NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Nieuwe versoepelingen ingegaan • Kerkbezoekers gaan weer zingen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog af. Het coronablog van zaterdag vind je hier.

 • 'Curaçao schrapt avondklok vanaf dinsdag'

  Vanaf dinsdag geldt er op Curaçao geen avondklok meer. Dat heeft premier Rhuggenaath bekendgemaakt, meldt het ANP.

  In maart en april nam het aantal coronabesmettingen op het eiland nog hard toe, waardoor de ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer aankonden. Nederland stuurde zorgpersoneel en een deel van de coronapatiënten werd verplaatst naar Aruba.

  Inmiddels zijn er nauwelijks meer besmettingen op Curaçao; de afgelopen veertien dagen werden elf positieve tests gemeld, meldt het ANP. Ook is bijna 70 procent van de bevolking minstens één keer gevaccineerd. Maandag kondigde Rhuggenaath aan dat de avondklok zou worden verlaat van 23.00 uur naar 01.00 uur, maar nu schrapt hij de maatregel dus helemaal.

 • Versoepelingen ingegaan

  Sinds 00.00 uur zijn nieuwe versoepelingen ingegaan. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  Dit zijn de versoepelingen die vandaag ingaan Rijksoverheid
 • Theater in Emmen gaat om 00.00 uur direct open

  Zaterdag gaan de nieuwe versoepelingen in, waardoor theaters weer een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten. Het Rensentheater in Emmen gaat om middernacht meteen open met een concert van Alexander Broussard, die nummers van Billy Joel zingt.

  Vanavond wordt alles al klaargezet voor het optreden. Volgens Jannet Westebrink van het Rensentheater leidt de heropening tot een euforische stemming.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rensentheater in Emmen gaat om middernacht weer open: 'We jubelen al dagen!'
 • Kan je baas je ontslaan als je terugkomt van vakantie uit oranje gebied?

  Zo'n beetje de hele wereldkaart mag qua reisadvies nog oranje zijn, dat lijkt Nederlanders er niet van te weerhouden om op vakantie te gaan. Zo zegt driekwart van de ANWB-leden vakantieplannen te hebben voor deze zomer. Maar, het dringende advies is nog steeds om daarna tien dagen in quarantaine te gaan - en daar is je baas misschien niet zo blij mee. Gaat dat vakantiedagen kosten, of erger nog: je baan?

  "Mensen lijken te vergeten dat Europa grotendeels op oranje staat", zegt arbeidsrechtadvocaat Hylda Wiarda. "Daarmee is het niet anders dan vorige zomer. Nog steeds is het dringende advies om in quarantaine te gaan, al kan je nu wel na vijf dagen al testen, in plaats van na tien."

 • Kinderarts: 'Laat besluit over vaccineren van kinderen aan deskundigen over'

  "Volgende week woensdag komt de Gezondheidsraad met een advies, ik denk dat het goed is dat af te wachten." Dat zei kinderarts Patricia Bruijning van het UMC Utrecht in Nieuwsuur. Ze reageert op het nieuws dat de Tweede Kamer kinderen met een verhoogd medisch risico vanaf 12 jaar zo snel mogelijk gevaccineerd wil zien.

  Het Pfizer-vaccin werd vorige week door de EMA goedgekeurd voor gebruik bij kinderen tussen de 12 en 15. Landen als de VS, Duitsland en Canada hebben al aangegeven te gaan prikken. "Ook daar ligt het advies van de gezondheidsraden er nog niet. Dat lijkt me ook een besluit dat van de deskundigen moet komen, niet van de Kamer."

  "Gelukkig is het zo dat weinig kinderen ziek worden van de infectie", zegt Bruijning. "Groepen met risico, zoals kinderen met overgewicht, wil je - net als bij volwassenen - zo snel mogelijk vaccineren. Zo'n 6 tot 8 procent van de kinderen krijgt bijvoorbeeld ook een jaarlijkse griepprik. Ik verwacht dat de Gezondheidsraad gaat adviseren dit soort risicogroepen bij kinderen ook te vaccineren."

  Wat betreft de kinderen die niet in een risicogroep zitten, vindt Bruijning het verstandig nog een paar maanden te wachten. "Kijk je bijvoorbeeld naar Israël dan zie je dat onder kinderen amper nog infecties optreden als de volwassenen het hebben gehad. We hebben nog weinig onderzoek gedaan naar vaccinaties bij kinderen, nog niet genoeg om hele zeldzame bijwerkingen eruit te halen. Dan moet je dus wat langer afwachten, zeker bij gezonde kinderen met een laag risico op infectie."

 • Kerkbezoekers kunnen weer zingen

  Vanaf dit weekend mogen kerkbezoekers weer zingen. En daar wordt naar uitgekeken, schrijft RTV Noord, dat onder meer sprak met de cantor (zangleider) van de Martinikerk in Groningen. "Zingen is twee keer bidden. Het is heel kwetsbaar en direct. Het komt écht uit jezelf en raakt aan de emoties die je voelt."

  Het interkerkelijk Contact in Overheidszaken, waarbij 29 kerkgenootschappen en twee joodse gemeenschappen zijn aangesloten, hanteert net als de overheid een routekaart waarin stapsgewijs versoepelingen staan aangekondigd.

  Vanaf dit weekend wordt zingen op beperkte schaal weer toegelaten. "Op een ingetogen manier, zonder extra volume (dus op praatniveau) en met beperkte tijdsduur", zo staat beschreven in het plan.

 • Festivals druk met plannen voor aankomende zomer

  Macumba, Milkshake, Mysteryland en Lowlands; zouden ze echt doorgaan deze zomer? Als de cijfers de goede kant op blijven gaan, kunnen dergelijke grote evenementen vanaf 30 juni weer plaatsvinden, meldde het kabinet vorige week.

  "We zijn nu voorzichtig positief", zegt Rosanne Janmaat, operationeel directeur van festivalorganisator ID&T. Maar organisatoren hebben ook nog vragen over de voorwaarden.

 • Should I stay or should I go?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vrees voor 'knipperlichtzomer': naar welk land kunnen we veilig op vakantie?
 • Zo werkt de CoronaCheck-app

  Met een negatief testresultaat kun je met de CoronaCheck-app straks toegang krijgen tot evenementen of sportwedstrijden. Voor restaurants, theaters of bioscopen geldt dat er meer mensen naar binnen mogen als ze kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest.

  Verslaggever Joris van Poppel laat zien hoe dat gaat:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe werkt de CoronaCheck-app eigenlijk? 'Best nog wel wat stappen'
 • Voorstellingen uitverkocht en geen sterrenrestaurant meer te reserveren

  Vrijwel alle theatervoorstellingen van morgen zijn direct uitverkocht, en er is dit weekend bijna geen sterrenrestaurant meer te reserveren, meldt persbureau ANP na een rondvraag. Morgen gaan de nieuwe versoepelingen in voor binnenruimtes, en daar lijkt dus flink gebruik van te worden gemaakt.

  Zo waren de kaarten voor Ellen ten Damme in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen binnen een uur weg. En de voorstelling van cabaretier Peter Pannekoek, die in Cultura in Ede speelt, was eveneens meteen uitverkocht.

  Ook de sterrenrestaurants hebben het druk. "Sinds de bekendmaking van de versoepelingen leek het hier wel een telefooncentrale", zegt chef en eigenaar Jan Sobecki van tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Stefan van Sprang van Aan de Poel in Amstelveen geeft aan dat binnen een half uur alle weekenden in juni vol zaten. "Ik vind het nu al spannend of we het aankunnen qua drukte."

 • De Jonge: helft 18-plussers heeft 1e prik gehad

 • Volgende week vaccins uit Nederland naar Suriname

  Demissionair minister De Jonge zegt dat er volgende week tienduizenden vaccins naar Suriname gaan. De Jonge: "Het gaat om 40.000 AstraZeneca-vaccins en twee keer 25.000 Moderna-vaccins".

  "We kijken steeds wat we alvast vooruit kunnen leveren, maar eind juni moet daar alles zijn." De Jonge zegt dat er van week tot week gekeken wordt wat Nederland kan leveren. "Op deze manier kunnen ze daar alvast aan de slag met het vaccineren."

  De situatie in Suriname is heel nijpend, zegt De Jonge. Maar hij zou het onwenselijk vinden als met de zendingen naar Suriname de leveringen aan huisartsen in Nederland zou stokken. "Dan komt hier het vaccinatieproces stil te liggen, en dat wil je ook niet."

 • Grotere rol CoronaCheck-app met versoepelingen van morgen

  Evenementen, sportwedstrijden, theaters en bioscopen: vanaf morgen gaat de CoronaCheck-app een grotere rol spelen. Na een negatieve testuitslag verschijnt op de app een QR-code waarmee je een evenement of binnenruimte in mag.

  Waar is de app allemaal voor? En hoe staat het met de privacy? Lees hier meer:

 • Het wordt weer drukker in de trein

  Met 312.000 treinreizigers telde de NS zondag het hoogste aantal 'weekendreizigers' van dit jaar. Dat is nog altijd minder dan voor de pandemie. Zaterdag en zondag bedroeg het aantal treinreizigers 61 procent van het aantal reizigers in hetzelfde weekend in 2019. Na de versoepelingen werd het al wat drukker volgens de vervoerder, maar "afgelopen weekend lijkt het goede weer dit aantal verder omhoog geduwd te hebben".

  De NS breidt de dienstregeling geleidelijk uit nu het drukker wordt. Op 14 juni moet 98 procent van de treinen weer rijden. Alleen de nachttreinen en de extra treinen in de spits rijden dan nog niet. Ook komen er deze zomer extra strandtreinen naar Zandvoort.