Medewerkers van de Franse spoorwegmaatschappij een van de plekken waar het spoor beschadigd is
NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer Frankrijk ontregeld door sabotage, vlak voor opening Spelen

Het treinverkeer in Frankrijk is "zwaar verstoord" als gevolg van brandstichting waarbij treinfaciliteiten beschadigd zijn geraakt, meldt spoorwegmaatschappij SNCF.

De faciliteiten van SNCF zijn vannacht op verschillende plekken beschadigd. Hierdoor zijn er problemen met drie hogesnelheidslijnen: de Atlantische TGV-lijn (Parijs-Le Mans), de oostelijke TGV-verbinding (Parijs-Straatsburg) en de hogesnelheidslijn tussen Parijs en Lille. De TGV in het zuidoosten is niet getroffen. Hier is een aanval voorkomen, meldt SNCF.

Sommige TGV's worden omgeleid via de normale spoorwegen en veel treinen vallen uit. De storingen komen juist op de dag van de officiële opening van de Olympische Spelen in Parijs, een moment dat er dus veel mensen onderweg zijn.

Medewerkers van SNCF proberen de beschadigde spoorwegfaciliteiten te repareren. De spoorwegmaatschappij verwacht dat het treinverkeer maandag weer volgens de dienstregeling rijdt. Eurostar laat weten dat reizigers rekening moeten houden met een vertraging van anderhalf uur. Ook schrapt de spoorwegmaatschappij vandaag en het hele weekend een kwart van de treinen.

Reizigers wordt gevraagd om niet naar de stations te komen en hun reis uit te stellen. Zij kunnen volgens SNCF kosteloos hun reis omboeken of om terugbetaling van hun ticket vragen.

Dit zijn beelden van station Gare du Nord in Parijs:

Reizigers gestrand op station Parijs vanwege treinstoring

Flixbus laat weten effect te zien van de problemen met het treinverkeer in Frankrijk: de Franse website is vandaag een kwart meer bezocht dan normaal gesproken. Ook zijn de bussen op de getroffen trajecten gemiddeld met meer dan 85 procent gevuld.

Op de treinstations in Rotterdam en Amsterdam, waar de internationale treinen naar Frankrijk vertrekken, is het niet ongebruikelijk druk, meldt een woordvoerster van de NS. Wel kan het daar volgens haar door de zomervakantie wat drukker zijn.

Rond het middaguur vertrekt er een trein met zestien Nederlandse olympische sporters vanaf Rotterdam naar Parijs, laat een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF weten. Zij lopen waarschijnlijk "enige vertraging" op, maar dat gaat waarschijnlijk geen problemen opleveren voor hun wedstrijdschema.

De directeur van SNCF, Jean-Pierre Farandou, zei op een persconferentie dat "een stel onverantwoordelijke krankzinnigen" de sabotageacties hebben gepleegd. Zij hebben kabels "doorgesneden en vervolgens in brand gestoken". Deze kabels "bevatten leidingen die één voor één opnieuw moeten worden aangesloten" en dat kost tijd.

Door de storingen worden dit weekend bijna 800.000 reizigers getroffen, zei Farandou. Transportminister Patrice Vergriete spreekt op X van "gecoördineerde kwaadwillige acties". "Ik veroordeel met kracht deze misdadige acties, die het vertrek van veel Fransen naar hun vakantie in gevaar zullen brengen." Morgen is naar verwachting een van de drukste reisdagen in Frankrijk.

De Franse openbaar aanklager is een onderzoek naar de sabotageacties begonnen. De straf hiervoor kan volgens de aanklager oplopen tot twintig jaar cel.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl