NOS Sport

Schermer Tulen in eerste partij onderuit bij olympisch debuut

Degenschermer Tristan Tulen is op de Olympische Spelen al in zijn eerste partij uitgeschakeld. De 33-jarige Brabander verloor in Parijs van Federico Vismara. De Italiaan maakte het net voor het verstrijken van de tijd af: 15-11.

Olympisch debutant Tulen begon met goede hoop aan het toernooi. Met het goud van de Europese Spelen van vorig jaar en EK-zilver (2022) op zak keek hij uit naar de krachtmeting met de beste degenschermers van de wereld.

In het prachtige tot schermlocatie omgebouwde Grand Palais was het olympisch avontuur van de linkshandige Nederlander echter van korte duur. Tulen kon in de eerste twee periodes aardig mee met de Italiaanse nummer negen van de wereldranglijst, maar moest daarna duidelijk zijn meerdere in hem erkennen.

Het Grand Palais, de olympische schermlocatie

Tulen maakte het eerste punt, maar keek de rest van de partij tegen een achterstand aan. Hij moest in de aanval, dwong zijn tegenstander geregeld flink achteruit maar stuitte daarbij op venijnige counters.

Gecoacht door broertje

Ook bij geslaagde aanvalspogingen van Tulen, wist de 27-jarige Italiaan er een 'double' uit te slepen. Bij een 8-6 achterstand na de tweede periode zocht Tulen maar weer wijze raad. Niet bij een (bonds)coach, die is er niet, maar bij zijn zes jaar jongere broertje Rafael.

Tristan Tulen in beraad met broer Rafael.

"Wat moet ik?", vroeg de oudere Tulen na een periode waarin de Italiaan duidelijk het initiatief had. Maar alle goede adviezen ten spijt, in de derde periode werden de verschillen duidelijk. Vismara liep weg van de Nederlander en benutte zijn eerste kans om de wedstrijd te beslissen, zij het wel met een double.

De Italiaan gaat door naar de achtste finales, voor Tulen zitten de Spelen er na negen minuten op.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl