NOS NieuwsAangepast

VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Die moet in ieder geval gelden tijdens de ramadan. De islamitische vastenmaand is al bezig en duurt nog twee weken. De VN-Veiligheidsraad hoopt dat een staakt-het-vuren, als dat daadwerkelijk tot stand komt, daarna voortduurt.

De VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, onthield zich van stemming. In een reactie heeft Israël een voorgenomen overleg met de Amerikaanse regering geschrapt.

In de resolutie wordt ook opgeroepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars die door Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen worden vastgehouden. Ook moeten obstakels worden weggenomen die de humanitaire hulpverlening in het gebied hinderen.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat de VN-Veiligheidsraad het eens is geworden over een oproep tot een staakt-het-vuren voor Gaza. Wel was er eind vorig jaar overeenstemming over een oproep tot het "scheppen van voorwaarden voor een duurzame beëindiging van de vijandelijkheden" in Gaza.

Een resolutie kan alleen door de VN-Veiligheidsraad worden aangenomen als minstens negen van de vijftien lidstaten voor zijn en er geen veto is van een van de permanente leden. Dat zijn de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Vrijdag nog werd een resolutie van de VS over een staakt-het-vuren weggestemd door Rusland en China.

Bekijk hier de stemming in de VN-Veiligheidsraad:

VN Veiligheidsraad roept op tot staakt-het-vuren in Gaza

Demissionair minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) noemt het "ontzettend belangrijk" dat de VN-veiligheidsraad de resolutie heeft aangenomen. "Het is voor het eerst in dit half jaar durend conflict dat al die landen zeggen: het is tijd voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. En er wordt ook een oproep gedaan om de gijzelaars vrij te laten en op grote schaal hulpgoederen naar binnen te laten."

Het is volgens Bruins Slot nu aan Israël en Hamas om bereidheid te tonen om te komen tot een staakt-het-vuren. De internationale druk op hen is nu enorm, zegt ze. Dat de VS de resolutie niet met een veto heeft tegengehouden is volgens de minister "een enorme stap in de internationale verhoudingen".

Ook demissionair premier Rutte heeft gereageerd. "Wat nu nodig is: direct stoppen van geweld, de vrijlating van alle gegijzelden, onmiddellijk massaal meer humanitaire hulp naar Gaza, en een duurzame oplossing."

Hamas zegt de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te verwelkomen, en bereid te zijn om een onmiddellijke gevangenenruil met Israël aan te gaan.

"Wij gaan door"

Premier Netanyahu heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd door te gaan met de oorlog totdat Hamas volledig is uitgeschakeld. Israël is al weken bezig met voorbereidingen om Rafah binnen te vallen. In reactie op de stemming van vandaag zegt de Israëlische minister van Defensie Gallant dat ze "niet het morele recht hebben om de oorlog in Gaza te stoppen, totdat alle gijzelaars weer thuis zijn". Hij voegde eraan toe dat Israël overal tegen Hamas zal optreden.

Een regeringsdelegatie zou deze week naar de VS reizen voor overleg met de Amerikanen, onder meer over het voorgenomen offensief tegen Rafah, maar die reis is in reactie op de stemming in de VN-Veiligheidsraad en de Amerikaanse onthouding afgeblazen.

De Europese Unie riep Israël vorige week nog op geen offensief te beginnen. Volgens de Europese regeringsleiders zou zo'n aanval de al schrijnende humanitaire situatie in de stad nog verder verslechteren.

Relatie VN en Israël verslechterd

Sinds het begin van de oorlog is de relatie tussen de VN en Israël verslechterd. Eind oktober riep Israël om het aftreden van VN-secretaris-generaal Guterres, nadat die had gezegd dat de terreuraanval van Hamas op Israël "niet in een vacuüm" had plaatsgevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl