Triatleten duiken in de rivier de Seine tijdens het testevenement in 2023
NOS Sport

Zorgen om olympische triatlon vanwege vies water Seine: 'Nadenken over plan B'

Het leek de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs een prachtig beeld: de start van de olympische triatlon met de Eiffeltoren op de achtergrond. Maar de waterkwaliteit in de rivier de Seine is zó slecht dat de wedstrijd in gevaar is. En er is geen plan B.

De problemen zijn verre van nieuw. Zwemmen in de Seine is al sinds 1923 verboden vanwege het vervuilde water. Met de Spelen op komst is het nog niet gelukt om de waterkwaliteit voldoende te verbeteren.

In augustus werden om die reden de testevents in Parijs voor de openwaterzwemmers en de triatleten afgelast. Deze week bleek uit nieuw onderzoek dat de waterkwaliteit nog altijd niet voldoet aan de minimumeisen van de Europese Unie voor veilig zwemwater.

Ontlasting

In het water bevindt zich een te hoge concentratie van de E. coli-bacterie, onder meer doordat bij zware regenval rioolwater met ontlasting uit overstroomde afvoerputten de Seine inspoelt.

Triatleten zijn bezorgd en boos, maar bovenal teleurgesteld, zo laat de Nederlandse triatlete Maya Kingma weten.

Maya Kingma in actie tijdens de WK-series in Yokohama in 2022

Kingma, met zwemmen als specialiteit, snapt dat het aantrekkelijk is om de wedstrijd in de Seine bij de Eiffeltoren te houden. "Maar er zijn vast een aantal strak blauwe meren in de Franse bergen waar je wel schoon water hebt. Dat zou mijn voorkeur hebben als het uiteindelijk niet verantwoord is om in de Seine te zwemmen", zegt ze.

"Wat ik in algemene zin jammer vind, is dat evenementen als de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen altijd in de grote steden moeten worden gehouden. Terwijl het water daar vaak vervuild is. Helemaal als er regen is gevallen, dan spoelt het regenwater vanaf de vieze Parijse straten zo de Seine in en raakt het rivierwater door alle rommel nog vervuilder."

Investeringen

Jetze Plat, tweevoudig paralympisch kampioen op de paratriatlon, stelt dat de waterkwaliteit een steeds groter probleem wordt voor de triatlon. "Maar de organisatie in Parijs heeft flink geïnvesteerd in het zuiveren van het water."

Maya Kingma en haar collega-triatleten duiken het water in tijdens de Spelen in Tokio

"De installatie daarvoor werkte afgelopen jaar nog niet op volle toeren, maar ze zijn vol bezig om het op te schroeven", vervolgt Plat. "Ons is zo goed als gegarandeerd dat er dit jaar tijdens de Olympische en Paralympische Spelen gewoon gezwommen gaat worden."

Triatleten houden tijdens verkenningen rekening met vervuild water. "Als je weet dat het vervuild is, dan probeer je vanzelfsprekend zoveel mogelijk te voorkomen dat je te veel water binnen krijgt", legt Kingma uit. "Maar eigenlijk riskeer je met het vervuilde water bewust de gezondheid van atleten, die juist fit willen zijn."

Die risico's kunnen groot zijn volgens Kingma en dus is ze blij dat die keuze niet bij de atleten zelf ligt. "Je zou zelf maar moeten bepalen of je dat risico neemt. Dat wil je niet. Daarom ben ik blij met de regelgeving, maar moeten organisaties wel verder nadenken over een plan B."

Duatlon?

Mocht het nu echt misgaan met het Seine-water, dan is er nog de mogelijkheid om de triatlon te vervangen door een duatlon. In plaats van het zwemmen komt er dan een extra looponderdeel bij.

Jetze Plat in actie tijdens de paratriatlon in Tokio

"De afgelopen tijd zijn er vaker triatlons in duatlons veranderd vanwege de slechte waterkwaliteit", zegt Plat. "Maar het zou triatlon-onwaardig zijn als in Parijs het zwemmen eruit gaat. Dan is het een hele andere sport."

Kingma is het daar helemaal mee eens: "Dat is tegen een voetballer zeggen dat hij moet handballen. Zwemmen hoort bij de basis van een triatlon."

Gebeurt het toch, dan gaat de focus bij Kingma gauw op presteren. "We maken er gewoon het beste van. Laten we vooral hopen dat het niet te veel gaat regenen, dan kan het misschien toch gewoon doorgaan in de Seine."

Het blijft dus hoe dan ook hopen op een zo droog mogelijk voorjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl