Michael van Gerwen tijdens zijn walk-on in 'Ally Pally'
NOS Sport

Veertien Nederlanders, twee vrouwen en eerste Fransman ooit: het WK darts gaat van start

Nooit was het zo lastig om een topfavoriet voor het WK darts aan te wijzen. Vanaf vanavond maken de beste 96 darters van de wereld uit wie er met de wereldtitel van de PDC vandoor gaat. Het deelnemersveld ligt dichter bij elkaar dan ooit.

Er doen zes spelers mee die het toernooi de afgelopen tien jaar al eens wonnen: Michael van Gerwen (2014, 2017 en 2019), Peter Wright (2020, 2022), Gary Anderson (2015, 2016), Rob Cross (2018), Gerwyn Price (2021) en Michael Smith (2023).

Maar zijn zij dan ook meteen de grote favorieten? Van Gerwen won met de Premier League en de World Series Finals dit jaar twee grote toernooien, maar lag er bij andere grote toernooien ook vaak vroeg uit. Price laat geregeld een goede vorm zien, maar zijn laatste grote titel is alweer ruim twee jaar geleden. Smith won sinds zijn wereldtitel van vorig jaar geen enkele major meer.

Man in vorm

De man die in de beste vorm naar Londen komt, is Luke Humphries. De 28-jarige Engelsman wist drie van de laatste vier grote toernooien naar zijn hand te zetten. Een andere kanshebber die nog niet eerder een WK won, is Nathan Aspinall. Hij was deze zomer de beste bij de World Matchplay, soms wel het 'zomer-WK' genoemd.

Luke Humphries met de trofee van de Grand Slam of Darts

Daarnaast keert ook een aantal oude helden terug. Raymond van Barneveld won vier wereldtitels bij de dartsbond BDO en eentje bij de PDC en ook hij is er weer bij.

Dat geldt ook voor Steve Beaton, Stephen Bunting en Christian Kist, die ieder eenmaal zegevierden bij de BDO. Voor Beaton wordt het zijn 33ste WK op rij (eerst BDO, daarna PDC). Deze mannen behoren niet tot de favorieten, maar met name Barney en Beaton doen de harten van de fans wel sneller kloppen.

Maar er is meer om op te letten tijdens de 31ste editie van het toernooi. In totaal doen er veertien Nederlanders mee, waarvan er twaalf ook echt de Nederlandse eer verdedigen. Naast Van Gerwen en Van Barneveld hebben ook Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode een geplaatste status.

Het veelbelovende talent Gian van Veen kende een uitstekend debuutseizoen en maakt ook zijn opwachting. Verder zien we Richard Veenstra, Kevin Doets, Jermaine Wattimena, Niels Zonneveld, voormalig BDO-kampioen Kist, Berry van Peer en Wessel Nijman op het podium verschijnen.

Gian van Veen in actie tijdens de Grand Slam of Darts

Nijman keerde dit jaar terug na een lange schorsing. Drie jaar geleden verloor hij op 20-jarige leeftijd bewust een online-wedstrijd, waarna de DRA (Darts Regulation Authority) hem voor vijf jaar schorste. Deze straf werd gehalveerd omdat Nijman meehielp om andere spelers te waarschuwen voor de gevaren van matchfixing.

Er is dit jaar nog meer Nederlandse inbreng, zij het met een tweede paspoort. Jeffrey de Graaf kwam al twee keer voor Nederland uit op het WK van de PDC, maar dit jaar gooit hij namens Zweden, waar hij sinds enkele jaren woont. Limburger Jules van Dongen neemt deel onder de vlag van de Verenigde Staten, waarnaartoe hij in 2013 vanwege de liefde verhuisde.

Eerste Fransman

Verder is er nog een aantal opvallende deelnemers. Zo is Thibault Tricole de eerste Fransman ooit die meedoet op het WK van de PDC. Ook doen er met Fallon Sherrock en Mikuru Suzuki opnieuw twee vrouwen mee. Sherrock verraste vier jaar geleden vriend en vijand door de derde ronde te halen.

De beste speelster van het afgelopen seizoen heeft ervoor gekozen om zich niet in de strijd te mengen. De 19-jarige Beau Greaves pakte vorige week de wereldtitel op het Lakeside-toernooi, waar een apart WK voor de vrouwen werd gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl