Griekse olietanker die door Houthi's werd aangevallen wordt morgen weggesleept'

De Griekse olietanker die vorige week door de Jemenitische Houthi-rebellen werd aangevallen, wordt morgen weggesleept. Dat meldt een functionaris van de rebellengroep. De Sounion werd vorige week aangevallen toen het 140 kilometer uit de kust van de Jemenitische stad Hodeida voer.

Het schip raakte onbestuurbaar en de bemanning werd door een Frans marineschip van boord gehaald. De tanker vervoerde 150.000 ton ruwe olie. Daarom werd voor een milieuramp gevreesd.

Afgelopen donderdag gaven de Houthi's beelden vrij van explosieven die op het schip tot ontploffing werden gebracht:

Houthi's geven beelden vrij van opblazen tanker

Eerder vandaag meldden de Houthi's twee raketten te hebben afgevuurd op een containerschip dat onder de Liberiaanse vlag in de Golf van Aden voer. Volgens een Houthi-functionaris werd het schip geraakt, maar het Britse leger meldt dat beide raketten in het water terechtkwamen zonder schade aan te richten.

Sinds november vorig jaar vallen Houthi-rebellen met regelmaat schepen in de Rode Zee aan. De aan Iran en Hamas gelieerde strijdgroep stelt dat ze dit doen om Israël en zijn bondgenoten te raken vanwege de strijd in Gaza, maar vaak lijkt het om willekeurige aanvallen op passerende schepen te gaan.

De Rode Zee is een cruciale vaarroute voor de wereldhandel. Zo'n 12 procent van de internationale handel passeert die wateren ieder jaar. Om koopvaardijschepen te beschermen patrouilleren marineschepen van verschillende landen, waaronder Nederland, in de Rode Zee.

Eerste kinderen tegen polio ingeënt in Khan Younis

Vandaag is in Gaza begonnen met het inenten van kinderen tegen polio. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat onder controle staat van Hamas, bekendgemaakt. De geplande en grootschalige inentingscampagne gaat morgen van start. Dan gaat een gevechtspauze in die door Israël en de Wereldgezondheidsorganisatie is overeengekomen. Journalisten van persbureau AP zagen dat ongeveer tien baby's een vaccinatie kregen in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis.

Eerste kinderen gevaccineerd in Khan Younis tegen polio

Israël legt naar verwachting morgen enkele gevechtsoperaties in Gaza stil om zo gezondheidswerkers de gelegenheid te geven vaccins toe te dienen aan ongeveer 640.000 Palestijnse kinderen. De gevechtspauze zou minstens negen uur gaan duren. Die pauze staat los van de lopende onderhandelingen over een staakt-het-vuren. De vaccinatiecampagne die morgen begint gebeurt in drie zones. De WHO krijgt per zone drie dagen de tijd, met indien nodig een dag uitloop.

Zorgverleners in Gaza waarschuwen al maanden voor een polio-uitbraak. Deze maand werd in Gaza het eerste geval van polio in 25 jaar ontdekt .

Hieronder zie je hoe de vaccinatiecampagne eruit gaat zien:

Vierde dag van grote Israëlische inval in Jenin

In Jenin op de Westelijke Jordaanoever wordt nog steeds gevochten door militanten en het Israëlische leger. Op de vierde dag van de grote Israëlische inval zijn Jenin en het vluchtelingkamp in de stad een spookstad geworden, beschrijft een verslaggever van Al Jazeera. "We staan net buiten het vluchtelingenkamp en we horen al 40 minuten vuurgevechten en luide explosies."

Op foto's en video's is te zien dat bulldozers, pantservoertuigen en talloze militairen actief zijn in Jenin. Onafhankelijke informatie is schaars. De Palestijnse nieuwssite Wafa meldt dat straten en andere infrastructuur worden gesloopt. Het is duidelijk dat de stad is afgesloten en dat er niet of nauwelijks elektriciteit is. Hulporganisatie de Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat gisteren een ambulance werd beschoten door Israëlische militairen.

Deze foto's zijn vandaag gemaakt in Jenin:

  • EPA
    Israëlische bulldozers in de stad Jenin, waar het leger nog altijd actief is
  • Reuters
    De straten in Jenin zijn nagenoeg leeg
  • EPA
    Een legercolonne in Jenin

Het leger zei gisteren dat er in Jenin en Tulkram twintig militanten waren gedood in drie dagen vechten. Het is de grootste militaire inval op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de oorlog in Gaza. Israël omschrijft het als anti-terreuroperatie en verwijst naar de twee aanslagen van afgelopen nacht als antwoord op de vraag waarom de actie nodig is. Tientallen veronderstelde militanten zijn de afgelopen dagen opgepakt.

Speciaal VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden Francesca Albanese doet het zelfverdedigingsargument van Israël af als onzin. Als illegale bezettingsmacht heeft het Israëlische leger hier geen recht op, zegt ze in een bericht op X. "Als Israël echt veiligheid wil bereiken, moet het stoppen met het koloniseren van andermans land, zich terugtrekken en betalen voor de schade."

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, in 1967, tegelijk met de Gazastrook. Sindsdien houdt Israël het gebied bezet. In delen ervan hebben Palestijnen een vorm van zelfbestuur. Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo'n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin zij wonen illegaal.

'Tientallen doden in Gaza door Israëlische luchtaanvallen'

Vanmorgen en afgelopen nacht zijn zware Israëlische bombardementen gemeld in Gaza. Volgens de Palestijnse nieuwssite Wafa zijn daarbij tientallen burgers gedood. Een hulporganisatie zegt dat zes lichamen zijn geborgen in het centraal gelegen Nuseirat.

Het leger van Israël heeft nog geen informatie vrijgegeven over de luchtaanvallen. Gisteren maakte de legertop bekend dat het grondoffensief in het oosten van Khan Younis was afgerond. In Rafah zijn Israëlische militairen nog altijd bezig met een grootschalige grondoperatie, hoewel bevelhebber Halevi onlangs beweerde dat Hamas' Rafah-brigade is uitgeschakeld.

Palestijnen tussen de verwoesting in Khan Younis, foto van gisteren

Ten westen van Rafah zijn twee mensen gedood bij een Israëlische luchtaanval, stelt nieuwszender Al Jazeera. Nadere details ontbreken nog. In Palestijnse media is sprake van bombardementen in zowel het noorden, midden als het zuiden van de Gazastrook. In de berichten wordt niet gesproken over gedode militanten.

Ruim 40.000 Palestijnse doden zijn geregistreerd in Gaza sinds het begin van de oorlog. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk hoger, duizenden mensen worden nog vermist en liggen mogelijk onder het puin. In de statistieken die de lokale, door Hamas aangestuurde autoriteiten publiceren, wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers en militanten. Maar beschikbare data suggereren dat er meer vrouwen en kinderen omkomen dan Hamas-strijders.

Aanslagen en vuurgevechten op Westelijke Jordaanoever

Op verschillende plekken op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn aanslagen en vuurgevechten gemeld. Het Israëlische leger zegt dat het twee militanten gedood heeft en dat drie Israëliërs gewond raakten. Hamas meldt vanmorgen dat hun strijders op de Westelijke Jordaanoever in gevecht zijn met Israëlische militairen. Daarnaast zijn er meldingen van geweld door kolonisten tegen Palestijnse burgers.

Sinds de oorlog in Gaza is het geweld op de Westoever toegenomen. Deze week is het leger begonnen aan de grootste inval in mogelijk twintig jaar tijd. Daarbij zijn inmiddels zeker twintig doden gemeld. Afgelopen nacht waren er op twee plekken aanslagen met een auto.

In een Israëlische nederzetting werd een aanslagpleger klemgereden volgens het leger. De bestuurder werd gedood en bij het vuurgevecht kwam een explosief in de auto tot ontploffing, aldus het leger. Bij de tweede aanslag ontplofte een auto bij een tankstation. Ook hier werd een man doodgeschoten, die volgens het leger een terrorist was. Twee Israëliërs werden onbedoeld geraakt door militairen en raakten zo gewond, schrijft krant The Times of Israël.

Israëlische bulldozers in de stad Jenin, waar het leger nog altijd actief is

De Palestijnse nieuwssite Wafa spreekt van een aanval door kolonisten op een Palestijns dorp. Bij die aanval zouden 300 schapen zijn gestolen en werden bewoners belaagd en telefoons gestolen. Deze melding is nog niet onafhankelijk bevestigd, maar past binnen een patroon. De afgelopen jaren zijn de volgens de VN illegale nederzettingen op de bezette Westoever steeds verder uitgebreid. Met steun van het leger verjagen kolonisten Palestijnen van hun grond.

Vaccinatiecampagne tegen polio dit weekend van start in Gaza

Israël en Hamas zijn akkoord met een aantal korte gevechtspauzes in Gaza. Daardoor kan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag beginnen met de vaccinatie van 640.000 kinderen onder de 10 jaar. Met drie tot vier dagen per zone is het voor hulpverleners een race tegen de klok.

Een vaccinatiegraad van 90 procent, waar de WHO op hoopt, lijkt onder deze omstandigheden niet mogelijk, zegt epidemioloog Amrish Baidjoe van Artsen zonder Grenzen. "Dat ga je zeer waarschijnlijk niet halen."

Lees hier verder:

VN: Israël hield fors meer hulpmissies tegen in augustus

De VN-hulporganisatie OCHA zegt dat Israël in augustus 30 procent van de geplande humanitaire missies en transporten in Gaza toestemming heeft geweigerd. 167 van de 571 missies en transporten werden geweigerd. Dat is een verdubbeling van het aantal weigeringen een maand eerder, aldus OCHA.

De organisatie stelt verder dat aanvallen op hulpverleners en missies levering van "levensreddende hulp" verder heeft beperkt. Eerder deze week zei de wereldvoedselorganisatie WFP voorlopig te stoppen met vervoeren van medewerkers in de Gazastrook nadat Israëlische troepen een auto van de organisatie hadden beschoten.

Vandaag zei de Amerikaanse hulporganisatie Anera dat vijf mensen omkwamen toen een hulpkonvooi door een Israëlische raket werd geraakt. Israël zei dat gewapende mannen in een auto van het konvooi het doelwit waren van de aanval.

Israël houdt vol dat het voldoende hulp toelaat tot de Gazastrook. Hulporganisaties weerspreken dat met klem. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) heeft 32 sterfgevallen aan de gevolgen van ondervoeding geregistreerd in Gaza, onder wie 28 kinderen jonger dan 5 jaar.

Palestijnen staan in de rij bij een uitdeelpunt van voedsel in Noord-Gaza

Israëlische leger trekt zich terug uit oosten Khan Younis, Palestijnen bergen lichamen

Het Israëlische leger heeft zich teruggetrokken uit oostelijke delen van Khan Younis in Zuid-Gaza. Drie weken geleden was het daar een nieuw grondoffensief begonnen. Palestijnse hulpverleners zijn op zoek naar slachtoffers onder het puin en hebben tot nu toe negen lichamen geborgen, meldt nieuwszender Al Jazeera.

Volgens het leger zijn bij het offensief in totaal 250 militanten gedood en zes tunnels vernietigd. Deze cijfers zijn niet onafhankelijk te controleren. Terwijl de troepen zich terugtrokken gingen de Israëlische bombardementen in Khan Younis vandaag door.

Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft ook gezegd dat een militaire operatie in enkele wijken ten noorden van Khan Younis is afgerond en dat burgers daarnaartoe kunnen terugkeren. Het gaat om een gebied dat binnen de door Israël aangewezen humanitaire zone ligt. Ook in deze zone, waar honderdduizenden ontheemde Palestijnen verblijven, zijn verschillende keren bombardementen uitgevoerd.

Gevluchte Palestijnen keren terug naar hun, veelal, verwoeste huizen:

'Alles wat we achterlieten is vernietigd'

VU en UvA nemen veiligheidsmaatregelen tijdens opening academisch jaar

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) starten het nieuwe academisch jaar met extra veiligheidsmaatregelen. Bij beide universiteiten worden toegangscontroles gehouden met QR-codes en moeten jassen en tassen buiten blijven. Dat zeggen de universiteiten tegen de NOS.

De onderwijsinstellingen nemen deze maatregelen, omdat dit studiejaar weer pro-Palestijnse demonstraties worden verwacht, zoals ook het geval was voor de zomer. Tijdens de recente introductieweek van de VU blokkeerden demonstranten al kort de deuren van de universiteit.

Lees hier verder:

Hamas bevestigt dood commandant op Westoever

Hamas heeft de dood van een commandant en twee andere strijders in Jenin op de Westelijke Jordaanoever bevestigd. Het Israëlische leger zei eerder vandaag al dat het deze commandant en twee anderen had gedood.

Israëlische troepen begonnen woensdag een grootschalige inval in drie steden op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij volgens Palestijnse functionarissen 20 mensen werden gedood. Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn de Israëlische invallen op de Westoever sterk toegenomen. Hierbij zijn volgens cijfers van de VN in totaal meer dan 600 Palestijnen gedood, onder wie 150 kinderen en tieners.

Daarnaast hebben Israëlische kolonisten zeker elf Palestijnen gedood in deze periode. Ook werden er zeker 1400 huizen en andere gebouwen van Palestijnen gesloopt. Bij Palestijnse aanvallen werden vijftien Israëliërs gedood. Het gaat om militairen en kolonisten.

Het Internationaal Gerechtshof stelde vorige maand vast dat de Israëlische aanwezigheid op de Westoever in strijd is met het internationaal recht en stelde dat Israël zich moet terugtrekken uit het gebied. Ook hebben andere landen de plicht niet mee te werken of steun te verlenen aan de Israëlische bezetting, aldus het hof.

Het Israëlische leger tijdens de inval in Jenin op de Westelijke Jordaanoever

'Geen doorbraak bij gesprekken in Qatar'

Een Israëlische delegatie is vandaag teruggekeerd van gesprekken met de bemiddelaars in Qatar. De Israëlische krant Haaretz meldt op basis van Israëlische bronnen dat deze geen doorbraak hebben opgeleverd.

Daarnaast heeft het Israëlische kabinet gisteravond groen licht gegeven voor de blijvende aanwezigheid van Israëlische troepen langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook, de zogeheten Philadelphi Corridor. Alleen de minister van Defensie Gallant stemde tegen. De stationering van Israëlische troepen in deze Philadephi Corridor, en in de Netzarim Corridor in Centraal-Gaza, zijn de belangrijkste pijnpunten in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Hamas wil dat de troepen weggaan.

Hamas heeft gezegd dat het al akkoord is gegaan met het plan dat Biden in mei presenteerde. Dit plan was gebaseerd op een Israëlisch voorstel en voorzag in de uiteindelijke, volledige, terugtrekking van Israëlische troepen uit de Gazastrook. Later noemde premier Netanyahu de Israëlische controle van de eerder genoemde corridors een "rode lijn" voor het bereiken van een wapenstilstand. Volgens hem is dit nodig om het herbewapenen van Hamas te voorkomen.

Vijf doden bij Israëlische aanval hulpkonvooi in Gaza

Het Israëlische leger heeft donderdag een konvooi van de Amerikaanse hulporganisatie Anera onder vuur genomen. Anera zegt dat het voorste voertuig van het konvooi door een Israëlische raket werd geraakt, met vijf doden als gevolg. Het konvooi vervoerde medische voorraden en brandstof naar een ziekenhuis in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

De slachtoffers zijn werknemers van een lokaal vervoersbedrijf dat samenwerkt met Anera, zegt de organisatie. Buiten het voorste voertuig wist de rest van het konvooi de route te vervolgen en de hulpgoederen af te leveren. Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt de aanval en schrijft op X dat gewapende mannen het voorste voertuig hadden overgenomen, zonder daarvoor bewijs te leveren.

Woensdag maakte het Wereldvoedselprogramma (WFP) bekend dat het voorlopig stopt met het vervoeren van medewerkers in Gaza, nadat een auto van de organisatie was beschoten. Een diplomaat van de VS zei hierover dat Israëlische troepen de auto hadden beschoten na een "communicatiefout".

De uitgifte van hulpgoederen door het WFP in Gaza, eerder deze week

Israël claimt doden Hamas-commandant in Jenin op Westoever

De Israëlische grenswacht heeft een Hamas-commandant gedood in Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat zegt het Israëlische leger. Twee andere Hamas-leden werden gedood met een drone. Hamas heeft de dood van de commandant nog niet bevestigd.

Diverse media melden ook drie doden bij een aanval in de buurt van Jenin. Volgens nieuwszender Al Jazeera werd eerst een man neergeschoten in een auto. De twee overige inzittenden werden vervolgens door een drone geraakt toen ze de auto wilden ontvluchten. De Al-Qudsbrigades, de militaire tak van de Palestijnse Islamitische Jihad, zegt hevige gevechten met Israëlische troepen te hebben geleverd in Jenin.

Woensdag begon het Israëlische leger met een grote inval op de Westelijke Jordaanoever, naast Jenin ook in Tulkarm en El-Faraa. Op deze plekken zijn gewapende Palestijnse groepen aanwezig, waaronder terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad, die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting van de Westoever. Bij de inval werden bulldozers ingezet waarmee infrastructuur is verwoest. Al Jazeera zegt dat veel Palestijnen in Tulkarm vandaag bezig zijn met herstelwerkzaamheden.

Eerder werden bij de inval zeventien Palestijnen gedood, onder wie een commandant van de Islamitische Jihad. Groot-Brittannië heeft "diepe bezorgdheid" geuit over de inval op de Westoever. "Wij erkennen de noodzaak voor Israël om zichzelf te verdedigen tegen veiligheidsdreigingen, maar we maken ons ernstige zorgen over de methoden die Israël heeft gebruikt en over de berichten over burgerslachtoffers en de vernietiging van civiele infrastructuur", zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De beschoten auto bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever

Vijf baby's gedood bij Israëlische aanval in Centraal-Gaza

Bij een Israëlische aanval op een huis in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza zijn gisteravond negen doden gevallen, onder wie twee vrouwen en vijf baby's. Dat meldt persbureau AP op basis van Palestijnse dokters. Een van de twee vrouwen was zwanger. Op beelden van persbureaus AP en Reuters zijn de lichamen van de baby's te zien.

Nieuwszender Al Jazeera meldt op basis van medische bronnen, nog eens zestien doden bij Israëlische bombardementen verspreid over de Gazastrook vanochtend, voornamelijk in en rond Khan Younis in het zuiden. Drie doden vielen bij aanval op een huis in Khan Younis, zeggen lokale hulpdiensten tegen Al Jazeera. Daarnaast meldt het Palestijnse persbureau Wafa twee doden, onder wie een kind, bij een aanval op een huis in Jabalia in Noord-Gaza. De overige slachtoffers worden niet gespecificeerd.

Het Israëlische leger zegt op X de afgelopen nacht en dag dertig luchtaanvallen te hebben uitgevoerd in de Gazastrook. Bij gevechten in Rafah in Zuid-Gaza zegt het leger tientallen militanten te hebben uitgeschakeld.

Lichamen worden geborgen na een Israëlische aanval in Nuseirat, Centraal-Gaza

Houthi's geven beelden vrij van explosies op tanker in Rode Zee

De Jemenitische Houthi's hebben beelden vrijgegeven van het tot onploffing brengen van explosieven op de Griekse olietanker Sounion. De beelden zijn vermoedelijk vrijdag gemaakt.

De Sounion werd vorige week aangevallen toen het 140 kilometer uit de kust van de Jemenitische stad Hodeida voer. De tanker raakte onbestuurbaar en de bemanning werd door een Frans marineschip van boord gehaald. De tanker vervoerde 150.000 ton ruwe olie. Daarom werd voor een milieuramp gevreesd.

Het gevaar daarvan is nog niet weg. De tanker lekt geen olie, maar aan dek zijn nog steeds brandjes te zien. De Houthi's zeggen dat ze akkoord zijn met het wegslepen van de tanker naar een veilige haven.

Dit zijn de beelden die de Houthi's hebben vrijgegeven:

Houthi's geven beelden vrij van opblazen tanker

Families gijzelaars voeren actie bij grens Gaza

Familieleden van Israëliërs die door Hamas worden gegijzeld voerden actie voor een deal bij de grens van Gaza. Ze vinden dat de regering haast moet maken met een akkoord met Hamas over een staakt-het-vuren, waarin staat dat Hamas de gijzelaars vrijlaat.

Ze kwamen de militaire grensovergang niet voorbij:

Familieleden Israëlische gijzelaars protesteren bij grens Gaza

'Korte gevechtspauzes in Gaza voor vaccineren tegen polio'

Het Israëlische leger en Hamas hebben volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO een akkoord over het houden van gevechtspauzes in Gaza om het vaccineren tegen polio mogelijk te maken. Het Israëlische leger heeft dat nog niet bevestigd. Een woordvoerder van Hamas zegt dat ze klaar zijn om met internationale organisaties om de kinderen in Gaza tegen polio te beschermen.

De vaccinatiecampagne begint zondag van in Centraal-Gaza. Daarna volgen Zuid-Gaza en het noorden. In de eerste fase van drie dagen kunnen kinderen tussen 6.00 uur en 15.00 uur hun eerste vaccinatie ontvangen. Later volgt de tweede fase voor de tweede dosis. Het streven is om 640.000 kinderen onder de 10 jaar te vaccineren.

"Ik zeg niet dat dit de beste manier is om vooruitgang te boeken, maar het is een uitvoerbare manier", zegt WHO-topman in Gaza Rik Peeperkorn tegen persbureau AP. "Het gaat gebeuren en moet gebeuren want we hebben een akkoord." Hij sluit niet uit dat er meer dagen nodig zijn.

Twee weken geleden werd bekend dat een tien maanden oude, ongevaccineerde baby verlammingsverschijnselen heeft die het gevolg zijn van een besmetting. Het linker onderbeen van de baby is verlamd. Het is het eerste poliogeval in Gaza in 25 jaar. Het virus kreeg weer een kans doordat het rioolstelsel en waterleidingen door de oorlog zijn verwoest, en de honderdduizenden vluchtelingen gedwongen zijn om dicht op elkaar te leven in gebieden waar nauwelijks sanitaire voorzieningen zijn.

Baby Abdel raakte vorige maand besmet in een vluchtelingenkamp in Centraal-Gaza

Israëlische leger meldt dood 12 militanten bij operatie op Westoever

Het Israëlische leger zegt dat het bij de operatie in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever tot dusver 12 Palestijnen heeft gedood. Het Palestijnse persbureau Wafa sprak eerder van 18 doden. Israël zegt uitdrukkelijk dat het om militanten gaat. Volgens Wafa zijn zeker 22 mensen gewond geraakt en 20 mensen opgepakt.

Het Israëlische leger was in deze oorlog al eerder actief in de steden Jenin en Tulkarem. Toen ging het om afzonderlijke, relatief kleine operaties. Gisteren begon het aan een grootschalige inval waarbij behalve Jenin en Tulkarem ook Al-Faraa werd binnengevallen. Volgens het Israëlische leger werken de militanten in dit gebied nauw samen.

Israël houdt de Westelijke Jordaanoever sinds 1967 bezet. Die bezetting is illegaal. Er wonen inmiddels honderdduizenden Joodse kolonisten die het gebied als hun land beschouwen. Dat geldt ook voor leden van het Israëlische kabinet.

Israëlische militairen in Tulkarem

De bezette Westelijke Jordaanoever: wie heeft het voor het zeggen?

Het is nog onduidelijk hoelang de inval van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever gaat duren. Honderden Israëlische militairen vielen gisteren Jenin, Tulkarem en al-Faraa binnen. Israël spreekt van een antiterreuroperatie, volgens Al Jazeera de grootste in twintig jaar tijd. Duidelijk is dat er inmiddels 18 Palestijnen zijn gedood, zeker 22 gewond zijn geraakt en nog eens 20 gearresteerd zijn.

Sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober is het geweld op de Westoever toegenomen. Extremistische Israëlische kolonisten hebben meerdere keren Palestijnen aangevallen en uit hun huizen verdreven. Daarnaast voeren Palestijnse militante groeperingen ook nog steeds aanvallen uit. Het Israëlische leger valt het gebied regelmatig binnen. De Westoever wordt al sinds 1967 bezet door Israël, toen het samen met Oost-Jeruzalem veroverd werd in de Zesdaagse Oorlog. De nederzettingen die Israëlische kolonisten daar in de loop der jaren hebben gebouwd zijn volgens internationaal recht illegaal.

Correspondent Nasrah Habiballah reed vorig jaar, nog voor het uitbreken van de oorlog, door de Westelijke Jordaanoever. In deze video legt ze uit wat de bezetting inhoudt en wat die betekent voor de drie miljoen Palestijnen die er wonen:

Wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners

EU-buitenlandchef Borrell wil sancties tegen extremistische Israëlische ministers

EU-buitenlandchef Borrell heeft een voorstel ingediend bij alle 27 EU-lidstaten om sancties te treffen tegen leden van het Israëlische kabinet. Volgens het Duitse persbureau DPA gaat het om de ultrarechtse ministers Smotrich van Financiën en Ben-Gvir van Nationale Veiligheid. Borrell wil sancties tegen de leden van het kabinet vanwege het aanzetten tot haat en mensenrechtenschendingen.

Ben-Gvir sprak zich onlangs uit voor het stopzetten van de hulpleveringen aan de Gazastrook. Smotrich zei iets soortgelijks: hij noemde het blokkeren van hulp "gerechtvaardigd en moreel", ook als daarbij 2 miljoen mensen zouden sterven van de honger. Borrell uitte eerder deze maand ook al kritiek op Smotrich wegens zijn opstelling. Beide ministers zijn bovendien voorstander van het uitbreiden van de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, iets wat internationaal als illegaal wordt beschouwd, en staan op het standpunt dat Israël recht heeft op het gehele gebied.

Ministers Itamar Ben-Gvir (l) en Bezalel Smotrich in het Israëlische parlement

Borrell noemde hun namen vanochtend niet voor aanvang van een vergadering met de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten. "Sommige Israëlische ministers hebben onaanvaardbare haatdragende berichten tegen de Palestijnen verspreid. Ze hebben dingen voorgesteld die duidelijk in strijd zijn met het internationaal recht en aanzetten tot het plegen van meer misdaden", zei Borrell tegen journalisten in Brussel.

Volgens persbureau DPA zouden de sancties inhouden dat de tegoeden van Smotrich en Ben-Gvir in de EU worden bevroren en dat ze niet langer de EU binnenkomen.

Aangezien er binnen de 27 EU-lidstaten verdeeldheid heerst over de aanpak van de oorlog tussen Israël en Hamas, lijkt het onrealistisch dat het blok daadwerkelijk gezamenlijk een vuist zal maken tegen Israël. Zo hebben landen als Duitsland, Tsjechië en Hongarije zich eerder ook al kritisch opgesteld als het ging om sancties tegen Israël.

Israëlische operatie op Westoever nog steeds bezig: weer vijf doden

In de stad Tulkarem op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische troepen vannacht vijf Palestijnse militanten gedood. Onder hen is een lokale terreurleider, zeggen het leger, de politie en de inlichtingendienst Shin Bet in een gezamenlijke verklaring.

Het gaat om Muhammad Jaber, die eerder in Palestijnse media werd genoemd als een commandant van de lokale tak van terreurgroep Islamitische Jihad in Tulkarem. Volgens Shin Bet was Jaber verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van "vele terreuraanvallen", waaronder het doden van een 67-jarige Israëlische man in de stad Qalqiliya op de Westoever in juni.

Dit zijn foto's van Jaber:

Bij de inval was Yamam betrokken, de Israëlische elite-eenheid van de grenspolitie die antiterreuroperaties uitvoert. Troepen vielen een moskee in Tulkarem binnen, waar de militanten zich verscholen hielden. Bij de operatie in Tulkarem is ook nog een ander lid van Islamitische Jihad opgepakt. Daarnaast raakte er een lid van Yamam gewond.

Gisteren begon het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever met een grootschalige aanval. Troepen zijn behalve in Tulkarem ook actief in Jenin en in al-Faraa. Dat zijn verzetshaarden tegen de illegale Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, waar ook terreurgroep Hamas aanwezig is. Het dodental van die operatie is nu gestegen naar 16. Al Jazeera noemde het gisteren de grootste actie in twintig jaar tijd op de Westoever.

Inwoners van het kamp Nur Shams in Tulkarem bekijken de schade na de inval van gisteren

Iran: Houthi's akkoord met wegslepen brandende olietanker

Volgens Iran staan de Houthi's toe dat sleepboten de brandende olietanker Sounion wegslepen uit de Rode Zee. De Iraanse VN-delegatie heeft dat gezegd in New York, waar het hoofdkwartier van de Verenigde Naties is gevestigd.

De Houthi-militie in Jemen heeft de olietanker vorige week herhaaldelijk bestookt met raketten. Nog altijd woeden er een paar branden op het schip, meldt de Europese marinecoalitie die actief is op de Rode Zee. Vooralsnog lekt het schip niet, maar vanwege de 150.000 ton olie aan boord wordt gevreesd voor een milieuramp.

De Houthi's hebben nog niet bevestigd of ze inderdaad sleepboten toelaten tot het schip. Aangezien de strijdgroep een bondgenoot van Iran is, ligt het voor de hand dat de informatie klopt. Al benadrukken experts dat de Houthi's in zekere mate autonoom handelen van de wensen van Teheran.

Bekijk hier de hevige explosies toen het schip werd geraakt:

Door Houthi's aangevallen stuurloze Griekse olietanker explodeert op Rode Zee

Media: akkoord over lokale gevechtspauzes Gaza voor poliovaccinaties

Volgens Israëlische media komen er gedeeltelijke en plaatselijke gevechtspauzes in Gaza voor de verspreiding van poliovaccins. Dat melden de krant Haaretz en tv-zender Channel 13. De zender baseert zich op anonieme bronnen, bij de krant is niet expliciet vermeld wat de bron is. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd of ontkend.

De Gazastrook heeft al twee maanden te maken met een uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte polio. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft Israël openlijk aangespoord om een vaccinatiecampagne mogelijk te maken. Volgens de twee Israëlische media is de regering daarmee akkoord gegaan. Haaretz meldt dat de eerste ronde van de vaccinatiecampagne zaterdag begint. Er zijn 1,26 miljoen doses vaccins opgeslagen in de zuidelijke stad Khan Younis.

Een woordvoerder van premier Netanyahu zou erop hebben aangedrongen dat het "geen wapenstilstand is", maar dat bepaalde delen van de Gazastrook worden vrijgesteld van militaire activiteiten. Over een staakt-het-vuren wordt al maanden vergeefs onderhandeld tussen Hamas en Israël.

Auto van Wereldvoedselprogramma beschoten, VN-organisatie legt werk neer

In Gaza stopt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN voorlopig met het vervoer van medewerkers. De reden voor het besluit is dat een WFP-auto "gericht is beschoten" vlak bij een checkpoint van het Israëlische leger. Een woordvoerder van VN-secretaris Guterres zegt dat de auto is beschoten door Israëlische militairen. Maar in de WFP-verklaring wordt niet expliciet gemeld wie de schoten gelost heeft.

Het schietincident gebeurde gisteravond nabij de grensovergang van Kerem Shalom. "Het voertuig werd geraakt door zeker tien kogels: vijf in het raam aan de bestuurderskant, twee bij de passagierskant en drie keer op andere plekken", meldt het WFP. Niemand raakte gewond. De VN-organisatie noemt de situatie onacceptabel en zegt dat humanitaire hulpverleners steeds vaker onder vuur komen te liggen.

In de Gazastrook hebben ruim twee miljoen mensen een ernstig tekort aan voedsel, maar slechts een fractie van de benodigde voedselhulp komt Gaza binnen. Israël bepaalt hoeveel hulpgoederen de grens over gaan.

Hamas en het leger van Israël beschuldigen elkaar van aanvallen op humanitaire konvooien. In tenminste één geval is duidelijk geworden dat Israëlische militairen zeven voedselhulpverleners hebben doodgeschoten. Dat gebeurde op 2 april in het midden van de Gazastrook. Australische onderzoekers concludeerde onlangs dat de hulpverleners niet opzettelijk werden gedood.

Lichaam Israëlische soldaat gevonden in Gaza

Het Israëlische leger heeft in het zuiden van Gaza het lichaam van een soldaat geborgen. De Israëlische krant The Times of Israel meldt dat het gaat om een soldaat die bij de aanval van Hamas op 7 oktober om het leven kwam. Speciale troepen van het leger hebben het stoffelijk overschot terug naar Israël gebracht.

Premier Netanyahu heeft het leger gecomplimenteerd met de operatie en herhaalde dat Israël alles zal doen om de gegijzelden, dood of levend, terug te brengen.

Dinsdag meldde Israël dat het een gijzelaar levend had weten te bevrijden uit Gaza. Het leger slaagde erin om de 52-jarige Qaid Farhan al-Qadi uit een tunnel in het zuiden van de Gazastrook te halen. al-Qadi riep de regering op om zo snel mogelijk een deal te sluiten met Hamas om de overige gijzelaars vrij te krijgen.

Volgens Israël houdt Hamas nu nog ruim honderd gijzelaars vast, van wie ongeveer een derde waarschijnlijk niet meer in leven is.

VS kondigt nieuwe sancties tegen Israëlische kolonisten aan

De VS heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het gaat om de Israëlische organisatie Hashomer Yosh en een beveiliger.

Hashomer Yosh werkt mee aan de bescherming van Israëlische buitenposten op de Westoever. Die zijn ook volgens de Israëlisch wet illegaal, maar worden vaak na verloop van tijd door Israël gelegaliseerd. Een van deze buitenposten stond al op de sanctielijst van de VS. Volgens internationaal recht zijn de zowel de buitenposten als de officiële Israëlische nederzettingen illegaal.

Daarnaast is ook een Israëlische beveiliger op de sanctielijst gezet die gewapende kolonisten heeft geholpen bij het verdrijven van Palestijnen van hun land. "Extremistisch kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever veroorzaakt intens menselijk lijden, schaadt de veiligheid van Israël en ondermijnt het vooruitzicht op vrede en stabiliteit in de regio", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er wonen zo'n 700.000 Israëlische kolonisten op de Westoever. Vorige maand maakte Israël plannen bekend voor nieuwe nederzettingen. Dit wordt gezien als een groot obstakel voor de tweestatenoplossing. In dat plan zou de Westoever onderdeel moeten worden van een onafhankelijke Palestijnse staat. Met regelmaat worden Palestijnse burgers in het gebied aangevallen door kolonisten, vaak onder toeziend oog van het Israëlische leger.

De bestuurlijke situatie op de Westelijke Jordaanoever:

Israël, Hezbollah en Islamitische Jihad bevestigen aanval grens Syrië-Libanon

Het Israëlische leger heeft de aanval op de grens tussen Syrië en Libanon, waarbij vier doden vielen, bevestigd. Een hooggeplaatste commandant van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) was het doelwit. Daarnaast kwamen nog twee strijders van de PIJ en één van Hezbollah om.

Volgens het leger waren ze op weg van Syrië naar Libanon, om met Hezbollah mee te vechten tegen Israël. In tegenstelling tot de eerdere berichtgeving vond de aanval net aan de Syrische kant van de grens plaats, en niet in Libanon.

Ook Hezbollah en de PIJ bevestigen de dood van hun strijders.

Angst in ziekenhuis Centraal-Gaza na Israëlische aanval

De slachtoffers van een Israëlische luchtaanval in Deir al-Balah in het midden van de Gazastrook zijn naar het Al-Aqsaziekenhuis gebracht. Op beelden is te zien dat gewonden, onder wie kinderen, in de gangen worden behandeld. Het ziekenhuis heeft een groot tekort aan materiaal en ruimte.

De aanval trof een groep tenten van gevluchte Palestijnen, meldt persbureau AP. Er vielen acht doden, onder wie twee broers van 6 en 17 jaar. Deir al-Balah was tot voor kort een van de laatste relatief veilige plekken in de Gazastrook. Grote aantallen vluchtelingen verblijven er in tentenkampen. Vorige week dwong het Israëlische leger mensen ook delen van Deir al-Balah te verlaten met nieuwe evacuatiebevelen.

Een dokter van het ziekenhuis spreekt over de situatie:

Angst in ziekenhuis Centraal-Gaza na Israëlische aanval

EU-missie: Griekse olietanker lekt toch niet, wel risico grote milieuramp

De maritieme missie van de EU in de Rode Zee, Aspides, zegt dat de Griekse olietanker Sounion toch geen olie lekt. Gisteren meldde het Pentagon wel een lekkage. De Sounion werd vorige week aangevallen door Houthi-rebellen uit Jemen.

Volgens de EU-missie staat het schip sinds 23 augustus in brand, maar ligt het nog geankerd. Ondanks het feit dat er vooralsnog geen olie lekt, is er een grote dreiging voor een "catastrofale" milieuramp. De EU-missie zou overwegen het schip weg te slepen, meldde persbureau Reuters eerder vandaag op basis van een anonieme bron. De missie zelf zegt klaar te staan om "elke actie te faciliteren".

Aspides werd eerder dit jaar opgetuigd om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van de Houthi's. De rebellengroep zegt schepen aan te vallen die een connectie hebben met Israël, om daarmee de Palestijnen in Gaza te steunen. Ondanks de aanwezigheid van Aspides en een parallelle missie van de VS en het VK zijn de aanvallen van de Houthi's min of meer onverminderd doorgegaan.

Dodental Israëlische aanvallen op Westoever naar tien

Het dodental van de Israëlische aanvallen op de bezette Westelijke Jordaanoever is gestegen naar tien. Dat melden de Palestijnse autoriteiten. Hamas bevestigt de dood van tien strijders.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger werden drie militanten in Tulkarem en vier in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Al-Faraa nabij de stad Tubas gedood bij luchtaanvallen. Een troepenmacht is Jenin, Tulkarem en Al-Faraa binnengetrokken. Deze plekken zijn verzetshaarden tegen de illegale Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, waar ook terreurgroep Hamas aanwezig is. De woordvoerder noemt het de eerste fase van een grotere operatie.

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat Israëlische troepen een medisch centrum in Al-Faraa zijn binnengestormd, en deze later weer verlaten hebben. De hulporganisatie zegt dat er naast de doden ook 22 gewonden zijn en dat Israëlische troepen hulpverleners tegenwerken. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat het leger voor wijken van Jenin een avondklok heeft ingesteld.

Israël valt regelmatig steden op de Westelijke Jordaanoever binnen, maar niet eerder zo grootschalig als vandaag. Het Internationaal Gerechtshof stelde vorige maand vast dat de Israëlische bezetting van de Westoever het internationaal recht schendt en dat Israël zich, inclusief de nederzettingen van Israëlische kolonisten, zich zou moeten terugtrekken uit het gebied.

  • EPA
    Een Palestijnse jongen laat een fles water zien aan een Israëlisch militair voertuig
  • AFP
    Israelische militairen tijdens de inval in Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever
  • AFP
    Israëlische bulldozers in het kamp Nur Shams nabij Tulkarm
  • AFP
    Israëlische militairen houden een ambulance aan in Jenin op de Westelijke Jordaanoever

Protestkonvooi in Israël eist deal voor vrijlating gijzelaars

Een konvooi met tientallen auto's van families van gijzelaars is vandaag vanaf Tel Aviv richting de Gazastrook gereden. Ze demonstreren hiermee tegen het uitblijven van een deal om de gijzelaars vrij te krijgen uit Gaza. Ze willen met grote luidsprekers aan de grens met Gaza hun geliefden proberen te bereiken.

De families verwijten premier Netanyahu dat hij een deal over een staakt-het-vuren en vrijlating van de gijzelaars tegenhoudt vanwege politiek opportunisme, door nieuwe eisen te stellen. Eerder zeiden ook Israëlische onderhandelaars al dat Netanyahu met nieuwe eisen de onderhandelingen dwarsboomt. Een man in het protest met een masker van Netanyahu houdt een bord omhoog met de tekst: "Ik voegde clausules toe, gijzelaars gingen dood, sorry."

Gisteren wisten Israëlische troepen een gijzelaar te bevrijden. Hij zat gevangen in een tunnel in Zuid-Gaza. De man, Qaid Farhan al-Qadi, is vandaag uit het ziekenhuis ontslagen en weer thuis aangekomen. Nog ruim honderd gijzelaars worden in Gaza vastgehouden. Van een aanzienlijk deel wordt aangenomen dat ze niet meer in leven zijn.

Onderhandelaars van Israël en bemiddelaars Qatar, Egypte en de VS houden vandaag gesprekken op "technisch niveau" in de Qatarese hoofdstad Doha over een staakt-het-vuren en gijzelaarsdeal. Gesprekken op hoog niveau in Caïro afgelopen zondag hebben, ondanks eerdere positieve berichten van de VS, geen doorbraak opgeleverd.

Een man in het protest tegen het uitblijven van een deal voor de vrijlating van de gijzelaars

Acht doden bij aanval nabij school in Centraal-Gaza

Bij een Israëlische aanval nabij een school in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook, zijn acht doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van medische bronnen. De school huisvest ontheemde gezinnen. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat de school zelf is geraakt door zwaar artillerievuur.

Een zwaargewonde is naar het Al-Aqsaziekenhuis gebracht, waar door een gebrek aan voorraden en apparatuur weinig behandelmogelijkheden zijn, zegt een verslaggever van Al Jazeera.

Reuters meldt in totaal vandaag 34 Palestijnse doden bij Israëlische aanvallen verspreid in de Gazastrook. In Nuseirat, ook in Centraal-Gaza, zijn fotojournalist Mohammed Abed-Rabbo en zijn zus gedood bij een aanval op hun huis. Er vielen elf doden bij Israëlische aanvallen in Khan Younis in Zuid-Gaza. Al Jazeera meldt nog een dode in Rafah, in het zuiden.

Israëlische tanks zijn vandaag dieper Khan Younis binnengetrokken, zeggen inwoners tegen Reuters. Normaliter deelt het Israëlische leger zelf via X een update over gevechtshandelingen in Gaza, maar vandaag communiceert het leger vooral over de invallen op de Westelijke Jordaanoever. Wel meldde het leger vanochtend de dood van een Israëlische soldaat bij gevechten gisteren in Zuid-Gaza.

Palestijnen rouwen om de doden na Israëlische aanvallen in Khan Younis

Vier doden bij Israëlische aanval in Libanon

Bij een Israëlische drone-aanval op de grens tussen Libanon en Syrië zijn vier doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Libanese veiligheidsfunctionarissen. Het Israëlische leger heeft de aanval vooralsnog niet bevestigd. De drone trof een auto voor een Syrische controlepost bij de grens en doodde volgens een van de bronnen drie strijders van de Palestijnse Islamitische Jihad en een van Hezbollah. Beide groepen hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.

Het Israëlische leger en Hezbollah beschieten elkaar dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza vorig jaar. Tienduizenden burgers aan beide kanten van de grens hebben hun huizen moeten verlaten. Afgelopen weekend zei Israël een grote raketaanval van Hezbollah te hebben voorkomen met een serie preventieve luchtaanvallen. Hezbollah zei evenwel dat de aanval een succes was, als vergelding voor dood van een hoge commandant bij een Israëlische aanval in Beiroet vorige maand.

Het Israëlische leger heeft de afgelopen maanden ook regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van onder meer Hezbollah en Iraanse en Syrische troepen in Syrië. Israël doorgaans ontkent noch bevestigt deze aanvallen. Eerder vanochtend meldde Reuters dat de Israëlische luchtmacht een laadwagen nabij de Syrisch-Libanese grens had beschoten. De wagen zou een beschadigde raketlanceerder hebben vervoerd, aldus Reuters.

Een ingestort huis in Libanon na een Israëlische aanval eerder deze week

Israël doet grote inval op Westoever, meerdere doden gemeld

Het Israëlische leger is een grote inval begonnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger zijn er antiterreuracties bezig in Jenin en Tulkarm. In deze steden organiseren Palestijnen zich gewapend tegen de Israëlische bezetting.

In een vluchtelingenkamp in Tulkarm zouden vijf militanten opgepakt zijn. Ook in de stad Tubas zijn aanvallen bezig op een vluchtelingenkamp, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Het leger zou een grote troepenmacht, drones en sluipschutters hebben ingezet, melden diverse media. Ook zou met bulldozers infrastructuur vernietigd zijn en zijn de toegangswegen tot Jenin afgesloten. Ziekenhuizen zijn omsingeld en ambulances kunnen niet uitrijden, meldt Wafa.

Bij de invallen zouden negen Palestijnen gedood zijn, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn er enkele gewonden gevallen. Al Jazeera spreekt van de grootste actie van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever in twintig jaar tijd.

Het Israëlische leger in Jenin

Brandende Griekse olietanker in Rode Zee lijkt te lekken

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie lijkt de Griekse olietanker Sounion in de Rode Zee te lekken. Het schip is zwaar beschadigd door herhaaldelijke aanvallen door de Houthi's in Jemen. Gisteren zei de Europese marinecoalitie in het gebied dat de tanker eerder nog geen olie lekte.

Er zijn groeiende zorgen over een mogelijke milieuramp. De Sounion heeft 150.000 ton ruwe olie aan boord. Volgens het Pentagon is geprobeerd het schip te laten wegslepen door een derde partij. Dit zou echter niet gelukt zijn, omdat de Houthi's gedreigd zouden hebben met nieuwe aanvallen.

De Sounion op een foto die gisteren is vrijgegeven

De situatie in de drukbevaren zeeroute wordt steeds nijpender. De aan Hamas en Iran gelieerde Houthi's voeren de laatste tijd meer aanvallen uit op passerende vrachtschepen. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Ze geven aan dat ze alleen stoppen als er een wapenstilstand komt.

De Rubymar was het eerste schip dat de militie tot zinken bracht. Bijna een half jaar later ligt het schip nog altijd op de bodem van Rode Zee. Aan boord bevindt zich zo'n 21.000 ton aan kunstmest. Het is onduidelijk of die lading gelekt is. Dat zou rampzalig zijn voor de rijke flora en fauna van het zeegebied, waarschuwen natuurorganisaties.

'Na tien maanden in een tunnel is hij teruggekeerd vanuit de dood'

De 52-jarige gijzelaar Qaid Farhan al-Qadi is vandaag bevrijd vanuit Gaza. Het Israëlische leger heeft hem uit een Hamas-tunnel gehaald tijdens een speciale operatie. "Na tien maanden in een tunnel te hebben gezeten, is hij teruggekeerd uit de dood", zegt zijn broer tegen Israëlische media.

Hier zie je hoe de ontvoerde man naar het ziekenhuis werd gebracht:

Israëlische gijzelaar bevrijd uit Gaza

Blijdschap in Israël over bevrijding gijzelaar

Verslaggever Sander van Hoorn vanuit Israël:

"Er is blijdschap in Israël dat er weer een gijzelaar levend uit Gaza is gehaald. Radio- en televisiezenders berichten live vanuit het ziekenhuis waar hij naartoe is gebracht. Premier Netanyahu kwam in allerijl met een videoboodschap waarin hij uitlegt dat hij er alles aan doet om alle gijzelaars terug te krijgen. 'Dat gebeurt aan de ene kant militair, en aan de andere kant door te onderhandelen. De twee hangen samen', zei de premier.

Maar bij elke gijzelaar die terugkeert uit Gaza klinkt ook de roep van familieleden om die tweede weg, onderhandelen, door te zetten. Zij zijn bang dat er anders, net als vorige week, alleen maar lichamen van gijzelaars geborgen zullen worden. Netanyahu voert nu impliciet aan dat het op zijn manier ook kan. De blijdschap op televisie over de bevrijding is van de gezichten af te lezen. Dat Qaid Farhan al-Qadi een bedoeïen en geen Joodse Israëliër is wordt benoemd, maar is ondergeschikt."

Lees het losse artikel voor meer informatie:

Israëlische leger: gijzelaar bevrijd uit Gazastrook

Het Israëlische leger zegt dat het een gijzelaar heeft bevrijd uit de Gazastrook. Het zou gaan om de 52-jarige Qaid Farhan al-Qadi, die op 7 oktober in een kibboets werd ontvoerd door Hamas, waar hij werkte als bewaker. Volgens de eerste berichten verkeert de man in goede gezondheid. Hij wordt voor controles naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens het Israëlische leger werd Al-Qadi gevonden in een tunnel in het zuiden van de Gazastrook. Het leger omschreef de reddingsactie als complex.

Aangenomen wordt dat er nog iets meer dan honderd gijzelaars worden vastgehouden door Hamas in de Gazastrook. Van zeker 36 gijzelaars is bekend dat ze niet meer in leven zijn. Hamas heeft bij de aanvallen op Israël vorig jaar ongeveer 250 mensen ontvoerd - ook mensen die niet de Israëlische nationaliteit hebben.

Beeld van de aankomst van Qaid Farhan al-Qadi in Israël

Israël bestrijdt VN-hulporganisatie UNRWA op Google

De regering van Israël probeert met een gerichte advertentiecampagne op Google het vertrouwen in de VN-hulporganisatie UNRWA te ondermijnen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Wired. Het Israëlische consulaat in New York bevestigt de campagne maar wil verder niet reageren, aldus Wired.

Volgens het blad googelde fondswerver Mara Kronenfeld van UNRWA USA in januari op de naam van haar eigen organisatie. Boven in de zoekresultaten verscheen een link naar een website van de Israëlische regering waarin UNRWA als een frontorganisatie voor Hamas werd afgeschilderd. Dat was in de tijd dat Israël met de beschuldiging kwam dat ten minste twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van 7 oktober van Hamas op Israël betrokken waren geweest.

"Zonder UNRWA zou het volk uitsterven", zei een medewerker in april:

Bij de UNRWA in Gaza: 'We doen ons werk, maar we zijn bang'

Uit onderzoek van de VN kwam naar voren dat er geen bewijs was geleverd dat UNRWA als organisatie banden heeft met Hamas. UNRWA zette wel een aantal betrokken medewerkers op straat. De hulporganisatie heeft in Gaza meer dan 10.000 mensen in dienst.

Kronenfeld denkt dat Israël met de advertenties potentiële donateurs wil afschrikken. Het is onduidelijk in hoeverre dat is gelukt. Ze zag zich wel genoodzaakt een tegencampagne op te zetten. Die heeft UNRWA USA tienduizenden euro's gekost.

Ook wie in Nederland "UNRWA" googelt krijgt eerst een advertentie van de Israëlische regering te zien:

'Opschorten hulp door VN kan catastrofaal zijn'

Het Rode Kruis denkt dat de gevolgen catastrofaal kunnen zijn, nu de VN besloten heeft om de hulpverlening in Gaza op te schorten. De aanleiding voor het besluit is een ontruimingsbevel voor delen van de stad Deir al-Balah waar honderdduizenden Palestijnen naartoe zijn gevlucht. Ook het VN-centrum voor humanitaire operaties in Deir al-Balah gaat dicht.

"De VN is de grootste hulporganisatie in Gaza en ze zeggen dat het niet bekend is voor hoelang ze hun werk moeten neerleggen", zei Daniëlle Brouwer van Rode Kruis Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Als hulporganisaties als de Verenigde Naties hun werk al niet kunnen doen, dan zijn de gevolgen voor mensen gigantisch. Dan krijgen ze minder voedsel, minder schoon water, minder medische hulp. De VN had ook aangekondigd dat ze eind deze week zouden beginnen met de vaccinaties voor polio. Het is essentieel dat die snel worden gezet bij mensen en als ze dat nu moeten uitstellen, dan is dat catastrofaal."

Een verpleegkundige in Deir al-Balah bereidt de evacuatie van een te vroeg geborene voor

Brouwer noemt het verschrikkelijk dat opnieuw een massaverhuizing op gang komt van mensen die helemaal niets meer hebben. "Sommige gezinnen zijn al zes keer gevlucht, andere al tien keer. En je ziet de beelden, mensen lopen over kapotgeschoten straten met een klein tasje kleding, een vuilniszak waar hun meest waardevolle spullen in zitten. Ik zag zelfs beelden van mensen die nog in een ziekenhuisbed liggen, dus die komen uit het ziekenhuis. Iemand had zelfs een infuus nog in zijn arm."

Volgens Brouwer zijn de Palestijnen nergens veilig, omdat Israël ook als veilig aangemerkte gebieden aanvalt. "Als het gaat om het humanitair oorlogsrecht heeft de aanvallende macht de plicht om burgers te beschermen."

Het ziekenhuis in Deir al-Balah heeft geen evacuatiebevel gehad, maar de patiënten en vluchtelingen die daar onderdak vonden vertrouwen het niet en vertrekken:

Opnieuw massaverhuizing in Gaza na evacuatiebevel Israëlische leger

'Palestijn bij Bethlehem doodgeschoten door militair, niet door kolonist'

Het geweervuur dat vannacht een einde maakte aan het leven van een Palestijn in een dorp bij Bethlehem kwam volgens de Israëlische nieuwssite Ynet van een Israëlische militair en niet van een kolonist. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid zei eerder vandaag dat de 40-jarige Khalil Salem Khalawi door een kolonist werd doodgeschoten die met andere kolonisten het dorp aanviel. Hoe het precies zit, is onduidelijk. Het Israëlische leger zegt de zaak te onderzoeken.

De kolonisten zeiden tegen Ynet dat Palestijnen met stenen naar een Israëlische auto gooiden toen die bij het dorp aankwam. Militairen in de buurt zouden de inzittende of inzittenden van de auto te hulp zijn gekomen en het vuur op de Palestijnen hebben geopend.

De voorzitter van de dorpsraad zei eerder vandaag tegen het Palestijnse persbureau Wafa dat de kolonisten al schietend huizen in het dorp aanvielen. Khalawi werd volgens hem dodelijk geraakt, drie anderen zouden in hun benen zijn geschoten. Volgens de voorzitter kwamen de Israëlische militairen daarna tussenbeide.

Het dorp ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De Israëlische nederzettingen daar zijn volgens het internationaal recht illegaal. Bewoners van die nederzettingen proberen hun woongebieden uit te breiden. Sinds de aanval van Hamas vanuit Gaza op Israël van 7 oktober zijn de aanvallen op Palestijnse dorpen en hun bewoners fors toegenomen. Daarbij zijn volgens de VN-organisatie OCHA zeker elf Palestijnen omgekomen.

'Kans op grotere oorlog na afgelopen weekend iets afgenomen'

De voorzitter van de Amerikaanse generale staf generaal Brown zegt dat het risico dat de Gazaoorlog op korte termijn op een grotere oorlog uitdraait iets kleiner is geworden. Hij wijst erop dat Hezbollah met de aanval op Israël van het afgelopen weekend wraak heeft kunnen nemen voor de dood van Hezbollah-leider Fuad Shukr op 30 juli in Beiroet. Maar het blijft de vraag wanneer Iran terugslaat voor de dood van Hamas-leider Haniyeh, een dag later in Teheran.

"Er waren twee dingen waarvan je wist dat ze konden gebeuren", zegt Brown tegen persbureau Reuters. "Een ding hebben we gehad. Het hangt er nu van af wat het tweede gaat worden. Het antwoord van Iran bepaalt wat de reactie van Israël zal zijn en dat bepaalt of er een groter conflict komt of niet."

Brown verwacht een gematigd antwoord van Iran, omdat ook de Iraanse leiders liever geen escalatie zouden willen. Maar hij waarschuwt dat er ook nog andere partijen zijn die voor escalatie kunnen zorgen. Zo zijn er de Houthi's in Jemen die schepen in de Rode Zee beschieten, maar ook pro-Iraanse milities in Irak, Syrië en Jordanië die Amerikaanse militairen in die landen aanvallen.

De VS heeft in verband met de dreigende situatie extra militairen en materieel in de regio gestationeerd. Volgens Brown is zijn land daardoor beter in staat om Israël te hulp te komen dan op 13 april, toen Iran honderden drones en raketten op Israël afvuurde.

Generaal Brown (l) bij een bezoek aan Egypte afgelopen zondag

Kolonisten schieten Palestijn dood bij Bethlehem

Israëlische kolonisten hebben bij een aanval op een Palestijns dorp bij Bethlehem een Palestijn doodgeschoten en zeker drie anderen verwond.

De voorzitter van de dorpsraad zegt tegen het Palestijnse persbureau Wafa dat de kolonisten al schietend huizen in het dorp aanvielen. Een 40-jarige man werd dodelijk geraakt, drie anderen zouden in hun benen zijn geschoten.

Mogelijk is erger voorkomen, omdat het Israëlische leger naar het dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever kwam. De militairen zetten traangas in en oefenhandgranaten die harde knallen laten horen.

Sinds de aanval van Hamas vanuit Gaza op Israël van 7 oktober is het aantal incidenten met kolonisten op de Westelijke Jordaanoever fors toegenomen. Daarbij zijn volgens de VN-organisatie OCHA zeker elf Palestijnen omgekomen.

Vijf doden na Israëlische luchtaanval op Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vijf mensen gedood. Ook zijn er meerdere gewonden gevallen, aldus de Palestijnse Autoriteit.

Het Israëlische leger zegt dat het een operatiecentrum in het kamp bij de stad Tulkarem heeft getroffen. Meer details geeft het leger vooralsnog niet. Nadat een Israëlische drone een huis in het kamp had aangevallen, waren vier luide explosies werden gehoord, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Sinds de aanslagen van Hamas in Israël van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza is het geweld op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever sterk toegenomen.

Israëlische militaire voertuigen nemen deel aan een inval in Tulkarm op 22 augustus 2024

VS: kans op vergeldingsaanval Iran nog altijd aanwezig

De Verenigde Staten houden er nog steeds rekening mee dat Iran of een van zijn bondgenoten een vergeldingsaanval op Israël zal uitvoeren. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Washington wijst op de dreigende taal van Iraanse leiders en andere vijanden van Israël.

De waarschuwing van het Pentagon komt na een aanval van Hezbollah, dat Israël afgelopen weekend probeerde te bestoken met raketten en drones als vergelding voor het doden van een hoge commandant van de militante beweging, eind vorige maand bij een Israëlische aanval in Beiroet.

Bij die vergeldingsaanval heeft de VS informatie gedeeld met Israël om de door Hezbollah afgevuurde projectielen vroegtijdig te lokaliseren. De Amerikanen hebben naar eigen zeggen niet actief deelgenomen aan de operatie en ook niet aan wat Israël een preventieve aanval noemt op doelen van Hezbollah, eveneens afgelopen weekend. Israël zegt daarbij tientallen doelen te hebben vernietigd, waaronder lanceerinstallaties voor raketten.

VN schort hulpverlening op na evacuatiebevel Deir al-Balah

De VN schort de hulpverlening in Gaza op, nadat Israël gistermiddag een nieuw ontruimingsbevel had uitgegeven voor de centraal gelegen stad Deir al-Balah. Juist daarheen had de VN zijn hoofdkwartier verplaatst, dat eerst was gevestigd in Rafah in het uiterste zuiden van Gaza. Eerder had Israël daar al de evacuatie van de bevolking bevolen.

De VN trekt zich niet terug uit Gaza. "De mensen hier hebben ons nodig", zegt een medewerker die niet met naam wordt genoemd tegen persbureau Reuters. "We proberen een evenwicht te vinden tussen de behoeften van de bevolking en de veiligheid van het VN-personeel." Hij vraagt zich af waar de VN'ers naartoe moeten. "De ruimte om te kunnen werken is beperkter dan ooit."

De medewerkers moeten nu zoeken naar manieren waarop ze de hulpverlening kunnen voortzetten. Ze moesten hun hoofdkwartier halsoverkop verlaten, zodat ze allerlei materiaal hebben moeten achterlaten.

Ziekenhuis Centraal-Gaza stroomt leeg vanwege angst voor aanval

Een van de laatste nog functionerende ziekenhuizen in Gaza stroomt voor een groot deel leeg, omdat Israël de evacuatie heeft gelast van gebied in de buurt. Israël zegt dat evacuatie niet nodig is, maar veel patiënten en vluchtelingen die in het ziekenhuis onderdak vonden, zijn bang dat ook het ziekenhuis oorlogsgebied wordt.

Het Al-Aqsa Martelaren-ziekenhuis ligt in Deir al-Balah, een stad in Centraal-Gaza die tot dusver grotendeels gespaard bleef voor het oorlogsgeweld. Verslaggevers van persbureau AP zagen vanmorgen mensen het ziekenhuis verlaten. Sommigen droegen zieke patiënten, anderen namen tassen met kleding, matrassen en dekens bij zich. Het ziekenhuis zegt dat het nog 100 patiënten telt, voor het evacuatiebevel waren dat er 600.

De VN zegt dat inmiddels 84 procent van Gaza tot geëvacueerd gebied is verklaard. Zo'n 90 procent van de inwoners woont niet meer in het eigen huis. Een groot deel van hen moest meerdere keren vluchten, omdat ook de gebieden waar ze terechtkwamen niet langer veilig waren.

Een patiënt van het ziekenhuis wacht op verder transport

Journalistenorganisaties willen dat EU associatieverdrag met Israël opschort

Internationale journalistieke organisaties waaronder de Nederlandse journalistenvakbond NVJ willen dat de EU het associatieverdrag met Israël opschort en ook andere stappen tegen Israël onderneemt. Het associatieverdrag biedt Israël voordelen bij handel met de EU, Israëls belangrijkste handelspartner.

Volgens de ondertekenaars van een brief aan EU-buitenlandchef Borrell heeft Israël in de oorlog in Gaza en bij de aanvallen op Zuid-Libanon meer dan honderd journalisten vermoord. Het zou ook op andere manieren de persvrijheid en mensenrechten schenden en daders niet ter verantwoording roepen.

De ondertekenaars schrijven dat journalisten een onmisbare rol spelen bij het documenteren en rapporteren van oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen. Als ze dat niet doen ontstaat een "informatievacuüm" en meer ruimte voor propaganda, mis- en desinformatie.

Correspondent Daisy Mohr sprak in april met Al Jazeera-correspondent Wael Dahdouh. Hij verloor familieleden, collega's en vrienden in de Gazaoorlog en raakte zelf gewond:

Gewonde correspondent Al Jazeera: 'Er zijn geen buitenlandse ogen meer in Gaza'

Getroffen Griekse tanker in Rode Zee lekt geen olie

De Europese marinemissie Aspides in de Rode Zee zegt dat de door Houthi-rebellen aangevallen Griekse olietanker Sounion geen olie lijkt te lekken. De tanker heeft 150.000 ton ruwe olie aan boord. Als die in zee terechtkomt, ontstaat een milieuramp.

De Sounion staat in brand. Op foto's die Aspides verspreidt is vuur en rook te zien op het dek en de brug van de tanker.

  • Aspides
    De brandende Sounion
  • Aspides
    Rook op de brug
  • Aspides
    Brand aan dek

De Sounion raakte woensdag onbestuurbaar, toen hij 140 kilometer uit de kust van de Jemenistische stad Hodeida door Houthi's werd aangevallen. De 29-koppige bemanning bleef ongedeerd en werd door een Frans marineschip van boord gehaald.

Vrijdag brak brand uit. Dat was vrijwel zeker het werk van Houthi-rebellen. Op sociale media deelden ze beelden van het schip waarop enkele grote explosies te zien zijn, vermoedelijk veroorzaakt door explosieven.

De beelden die door de Houthi's zijn verspreid:

Door Houthi's aangevallen stuurloze Griekse olietanker explodeert op Rode Zee

Iran blijft erbij: Israël kan "berekend" antwoord op dood Haniyeh verwachten

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Araghchi zegt dat Iran vasthoudt aan de belofte dat het de dood van Ismail Haniyeh zal wreken. De Hamasleider werd eind vorige maand bij een aanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran gedood. Vrijwel zeker zat Israël daarachter. "De Iraanse reactie op de Israëlische terroristische aanval in Teheran staat vast en zal gepast en berekend zijn", zei de minister bij een bezoek van zijn Italiaanse ambtgenoot Tajani.

Tajani riep Iran op om zich in te houden om "de spiraal van militaire acties in de regio te doorbreken, wat alleen maar meer lijden met zich meebrengt". Ook vroeg hij Iran een matigende invloed uit te oefenen op Hezbollah in Libanon. Gisteren kwam het aan de Libanees-Israëlische grens tot grootschalige raket- en droneaanvallen tussen Hezbollah en Israël, over en weer. In de VN-vredesmacht in het grensgebied zitten ook Italiaanse blauwhelmen.

Het is onduidelijk wat Araghchi onder "gepast en berekend" verstaat. Aangenomen wordt dat ook Iran er geen belang bij heeft om het geweld in de regio verder te laten escaleren.

Genoeg poliovaccins voor de kinderen in Gaza

In Gaza zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid 1,26 miljoen doses poliovaccin afgeleverd. Ze zijn bedoeld voor meer dan 600.000 kinderen onder de 10 jaar. De vraag is hoe snel die gedistribueerd kunnen worden nu de Gazaanse samenleving door de oorlog ontwricht is geraakt en die oorlog nog doorgaat. De WHO en Unicef zeggen dat er twee gevechtspauzes van elk zeven dagen nodig zijn om al deze kinderen twee doses toe te dienen.

Vrijdag werd bekend dat een tien maanden oude, ongevaccineerde baby verlammingsverschijnselen heeft die het gevolg zijn van een besmetting. Het linkeronderbeen van de baby is verlamd. Het is het eerste poliogeval in Gaza in 25 jaar.

Een medisch hulpverlener controleert de levering van poliovaccins

Daar zal het vermoedelijk niet bij blijven. Volgens hulporganisatie Save the Children zijn in Gaza 50.000 kinderen niet gevaccineerd, doordat de vaccinaties na het uitbreken van de oorlog zijn gestopt. Vorige maand zei het ministerie van Gezondheid in Gaza dat in het gebied een polio-epidemie was uitgebroken. Bij controle van het rioolwater was gebleken dat het virus daarin volop aanwezig was.

Een plaatselijke cameraploeg maakte voor de NOS deze opnamen in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis:

Inwoners Gaza zien polio opleven: 'We zijn echt bang'

Volgende evacuatiebevel voor ontheemde Palestijnen in Gaza

Israël heeft meer ontheemde burgers in de centraal gelegen stad Deir al-Balah in Gaza opgedragen te vertrekken. In het evacuatiegebied worden zware aanvallen tegen gewapende militanten aangekondigd.

Deze maand heeft Israël al minstens dertien keer een evacuatiebevel uitgevaardigd. Het gevolg is volgens de VN dat in augustus ruim een kwart miljoen Palestijnen, die vaak al meerdere keren zijn gevlucht in de oorlog, gedwongen zich weer te verplaatsen.

Ontheemde Palestijnen in een kamp in Khan Younis

Volgens Israël is het nodig om burgers te beschermen tegen gevechten. Het leger wil vrij spel hebben in de strijd met Hamas. Maar volgens VN-hulporganisatie OCHA brengt de evacuatie burgers juist in gevaar. "Families moeten onder vuur vluchten, met de weinige bezittingen die ze hebben naar een almaar krimpend gebied dat overbevolkt is." De humanitaire zones in Gaza worden steeds kleiner, en ook binnen deze 'veilige gebieden' worden luchtaanvallen uitgevoerd door Israël.

Een aantal patiënten in het nabijgelegen al-Aqsa-ziekenhuis zou zijn gevlucht vanwege het Israëlische evacuatiebevel. Dat meldt persbureau Reuters, dat een aantal burgers bij het ziekenhuis had geïnterviewd. Hoewel het ziekenhuis buiten het evacuatiegebied ligt, zouden mensen vrezen voor een nieuwe inval door het het leger. Israëlische militairen hebben in de oorlog meerdere ziekenhuizen bezet, omdat er wat Israël noemt terroristen actief zouden zijn geweest.

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van afgelopen week is hier terug te vinden.