NOS SportAangepast

Handbalsters onderuit tegen Frankrijk • Kamminga en Corbeau grijpen naast medaille

Dit is ons liveblog over de tweede dag van de Olympische Spelen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Algemeen | Programma dag 3

We zijn aan het einde gekomen van de tweede dag van de Olympische Spelen in Parijs. Het programma van morgen is weer bomvol, bekijk hieronder wat er op het programma staat voor de Nederlandse sporters.

  • NOS
    Programma dag 3 (1/5)
  • NOS
    Programma dag 3 (2/5)
  • NOS
    Programma dag 3 (3/5)
  • NOS
    Programma dag 3 (4/5)
  • NOS
    Programma dag 3 (5/5)

Algemeen | Medaillespiegel na dag 2

Medaillespiegel na dag 2

Wielrennen | Mountainbikester Pieterse rijdt Tour de France Femmes

Mountainbikester en veldrijdster Puck Pieterse rijdt de Tour de France Femmes. Dat heeft ze zondagavond bekendgemaakt tijdens het NOS-praatprogramma Studio Parijs.

Pieterse reed zondag de olympische mountainbikewedstrijd. De 22-jarige renster moest genoegen nemen met een teleurstellende vierde plaats. Ze lag op koers voor de eerste olympische medaille voor Nederland deze Spelen, maar viel door een lekke achterband toch van het podium.

Tijdens de nabeschouwing van de tweede dag van de Olympische Spelen in Studio Parijs zei ze haast tussen neus en lippen door dat ze hierna aan de Tour de France voor vrouwen zal deelnemen.

Sanne Wevers niet naar olympische balkfinale, Visser wel naar eindstrijd op meerkamp

Sanne Wevers heeft haar droom om nog één keer te schitteren in een olympische balkfinale zondagavond even na tienen in rook zien opgaan.

De glorieuze kampioene van Rio de Janeiro kwam acht jaar na dato in de kwalificatie niet verder dan een puntentotaal van 13,766. Daarmee eindigde de 32-jarige turnster in de voorronde als negende. De beste acht gymnasten mogen strijden om olympisch goud. Wevers is met haar resultaat eerste reserve.

Naomi Visser slaagde er wel in een ticket voor een olympische finale te pakken. Op de meerkamp eindigde ze met een totaal van 53,032 als zeventiende, voldoende voor een plek bij de beste 24. Lieke Wevers (51,532) is tweede reserve.

Handbal | Samenvatting Nederland - Frankrijk (v)

Handbalsters verliezen tweede duel van titelfavoriet Frankrijk

Mountainbiken | Pieterse reageert in Studio Parijs op desastreuze race

Pieterse: 'Nog niet uit of het door mijzelf kwam of domme pech was'

Tennis | Samenvatting Nadal - Fucsovics

Nadal begint ook goed aan olympisch enkelspeltoernooi, Fucsovics wordt verslagen

Hockey | De reacties van Reijenga, Telgenkamp en Delmee

Hockeyer Reijenga na doelpunt: 'Ik hoop nog vaker te spelen'

Handbal | De reacties van Polman, Malestein en Abbingh

Polman na verlies tegen titelfavoriet Frankrijk: 'Alles gegeven, goeie pot neergezet'

Algemeen | Ook in 1996 geen medailles op de eerste dagen

De tweede dag van de Olympische Spelen zit er bijna op en nog altijd wacht Nederland op de eerste medaille. De laatste keer dat Nederland zonder medaille bleef op de eerste 2 dagen van de Olympische Zomerspelen, was in 1996. De eerste medailles, drie keer brons, werden destijds gepakt op de derde dag.

Zwemster Kirsten Vlieghuis pakte toen brons op de 400 meter vrije slag en de judoka's Claudia Zwiers en Mark Huizinga werden derde in hun gewichtsklasse.

De laatste keer dat Nederland ook na dag 3 nog geen medaille had te pakken, was bij de Spelen van 1988 in Seoul. Toen won Nederland pas op dag 5 een plak: zwemzilver op de 4x100 meter zwemmen estafette bij de vrouwen.

Maandag maakt alleen judoka Julie Beurskens kans op een medaille. Zij komt vanaf 10.00 uur in actie in de klasse tot 57 kilogram.

  • AFP
    Kirsten Vlieghus in Atlanta
  • Getty
    Claudia Zwiers in Atlanta
  • AFP
    Mark Huizinga in Atlanta

Badminton | Tabeling en Piek uitgeschakeld

Robin Tabeling (l) en Selena Piek

Robin Tabeling en Selena Piek zijn op de Spelen van Parijs uitgeschakeld. Het badmintonduo leed hun tweede nederlaag van het toernooi tegen de Zuid-Koreanen Seo Seung-jae en Chae Yu-jung: 16-21, 12-21.

De Nederlanders hadden het bepaald niet getroffen bij de loting, want nadat ze hun eerste groepsduel hadden verloren van de nummer zes van de wereld, moesten ze nu tegen de huidige wereldkampioenen uit Zuid-Korea.

Tabeling en Piek waren echter bepaald niet onder de indruk en namen brutaal een 7-1 voorsprong in de eerste set. De Zuid-Koreanen moesten hun beste niveau aanspreken om te kunnen winnen en daar slaagden ze in.

Zwemmen | Kamminga slechts zesde op 100 meter schoolslag: 'Deze doet pijn'

Drie jaar geleden won Arno Kamminga zilver op de 100 meter schoolslag. In de olympische finale van Parijs strandt hij op de zesde plaats op die afstand. 'Deze doet wel pijn, ja."

Kamminga ontgoocheld na zesde plek op 100 meter schoolslag: 'Deze doet pijn'

Zwemmen | Corbeau ging gevecht aan met het water en werd achtste

Caspar Corbeau werd achtste in de finale van de 100 meter schoolslag. "Er was een kans op een medaille, dus ja, ik ben teleurgesteld."

Corbeau ging in gevecht met het water: 'Was niet het slimste om te doen'

Algemeen | Studio Parijs

Een volle tafel straks bij Studio Parijs. Puck Pieterse, eerder vandaag nog pijnlijk vierde bij het mountainbiken, zit aan tafel. Verder zijn oud-renners Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin en oud-zwemster Inge de Bruijn aanwezig. De uitzending begint om 22.35 uur en is live te zien op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en de NOS Live app op je tv.

Handbal | Nederland onderuit tegen Frankrijk

De Nederlandse handbalsters hebben, na winst op Angola, het tweede groepsduel verloren. Wereld- en olympisch kampioen Frankrijk was nét iets te sterk: 28-32.

De rappe, beweeglijke Françaises kwamen, ook omdat de eerste schoten van Oranje mislukten, snel voor:1-4. Daarna ging het bij het rustig opbouwende Oranje lopen. De defensie sloot goed, kansen werden nu wel benut en 1-4 werd 8-6.

Het woord was daarna weer aan de thuisploeg die nog voor rust opnieuw een gat sloeg: 14-17. Door een paar knappe reddingen van keepster Hatadou Sako kreeg Oranje dat gat maar niet gedicht. Een paar keer leek dat bijna te lukken, maar steeds als de marge nog maar twee treffers was, liep Frankrijk weer weg.

Zwemmen | Terugkijken: Finale 100 meter schoolslag met Kamminga en Corbeau

Geen medailles voor Nederlanders op 100 meter schoolslag, Martinenghi pakt goud

Handbal | Oranje komt maar niet dichterbij

Het verschil was zojuist nog even twee punten, maar een minuut later is de marge weer vier in het voordeel van Frankrijk. Nederland moet flink an de bak in de laatste vijf minuten.

Handbal | Nederland nog altijd in de achtervolging

De tweede helft bij de handbalwedstrijd tussen Nederland en Frankrijk is inmiddels alweer begonnen en Oranje kijkt nog altijd tegen een achterstand aan. 24-21 is het inmiddels.

De wedstrijd is ook live te zien op NPO 1, NOS.nl, in de NOS-app en via de NOS Live app op je tv.

Kelly Dulfer

Zwemmen | Martinenghi verrast met zege; Kamminga zesde, Corbeau achtste

Het is geen eerste medaille voor Nederland geworden helaas. In een niet heel snelle, maar wel bloedstollend spannende race op de 100 meter schoolslag greep de Italiaan Nicolo Martinenghi verrassend de zege. Met 59,03 hield hij de Brit Adam Peaty van zijn derde olympische titel op rij.

Peaty en de Amerikaan Nic Fink delen het zilver, want zij tikten beiden in 59,05 aan.

Kamminga werd zesde in 59,32, Corbeau achtste in 59,98. De Chinese favoriet Qin eindigde tussen de twee Nederlanders als zevende in 59,50.

  • Reuters
    Nicolo Martinenghi was verrassend de beste op de 100 meter schoolslag.
  • NOS
    Adam Peaty en Nic Fink turen naar het scorebord: allebei zilver!

Hockey | Samenvatting Nederland - Frankrijk

Hockeymannen winnen soeverein van Frankrijk in tweede duel Spelen

Zwemmen | Spanning stijgt

Arno Kamminga plaatste zich als derde voor de finale in 59,12. Caspar Corbeau als vijfde in 59,24. Slechts twee zwemmers zwommen onder de 59 seconden: Qin (58,93) en de snelste man in de voorronden Peaty (58,86).

Het wereldrecord van Peaty staat op 56,88, gezwommen in 2019 bij het WK in Gwangju. Kijk nu live mee op de stream!

Zwemmen | En dan dat verhaal van de Chinees Qin Hayang

Al tijden komt zwemtrainer Mark Faber uit principiële overwegingen geen Chinees restaurant meer binnen. Rijst met foe yong hai? Bami met babi pangang? De coach van olympisch schoolslagzwemmer Arno Kamminga eet er uit verzet geen hap van.

Ook Kamminga (28) zelf kan zich de tijd niet heugen dat hij zijn tanden zette in zo'n oosters gerecht. Al heeft dat meer met zijn eigen stringente dieet te maken richting Parijs dan met het ludieke protest van zijn coach. Voor Faber is het een vorm van verzet tegen de gang van zaken rond de 23 Chinese zwemmers die in de aanloop naar de vorige Spelen positief testten op hetzelfde hartmedicijn en desondanks collectief werden vrijgesproken.

Eerlijk speelveld?

Qin Hayang, de wereldrecordhouder op de 200 meter schoolslag, was een van hen. Eerder dit jaar, tijdens de WK in Doha, keek tweevoudig vice-olympisch kampioen Kamminga van een afstand toe hoe een andere Chinees, Dong Zhihao, in de finale teamgenoot Caspar Corbeau van de wereldtitel afhield. Kamminga tikte als zevende aan. Op de 100 meter eindigde hij als vijfde.

Basketbal | Samenvatting VS - Servië

Basketbalsterren VS geven 'beste speler in de NBA' Jokic geen kans in groepsduel

Zwemmen | Bijna tijd voor Kamminga en Corbeau

Het is bijna tijd voor de finale op de 100 meter schoolslag met Caspar Corbeau en Arno Kamminga. Zij nemen het op tegen wereldrecordhouder en titelverdediger Adam Peaty, die na de Spelen van Tokio in een zware depressie belandde.

Overmatig alcoholgebruik, een depressie, de bij hem gestelde diagnose ADHD, een gebroken voet en de echtscheiding van de moeder van zijn zoontje George, in augustus 2022, vormden de voedingsbodem voor zijn geestelijke ongemak. "Je denkt dat een olympische medaille je problemen oplost. Maar dat is allesbehalve waar", zei hij daarover.

Peaty was geen schim meer van de zwemmer die van Kamminga ooit gekscherend het rapportcijfer 11 kreeg. Pas in september 2023 hervatte hij de training, nadat hij hulp had gezocht bij een psycholoog. Peaty kreeg een relatie met Holly Ramsay, dochter van televisiekok Gordon, liet de fles weer staan en gaat iedere zondag zelfs naar de kerk.

In spoor van Phelps?

Anderhalf jaar geleden stond hij op het punt een streep te zetten onder zijn loopbaan. Nu heeft hij als vrome christen naar eigen zeggen de demonen verdreven en is hij klaar om zijn vierde olympische titel te grijpen.

Na 23-voudig olympisch kampioen Michael Phelps kan hij daarmee de tweede zwemmer worden die op drie opeenvolgende Spelen op hetzelfde onderdeel goud heeft gewonnen.

Handbal | Nederland met achterstand de rust in

Werk aan de winkel voor de Nederlandse handbalsters. Na een half uur spelen staat het 17-14 voor Frankrijk. Nederland kwam al snel drie punten achter, maar vocht zich knap terug in het duel. Oranje had zelfs even twee punten voorsprong, maar de Françaises kwamen langzaam langszij.

Het leek er even op dat het 17-13 zou zijn in de rust, maar Lois Abbingh mocht nog een vrije bal nemen. Met een flinke muur van Franse speelsters voor haar neus wist ze alsnog de 17-14 te maken.

Hockey | Nederland overklast Frankrijk

Het is afgelopen in Frankrijk. De Nederlandse hockeyers verslaan het gastland afgetekend met 4-0. Komende dinsdag is Groot-Brittannië de volgende tegenstander in de groepsfase.

Zwemmen | Schouten niet naar finale 100 meter schoolslag

Tes Schouten is er niet in geslaagd de finale van de 100 meter schoolslag te bereiken. Schouten werd in haar sterkbezette halve finale vanuit baan 1 zesde in een tijd van 1.06,56. En dat was bij lange na niet genoeg voor een finaleplaats.

Ook Ruta Meilutyte, die op haar 15de in Londen uit het niets olympisch kampioen werd, haalde de finale niet.

Lilly King, de kampioene van 2016 en houdster van het wereldrecord, plaatste zich wel voor de finale. De snelste tijd werd met 1.05.00 gezwommen door de Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith (voorheen Schoenmaker). Smith was in Tokio trouwens ook veruit de snelste in de voorronden, maar verloor in de finale van de Amerikaanse Lydia Jacoby.

Schouten loopt finale 100 meter schoolslag mis

Algemeen | Vragen en antwoorden over de OS bij de NOS

Op NPO 1, op NOS.nl en in de NOS-app zijn we inmiddels overgeschakeld naar de handbalwedstrijd tussen Nederland en Frankrijk en is de hockeywedstrijd tussen beide landen niet meer te zien. Dat komt mede omdat de NOS niet alle rechten heeft en niet alles kan uitzenden. Dat zal wellicht vragen oproepen. Daarom is het handig om onderstaand artikel eventjes door te nemen. Daar staat onder meer in:

Tijdens de Spelen wordt op veel momenten gelijktijdig gesport. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat Nederlanders op hetzelfde moment in verschillende disciplines in actie komen. Wat we (live) uitzenden is een journalistieke afweging. We streven ernaar zoveel mogelijk sport te laten zien: live of in samenvatting.

Hockey | En daar is de vierde van Oranje!

De Nederlandse hockeyers hebben er 4-0 van gemaakt tegen Frankrijk! Het is Duco Telgenkamp die een voorzet van Thierry Brinkman binnenwerkt. Telgenkamp met zijn tweede van het toernooi.

Voetbal | Sensationele uitslag bij Australië-Zambia 6-5

Sensatie in het voetbaltoernooi voor vrouwen. Hoewel, als Zambia een van de ploegen is op het veld, dan gebeurt er vaak iets bijzonders. En zeker als Barbra Banda in het veld staat.

Wellicht weet je nog dat Banda drie jaar geleden bij de Spelen in Tokio een hattrick maakte tegen Nederland? Of wellicht weet je vooral nog dat die wedstrijd eindigde in 10-3 (!) voor Nederland.

Welnu, vanavond maakte Banda na dat duel met Nederland (10-3) en China (4-4) in 2021 haar derde olympische hattrick. En weer leverde dat géén overwinning op. Tegen Australië stond Zambia bij rust met 4-2 voor, maar de wedstrijd eindigde in 6-5 voor Australië.

Barbra Banda viert een van haar drie treffers tegen Australië.

Handbal | Handbalsters begonnen aan kraker tegen Frankrijk

De Nederlandse handbalsters staan klaar voor hun tweede groepsduel deze Spelen, de kraker tegen gastland Frankrijk! Meekijken kan op NPO 1 en de livestream.

Dat betekent helaas wel dat de hockeywedstrijd Nederland-Frankrijk even niet meer live te zien is. Maar natuurlijk houden we je op de hoogte in dit liveblog.

Tennis | Griekspoor maandag om 19.00 uur

Tallon Griekspoor weet inmiddels hoe laat hij morgen in actie mag komen. De Nederlandse tennisser mag om 19.00 uur aantreden op Court Philippe-Chatrier tegen de Spanjaard Carlos Alcaraz.

Tennislegendes Novak Djokovic en Rafael Nadal kunnen ook inschatten wanneer zij tegen elkaar gaan spelen. De Serviër en de Spanjaard komen na de partij tussen Iga Swiatek en Diane Parry de baan op. Het duel tussen de nummers 1 en 52 van de wereld bij de vrouwen begint om 12.00 uur.

Zwemmen | Amerikaanse Huske wint 100 meter vlinderslag

De tweede zwemfinale van vanavond is adembenemend spannend. Gretchen Walsh leek op weg naar de zege op de 100 meter vlinderslag, maar bij het aantikken blijkt haar landgenote Torri Hulske net iets sneller. Hulske wint in 55,59, Walsh klokt 55,63.

Het brons is voor de Chinese Zhang Yufei in 56,21. Zhang is trouwens een van de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Spelen van Tokio positief getest werd, maar van het internationale antidopingbureau WADA toch aan de Spelen mocht deelnemen.

Maar daarover later meer. Ook Caspar Corbeau en Arno Kamminga krijgen daar straks mee te maken namelijk.

Zwemster Huske pakt goud na zinderende finale 100 meter vlinderslag

Hockey | Oranje maakt er 3-0 van

De eerste aanval van de tweede helft levert Nederland meteen weer een doelpunt op tegen Frankrijk. Al na 18 seconden schiet Jonas de Geus de bal erin! Nederland op 3-0.

Zwemmen | Franse fans in extase: Marchand pakt goud

Het zwemstadion in Parijs trilt op zijn grondvesten, want zojuist heeft de Franse favoriet Leon Marchand de 400 meter wisselslag compleet naar zijn hand gezet. De wereldrecordhouder snelt naar het goud in 4.02.95. Geen wereldrecord, wel een verbetering van het olympisch record van Michael Phelps.

Bijna zes (!) seconden later pakt de Japanner Tomoyuki Matsushita het zilver (4.08,62). De Amerikaan Carson Foster wordt derde (4.08,66).

Het doel van Marchand - pupil van nu nog technisch directeur Jacco Verhaeren - is vier keer goud trouwens. Daarbij zal hij onder anderen Arno Kamminga op zijn pad vinden.

Fransman Marchand zwemt in olympisch record naar goud op 400 meter wisselslag

Zwemmen | Schakel nu in op de livestream voor de zwemfinales

Het avondprogramma van het olympisch zwemtoernooi staat op het punt van beginnen. En we vallen met de neus in de boter, want de finale van de 400 meter wisselslag met de grote favoriet Leon Marchand begint nu!

Meekijken? Dat kan via de livestream!

Hockey | Einde eerste helft

In de extra tijd van de eerste helft mocht Jip Janssen nog een keer aanleggen voor de negende (!) strafcorner van Oranje deze eerste helft. Twee keer leidde dat tot een treffer, weliswaar uit de rebound.

Nederland leidt bij rust met 2-0 tegen Frankrijk.

Hockey | Bijen zet hockeyers op 2-0

Vlak voor rust komen de Nederlandse hockeyers op 2-0! Oranje kreeg een strafcorner na een zware overtreding van Christoforo Peters-Deutz (die daar ook een gele kaart voor kreeg en dus vijf minuten op de strafbank moest plaatsnemen).

De strafcorner van Jip Janssen werd gekraakt, maar Koen Bijen is er als de kippen bij om de bal met een wippertje in het Franse doel te plaatsen: 2-0.

Hockey | Hockeyers op voorsprong

Oranje viert de 1-0

Frankrijk leek al snel op voorsprong te komen, maar het doelpunt werd afgekeurd. Dat is niet het geval bij de goal van Nederland van zojuist. Tijmen Reijenga is mee naar Parijs als reserve en zou eigenlijk op de tribune moeten zitten. Maar omdat Joep de Mol ziek is, doet Reijenga mee vandaag.

Een strafcorner van Seve van Ass wordt nog tegengehouden, maar Reijenga is in de rebound onverbiddelijk. Oranje op 1-0.

Hockeyers begonnen aan tweede groepsduel tegen oude bekende

De hockeyers maken zich klaar voor de wedstrijd tegen Frankrijk

De Nederlandse hockeyers staan klaar voor hun tweede groepswedstrijd deze Olympische Spelen. Na de zege op Zuid-Afrika is gastland Frankrijk de tegenstander. En dat is voor de Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee een bijzonder duel.

De Brabander, die zelf goud won op de Spelen van Atlanta (1996) en Sydney (2000), was namelijk jarenlang bondscoach van de Fransen.

Het duel is live te volgen op NPO 3 en via de NOS-app, NOS.nl en de NOS Live app op tv.

49'er-zeilers Lambriex en Van de Werken winnen in bijna windstil Marseille

Lambriex en Van de Werken winnen zeilwedstrijd in bijna windstil Marseille

Amerikaanse basketballers beginnen met ruime zege, Embiid uitgefloten

Het Amerikaanse sterrenteam is het basketbaltoernooi begonnen met een ruime overwinning tegen Servië: 110-84. Kevin Durant, die tijdens de voorbereiding geen minuut in actie kwam om te herstellen van een kuitblessure, eiste de hoofdrol op.

De 35-jarige forward kwam vanaf de bank maar schoot in de eerste helft raak bij al zijn acht pogingen, goed voor 21 punten. LeBron James (21 punten) hield de productie op gang toen Durant na zijn eerste misser weer rust kreeg.

  • Reuters
    Vreugde bij Kevin Durant en LeBron James
  • EPA
    Durant schiet raak over Filip Petrusev.

Joel Embiid, de startende center van Team USA, kende een mindere start in het land waarvan hij ook een paspoort bezit. De geboren Kameroener liet zich in 2022 naturaliseren met het oog op de Spelen in Parijs, maar koos vervolgens alsnog voor het Amerikaanse team. Onder luide fluitconcerten van het Franse publiek noteerde Embiid slechts vier punten, twee rebounds en één block.

De Verenigde Staten lieten in het derde en vierde kwart verdedigend de nodige steken vallen, maar het Servië van Nikola Jokic, de drievoudig MVP (2021, 2022 en 2024) in de NBA, kwam niet meer in de buurt.

Rus in twee sets langs Gadecki

Arantxa Rus loopt tevreden van de baan na haar partij tegen Olivia Gadecki

Tennisster Arantxa Rus heeft op het olympische tennistoernooi de tweede ronde bereikt. Rus (WTA-62) versloeg de Australische Olivia Gadecki (WTA-164) met 6-4, 6-1. Rus trof het dat ze bij haar olympische debuut op gravel speelt, haar favoriete ondergrond.

De Oekraïense Angelina Kalinina zou eigenlijk de tegenstander van Rus worden, maar de nummer 47 van de wereld trok zich voor het toernooi terug.

Gadecki bood prima partij, al legde ze het serverend duidelijk af tegen Rus. Die was ook veel vaster bij rally's vanaf de baseline en geduldiger bij de belangrijke punten. Rus stuit nu op de Chinese Qinwen Zheng (6), die dit jaar op de Australian Open de finale haalde

Flinke rijen voor het zwemmen

La Défense

Vanavond worden de volgende medailles uitgereikt in het olympisch zwembad en daar willen veel mensen bij zijn. In de kantorenwijk La Défense staan al veel mensen te wachten om het stadion binnen te gaan. De rij die er nu staat is al minstens 300 meter lang.

Spelen voor Wevers 'cadeautje', al schreeuwt gekwetste lijf: 'Balk is onveilig'

In 2016 beleefde turnster Sanne Wevers in Rio de Janeiro haar grootste succes met goud op de balk. Vlak voor haar laatste Spelen in Parijs raakte ze geblesseerd. Toch stond ze er vandaag en turnde een goede oefening.

Organisatie Spelen maakt excuses voor beledigen christenen tijdens opening

De gewraakte scène uit de openingsceremonie

De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs hebben excuses aangeboden aan christenen die zich beledigd voelen door een scène in de openingsceremonie van vrijdag. Er was een uitbeelding in te zien van de beroemde muurschildering Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci.

De twaalf apostelen die met Jezus Christus zijn laatste maaltijd delen voorafgaand de kruisiging bestonden uit een groep dragqueens, een trans model en een halfnaakte zanger. Een aantal katholieken en andere christenen zagen dat als het bespotten van hun geloof.

Ook een aantal politici maakten bezwaar, zoals in Frankrijk de rechtse politica Marion Maréchal en de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. In Nederland lieten PVV-leider Wilders en ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder weten de scène ongepast te vinden.

De reacties van de handboogschutsters

Er kwam net geen medaille voor de handboogschutsters, die eerder vandaag de strijd om het brons verloren van Mexico. Vooral voor Gaby Schloesser, geboren Mexicaanse, was dat een flinke klap.

"Heel leuk om tegen ze te schieten, maar ik wil winnen", zei een geëmotioneerde Schloesser na afloop.

Bekijk de reacties van Quinty Roeffen, Laura van der Winkel en Schloesser in de video hieronder.

Handboogschutsters balen, Schloesser trots op Mexico: 'Super goed geschoten'

Nadal wint en gaat het opnemen tegen Djokovic

Rafael Nadal na zijn partij tegen Márton Fucsovics

Een gigantische kraker staat er op het programma in de tweede ronde van het tennistoernooi bij de mannen. De Spanjaard Rafael Nadal, die een klein rolletje had als fakkeldrager bij de openingsceremonie, speelt na zijn gewonnen partij tegen Marton Fucsovics in de volgende ronde tegen Novak Djokovic.

Het wordt de zestigste ontmoeting tussen de twee. Nadal won 29 keer, Djokovic 30 keer.

Nadal stond tegen Fucsovics ruim tweeënhalf uur op de baan en won in drie sets, 6-1, 4-6, 6-4. De 38-jarige Spanjaard had na zijn dubbelspelpartij van zaterdag met landgenoot Carlos Alcaraz wat last van een bovenbeenblessure, maar kwam zondag met succes toch in actie in het enkelspel.

Franse camping kleurt oranje tijdens Olympische Spelen

Franse camping kleurt oranje tijdens Olympische Spelen

Sterren spotten in de turnhal

Natuurlijk wil oud-topturnster Céline van Gerner erbij zijn als Simone Biles in actie komt. En zij is niet de enige superster in de turnhal.

Oud-topturnster Van Gerner vergaapt zich aan Biles en komt nóg een ster tegen

Even wat ontspanning en mooie beelden: golfsurfen vanuit Tahiti

Spectaculaire beelden uit Tahiti: Dag 1 van het olympisch golfsurfen

Tien uit tien voor Zuid-Korea

De Koreaanse handboogschutsters

De finale van het handboogschieten voor vrouwenteams was op papier een om van te smullen en ook in het echt was de strijd tussen de nummer een en twee van de wereld schitterend.

Wereldranglijstaanvoerder Zuid-Korea nam een 4-0 voorsprong, maar China kwam knap terug tot 4-4. In de shoot-off bleek het Zuid-Koreaanse trio over de beste zenuwen te beschikken.

Dat Zuid-Korea het goud verovert is niet zo verwonderlijk. Het handboogschieten voor vrouwenteams staat in Parijs voor de tiende keer op het programma en voor de tiende keer gaat het goud naar Zuid-Korea.

Griekspoor door in tennistoernooi, treft nu Alcaraz

Tallon Griekspoor in actie in Parijs

Tallon Griekspoor heeft zonder al te veel problemen de tweede ronde bereikt van het olympisch tennistoernooi. Hij zette Stefanos Tsitsipas' jongere broer Petros met 6-2, 6-3 opzij en stuit nu op de Spanjaard Carlos Alcaraz (2).

Griekspoor (ATP-27) had op het Parijse gravel amper een uur nodig om zich van de Griek te ontdoen. Die kwam zelfs niet in de buurt van een breekkans. Tsitsipas werkte bij 2-5 nog wel twee matchpoints weg, maar het was uitstel van executie.

Griekspoor zou het tegen Cameron Norrie opnemen, maar de mondiale nummer 44 meldde zich af. Petros Tsitsipas, die met zijn broer ook in het herendubbelspel actief is, heeft geen enkelspelranking

49er-zeilers stijgen naar plek vier

49er-zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn twee plekjes opgeschoven in het algemeen klassement. Dankzij een zevende plek in de derde race staan ze nu vierde.

Hockeysters blijven sterren spotten

Joosje Burg (m) en Freeke Moes (r) samen met Serena Williams

De Nederlandse hockeysters gingen eerder al op de foto met tennisser Carlos Alcaraz en hadden een ontmoeting met turnster Simone Biles. Bij dat rijtje is weer een andere grote naam gekomen. Joosje Burg en Freeke Moes gingen vandaag namelijk op de foto met niemand minder dan tennisster Serena Williams.

"Joosje, Freeke and a fan!", luidt het ludieke onderschrift bij de foto op Instagram.

In beeld: Wegman loopt olympische finale kajakslalom op 0,13 seconde mis

Wegman loopt olympische finale kajakslalom op 0,13 seconde mis

Tweevoudig olympisch kampioen snel klaar in het boksen

Tweevoudig olympisch kampioen Julio Cesar La Cruz is zondag uitgeschakeld in de zwaargewichtsklasse bij het boksen. De Cubaan verloor met 3-2 van Loren Alfonso uit Azerbeidzjan.

Cesar La Cruz werd olympisch kampioen in Rio en in Tokio en hoopte in Parijs de vierde bokser ooit te worden die drie gouden medailles wist te winnen op de Spelen. Dat lukt dus niet.

Mountainbikster Pieterse getroost door koning Willem-Alexander na mislopen medaille

Mountainbikster Pieterse getroost door koning Willem-Alexander na mislopen medaille

Handboogschieten: Oranje verliest van Mexico

Helaas, geen eerste medaille voor Nederland. Oranje begon sterk aan deze belangrijke set, maar na een 10 van Van der Winkel schoot ze even later een 7. Een 8 van Roeffen betekende dat Mexico het karwei af kon maken.

Met 57-52 wordt deze set gewonnen en wordt het 6-2 voor de Mexicaansen. Nederland eindigt als vierde.

Handboogschieten: Oranje weer op achterstand

Een wat mindere set van het Nederlandse trio, met drie keer een 8, zorgt ervoor dat Mexico weer aan de leiding gaat. 52 punten voor Nederland, 56 voor de Mexicaansen betekent een 4-2 achterstand voor Oranje.

Mexico heeft nog een punt nodig voor het brons.

Handboogschieten: Nederland maakt gelijk!

Nederland weer op gelijke hoogte. De drie Nederlanders schoten allemaal een 10 en kwamen uiteindelijk tot 56 punten. Mexico schoot er 54 op het bord waardoor de stand weer helemaal gelijk is, 2-2.

Het land dat als eerste vijf punten haalt, pakt het brons.

Boonzaaijer en Kooremans doen het goed bij eventing

Bij het eventing staan ruiters Janneke Boonzaaijer en Raf Kooremans na het tweede onderdeel, cross-country, op de 16de en de 18de plek. Sanne de Jong is terug te vinden op plek 53.

Maandag wordt het eventing afgesloten. Dan rijden alle combinaties een springparcours in de ochtend en dat is bepalend voor de landenwedstrijd. De 25 hoogstgeplaatste combinaties uit het individuele klassement komen later op de dag nog een keer in actie voor de individuele medailles.

Handboogschieten: eerste set naar Mexico

De Nederlandse handboogschutsters mochten beginnen aan de troostfinale, maar het is Mexico dat de voorsprong heeft genomen.

Laura van der Winkel, Gaby Schloesser en Quinty Roeffen schieten 50 punten op het bord, de Mexicanen schoten meerdere tienen en komen tot 57 punten.

Dat betekent een 2-0 voorsprong voor Mexico.

De handboogschutsters gaan op voor brons

De Nederlandse handboogschutsters gaan over enkele minuten beginnen met de strijd om het brons. Daarin is Mexico de tegenstander, de nummer vijf van de wereld. Nederland is de nummer tien. De wedstrijd is live te zien op NPO1 en via de app.

Hoog bezoek bij het turnen, Lady Gaga komt even kijken

Lady Gaga blijkt groot turnfan, zangeres zwaait naar publiek

Kanovaarster Wegman mist finale maar net

Geen finale bij het kanovaren voor Martina Wegman. De Noord-Hollandse eindigt in de halve finales als dertiende. Een plek bij de eerste twaalf was nodig om te mogen strijden om de medailles.

Wegman krijgt later deze Spelen nog een herkansing op de cross.

Nederlands succes bij het zeilen

49er-zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken hebben de tweede van in totaal twaalf races gewonnen. Het Nederlandse duo kwam in Marseille als eerste over de finish. In de eerste omloop eindigden ze als dertiende.

Ze staan nu zesde in het algemeen klassement.

Van de Werken en Lambriex (l) in actie in Marseille

Nadal wint eerste set in eerste ronde enkelspel

Rafael Nadal is bezig aan zijn eersterondepartij in het enkelspel. De 14-voudig winnaar van Roland Garros heeft de eerste set gewonnen van de Hongaar Marton Fucsovics: 6-1. In de tweede set kijkt Nadal intussen wel tegen een 3-1 achterstand aan.

Gisteravond won Nadal met Carlos Alcaraz (eerder deze zomer winnaar van Roland Garros én Wimbledon) de eerste ronde in het dubbelspel.

Pieterse na deceptie: 'Eerste keer dat ik lek rijd in een mountainbikewedstrijd'

Pieterse na deceptie: 'Eerste keer dat ik lek rijd in een mountainbikewedstrijd'

Stam en Schoon: 'Blij dat de eerste zenuwen eraf zijn'

De kop is eraf voor Katja Stam en Raïsa Schoon en dat betekent dat ook de eerste spanning weg is gevloeid. "Het was spannend om hier nu echt te staan in dat supertoffe stadion. Ik ben blij dat die eerste zenuwen eraf zijn en dat we het met winst hebben afgesloten", vertelt een stralende Stam na afloop.

Ook Schoon vindt de ambiance in het prachtige Eiffeltoren-stadion fantastisch. En een immens verschil met hun eerste Spelen, drie jaar geleden in Tokio, toen de tribunes leeg bleven. "Daar kregen we alleen applaus van de dj", lacht Schoon. "Dus dit is wel een heel andere sfeer."

Nederland verliest halve finale

Van der Winkel opent de shoot-off namens Nederland met een 8, Schloesser en Roeffen doen het helaas niet veel beter. Bij de Koreaanse vrouwen wel negens en een tien. Zij maken hun favorietenstatus voorlopig waar en gaan naar de finale.

Voor Nederland wacht om 16.45 uur de strijd om het brons.

Stand weer gelijk: shoot-off!

Na de tweede beurt van Zuid-Korea is de vierde set al beslist. Nederland schiet nog wel, maar dat is vooral om te zoeken naar de topvorm die nodig zal zijn in de beslissende shoot-off.

De stand is 4-4. De strijd om een finaleplaats wordt dus beslist via de shoot-off. Iedereen krijgt één pijl, de hoogste score gaat naar de finale.

Handboogschutsters op voorsprong

Wat een spektakel in de halve finale! De Koreanen zetten met drie tienen en drie negens een bijzonder hoge score (57) neer in de derde set, maar Nederland doet er nog een schepje bovenop. Van der Winkel, Schloesser en Roeffen schieten zelfs vier keer de hoogste score en winnen de set met 58 punten.

Nederland maakt gelijk! 2-2

De tweede set gaat naar Van der Winkel, Schloesser en Roeffen! De handboogschutsters zetten de Koreaanse tegenstander onder druk en dan blijken ook zij niet onfeilbaar. Op naar de derde set.

Eerste set voor Zuid-Korea

De Koreanen kunnen bijna niet missen. Drie tienen en drie negens in de eerste set, die daarmee verloren gaat voor Nederland. De tweede set begint met twee tienen uitstekend voor het Nederlandse drietal, met een 7 van Roeffen komt Oranje voorlopig op 27 punten. Is het genoeg om iets terug te doen tegen de bijna onverslaanbare Koreanen?

Gaby Schloesser

Handboogschutsters beginnen aan halve finale

De halve finale tussen Nederland en Zuid-Korea is begonnen. De Koreaanse vrouwen schieten uit de startblokken met 28 punten na drie pijlen.

Laura van der Winkel opent met een 10, Gaby Schloesser en Quinty Roeffen voegen beiden 8 punten toe. Een kleine achterstand halverwege de eerste set, komt Oranje hier van terug?

Zwetsloot en Oldenbeuving uitgeschakeld

De Nederlandse skateboarders Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving zijn uitgeschakeld op de Spelen. In de plaatsingsrondes voor het onderdeel street kwam vooral Zwetsloot maar net te kort. Zij werd op het laatste moment van de achtste en laatste finaleplek verdreven.

Oldenbeuving verloor te vaak de controle en wist al vrij snel dat een finaleplek er niet inzat.

  • AFP
    Roos Zwetsloot
  • ANP
    Keet Oldenbeuving

Eerste zege voor Stam en Schoon

Een prima start voor Stam en Schoon van het olympisch beachvolleybaltoernooi. Ze winnen zonder veel moeite hun eerste groepswedstrijd met 2-0. De tweede set is met 21-17 een prooi voor het Nederlandse duo, dat ook zomaar eens om de medailles kan gaan strijden in Parijs.

Ferrand-Prévot wint het mountainbiken

Pauline Ferrand-Prévot wint de mountainbikewedstrijd voor de vrouwen. De vriendin van Dylan van Baarle was overduidelijk de sterkste vandaag. Het zilver gaat naar Batten en het brons gaat naar de Zweedse Rissveds.

De teleurstelling is het grootst bij Puck Pieterse. Zij had lange tijd zicht op een medaille, maar ze reed lek. Daardoor eindigt de Nederlandse nu als vierde. Anne Terpstra eindigt als negende.

  • NOS
    Ferrand-Prévot
  • Reuters
    Pauline Ferrand-Prévot

Ferrand-Prévot koerst af op zege, Pieterse kansloos

Ferrand-Prévot gaat regelrecht op de zege af in deze mountainbikewedstrijd. Zij gaat de gouden medaille pakken. De strijd om het zilver en brons ligt nog volledig open, maar dat eremetaal gaat niet meer naar Puck Pieterse. Rissveds (Zweden) en Batten (Verenigde Staten) lijken het zilver en brons te gaan verdelen.

Pieterse komt na haar lekke band wel dichterbij, maar de kop van de wedstrijd lijkt uit zicht.

Tulen lacht als boer met kiespijn na uitschakeling in degenschermen

Stam en Schoon winnen eerste set

Katja Stam en Raïsa Schoon beginnen goed aan de Spelen. Ze hebben het even moeilijk met de Litouwse tegenstander, maar lopen dan uit. Met de slimme tactische oplossingen van Schoon en het sterke blok van Stam, die de tegenstander ook af en toe verrast door zelf aan te vallen, slepen de beachvolleybalsters de eerste set binnen met 21-19.

Stam en Schoon in actie in Parijs

Haase uitgeschakeld in het enkelspel

Robin Haase is uitgeschakeld in het enkelspel van het olympisch tennistoernooi. Haase verliest in twee sets van de Oostenrijker Sebastian Ofner: 5-7, 2-6.

Haase zit nog wel in het dubbeltoernooi. Met Jean-Julien Rojer speelt hij zijn eersterondepartij tegen een Argentijns duo.

Pieterse rijdt lek en wordt ingehaald

Puck Pieterse rijdt lek en daardoor moet haar achterwiel worden gewisseld. Dat kost enorm veel tijd en dus is ze haar tweede plaats in de wedstrijd nu kwijt. Ze heeft nog anderhalve ronde om weer in de buurt te komen van een medaille, maar dat lijkt een onmogelijke opdracht. Pieterse rijdt nu op de zevende plaats met een achterstand van ruim een halve minuut.

Pauline Ferrand-Prévot rijdt nog altijd soeverein op kop.

Puck Pieterse lekke band

Turntoernooi begonnen bij de vrouwen

Het turntoernooi voor de vrouwen is begonnen. Op dit moment is Nederland bezig op vloer. Lieke en Sanne Wevers, Tisha Volleman, Naomi Visser en Sanna Veerman proberen zich te plaatsen voor de landenwedstrijd en voor individuele toestelfinales.

Haase in de problemen tegen Ofner

De eerste ronde lijkt het eindstation te worden voor tennisser Robin Haase in het enkelspel. Haase zou aanvankelijk alleen dubbelen in Parijs, maar werd door een late afmelding toegevoegd aan het enkelspeltoernooi.

Haase verloor de eerste set van de Oostenrijk Sebastian Ofner en kijkt in de tweede set al tegen een 4-1 achterstand aan.

Lecomte onderuit, Pieterse loopt uit

De strijd om het zilver lijkt beslist. Het is Lecomte die keihard onderuit gaat en daardoor de achtervolging op Pieterse niet kan doorzetten. Pieterse heeft nu een voorsprong van ongeveer 35 seconden op een achtervolgende groep.

Haar achterstand op koploopster Ferrand-Prévot is op dit moment meer dan 1,5 minuut.

Terpstra rijdt op 3,5 minuut van de Française, op de negende plek.

Lecomte gaat onderuit

Stam en Schoon klaar voor eerste groepswedstrijd

Katja Stam en Raïsa Schoon lopen onder luid applaus het beachvolleybalveld op in Parijs. In de volle zon maken ze zich klaar voor hun eerste groepswedstrijd van deze Olympische Spelen.

De tegenstander komt uit Litouwen: Monika Paulikiene/Aine Raupelyte. Op papier zijn Stam en Schoon sterker. Ze staan negen plaatsen hoger op de wereldranglijst dan de Litouwers.

Pieterse neemt meer afstand van Lecomte

We zitten nu in de vierde ronde en er zijn in totaal zeven rondes te rijden. Pieterse neemt wel steeds meer afstand van Lecomte, waardoor de kleur van haar medaille steeds duidelijker wordt: zilver.

Van Aanholt en Duetz aan de leiding in 49erFX

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn tweede geworden in hun derde race in de 49erFX. Ze leiden het klassement met een punt voorsprong op het Franse duo Sarah Steyaert en Charline Picon.

De wedstrijden in de andere klassen zijn uitgesteld omdat het niet hard genoeg waait.

Goud is uit zicht voor Pieterse, zo lijkt het

Pieterse rijdt sterk en gaat op deze manier echt wel een medaille verdienen, maar goud lijkt definitief uit zicht. De Franse Ferrand-Prévot heeft inmiddels een voorsprong van bijna een minuut.

Pieterse heeft tien seconden voorsprong op de nummer drie, Lecomte.

Dit kan ook gebeuren in het mountainbike

In het onvoorspelbare mountainbiken ligt pech altijd op de loer. Door de verschillende ondergronden kan een fiets snel kapot gaan.

Dat gebeurde zojuist dan ook bij één van de deelneemsters, de Zuid-Afrikaanse Candice Lill.

Als je fiets er zo aan toe is, is het wel klaar:

Kapotte fiets

Handboogschutsters naar halve finale

De Nederlandse handboogschutsters de halve finale bereikt. Quinty Roeffen, Laura van der Winkel en Gaby Schloesser rekenden met overmacht af met India (52-51, 54-49, 53-48).

Straks is de winnaar van Zuid-Korea - Thailand de tegenstander.

Pieterse nu tweede, maar Ferrand-Prévot is ver weg

Pieterse ligt op koers voor een medaille. De Amersfoortse heeft zich ontdaan van de Franse nummer drie, Loana Lecomte. Daardoor heeft ze de tweede plek nu stevig in handen.

Dat is het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat een gouden medaille echt een brug te ver lijkt te zijn. De andere Franse wielrenster, Pauline Ferrand-Prévot, rijdt zeker een halve minuut voor op Pieterse.

Terpstra rijdt op dit moment op de negende plaats.

Olympische badmeester gaat tot de bodem voor een badmuts

Tussen de series van het zwemmen door bleek dat er een badmuts op de bodem van het bad was beland. De badmeester greep resoluut in.

Deze olympische badmeester gaat tot de bodem voor een badmuts

Ondertussen: Nederlandse handboogschutsters op koers voor halve finale

De Nederlandse handboogschutsters doen het uitstekend tegen India. Ze hebben de halve finale in zicht.

Pieterse strijdt met twee Fransen om de leiding

Puck Pieterse is goed bezig en rijdt inmiddels vooraan. Met twee Franse rensters strijdt ze om de koppositie.

Het ziet er vooralsnog heel goed uit voor de Nederlandse!

Puck Pieterse

Van Aanholt en Duetz winnen tweede race

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben hun tweede race in de 49erFX gewonnen. In hun eerste wedstrijd werden ze vijfde.

Op dit moment werkt het tweetal hun derde race af.

Schouten ontspannen na serie: 'Finaleplaats gaat wel goedkomen'

Tes Schouten bereikte vanochtend de halve finales van de 100 meter schoolslag en reageert.

Schouten ontspannen na serie: 'Finaleplaats gaat wel goedkomen'

Pieterse meteen richting kop van de wedstrijd

Pieterse is goed weg en rijdt na de eerste bochten op een vierde plaats. Ook Terpstra start sterk.

Zij begon wat meer van achter, maar heeft zich inmiddels bij de eerste tien rensters gevoegd.

Pieterse op jacht naar medaille

Puck Pieterse gaat vanaf 14.10 uur op jacht naar een olympische medaille. De 22-jarige Nederlandse mountainbikester is een van de kanshebbers voor de zege.

Ook de 33-jarige Anne Terpstra komt in actie.

Pieterse in actie

Nederlandse 49ers worden vijfde, wind valt weg

Zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn als vijfde geëindigd in hun eerste duel in de 49er-klasse. Het Duitse tweetal werd eerste, het Franse duo tweede.

Ondertussen waait het steeds minder hard en wordt het zeilen lastiger.

De samenvatting van de sterke rit van Boonzaaijer

Amazone Boonzaaijer maakt indruk in eventing

Schermer Tulen uitgeschakeld

Het olympische avontuur van Tristan Tulen zit erop. De 33-jarige Brabander verloor van de Italiaan Federico Vismara, die de wedstrijd kort voor tijd definitief naar zich toe trok: 11-15.

Tristan Tulen in beraad met broertje Rafael

Reyenga opnieuw in selectie hockeyheren

Tijmen Reyenga zit vanavond opnieuw in de selectie van de hockeymannen. Reyenga vervangt Joep de Mol, die aan de vooravond van het eerste groepsduel tegen Zuid-Afrika ziek werd.

De hockeymannen nemen het om 19.45 uur op tegen gastland Frankrijk.

Frans spoor gerepareerd na sabotage, TGV's rijden morgen weer normaal

Het Franse spoor is weer gerepareerd na de sabotageacties van vrijdag, meldt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Morgen moeten de hogesnelheidstreinen weer rijden volgens de dienstregeling en zijn als het goed is de vertragingen voorbij.

Norrie meldt zich af, nieuwe tegenstander voor Griekspoor

Tallon Griekspoor speelt in het olympische enkelspel niet tegen Cameron Norrie, maar tegen Petros Tsitsipas. Norrie heeft zich zojuist geblesseerd afgemeld. Petros Tsitsipas is de broer van wereldtoper Stefano Tsitsipas.

Eerder op de dag kreeg ook Arantxa Rus al een nieuwe tegenstandster toegewezen nadat haar tegenstandster uit Oekraïne was afgehaakt. Rus speelt nu tegen de Australische Olivia Gadecki.

De Minaur meldt zich af

Tennisser Alex de Minaur heeft zich afgemeld voor het enkelspel. De Australische nummer zes van de wereld heeft last van een heupblessure, die hij op Wimbledon opliep.

Eerder meldden ook wereldtoppers Jannik Sinner en Holger Rune zich af. Rafael Nadal doet wel mee in het enkelspel, kondigde zijn manager vandaag aan.

Journalisten duiken massaal op verhaal Van de Velde: 'Jullie komen allemaal voor hetzelfde'

"Hoe is het om tegen een kinderverkrachter te spelen?" Die vraag krijgen de tegenstanders van beachvolleyballers Steven van de Velde en Matthew Immers vanochtend op zich afgevuurd na de eerste groepswedstrijd. En daar zijn ze niet van gediend.

De Italiaan Adrian Carambula Raurich draait zich om en roept woedend naar de journalist van de BBC, die de bewuste vraag stelde: "Ik weet dat je gewoon je werk doet, maar we willen gewoon beachvolleyballen. Hij is gewoon een persoon aan de andere kant van het net."

Carambula Raurich is furieus, wil nog meer roepen, maar zijn teamgenoot Alex Ranghieri grijpt in. Ranghieri doet zijn hand voor de mond van Carambula Raurich, bij wie de stoom inmiddels uit zijn oren komt.

Goede start Van Aanholt en Duetz

Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn vierde geworden in de eerste wedstrijd in de 49er FX bij de vrouwen. Hun Zweedse concurrenten eindigden op een teleurstellende dertiende plek.

Verkeerde volkslied bij basketbalwedstrijd Zuid-Sudan

Voor een basketbalwedstrijd van Zuid-Sudan is het volkslied van Sudan afgespeeld. Door de hooggespannen politieke verhoudingen tussen de twee landen, lag de fout extra gevoelig.

Eerder werd er geblunderd bij de openingsceremonie, toen de boot van Zuid-Korea als die van Noord-Korea werd aangekondigd.

Beluister nu onze olympische podcast!

We maken iedere dag een sportpodcast vanuit Parijs. In de eerste aflevering neemt presentator Thierry Boon met zijn vaste gast Erben Wennemars en met wielercommentator Sebastiaan Timmerman het olympische sportnieuws door.

Mannen vier-zonder naar de herkansingen

De mannen vier-zonder weet zich, in tegenstelling tot de boot van de vrouwen, niet direct te plaatsen voor de finale. De boot met Rik Rienks, Eli Brouwer, Nelson Ritsema en Guus Mollee komt achter Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Roemenië als vierde over de streep.

Dat betekent dat zij dinsdag in de herkansingen alsnog een finaleplek moeten zien af te dwingen.

Vrouwen vier-zonder naar de finale

De vrouwen vier-zonder heeft zich geplaatst voor de finale. De Nederlandse roeiboot met Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra wisten hun heat te winnen. Ze kwamen na 2000 meter roeien ruim een seconde eerder over de streep dan de Roemenen, die samen met de Nederlandse boot naar de finale gaan.

De vier-zonder naar de finale

Het skateboarden is begonnen

De voorrondes in het skateboarden street zijn begonnen. In de tweede heat komt met Roos Zwetsloot de eerste Nederlander in actie.

Daarna zien we ook Keet Oldenbeuving nog op de skatebaan.

Hieronder zie je een video met uitleg over het skateboarden op de Spelen:

Sportexplainer: zo werkt skateboarden op de Olympische Spelen

Overtoom staat voor eerste duel op Spelen

Franca Overtoom is zondag assistent-scheidsrechter bij de voetbalwedstrijd tussen de vrouwen van Brazilië en Japan. Het duel in het Parc des Princes is haar eerste op de Spelen.

Overtoom was eerder wel al scheidsrechter op een EK en WK (voor vrouwen).

Tulen schermt in kunstwerk van een stadion

In dit kunstwerk van een stadion mag schermer Tristan Tulen om 13.15 uur zijn wedstrijd spelen. In het Grand Palais is de kunst ingeruild voor de mondiale schermtop. Zij kruisen de degens en knokken met het sabel, floret en degen voor een plek bij de laatste zestien.

Het belooft niet makkelijk te worden voor Tulen, want hij neemt het op tegen de nummer negen van de wereld. Dat is de Italiaan Federico Vismara.

De schermhal

Zeilwedstrijden uitgesteld

Rond deze tijd zou het zeilen beginnen, maar de wedstrijden zijn een uur uitgesteld. Er wordt vermoedelijk gewacht tot het hard genoeg waait.

Van Westering haalt het niet

Kai van Westering heeft de halve finales bij de 100 meter rugslag niet gehaald. Hoewel hij zijn heat wist te winnen, was de tijd van 54,21 niet snel genoeg. In andere heats werd veel harder gezwommen.

Arantxa Rus krijgt nieuwe tegenstandster

De Nederlandse tennisster Arantxa Rus krijgt een nieuwe tegenstander in het olympisch toernooi. De Oekraïense Anhelina Kalinina heeft zich teruggetrokken en wordt vervangen door de Australische Olivia Gadecki.

Uitstekende rit Boonzaaijer

In de paardensport heeft Janneke Boonzaaijer op haar schimmel Champ de Tailleur een uitstekende prestatie geleverd, In de cross country (het tweede onderdeel in eventing), kwam ze foutloos en binnen de tijd door het parcours in de paleistuinen van Versailles. Daarmee staat ze voorlopig vierde in het klassement.

Straks komen Sanne de Jong en Raf Kooremans nog in actie.

Janneke Boonzaaijer

Van Westering wint zijn heat

Van Westering doet het in ieder geval goed, want hij wint zijn heat in een tijd van 54,21. Maar of dat ook voldoende is voor de finale moeten we weer even afwachten, want er zijn nog wat heats te zwemmen.

Er kunnen dus nog snellere tijden gezwommen worden, maar vooralsnog ziet het er goed uit voor de Nederlander.

Van Westering wil ook naar de halve finales

Kai van Westering wil ook naar de halve finales. Hij komt zo in actie bij de 100 meter rugslag. Van Westering traint in Amerika, waar hij ook studeert.

Schouten plaatst zich voor de halve finale

Na de zesde serie weten we voldoende. Tes Schouten heeft zich geplaatst voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. Ze zette uiteindelijk de veertiende tijd neer, waar de eerste zestien zwemmers doorgaan. Het was dus op het nippertje, maar vanavond om 21.15 uur zien we de Nederlandse wel terug.

Schouten eindigt als vijfde in haar serie

Tes Schouten eindigt als vijfde in haar serie op de 100 meter schoolslag. Dat doet ze in een tijd van 1.06,69. Dat is vermoedelijk snel genoeg voor een plek in de halve finale.

Om ook in de finale terecht te komen, zal het wel een stuk harder moeten bij de Nederlandse. De series gaan nog even door, dus of Schouten zich daadwerkelijk heeft geplaatst, moet nog blijken.

Tes Schouten op de 100 meter schoolslag

Schouten staat klaar voor serie

Tes Schouten maakt zich op voor de serie van de 100 meter schoolslag. De zwemster maakt op die afstand zeker een kans, want ze pakte in februari van dit jaar nog knap zilver op die afstand tijdens het WK.

Op de 200 meter is ze overigens nog sterker, omdat haar startsnelheid relatief wat laag ligt. De serie van Schouten gaat over enkele ogenblikken beginnen.

De samenvattingen van het roeien

Blik op het zwemmen

Het beachvolleybal zit er voor nu even op, dus we richten onze blik op de series bij het zwemmen:

  • 11.36 uur: Tes Schouten op de 100 meter schoolslag
  • 11.48 uur: Kai van Westering op de 100 meter rugslag

Sensatie in het judo: Uta Abe verliest

Een sensatie in het judo. De grote favoriet in de categorie -52 kilogram, de Japanse Uta Abe, ligt eruit. Abe is viervoudig wereldkampioen en winnares van het goud tijdens de Spelen in Tokio, maar wist vanmorgen niet te winnen van de Oezbeekse Diyora Keldiyorova.

De topjudoka kreeg na haar nederlaag wel een staande ovatie van het Franse publiek.

Uta Abe

Immers/Van de Velde onderuit in eerste wedstrijd

Steven van de Velde en Matthew Immers hebben hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen verloren. Het Italiaanse duo Carambula/Ranghieri was in drie sets te sterk. Het Nederlandse duo liet het vooral in de eerste set liggen: 20-22, 21-19, 13-15.

Kamminga traint voor vanavond

Arno Kamminga zwemt vanavond de finale op de 100 meter schoolslag. Om 21.54 uur zenden we dat natuurlijk live uit.

Vanochtend lag Kamminga al in het water om te trainen:

Tweede set is voor Van de Velde/Immers

Van de Velde en Immers vechten zich knap terug in de wedstrijd en winnen de tweede set met 21-19. Het staat weer gelijk.

In de derde set valt de beslissing.

Steven van de Velde in actie tegen Adrian Carambula

Beachvolleybal kijken vanuit de Eiffeltoren

Op de foto is het moeilijk te zien, maar vanuit de Eiffeltoren kijken mensen naar de wedstrijd tussen Van de Velde/Immers en Carambula/Ranghieri.

Ze zien vanaf die bijzondere plek dat de duo's elkaar in de tweede set in evenwicht houden. Het staat nu 14-14.

IOC verwacht dat triatlon door kan gaan

Het IOC verwacht dat de triatlon op dinsdag en woensdag gewoon door kan gaan. De Nederlandse atleten gaan vooraf misschien alleen geen 'zwemverkenning' doen in de nu nog vuile Seine, om risico op besmetting te voorkomen.

De training werd vandaag afgelast omdat het water in de Seine na de regenval van (eer)gisteren te vies was. Vandaag en morgen is het (waarschijnlijk) droog.

Twee zonder-boot zonder problemen naar halve finale

Clevering en Meester hebben in het tweede deel van de race meer afstand genomen van de Litouwse boot en plaatsen zich makkelijk voor de halve finale. De andere boten in het water speelden sowieso al geen rol van betekenis.

Clevering en Meester door

Eerste set is uiteindelijk niet voor Van de Velde/Immers

Oef, Van de Velde/Immers grijpt op een vervelende manier naast de eerste set. Het duo laat drie setpoints liggen en dat straffen Carambula en Ranghieri genadeloos af.

Een flinke tik voor de Nederlanders.

Meester en Clevering nu aan zet

Ymkje Clevering en Veronique Meester zijn nu aan zet bij het roeien. Zij zijn regerend wereldkampioen en proberen zich te plaatsen voor de halve finale. De twee gaan hard van start in de tweezonder. Het duo pakt de leiding, maar komt nog niet los van de Litouwse ploeg.

Van de Velde/Immers verspelen voorsprong

Het duo Immers/Van de Velde heeft de voorsprong alweer verspeeld. Het staat halverwege de eerste set nu 10-10.

Amerikaanse vlaggendraagster Gauff verzamelt olympische speldjes in Parijs

Amerikaanse vlaggendraagster Gauff verzamelt olympische speldjes in Parijs

Van de Velde/Immers staan voor

Het duo Van de Velde/Immers maakt het de Italianen lastig in de eerste minuten van hun wedstrijd. Ze staan in de eerste set met 4-1 voor.

Scheenaard en Veldhuis naar halve finales

Scheenaard en Veldhuis

Scheenaard en Veldhuis hebben zich in de herkansingen geplaatst voor de halve finales. Het duo in de dubbeltwee ging hard van start, maar halverwege de race kwamen de concurrenten uit Italië, Noorwegen en Litouwen steeds dichterbij. Het bracht de Nederlandse boot alleen niet in de problemen.

Italië en Noorwegen plaatsen zich net als Nederland voor de halve finale, waarin 12 teams in actie gaan komen. Scheenaard en Veldhuis zijn geen gedoodverfde medaillekandidaten.

Handboogschutters winnen van Frankrijk

Gaby Schloesser, Quinty Roeffen en Laura van der Winkel hebben in de eerste ronde van het handboogschieten van de Franse Lisa Barbelin, Amelie Cordeau en Caroline Lopez gewonnen.

De Nederlandse ploeg neemt het vanmiddag om 14.15 uur in de tweede ronde op tegen India.

Quinty Roeffen

Scheenaard en Veldhuis hard van start

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis zijn van start gegaan in de herkansingen. De vrouwen in de dubbeltwee zijn prima aan hun race begonnen. Ze moeten bij de eerste drie eindigen (van de vier) om zich te plaatsen voor de halve finale.

Van de Velde en Immers het zand op

Gemengde reacties uit het publiek als het Nederlandse duo het zand op komt. Een deel van het publiek juicht, een ander joelt en fluit.

De deelname van Van de Velde maakte veel los.

Beachvolleybal begint wat later

Een beachvolleybalduel tussen de vrouwen van Spanje en Italië loopt wat uit. Daarom begint de partij tussen Van de Velde/Immers en Carambula/Ranghieri iets later.

Het stadion aan de voet van de Eiffeltoren zit aardig vol

Boogschutters zijn begonnen!

De Nederlandse vrouwenploeg bij het handboogschieten is begonnen tegen Frankrijk. Gaby Schloesser, Quinty Roeffen en Laura van der Winkel spelen tegen Lisa Barbelin, Amelie Cordeau en Caroline Lopez.

De winnaars nemen het vanmiddag in de tweede ronde tegen India.

De Seine is vies: triatlontraining afgelast

De ene na de andere (sport)bestuurder sprong in aanloop naar de Spelen de Seine in, om aan te tonen dat die niet zo vies was als werd gevreesd. Maar na de voortdurende regenval van gisteren is het toch weer foute boel.

De eerste trainingssessie voor de triatleten is daarom afgelast. Na tests is "gezamenlijk besloten om het zwemonderdeel van de triatlonoriëntatie te annuleren", staat in een verklaring.

De waterkwaliteit van de Seine is dus al langer een punt van zorg. Bij grote regenval kan de riolering van Parijs het water niet aan en wordt er vanuit het riool geloosd in de Seine. Daardoor komt onder meer de e-coli-bacterie, uit menselijke ontlasting, in het water.

Om ervoor te zorgen dat er veilig in de rivier kan worden gezwommen, werd al eerder een waterbassin van 30 meter diep in gebruik genomen. Ook werd er al 1,4 miljard euro uitgegeven aan het verbeteren van rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen in Parijs.

Kans op revanche voor Schloesser

Gaby Schloesser had een rottige eerste dag in Parijs. Samen met Steven Wijler verloor ze in de gemengde klasse op een nat en verlaten veld van de handboogschutters van Taiwan.

Om 09.53 uur kan zij gelukkig alweer revanche nemen, want dan wacht Schloesser met Quinty Roeffen en Laura van der Winkel de eerste ronde van het handboogschieten bij de vrouwen.

Het drietal neemt het op tegen Frankrijk. De winnaar speelt om 14:15 uur tegen India, dat in de eerst ronde een bye had.

Scheenaard en Veldhuis in de herkansing

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis gaan om 10.10 uur in de herkansing bij de dubbeltwee. Als ze straks bij de beste drie landen zitten - er doen er maar vier mee - roeien ze de halve finale.

Scheenaard en Veldhuis zijn geen gedoodverfde medaillekandidaten. Om 10.30 uur werken Ymkje Clevering en Veronique Meester hun series af in de tweezonder.

De medaillespiegel na dag 1

Nigeriaanse boksster geschorst om doping

De Nigeriaanse boksster Cynthia Ogunsemilore is betrapt op dopinggebruik en is geschorst voor de Spelen. Bij de 22-jarige zijn sporen van het verboden middel furosemide aangetroffen.

"De sporter is op de hoogte gebracht van de zaak en is voorlopig geschorst totdat de zaak is opgelost in overeenstemming met de wereldantidopingcode en de IOC-antidopingregels die van toepassing zijn op de Olympische Spelen van Parijs. Dit betekent dat de sporter niet mag deelnemen aan wedstrijden en niet mag trainen, coachen of deelnemen aan welke activiteit dan ook tijdens de Olympische Spelen van Parijs", meldt ITA (International Testing Agency) in een verklaring.

Straks het beachvolleybal met Van de Velde/Immers

Om 10.00 uur neemt het beachvolleybalduo Steven van de Velde/Matthew Immers het op tegen een duo uit Italie. De locatie, met de Eiffeltoren op de achtergrond, is schitterend.

De olympische deelname van Van de Velde is omstreden. Hij werd in 2016 door een Engelse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel voor seks met een minderjarige. Dat gold door de leeftijd van het meisje (12) als verkrachting, ongeacht of zij instemde. Van de Velde was zelf destijds 19 jaar oud.

Hier wordt straks gespeeld

Na Parijs zit het er écht op voor Sanne Wevers: 'Moet er bijna van huilen'

Hoe graag ze nog één keer wil schitteren op de Olympische Spelen, het allerhoogste podium waarop ze acht jaar geleden een sensationele gouden medaille op de balk veroverde? Sanne Wevers meet het gemakshalve af aan het aantal nachten dat ze de voorbije tweeënhalve maand in haar eigen bed sliep. Die zijn, met gemak, op de vingers van één hand te tellen. "Dit zegt genoeg."

32 jaar is de turnster inmiddels, een veterane in haar métier. Gekroond tot olympisch kampioene bovendien, op die gedenkwaardige vijftiende augustus van het jaar 2016, waar ze in Rio de Janeiro met een ongeëvenaard puntentotaal van 15.466 zelfs het Amerikaanse fenomeen Simone Biles achter zich hield.

Roze wolk

In de jaren die volgden kieperde ze met donderend geraas van de roze wolk. Het grensoverschrijdend gedrag in het Nederlandse vrouwenturnen, het stoppen van het topsportprogramma door turnbond KNGU, de beschuldiging én vrijspraak van vader en trainer Vincent. Wevers ging door tot de Olympische Spelen van Tokio, strandde daar roemloos als veertiende in de kwalificatie en liet daarop het turnen voor wat het was.

Vanaf 14.50 uur komen de turnsters in actie.

Een terugblik op de eerste dag van de Olympische Spelen

Niog even terug naar gisteren. Dag één van de Spelen zat al aardig vol met Nederlands succes (en verdriet).

Een terugblik op de eerste dag van de Olympische Spelen

Welkom!

Welkom allemaal op dag twee van de Olympische Spelen! Na een druilerige eerste dag schijnt vandaag de zon in Parijs. Om 09.53 uur begint de dag van 'Team NL' met een wedstrijd van de handboogschutters.

Er wacht ons straks veel Nederlandse actie bij de watersporten. Op het programma staan onder meer wedstrijden in het roeien (series), zwemmen (series en medaillewedstrijden) en zeilen (marathonraces bij de iQfoil en series in de 49er en 49erFX).

Mountainbikers Puck Pieterse en Anne Terpstra staan om 14.10 uur aan de start. Pieterse is een van de grote favorieten voor olympisch goud.

Ook bij het zwemmen is er kans op Nederlands succes. Om 21.54 zwemmen Caspar Corbeau en Arno Kamminga de finale van de 100 meter schoolslag.

Daarnaast gaan we onder meer tennissen, skateboarden en handboogschieten.

  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli