Zeven hulpverleners omgekomen in Gaza
NOS NieuwsAangepast

Internationale hulpverleners omgekomen bij Israëlische luchtaanval in Gaza

In Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook, zijn zeven medewerkers van voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK) gedood bij een Israëlische luchtaanval.

Onder de slachtoffers zijn burgers van Polen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en een medewerker met zowel de Canadese als de Amerikaanse nationaliteit. Hun Palestijnse chauffeur is ook omgekomen.

WCK zegt in een verklaring op hun website dat de werknemers werden geraakt door een Israëlische luchtaanval nadat zij een opslagplaats in Deir al-Balah hadden verlaten. Daar hadden ze net hulpgoederen afgeleverd die zij van een schip hadden gehaald. "Ondanks coördinatie met het Israëlische leger is het konvooi geraakt."

Onbedoelde aanval

Woordvoerder van het Israëlische leger Hagari nam eerder vandaag nog niet expliciet verantwoordelijkheid voor de aanval, en zei dat er een onafhankelijk onderzoek zou komen. Maar enkele uren later bevestigde de Israëlische premier Netanyahu dat de hulpverleners door het Israëlische leger zijn gedood door een "onbedoelde aanval op onschuldige mensen".

Hij heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. "Israël zal er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt."

Hagari heeft namens het leger zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers. Ook aan de landen van herkomst van de gedode hulpverleners heeft Hagari zijn medeleven betuigd.

Activiteiten stopgezet

De directeur van WCK, Erin Gore, noemt de aanval "onvergeeflijk". "Dit is niet alleen een aanval op WCK. Dit is een aanval op humanitaire hulporganisaties die in de meest erbarmelijke situaties werken waar voedsel wordt gebruikt als oorlogswapen."

De hulporganisatie zegt dat het alle activiteiten in de regio onmiddellijk heeft stopgezet. Een schip met nog 240 ton aan hulpgoederen aan boord is voor nu teruggestuurd naar Cyprus. Of en wanneer WCK de steun hervat, is niet bekend. "We zullen binnenkort beslissingen nemen over de toekomst van ons werk", zegt directeur Erin Gore.

Hulpverleners ter plaatse na de luchtaanval:

Internationale hulpverleners gedood in Gaza: 'Volkomen onaanvaardbaar'

De Australische premier Anthony Albanese heeft de Israëlische ambassadeur in zijn land om opheldering gevraagd over de aanval. Albanese zei dat hij "volledige verantwoording" verwacht van Israël.

De Verenigde Staten hebben ook gereageerd, en zeggen "diep geschokt en verontrust" te zijn. "We dringen er bij Israël op aan om snel te onderzoeken wat er is gebeurd", schrijft een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis op X. Een soortgelijke reactie kwam uit Polen, dat Israël ook om uitleg heeft gevraagd.

Sterrenchef

World Central Kitchen werd in 2010 opgericht door de Spaanse sterrenkok José Andrés na de dodelijke aardbeving in Haïti. De organisatie levert maaltijden aan slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crises.

Sinds het begin van de oorlog heeft WCK zowel Palestijnen als Israëliërs geholpen. Na de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober verzorgde WCK maaltijden voor gevluchte Israëliërs uit de grensregio. Ook Israëlische militairen in Gaza kregen eten van de hulporganisatie.

Andrés laat in een bericht op socialemediaplatform X weten dat hij diep geraakt is door de dood van zijn "broeders en zusters" en mee te leven met de families en vrienden van de slachtoffers. Daarnaast roept hij Israël op te stoppen met het doden van burgers en hulpverleners:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl