Keet Oldenbeuving
NOS SportAangepast

Nederlandse skateboarders Zwetsloot en Oldenbeuving niet naar finale in Parijs

De Nederlandse skateboarders Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving zijn uitgeschakeld op de Olympische Spelen. In de plaatsingsrondes voor het onderdeel street kwam vooral Zwetsloot net te kort.

De Japanse Coco Yoshizaw werd later op de avond olympisch kampioen.

Zwetsloot werd op het laatste moment van de achtste en laatste finaleplek verdreven. Oldenbeuving wist al vrij snel dat een finaleplek er niet inzat. Zij eindigde op de vijftiende plek, Zwetsloot was op plek tien de beste Europeaan.

Zwetsloot, die gisteren haar 24ste verjaardag vierde, maakte aanvankelijk indruk op de jury met de moeilijkheidsgraad van haar tricks en de uitvoering. Toch ging niet alles foutloos en moest ze hopen dat het genoeg was. Ze stond eerst vijfde, maar zakte weg uit de top acht, doordat deelneemsters na haar hoger scoorden.

Het skateboarden is niet alleen een wedstrijd, maar eigenlijk ook een klein festival

"Het frustreerde me wel", zei de studente sportmarketing na afloop van haar heat, de sessie waaraan zij deelnam. "Zenuwen misschien? Ik heb het zo vaak geoefend, dus het zou moeten lukken."

Het kwam aan op haar laatste trick. Haar vader was blij was met z'n pacemaker, omdat ze het weer veel te spannend maakte. "Ik ben blij dat die gelukt is. Daarom kijk ik met een goed gevoel terug."

Roos Zwetsloot

De 19-jarige Oldenbeuving nam risico met verrassende tricks, maar viel ook net iets te vaak.

De glimlach bleef. "Ik ben er blij mee. Ik heb alles gedaan wat ik kon doen." Ze gaat naar huis met een klein extraatje. "Mijn vader zei: als je die truc landt, krijg je honderd euro."

Skateboarder Oldenbeuving: 'Mijn vader zei: als je die truc landt, krijg je honderd euro'

Een opvallend jonge deelneemster maakte vandaag haar debuut: de Thaise Vareeraya Sukkasem. Zij is pas twaalf jaar oud.

Gouden medaille voor Yoshizawa

Van de 22 deelnemers gingen de acht beste atleten door naar de finale, waarin de Coco Yoshizawa het goud veroverde.

De 14-jarige Japanse is de opvolgster van landgenote Momiji Nishiya, die in Tokio als 13-jarige het goud won. De acht finalisten waren allen jonger dan 20 jaar. Liz Akama (15) zette direct uitstekende scores neer en leek op weg naar het goud. Yoshizawa, die in de voorronde ook al de hoogste score had neergezet, had haar indrukwekkendste trucs echter voor het laatst bewaard.

Sportexplainer: zo werkt skateboarden op de Olympische Spelen
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl