NOS NieuwsAangepast

Booking betaalt loonsteun terug na ophef over bonussen

Booking.com gaat de 65 miljoen euro aan NOW-steun die het kreeg terugbetalen. De stap volgt op de politieke ophef van de afgelopen dagen over 28 miljoen euro aan bonussen die het boekingsbedrijf de afgelopen tijd heeft uitgekeerd.

"We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp", zegt Booking.com vandaag.

"Tijdens de pandemie hebben we de beschikbare opties om Booking.com door de crisis heen te loodsen en werkgelegenheid te behouden zo goed mogelijk ingezet, inclusief een beroep op de NOW-regeling", vervolgt het bedrijf. "De vraag of we de NOW-subsidie zouden terugbetalen heeft altijd op tafel gelegen, maar was voor Booking.com een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen."

Het bedrijf zegt vanwege 'de maatschappelijke vraag die ons nu gesteld wordt' besloten te hebben de NOW-steun terug te betalen. Ook zou meespelen dat de inkomsten van het bedrijf zich aan het herstellen zijn.

Terecht en verstandig

Demissionair minister Koolmees vindt het besluit 'terecht en verstandig'. "Er was ontzettend veel verontwaardiging, in de Tweede Kamer en in de maatschappij." Koolmees heeft niet persoonlijk druk uitgeoefend op het bedrijf, zegt hij. "Het was evident dat alle signalen impact hebben gehad." Hij gaat wel in gesprek met andere bedrijven die steun ontvingen vanwege gederfde inkomsten door corona, waarbij volgens de minister "de gevolgen erg meevielen".

Ook demissionair minister Hoekstra staat er zo in: "ik zou een bredere oproep willen doen en willen vragen aan al die bedrijven waar het gewoon goed mee gaat om die steun terug te betalen."

Boycot

De Tweede Kamer reageerde vorige week woedend toen bekend werd dat Booking bonussen had uitgekeerd. Zo riepen de VVD en Denk op tot een boycot en haalde de ChristenUnie de bijbeltekst 'geldzucht is de wortel van alle kwaad' aan.

Booking heeft alleen in de eerste ronde NOW-steun aangevraagd. Toen gold nog niet dat er geen bonussen uitgekeerd mogen worden door bedrijven die coronasteun hebben ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl