Voorbereidingen Olympische Spelen Parijs 2024
NOS Nieuws

Opening Olympische Spelen in Parijs minder groots vanwege veiligheid

De opening van de Olympische Spelen komende zomer in Parijs wordt een stuk minder groots dan eerder aangekondigd. Bij de opening aan de Seine in het centrum mogen ruim 300.000 toeschouwers komen kijken. Eerder werd gesproken over een aantal rond de 600.000.

Het moest een luisterrijke opening worden, grotendeels gratis bovendien. Een evenement van jewelste langs en op de Seine met een botenparade voor deelnemers. Anders dan anders, want niet zoals gebruikelijk in een stadion. Het zou passen bij het motto van deze Spelen: 'Games Wide Open'. Vanwege onder meer veiligheidsoverwegingen wordt nu afgeschaald.

Ook op logistiek gebied blijkt minder mogelijk. Eerder was bedacht dat de bekende boekenstalletjes langs de rivier moesten plaatsmaken. Dat leidde tot protest onder de verkopers, waarna Macron al liet weten dat een dergelijke tijdelijke verhuizing van de stalletjes van de baan was.

De Seine staat niet alleen centraal tijdens de opening, de rivier wordt tijdens de Spelen ook gebruikt voor zwemwedstrijden. Maar het water is nog te vervuild. Er is anderhalf miljard euro uitgetrokken om de waterkwaliteit te verbeteren. Volgens president Macron komt dat de Parijzenaars ten goede. "De rivier zal niet meer dezelfde zijn, er wordt enorm in geïnvesteerd. Dat is geweldig."

Op vragen van journalisten liet president Macron weten zelf ook zeker een duik te zullen nemen als de Spelen voorbij zijn. "Maar ik ga u geen datum geven, want straks komt u nog kijken."

De Olympische Spelen in Parijs beginnen op 26 juli. De afgelopen jaren is aan de rand van de hoofdstad gebouwd aan het olympisch dorp. Er worden straks 14.500 atleten en medewerkers ondergebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl