NOS Nieuws

Tweede Kamer eist dat Booking.com bonusbedrag terugbetaalt

De Tweede Kamer eist dat vakantieplatform Booking.com "ten minste" de waarde van de bonussen voor de drie topbestuurders, die in de vorm van aandelen worden uitgekeerd, terugbetaalt. Het bedrijf is verkeerd omgegaan met de Nederlandse coronasteun, vinden de partijen.

Booking.com, dat onder een Amerikaans moederbedrijf met een miljardenomzet valt, ontving 65 miljoen euro in de eerste ronde van de loonsteun NOW. De bonussen worden pas in de toekomst uitgekeerd zegt het bedrijf, maar vertegenwoordigen een waarde van mogelijk 28 miljoen euro.

Demissionair minister Koolmees zei vorige week dat er juridisch gezien niets te doen is aan de bonussen. De overheid had bij de eerste ronde van de loonsteun nog niet bepaald dat bonussen uitkeren niet mocht.

In de Tweede Kamer was er meteen al veel verbazing en woede over het besluit van het bedrijf. Zo riepen de VVD en Denk op tot een boycot en haalde de ChristenUnie de bijbeltekst 'geldzucht is de wortel van alle kwaad' aan.

De SP, die de breed gesteunde motie later vandaag zal indienen, ging gisteravond naar het kantoorgebouw van het bedrijf om protestaffiches op te hangen.

Booking zegt in een reactie het debat in de samenleving en Tweede Kamer op de voet te volgen. "We nemen dit heel serieus en begrijpen de gevoeligheid van dit onderwerp", laat een woordvoerder weten. Het bedrijf gaat niet in op de vraag of de steun in de toekomst terugbetaald wordt.

Verder zegt Booking voor een bonus in de vorm van aandelen te hebben gekozen, omdat de toekomst nog onvoorspelbaar is. "Deze aandelen kunnen pas de komende jaren eventueel worden verkocht, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en het vermogen om bepaalde doelstellingen te halen als het herstel doorzet", zegt de woordvoerder.

Demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken zal in het debat over de coronasteun nog reageren op de uitspraak van de Kamer. Die wil ook dat de minister zelf een gesprek met het bedrijf aangaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl