Jules van Dongen bekijkt schriftjes van vroeger, met daarin dartsscores
NOS Sport

Triatlons, acteren en afgedankte dartpijlen, deze WK-debutant pakt het anders aan

 • Laurens Sembiring

  redacteur darts

 • Laurens Sembiring

  redacteur darts

Tattoos genoeg en waar de typische dartsbuik had moeten zitten, hangt het shirt losjes om het lijf. Geen wonder, als dat lijf gewend is aan Ironman-triatlons van vijftien uur. "Ja, ik merk wel dat mijn weg naar de top anders is dan die van andere darters."

Aan het woord is darter Jules van Dongen, die aan de keukentafel van zijn ouders geconcentreerd door meerdere schriftjes bladert met daarin dartsscores van vroeger.

Vandaag maakt de Limburger zijn debuut op het WK darts, het grootste toernooi van het jaar. Waar veel darters op jonge leeftijd beginnen of er in de kroeg achter komen dat ze talent hebben, bewandelt Van Dongen een heel ander pad naar de wereldtop.

Duursporten

"Ik heb altijd veel gesport en mijn wil om te winnen is heel groot. Mijn mentaliteit helpt me heel erg."

Die mentaliteit heeft Van Dongen naar eigen zeggen ontwikkeld door het beoefenen van duursporten. Marathons, triatlons en Iron Mans, Van Dongen heeft het allemaal in de benen. "Ik was er niet heel goed in, maar vond het heel leuk. Vooral de uitdaging. Veertien of vijftien uur aan duursport. Het was wel pittig, ja."

 • NOS
  Schriftjes van Van Dongen, met daarin dartsscores
 • NOS
  Van Dongen bladert samen met zijn moeder door jeugdschriftjes heen

En daar plukt hij nu nog de vruchten van. "Darten is heel mentaal. Door die duursporten wil je niet opgeven. Ik heb geleerd hoe je om moet gaan met tegenslagen. En dat je vooral niet te negatief moet doen als het even niet goed gaat."

Vooral dat laatste helpt Van Dongen bij het darten, als hij bijvoorbeeld een belangrijke pijl mist.

Afgedankte pijlen

"Ik denk dat ik niet de beste techniek heb, maar ik heb een goede hand-oog coördinatie. En ik denk dat ik nog wel winst kan boeken qua materiaal."

Waar andere spelers er een hele studie van maken welke pijlen het beste bij ze passen, gooit Van Dongen met een afgedankt setje van Berry van Peer. "Hij gooide ze zo op tafel en zei: die hoef ik niet meer. Ik heb het setje opgepakt, ben ermee gaan gooien en dat doe ik nu al een jaar."

 • Eigen foto
  Jules van Dongen samen met zijn vader
 • Eigen foto
  Jules van Dongen tijdens een triatlon
 • Eigen foto
  Jules van Dongen tijdens een triatlon

En niet onbelangrijk, Van Dongen is er succesvol mee. "Berry confronteert me er regelmatig mee en zegt dat hij nog geld van me krijgt voor zijn pijlen. Als ik het WK win, dan krijgt hij wel een percentage van me", grapt Van Dongen.

Online toernooien

Van Dongen is geboren en getogen in het Limburgse Meerssen, maar komt uit voor de Verenigde Staten. Hij woont vanwege zijn relatie sinds 2013 in de Amerikaanse staat Missouri en mag daarom onder een andere vlag uitkomen dan de Nederlandse.

En daar is Van Dongen trots op. "Kijk, als je voor Nederland speelt, dan ben je één van de twintig professionals. Op dit moment ben ik de enige Amerikaanse prof. Voor de sport kan ik dus meer betekenen voor Amerika dan voor Nederland."

In tegenstelling tot veel andere darters, heeft Van Dongen het darten pas op latere leeftijd opgepakt. Tijdens de coronacrisis raakte hij zijn baan in een hotel kwijt en plotseling had de Limburger veel meer tijd over.

"Door covid waren er minder real life toernooien en werd het online darts groot in Amerika. Ik heb veel online gespeeld en dat geeft je de mogelijkheid om tegen de beste darters wereldwijd te spelen. En ervan te winnen."

Van Dongen begon daarna ook op zogeheten vloertoernooien te winnen en veroverde in 2022 een tourcard van de PDC, waardoor hij mee mag doen aan de belangrijkste toernooien.

Hollywood?

"Ik merk dat ik steeds meer aandacht krijg, vanuit de media, maar ook van sponsoren. En ik ben benaderd om te acteren in een film", vertelt de rechtshandige darter tussen neus en lippen door.

Darter Jules van Dongen

"Volgend jaar april gaan we een film opnemen. De film heet Bulls the Movie. Het gaat over het WK waar je in koppels moet gooien en is een comedy. Ik kan ook alvast verklappen dat acteur Michael Shannon (tweemaal genomineerd voor een Oscar, red.) meespeelt."

"Acteren is niet echt mijn ding, denk ik. Ik heb inmiddels het script gekregen, maar hoef geen acteerlessen te volgen. We gaan wel zien hoe het gaat en misschien ga ik wel naar Hollywood. Dat zou mooi zijn."

Maar eerst volgt in Londen het WK-debuut van Van Dongen. "Ik beeld me soms in dat ik op het podium sta. Straks, met alle adrenaline, dan ga ik er een showtje van maken. Ik ga er ontzettend van genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl