Nieuwe versoepelingen ingegaan • Kerkbezoekers gaan weer zingen
- Welkom in het coronablog van vrijdag 4 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland:
- Zo werkt de CoronaCheck-app.
- Volgende week vaccins uit Nederland naar Suriname.
- RIVM meldt 2440 nieuwe besmettingen.
- IC-bedden afgeschaald naar normaal niveau.
- SDU verkocht gisteren 50.000 gele boekjes.
Liveblog gesloten
We sluiten dit liveblog af. Het coronablog van zaterdag vind je hier.
'Curaçao schrapt avondklok vanaf dinsdag'
Vanaf dinsdag geldt er op Curaçao geen avondklok meer. Dat heeft premier Rhuggenaath bekendgemaakt, meldt het ANP.
In maart en april nam het aantal coronabesmettingen op het eiland nog hard toe, waardoor de ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer aankonden. Nederland stuurde zorgpersoneel en een deel van de coronapatiënten werd verplaatst naar Aruba.
Inmiddels zijn er nauwelijks meer besmettingen op Curaçao; de afgelopen veertien dagen werden elf positieve tests gemeld, meldt het ANP. Ook is bijna 70 procent van de bevolking minstens één keer gevaccineerd. Maandag kondigde Rhuggenaath aan dat de avondklok zou worden verlaat van 23.00 uur naar 01.00 uur, maar nu schrapt hij de maatregel dus helemaal.
Versoepelingen ingegaan
Sinds 00.00 uur zijn nieuwe versoepelingen ingegaan. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
Theater in Emmen gaat om 00.00 uur direct open
Zaterdag gaan de nieuwe versoepelingen in, waardoor theaters weer een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten. Het Rensentheater in Emmen gaat om middernacht meteen open met een concert van Alexander Broussard, die nummers van Billy Joel zingt.
Vanavond wordt alles al klaargezet voor het optreden. Volgens Jannet Westebrink van het Rensentheater leidt de heropening tot een euforische stemming.
Kan je baas je ontslaan als je terugkomt van vakantie uit oranje gebied?
Zo'n beetje de hele wereldkaart mag qua reisadvies nog oranje zijn, dat lijkt Nederlanders er niet van te weerhouden om op vakantie te gaan. Zo zegt driekwart van de ANWB-leden vakantieplannen te hebben voor deze zomer. Maar, het dringende advies is nog steeds om daarna tien dagen in quarantaine te gaan - en daar is je baas misschien niet zo blij mee. Gaat dat vakantiedagen kosten, of erger nog: je baan?
"Mensen lijken te vergeten dat Europa grotendeels op oranje staat", zegt arbeidsrechtadvocaat Hylda Wiarda. "Daarmee is het niet anders dan vorige zomer. Nog steeds is het dringende advies om in quarantaine te gaan, al kan je nu wel na vijf dagen al testen, in plaats van na tien."
Kinderarts: 'Laat besluit over vaccineren van kinderen aan deskundigen over'
"Volgende week woensdag komt de Gezondheidsraad met een advies, ik denk dat het goed is dat af te wachten." Dat zei kinderarts Patricia Bruijning van het UMC Utrecht in Nieuwsuur. Ze reageert op het nieuws dat de Tweede Kamer kinderen met een verhoogd medisch risico vanaf 12 jaar zo snel mogelijk gevaccineerd wil zien.
Het Pfizer-vaccin werd vorige week door de EMA goedgekeurd voor gebruik bij kinderen tussen de 12 en 15. Landen als de VS, Duitsland en Canada hebben al aangegeven te gaan prikken. "Ook daar ligt het advies van de gezondheidsraden er nog niet. Dat lijkt me ook een besluit dat van de deskundigen moet komen, niet van de Kamer."
"Gelukkig is het zo dat weinig kinderen ziek worden van de infectie", zegt Bruijning. "Groepen met risico, zoals kinderen met overgewicht, wil je - net als bij volwassenen - zo snel mogelijk vaccineren. Zo'n 6 tot 8 procent van de kinderen krijgt bijvoorbeeld ook een jaarlijkse griepprik. Ik verwacht dat de Gezondheidsraad gaat adviseren dit soort risicogroepen bij kinderen ook te vaccineren."
Wat betreft de kinderen die niet in een risicogroep zitten, vindt Bruijning het verstandig nog een paar maanden te wachten. "Kijk je bijvoorbeeld naar Israël dan zie je dat onder kinderen amper nog infecties optreden als de volwassenen het hebben gehad. We hebben nog weinig onderzoek gedaan naar vaccinaties bij kinderen, nog niet genoeg om hele zeldzame bijwerkingen eruit te halen. Dan moet je dus wat langer afwachten, zeker bij gezonde kinderen met een laag risico op infectie."
Kerkbezoekers kunnen weer zingen
Vanaf dit weekend mogen kerkbezoekers weer zingen. En daar wordt naar uitgekeken, schrijft RTV Noord, dat onder meer sprak met de cantor (zangleider) van de Martinikerk in Groningen. "Zingen is twee keer bidden. Het is heel kwetsbaar en direct. Het komt écht uit jezelf en raakt aan de emoties die je voelt."
Het interkerkelijk Contact in Overheidszaken, waarbij 29 kerkgenootschappen en twee joodse gemeenschappen zijn aangesloten, hanteert net als de overheid een routekaart waarin stapsgewijs versoepelingen staan aangekondigd.
Vanaf dit weekend wordt zingen op beperkte schaal weer toegelaten. "Op een ingetogen manier, zonder extra volume (dus op praatniveau) en met beperkte tijdsduur", zo staat beschreven in het plan.
Festivals druk met plannen voor aankomende zomer
Macumba, Milkshake, Mysteryland en Lowlands; zouden ze echt doorgaan deze zomer? Als de cijfers de goede kant op blijven gaan, kunnen dergelijke grote evenementen vanaf 30 juni weer plaatsvinden, meldde het kabinet vorige week.
"We zijn nu voorzichtig positief", zegt Rosanne Janmaat, operationeel directeur van festivalorganisator ID&T. Maar organisatoren hebben ook nog vragen over de voorwaarden.
Should I stay or should I go?
Zo werkt de CoronaCheck-app
Met een negatief testresultaat kun je met de CoronaCheck-app straks toegang krijgen tot evenementen of sportwedstrijden. Voor restaurants, theaters of bioscopen geldt dat er meer mensen naar binnen mogen als ze kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest.
Verslaggever Joris van Poppel laat zien hoe dat gaat:
Voorstellingen uitverkocht en geen sterrenrestaurant meer te reserveren
Vrijwel alle theatervoorstellingen van morgen zijn direct uitverkocht, en er is dit weekend bijna geen sterrenrestaurant meer te reserveren, meldt persbureau ANP na een rondvraag. Morgen gaan de nieuwe versoepelingen in voor binnenruimtes, en daar lijkt dus flink gebruik van te worden gemaakt.
Zo waren de kaarten voor Ellen ten Damme in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen binnen een uur weg. En de voorstelling van cabaretier Peter Pannekoek, die in Cultura in Ede speelt, was eveneens meteen uitverkocht.
Ook de sterrenrestaurants hebben het druk. "Sinds de bekendmaking van de versoepelingen leek het hier wel een telefooncentrale", zegt chef en eigenaar Jan Sobecki van tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Stefan van Sprang van Aan de Poel in Amstelveen geeft aan dat binnen een half uur alle weekenden in juni vol zaten. "Ik vind het nu al spannend of we het aankunnen qua drukte."
De Jonge: helft 18-plussers heeft 1e prik gehad
Volgende week vaccins uit Nederland naar Suriname
Demissionair minister De Jonge zegt dat er volgende week tienduizenden vaccins naar Suriname gaan. De Jonge: "Het gaat om 40.000 AstraZeneca-vaccins en twee keer 25.000 Moderna-vaccins".
"We kijken steeds wat we alvast vooruit kunnen leveren, maar eind juni moet daar alles zijn." De Jonge zegt dat er van week tot week gekeken wordt wat Nederland kan leveren. "Op deze manier kunnen ze daar alvast aan de slag met het vaccineren."
De situatie in Suriname is heel nijpend, zegt De Jonge. Maar hij zou het onwenselijk vinden als met de zendingen naar Suriname de leveringen aan huisartsen in Nederland zou stokken. "Dan komt hier het vaccinatieproces stil te liggen, en dat wil je ook niet."
Grotere rol CoronaCheck-app met versoepelingen van morgen
Evenementen, sportwedstrijden, theaters en bioscopen: vanaf morgen gaat de CoronaCheck-app een grotere rol spelen. Na een negatieve testuitslag verschijnt op de app een QR-code waarmee je een evenement of binnenruimte in mag.
Waar is de app allemaal voor? En hoe staat het met de privacy? Lees hier meer:
Het wordt weer drukker in de trein
Met 312.000 treinreizigers telde de NS zondag het hoogste aantal 'weekendreizigers' van dit jaar. Dat is nog altijd minder dan voor de pandemie. Zaterdag en zondag bedroeg het aantal treinreizigers 61 procent van het aantal reizigers in hetzelfde weekend in 2019. Na de versoepelingen werd het al wat drukker volgens de vervoerder, maar "afgelopen weekend lijkt het goede weer dit aantal verder omhoog geduwd te hebben".
De NS breidt de dienstregeling geleidelijk uit nu het drukker wordt. Op 14 juni moet 98 procent van de treinen weer rijden. Alleen de nachttreinen en de extra treinen in de spits rijden dan nog niet. Ook komen er deze zomer extra strandtreinen naar Zandvoort.
Landelijk aantal IC-bedden afgeschaald naar normaal niveau
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft besloten de capaciteit op de IC's vanaf maandag terug te brengen naar minimaal 1150 bedden. Dat is het aantal bedden dat ook voor de coronapandemie op de IC's in de Nederlandse ziekenhuizen te vinden was. In april werd vanwege de toen toenemende stroom coronapatiënten op de IC's opgeschaald naar 1550 bedden.
Maar de trend is nu omgekeerd, meldt het LNAZ in een persbericht. "Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen tijd fors gedaald en deze daling zet door."
De 1150 bedden is een minimum. Regio's kunnen er zelf voor kiezen om een hoger aantal bedden aan te houden voor hun intensivecareafdelingen. Het LNAZ vraagt de regio's daarnaast hun bijdrage te blijven leveren bij de landelijke spreiding van covidpatiënten. Op die manier moet de zorg overal even toegankelijk blijven.
De Jonge: na coronabesmetting is één prik voldoende
Mensen die al corona hebben gehad, hoeven geen tweede vaccindosis meer te krijgen. Demissionair minister De Jonge volgt een advies daarover van het Outbreak Management Team. Een nieuwe studie laat namelijk zien dat het afweersysteem ook na één vaccindosis zijn werk doet na een doorgemaakte besmetting.
Tot nu gold dat alleen mensen die hooguit een half jaar geleden corona hebben gehad, aan één prik genoeg hadden. De wijziging gaat per direct in.
345 minder nieuwe coronabesmettingen dan gisteren
Er zijn vandaag 2440 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er 345 minder dan gisteren.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1065 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1098), van wie 377 op de IC (gisteren: 394), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Booking.com betaalt NOW-steun terug
Booking.com betaalt de NOW-steungelden waar het bedrijf van heeft geprofiteerd terug aan de staat. "Die vraag heeft altijd op tafel gelegen, maar was een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen", schrijft het bedrijf aan de NOS. "Met de maatschappelijke vraag die ons nu gesteld wordt, en terwijl we op weg zijn naar herstel, halen we deze beslissing naar voren en hebben we besloten de NOW-subsidie terug te betalen."
De Tweede Kamer eist dat vakantieplatform Booking.com "ten minste" de waarde van de bonussen die de drie topbestuurders kregen, terugbetaalt. Het bedrijf is verkeerd omgegaan met de Nederlandse coronasteun, vinden de partijen.
Booking.com, dat onder een Amerikaans moederbedrijf met een miljardenomzet valt, ontving 65 miljoen euro in de eerste ronde van de loonsteun NOW. De bonussen zouden pas in de toekomst worden uitgekeerd, maar vertegenwoordigen een waarde van mogelijk 28 miljoen euro.
Rechter: sportscholen blijven gebonden aan lockdownregels
Sportscholen mogen nog steeds niet volledig open. Ze blijven voorlopig gebonden aan de lockdownmaatregelen, heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in twee kort gedingen. Dat meldt het ANP.
Nu mogen er maximaal dertig mensen in een sportschool zijn en mogen er geen groepslessen worden gegeven. Vanaf morgen wordt een deel van de beperkende maatregelen voor sportscholen opgeheven, maar ze mogen nog niet volledig open. Tientallen sportscholen waren daarom naar de rechter gestapt.
Maar de rechter is het met de Staat eens dat de maatregelen "noodzakelijk en proportioneel zijn" en een "legitiem doel dienen". De sportscholen gaan niet in beroep tegen de uitspraak.
Medisch team op weg naar Suriname: 'Je hart spreekt, ik moet ernaartoe'
Nederlandse artsen en verpleegkundigen vertrekken vandaag vanaf Schiphol naar Suriname. Ze gaan de gezondheidszorg ondersteunen, in de hoop de coronacrisis in de ziekenhuizen onder controle te krijgen.
Voor vertrek stonden leden van het ongeveer 20 leden tellende team de pers te woord:
Zet in mbo komende weken in op verbetering sociaal contact, zegt Kinderombudsvrouw
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept mbo-scholen op de resterende weken van dit schooljaar in te zetten op verbetering van het sociale contact tussen studenten en niet op het inhalen van onderwijs. Dat is nodig omdat veel studenten het afgelopen coronajaar emotioneel en psychisch in de problemen zijn geraakt.
Klaverboer schrok van wat mbo-studenten haar de afgelopen weken vertelden. "Ze hebben een gebrek aan motivatie en draaien hun dag- en nachtritme om omdat de lessen om 10.30 uur ophouden en ze de hele dag nog door moeten", zei ze op NPO Radio 1. "Ze hebben financiële problemen omdat ze hun baantjes zijn kwijtgeraakt. Studenten die al kwetsbaar waren trekken zich nog verder terug van school en de buitenwereld dan ze al deden."
Door al deze tegenslag kunnen veel studenten het niet meer opbrengen om nog te leren. "Maar wat ze ook zeggen is: we hebben het juist nodig om elkaar weer te zien. Er zijn leerlingen die zeggen: mij is het hele jaar niet gevraagd hoe het met me gaat. Of: ik heb mijn klas nog nooit gezien."
Daarom vindt Kalverboer het inhalen van schoolwerk nu minder belangrijk. "Daar zijn ze mentaal niet toe in staat." Belangrijk is dat de studenten weer iets van een basis vinden om in september weer door te gaan. "Dat zit in het organiseren van sociale activiteiten waar ze fysiek bij elkaar kunnen zijn, zodat ze zich weer prettiger gaan voelen."
SDU verkocht gisteren 50.000 gele boekjes
Bij uitgever SDU is gisteren een recordaantal gele boekjes besteld. Het waren er 50.000 boekjes, terwijl het er dat het afgelopen coronajaar normaal gesproken tussen de 1000 en 2000 boekjes per dag waren.
Het inentingsboekje is in trek omdat GGD's vanaf maandag ook een stempel zetten voor coronaprikken. Met het boekje kun je ook in het buitenland aantonen dat je gevaccineerd bent.
"Het vergt veel van onze organisatie", zegt Willeke de Groot van SDU. "Maar gelukkig zijn we heel flexibel." De boekjes kosten 8,70 euro. Rijk wordt SDU er niet van, volgens De Groot. "We zijn veel geld kwijt aan druk- en verzendkosten." De uitgever verwacht de komende tijd genoeg gele boekjes te kunnen leveren.
9300 mkb-bedrijven in geldnood door corona
Zo'n 9300 midden- en kleinbedrijven kwamen begin dit jaar geld tekort vanwege corona. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een eigen analyse. Daarbij keek ze naar zo'n 186.000 bedrijven met maximaal 250 mensen in dienst.
Om het aantal bedrijven met een tekort door corona te berekenen, heeft DNB eerst een inschatting gemaakt van hoe bedrijven ervoor zouden hebben gestaan als er geen corona was geweest. Dat cijfer is vergeleken met het aantal bedrijven dat begin dit jaar daadwerkelijk geld tekortkwam.
Opvallend is het verschil dat de overheidssteun heeft gemaakt. Zonder die steun, zouden 13.000 bedrijven geld tekort zijn gekomen, in plaats van 9300 nu. Dat betekent dat de miljardensteun in het mkb zo'n 2 procentpunt verschil heeft gemaakt. Daarbij zijn er grote verschillen zichtbaar tussen sectoren. Horecabedrijven en ondernemingen in de kunst zijn bijvoorbeeld relatief meer geholpen met de steun.
De analyse van DNB gaat alleen over de invloed van de overheidssteun op de balans van bedrijven. Daarbij zijn keteneffecten, zoals de gevolgen voor een toeleverancier als een ander bedrijf failliet gaat, niet meegenomen.
Uitstel van belastingen heeft DNB niet meegerekend, omdat lastig in te schatten was voor welk bedrag bedrijven daar gebruik van hebben gemaakt. Zou dit uitstel wel zijn meegenomen, dan zou het aantal bedrijven met een geldtekort mogelijk lager zijn, aldus DNB.
MKB Nederland vindt de analyse van DNB te kort door de bocht. "Van alle miljarden steun is een heel groot deel via de NOW naar werknemers gegaan. Door de steunmaatregelen hebben bedrijven mensen in dienst kunnen houden. Dat was het doel en dat is gelukt", schrijft MKB Nederland in een reactie. "Wat DNB ook niet meeneemt in de analyse is het privévermogen (bijvoorbeeld uit pensioenpotjes) dat ondernemers in nood in hun bedrijven hebben gestopt en dat velen zichzelf geen of weinig loon hebben uitgekeerd. Dat gaat om substantiële bedragen."
Meer ruimte voor reguliere zorg dankzij dalend aantal besmettingen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt dat het de goede kant op gaat in de ziekenhuizen, de ggz en de langdurige zorg. Omdat het aantal coronabesmettingen daalt, ontstaat er meer ruimte voor reguliere zorg.
In de ziekenhuizen zijn meer operatiekamers beschikbaar. Maandag was 76 procent van de operatiekamers in gebruik, een week eerder was dat nog 66 procent.
Het aantal ziekenhuizen dat geen kritieke planbare zorg als kankerbehandelingen kan leveren, daalde van 25 naar 20. Het aantal ziekenhuizen dat geen planbare zorg kan leveren, zoals knie-, heup- en staaroperaties, daalde van 29 naar 22 procent.
De wachttijden voor de geestelijke gezondheidszorg zijn nog net zo lang als voor de corona-uitbraak. Voor specifieke diagnoses zijn de wachttijden langer, voor andere juist korter, aldus de NZa.
Geboortejaar 1983 aan de beurt
Mensen met het geboortejaar 1983 zijn aan de beurt om een coronavaccin te halen. Wie dat wil kan vanaf 11.00 een afspraak maken.
Topman Ryanair rekent in juli op onbelemmerd vliegverkeer tussen VK en Europa
Bestuursvoorzitter Michael O'Leary van Ryanair verwacht dat het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa in juli vrijgegeven wordt. "Mensen die in juli en augustus reizen, krijgen tussen Europa en Groot-Brittannië niet met belemmeringen te maken, dankzij het succes van de vaccins", zei hij tegen de BBC.
De Britse regering haalde EU-land Portugal gisteren nog van de lijst van veilige landen. Het aantal besmettingen stijgt daar weer. Britten wordt afgeraden naar Portugal te gaan. Wie daarvandaan terugkeert, moet tien dagen in thuisquarantaine.
Portugal zegt dat het de "logica" achter het Britse besluit niet begrijpt. "We gaan door met de verstandige en geleidelijke afbouw van onze maatregelen", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vanaf woensdag geen PCR-test meer nodig voor Frankrijk
Europeanen die in Frankrijk op vakantie willen, hoeven vanaf woensdag geen negatieve uitslag van een PCR-test meer te laten zien als ze twee weken voor vertrek twee coronaprikken hebben gehad. Reizigers die het Janssen-vaccin kregen, moeten vier weken voor vertrek hun prik hebben gehad. Een schriftelijk of digitaal bewijs is genoeg.
Bij terugkeer naar Nederland moet je nog wel een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is nog altijd dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar Frankrijk moet gaan. Met uitzondering van Corsica, geldt voor heel Frankrijk kleurcode oranje.
Wie toch naar Frankrijk gaat wordt dringend geadviseerd na thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 kan men zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.
Hugo de Jonge gevaccineerd tegen corona
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is vanmorgen gevaccineerd tegen corona. Dat gebeurde in zijn woonplaats Rotterdam. Hij was aan de beurt op basis van zijn geboortejaar, 1977.
Voor het begin van de ministerraad zei hij dat hij het vaccin van Pfizer/BioNTech had gekregen.
Prijs voedsel steeg het hardst in tien jaar, zegt VN
De prijs van voedsel steeg wereldwijd in mei gemiddeld met 4,8 procent ten opzichte van april en 39,7 procent ten opzichte van mei vorig jaar, zo blijkt uit een rapportage van de FAO, de voedsel en landbouworganisatie van de VN. De stijging ten opzichte van april is de hoogste maandelijkse stijging in tien jaar tijd.
Het was ook de twaalfde opeenvolgende keer dat de voedselprijzen ten opzichte van de voorgaande maand een stijging lieten zien. Met name olie, suiker en graan werden duurder.
De prijsstijgingen houden verband met de coronapandemie. Die leidde tot achterblijvende productiecijfers en dus tekorten.
Nederlands medisch team vertrekt vandaag naar 'war zone' Suriname
Een twintigtal Nederlandse artsen, verpleegkundigen, laboranten en technici vertrekt vandaag naar Suriname om te helpen bij de coronabestrijding. Het is een war zone, een oorlogsgebied, hoorde chirurg Chander Mahabier van een anesthesist in Suriname. Mahabier is een van de leden van het team met medisch personeel dat vandaag vanaf Schiphol vertrekt.
De situatie is in veel delen van het land niet te overzien, zei Mahabier in het NOS Radio 1 Journaal. "Twee maanden geleden was ik er voor het laatst en toen waren er amper besmettingen. Nu overlijden er jongelui van 30 en 40 aan covid. In Apoera, een dorpje van 3000 inwoners, zijn 20, 25 besmette mensen opgenomen."
In het ziekenhuis in Nickerie draaien verpleegkundigen dubbele diensten van 08.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Tandartsen assisteren op de IC's. Vrijwilligers van het Rode Kruis bieden hun hulp aan. Een arts in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo zegt twintig tot dertig artsen extra nodig te hebben. "En ook zoveel verpleegkundigen."
Per dag komen er zo'n 300 coronabesmettingen bij. Per 100.000 inwoners is dat drie keer meer dan in Nederland. Dokters moeten kiezen welke patiënten ze opnemen en welke niet.
Deel middelbare scholen weigert maandag volledig open te gaan
Zo'n 7 procent van de middelbare scholen legt de verplichting van het kabinet om uiterlijk maandag weer volledig open te gaan naast zich neer. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder 600 schoolgemeenschappen in het voortgezet onderwijs, waarop 181 scholen hebben gereageerd.
Van die 7 procent zet een deel het huidige lesrooster door; een ander deel schroeft het aantal fysieke lessen wel op, maar gaat niet helemaal terug naar de oude situatie. Enkele scholen twijfelen nog over wat ze gaan doen.
Een school uit Bussum gaf als reden dat pas 10 procent van de medewerkers is gevaccineerd. Daarnaast heeft de school voor de zomervakantie nog maar zeven tot negen volledige lesdagen. Een school uit Alkmaar zegt dat ze vanwege gezondheidsrisico's van hun personeel nog niet 100 procent open kunnen gaan.
Zo'n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of zullen maandag opengaan, als is dat vaak met gemengde gevoelens omdat ze zich morgen maken over de veiligheid van het personeel.
Gemeente Urk onderzoekt eigen optreden rond ongeregeldheden
De gemeente Urk doet samen met een extern adviseur onderzoek naar de avondklokrellen in januari in die gemeente en het afsteken van zwaar vuurwerk in november en december door jongeren. De evaluatie moet nog voor de zomervakantie aanbevelingen opleveren voor als er opnieuw onrust dreigt, schrijft Omroep Flevoland.
Zowel bij de vuurwerk- als avondklokrellen vielen relschoppers hulpverleners aan. Hard ingrijpen van de politie maakte daar in beide gevallen een eind aan.
VK haalt Portugal van groene reislijst
Britten die naar Portugal afreizen, moeten vanaf komende dinsdag bij terugkomst tien dagen in thuisquarantaine. Staatssecretaris Shapps van Transport heeft het land uit voorzorg van de groene lijst gehaald. Het aantal coronagevallen stijgt in Portugal en er zijn zorgen over de Nepalese mutatie van de Indiase variant van het virus, schrijft de BBC.
Portugal was een van de weinige landen, naast onder meer Israël, de Faeröer-eilanden en Gibraltar, waar Britten zonder veel problemen naartoe konden reizen. Het was dan ook een populaire vakantiebestemming zo gauw reizen zonder verplichte quarantaineperiode weer werd toegestaan. Britten die op dit moment in Portugal zitten, reageren verbaasd en teleurgesteld.
Ook de reisbranche zit niet te wachten op de aanscherping van de regels. De topman van Heathrow Airport zegt dat Britse ministers de afgelopen maand in hun nopjes waren met de herstart van het internationale reisverkeer, om drie weken later de stekker er weer uit te trekken. De Portugese regering begrijpt de beslissing niet.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Portugal als een van de weinige zonbestemmingen bestempeld als geel land, wat betekent dat reizigers niet in quarantaine hoeven bij aankomst en terugkeer.
Beau van Erven Dorens krijgt prik in eigen talkshow
Presentator Beau van Erven Dorens heeft in zijn eigen talkshow een prik gekregen. Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers diende het Janssen-vaccin aan tafel toe.
Terwijl hij de prik zette, ging het over de mogelijke bijwerkingen. "Beau, we hebben afgesproken dat als je toch onwel zou worden van het vaccin, dat ik de talkshow mag presenteren", grapt Kuipers. Binnen een paar seconden was de prik gezet en reageerde de talkshowhost: "Ik kan je niet de hand schudden, maar ik vond het echt een eer om door jou geprikt te worden."
Bekijk op Twitter de beelden:
Filmopnames Mission: Impossible 7 weer stilgelegd om corona
Medewerkers op de Britse set van de film Mission: Impossible 7 zijn positief getest op corona, waarop besloten is de opnames twee weken stil te leggen. Filmstudio Paramount Pictures heeft niet gezegd bij wie het virus is geconstateerd, maar volgens de Britse tabloid The Sun is hoofdrolspeler Tom Cruise niet besmet. Hij moet, zoals alle mensen op de set, wel veertien dagen in zelfisolatie.
The Sun schrijft dat veertien leden van de productie positief zijn getest na het draaien van een scène in een nachtclub.
De zevende film van de Mission: Impossible-reeks was vorig jaar een van de eerste films die moesten stoppen met draaien vanwege de coronacrisis. Dat gebeurde al in februari, toen opnames in Venetië in Italië werden stilgelegd. Eind vorig jaar kwam de film opnieuw in het nieuws omdat er geluidsopnames waren opgedoken van een boze Tom Cruise die schreeuwde tegen mensen op de set omdat ze zich niet aan de coronaregels zouden hebben gehouden.
De première van Mission: Impossible 7 staat vooralsnog gepland voor mei volgend jaar.
Forse omzetstijgingen door versoepelingen
Winkels hebben afgelopen maand flink meer omzet gedraaid nu ze weer volledig open mogen. Sportwinkels en elektronicazaken hebben in mei hun omzet ten opzichte van de maand voor de heropening op 28 april meer dan verdubbeld. Dat meldt ABN AMRO op basis van de transactiedata van pinbetalingen tot eind mei.
Elektronicazaken profiteerden het meest: zij hadden 121 procent meer omzet. Ook de omzet van sportwinkels (plus 114 procent), meubelzaken (plus 85 procent), kledingwinkels (plus 71 procent) en doe-het-zelfzaken (plus 70 procent) steeg enorm. Via internet werd er dan weer iets minder verkocht. Voornamelijk kleren werden weer meer fysiek verkocht.
Daarmee zijn de meeste winkels gemiddeld weer boven het omzetniveau dat ze in dezelfde maand in 2019, voor corona draaiden. Mogelijk is een deel van dat effect tijdelijk, doordat mensen achterstallige aankopen inhalen. Alleen fysieke kledingwinkels zetten minder om dan toen (min 8 procent).
Dat winkeliers weer meer verkopen dan voor corona, wil niet zeggen dat er geen financiële problemen meer zijn. Degenen met schulden zullen een deel van hun winst komende tijd nog nodig hebben om die af te betalen.
Bij bars, cafés en restaurants wordt voorlopig nog steeds flink minder uitgegeven dan voor corona. Daar ligt de omzet nog steeds ruim een derde lager. Op 5 juni zijn de volgende versoepelingen, dan mogen de horeca langer open blijven en kan er ook binnen gegeten en gedronken worden.
Kamer wil haast maken met vaccinatie kinderen vanaf 12 jaar met aandoening
De Tweede Kamer vindt dat een groep van kinderen van 12 tot en met 17 jaar met een chronische ziekte of een aandoening zo snel mogelijk gevaccineerd moet worden. De Tweede Kamer wil niet wachten op een advies van de Gezondheidsraad.
De Europese medicijnenautoriteit EMA heeft al gezegd dat het kan. Landen als de Verenigde Staten en Duitsland gaan het binnenkort ook doen. Sommige kinderen zitten al lange tijd thuis uit vrees voor een besmetting.
Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wel wachten op het advies van de Gezondheidsraad, dat woensdag komt. Haagse bronnen melden dat het adviesorgaan positief zal adviseren. Er zal dan zo snel mogelijk begonnen worden met het vaccineren van deze kwetsbare groep, die bestaat uit zo'n 115.000 kinderen.
Onderzoeksraad waarschuwt luchtvaartbedrijven om in gebruik nemen vliegtuigen
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) waarschuwt luchtvaartmaatschappijen dat ze alert moeten zijn als ze hun vliegtuigen weer in gebruik nemen. Door de coronacrisis zijn veel vliegtuigen een tijd niet gebruikt, maar de verwachting is dat veel toestellen de komende tijd weer van stal worden gehaald.
De raad komt met de waarschuwing na twee "ernstige incidenten" met vliegtuigen die enige tijd niet waren gebruikt vanwege de pandemie. Een toestel van Transavia en een ander vliegtuig van TUI Fly ondervonden direct na de start problemen met de snelheids- en hoogtemeters.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van vrijdag 4 juni. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.