Kevin Doets
NOS SportAangepast

Doets op WK darts dicht bij stunt tegen titelhouder: 'Partij van mijn leven'

Kevin Doets is op de eerste dag van het WK darts in de tweede ronde eervol onderuit gegaan tegen de Engelse titelhouder Michael Smith.

De 25-jarige Nederlandse debutant deed Smith wankelen in Alexandra Palace in Londen, maar de nummer een van de wereld sloeg net op tijd toe en trok de wedstrijd met 3-2 naar zich toe. Cruciaal was een uitgooi van Smith aan het begin van de beslissende vijfde set van 142.

"Ik gooide de wedstrijd van mijn leven. Die 142 nekte me", stelt Doets na de wedstrijd vast tegenover de NOS.

Eerder op de avond won Doets in de eerste ronde met 3-0 van de Amerikaan Stowe Buntz.

Twee duels op een dag

Aangezien de topspelers geplaatst zijn voor de tweede ronde en de regerend wereldkampioen altijd op de openingsavond in actie komt, moest de 25-jarige Doets twee wedstrijden op één avond spelen, maar dat bleek geen probleem voor de man uit Almere.

De eerste set tegen Smith ging met 3-1 verloren, maar kansloos was Doets allerminst. Hij kwam op een 2-0 achterstand, maar kreeg bij 2-1 een pijl op dubbel 18 om Smith te breken en gelijk te maken. Doets, die zelf 66ste staat op de wereldranglijst, benutte zijn kans niet.

Nieuweling Doets wint bijna van titelhouder: 'Had goeie kans om te winnen'

In de tweede set slaagde Doets er bij zijn derde poging wel in om Smith te breken. Hij gooide boven de 100 gemiddeld en zette iedere leg druk op Smith, wat resulteerde in een stand van 1-1 in sets.

Ook de derde set ging naar Doets, waardoor hij nog maar één set nodig had voor de zege.

In de vierde set schakelde Smith een tandje bij en gooide hij onder meer een finish van 121 uit om op 2-0 te komen. Doets noteerde nog een break, maar Smith dwong een beslissende set af.

In die vijfde set leek Doets op 1-0 te komen, maar Smith brak de Nederlander door middel van een ijzersterke finish van 142. Die klap kwam hard aan bij Doets, die zijn niveau kwijt leek te zijn. Op 2-0 miste Smith vijf wedstrijdpijlen, waardoor Doets in de wedstrijd bleef. Een leg later besliste Smith de wedstrijd alsnog.

'142 deed pijn'

"Voor mijn gevoel was hij niet beter dan dat ik was", zei Doets. "Ik kwam 2-1 voor in sets, en toen maakte hij sterk 2-2. Ik dacht: als ik nu blijf doen wat ik doe, dan win ik. Toen ik op een dubbel stond, gooide hij die 142 uit, die deed pijn, die deed echt pijn."

"Toen ik nog 2-1 maakte in de laatste set had ik nog hoop, maar het lukte net niet."

Doets heeft wel kunnen genieten van zijn WK-debuut. "Dat zie je aan mijn gemiddelde. Het was geweldig. Ik heb helaas verloren, maar volgend jaar zijn we er hopelijk weer. Ik heb mezelf op de kaart gezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl