liveblog
NOS NieuwsAangepast

VS doneert ongebruikte vaccins aan Covax • Wereldwijd 2 miljard prikken gezet

  • Welkom in het coronablog van donderdag 3 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland:
  • De Tweede Kamer debatteert over de coronaversoepelingen. Volg het hier live;
  • Kabinet: gratis testen voor vakanties in juli en augustus kunnen 350 miljoen kosten;
  • Alle GGD's gaan vaccinatie registreren in het gele boekje;
  • 13.000 mensen zeggen Janssen-afspraak af.
liveblog gesloten

Kamer wil haast maken met vaccinatie kinderen vanaf 12 jaar met aandoening

De Tweede Kamer vindt dat een groep van kinderen van 12 tot en met 17 jaar met een chronische ziekte of een aandoening zo snel mogelijk gevaccineerd moet worden. De Tweede Kamer wil niet wachten op een advies van de Gezondheidsraad.

De Europese medicijnenautoriteit EMA heeft al gezegd dat het kan. Landen als de Verenigde Staten en Duitsland gaan het binnenkort ook doen. Sommige kinderen zitten al lange tijd thuis uit vrees voor een besmetting.

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wel wachten op het advies van de Gezondheidsraad, dat woensdag komt. Haagse bronnen melden dat het adviesorgaan positief zal adviseren. Er zal dan zo snel mogelijk begonnen worden met het vaccineren van deze kwetsbare groep, die bestaat uit zo'n 115.000 kinderen.

Onderzoeksraad waarschuwt luchtvaartbedrijven om in gebruik nemen vliegtuigen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) waarschuwt luchtvaartmaatschappijen dat ze alert moeten zijn als ze hun vliegtuigen weer in gebruik nemen. Door de coronacrisis zijn veel vliegtuigen een tijd niet gebruikt, maar de verwachting is dat veel toestellen de komende tijd weer van stal worden gehaald.

De raad komt met de waarschuwing na twee "ernstige incidenten" met vliegtuigen die enige tijd niet waren gebruikt vanwege de pandemie. Een toestel van Transavia en een ander vliegtuig van TUI Fly ondervonden direct na de start problemen met de snelheids- en hoogtemeters.

Ampul en injectiespuit eerste coronavaccinatie aan Leids museum overhandigd

Museum krijgt ampul en injectiespuit van eerste coronavaccin

Extra onderzoek naar 100 miljoen voor Sywert van Lienden

Minister Van Ark wil een extra onderzoek laten instellen naar de 100 miljoen euro die ondernemer Sywert van Lienden van VWS heeft gekregen om mondkapjes in China te kopen. De minister voor Medische Zorg hoorde vandaag voor het eerst over deze zogenoemde voorfinanciering en wil laten uitzoeken hoe dat precies is gegaan. Ze wil nog geen oordeel geven over de gang van zaken. Wel vindt ze het een "heel hoog bedrag", zei ze in het Kamerdebat over corona-aanpak.

Horeca heeft moeite met zoektocht nieuw personeel

Vanaf dit weekend mogen restaurants ook binnen weer bezoekers ontvangen, maar veel horecazaken hebben moeite met het vinden van nieuw personeel. Dat meldt RTV Utrecht na een rondgang langs een aantal restaurants en cafés.

Zo spreekt Sander Haarsma Bakker van lunchroom Anne & Max van een hoofdpijndossier. "We hebben zeventien mensen in dienst, maar 90 procent daarvan is student. Zij werken één of twee dagen per week. Dan is het lastig om het rooster vol te krijgen."

Een ander pakt de zoektocht creatief aan. Restaurant Liemès organiseerde onlangs een open dag en binnenkort komt er een 'sollicitatiefestival'. "Onder het genot van een hapje, een drankje, een dj op de achtergrond kan je solliciteren", vertelt general manager Erik Nansink.

De krapte merkt ook Pieter Honing, voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en restauranteigenaar. "We hebben onze mensen doorbetaald, maar op een gegeven moment willen ze toch gewoon werken voor hun geld en niet thuiszitten. De een is bij de GGD gaan werken, de ander is bezorger geworden en weer een ander is aan de slag gegaan bij Albert Heijn. Nu moeten we die mensen weer terug zien te halen, maar ik ben niet bang dat het probleem lang gaat duren."

VS doneert miljoenen vaccins aan Covax-programma

De Verenigde Staten zal driekwart van de ongebruikte voorraad van coronavaccins doneren via het Covax-vaccinatieprogramma. De eerste 19 miljoen doses gaan naar landen in Latijns-Amerika, Zuid(oost)-Azië en Afrika.

"Wij delen deze vaccins om levens te redden en de wereld naar het einde van de pandemie te leiden", schrijft president Biden in een verklaring. Eind juni moeten in totaal 80 miljoen doses aan andere landen zijn gestuurd. Niet alle donaties verlopen via Covax: zo'n 6 miljoen vaccins worden rechtstreeks aan onder meer Canada, Mexico en Zuid-Korea gegeven.

Het Covax-programma, dat door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie is opgezet, moet ertoe leiden dat rijke en arme landen gelijke toegang hebben tot vaccins. Eind februari werden de eerste Covax-vaccins geleverd, aan Ghana.

Avondklok en bezoekbeperking per direct afgeschaft op Balearen

Het Spaanse hooggerechtshof heeft een aantal coronabeperkingen op de Balearen ongeldig verklaard. De regioregering van de eilandengroep, waar onder meer Ibiza en Mallorca bij horen, had een avondklok afgekondigd en een maximum van zes gesteld op het aantal mensen dat in binnenruimtes mag samenkomen. Zulke maatregelen hadden niet mogen worden genomen omdat de noodtoestand in het land voorbij is, oordelen de rechters.

De avondklok zou komend weekend worden afgeschaft, maar die is per direct niet meer geldig.

Het aantal coronabesmettingen op de Balearen is met 38 op 100.000 mensen relatief laag. Voor de eilandengroep geldt daarom een geel reisadvies. Reizigers hoeven na terugkeer niet in quarantaine.

Handbalster Yvette Broch weigert vaccinatie en mist Olympische Spelen

Handbalster Yvette Broch weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en gaat daarom niet mee naar de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) bekendgemaakt. De bond zegt haar beslissing te respecteren en te betreuren.

In een interview met NRC zegt Broch, die ook model is, dat ze twijfelt aan het vaccin nadat ze zelf "onderzoek" heeft gedaan. Daarnaast benadrukt ze niet per definitie tegen vaccinatie te zijn, maar dat de ontwikkeling van het coronavaccin volgens haar te snel is gegaan.

Tegen de krant zegt ze zich zorgen te maken over de reacties op haar beslissing om zich niet te laten vaccineren. "Waarschijnlijk gaat mijn imago eraan."

Griekenland begint met vaccinatie migrantenkampen

De Griekse autoriteiten zijn begonnen met een grootschalige vaccinatiecampagne in de migrantenkampen op de Griekse eilanden. Daar worden zo'n 12.000 asielzoekers opgevangen, van wie 9400 onder slechte omstandigheden leven in kampen op onder meer Lesbos, Chios en Samos. Bij het inenten wordt gebruik gemaakt van het Janssen-vaccin, waarvan slechts één prik nodig is.

Mijlpaal: wereldwijd 2 miljard vaccinaties gezet

Wereldwijd zijn er twee miljard vaccinaties gezet, meldt de Johns Hopkins University, dat alle nationale coronadata bijhoudt. In de afgelopen zes maanden zijn vrijwel alle landen begonnen met vaccineren. Volgens persbureau AFP moeten alleen Burundi, Eritrea, Haïti, Noord-Korea, Tanzania en Tsjaad nog beginnen met het inenten van de bevolking.

Zo'n 60 procent van de twee miljard vaccins komt voor rekening van de drie landen van de wereld met het hoogste aantal inwoners: China (700 miljoen doses), de Verenigde Staten (300 miljoen doses) en India (220 miljoen doses).

Bovenaan de vaccinatielijst staat Israël, waar zo'n zes op tien mensen volledig zijn gevaccineerd. Daarna volgen Canada, het Verenigd Koninkrijk en Chili, waar bijna zes op tien mensen ten minste één prik hebben ontvangen. Uit de data blijkt dat China, Bahrein en Uruguay de meeste progressie maken in hun vaccinatiecampagne: in deze landen werd de afgelopen week iedere dag zo'n 1 procent van de bevolking ingeënt.

Rutte blijft erbij: geen eerdere versoepelingen, geen EK-schermen

Eerder verder versoepelen van de coronamaatregelen is onverstandig en gaat dus ook niet gebeuren. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd in het coronadebat in de Tweede Kamer. Hij reageerde op een pleidooi van PVV-leider Wilders om alle beperkingen per direct los te laten.

"Corona is nog niet voorbij, maar de coronacrisis wel", betoogde Wilders. Hij wees erop dat de IC-bezettingen sterk dalen en dat de beperkingen dus helemaal losgelaten kunnen worden. "Er komt geen code zwart meer in de ziekenhuizen. Mensen willen terug naar het oude normaal."

Maar volgens Rutte lopen we in Nederland met de versoepelingen al voor op andere landen in Europa, terwijl we hier meer besmettelijke mensen hebben. Er liggen nu nog ongeveer 400 mensen met corona op de IC, terwijl ziekenhuizen pas bij 200 toekomen aan het aanpakken van de uitgestelde zorg.

Ook ging Rutte niet mee in de wens van verschillende partijen om tijdens het Europees Kampioenschap voetbal videoschermen toe te staan op terrassen. Het kabinet vreest dan een toeloop van mensen die onvoldoende afstand houden. Er wordt nog wel gekeken of later in het toernooi wel schermen toegestaan kunnen worden.

Belgen krijgen twee PCR-tests vergoed bij vakantie

Belgen die nog niet in aanmerking zijn gekomen voor de (volledige) vaccinatie en deze zomer toch op reis willen, krijgen twee PCR-coronatests vergoed. Dat heeft premier De Croo bekendgemaakt. Het Nederlandse kabinet wil voor vertrekkende reizigers een gratis coronatest vergoeden; de kosten voor een test bij terugkeer worden niet vergoed.

De verwachting is dat de meeste landen deze zomer volledige vaccinatie of een recente, negatieve PCR-test van toeristen gaan eisen. Dat zal met name gelden voor jongeren, die als laatste groep wordt gevaccineerd.

Helft van Britse bevolking volledig ingeënt

De helft van de Britse bevolking is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat twittert de Britse minister Nadhim Zahawi (Vaccinaties), die spreekt over "een belangrijke mijlpaal". Ongeveer driekwart van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk heeft één inenting ontvangen. Ook premier Johnson benoemt de mijlpaal, maar benadrukt dat de "opdracht" nog niet af is. "Dus als je aan de beurt, ga naar de prikstraat", twittert hij.

Ondertussen heeft het Verenigd Koninkrijk met een lichte stijging van het aantal nieuwe infecties te maken, met name in de leeftijdscategorie 10 tot 29 jaar. Die stijging wordt toegeschreven aan de opkomst van de Indiase variant van het coronavirus. Mogelijk worden voorgenomen versoepelingen, die voor 21 juni gepland staan, daarom uitgesteld.

Volgens Britse media worden er voorlopig geen nieuwe vakantiebestemmingen als 'groene landen' aangemerkt. Volgens BBC en Sky News wordt Portugal, het enige volledig groene EU-land, juist van de lijst afgehaald. Dat zou tot gevolg hebben dat Britse toeristen na terugkeer uit Portugal tien dagen in quarantaine moeten. Met een negatieve test kan de isolatietijd worden beperkt tot vijf dagen.

Vliegtuigje met '€9.000.000!! Bedankt. Sywert' vliegt boven Nederland

Op verschillende plaatsen in Nederland hebben mensen een vliegtuigje met de tekst "9.000.000!! Bedankt. Sywert" gezien. Het is een actie tegen opiniemaker en ondernemer Sywert van Lienden, die zogenaamd het land wil bedanken voor de winst die hij heeft gemaakt met de verkoop van mondkapjes aan de Nederlandse overheid.

Het is onduidelijk wie er achter de stunt zit. Tegen het AD zegt Van Lienden dat hij het niet is geweest. Het verhuurbedrijf laat aan de krant weten dat er ongeveer 4200 euro is betaald om vijf uur boven de Randstad te vliegen, maar zegt niet wie de opdracht heeft gegeven.

Maandag meldde Follow the Money dat Van Lienden ruim 9 miljoen euro heeft verdiend aan zijn omstreden mondkapjesdeal. Dat geld zou hij hebben doorgesluisd naar een holding. Die constructie wordt vaak gebruikt om vermogen onzichtbaar te maken.

2803 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft dalen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2803 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 222 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2822 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 11 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

IC-bezetting onder de 400

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 1098 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1189), van wie 394 op de IC (gisteren: 420), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 18 oktober dat er minder dan vierhonderd coronapatiënten op de Nederlandse IC's liggen.

Commissie levert kritiek op Zweedse regering

Zweden heeft gefaald met zijn corona-aanpak. De infrastructuur om te testen en besmettingen te traceren kwam te langzaam op gang en ouderen werden onvoldoende beschermd. Tot die conclusies komt een parlementaire onderzoekscommissie die het coronabeleid onder de loep heeft genomen.

Opvallend genoeg wordt er niets gezegd over de beslissing van Zweden om in tegenstelling tot andere landen geen strikte lockdown in te voeren. Die leidde in het buitenland en in Zweden zelf tot veel kritiek.

"Het is duidelijk dat Zweden onvoldoende voorbereid was", zei plaatsvervangend voorzitter van de commissie Hans Ekstrom. "We kunnen leren van veel van de onderliggende fouten die we hebben geïdentificeerd."

Geen TT Festival en Awakenings

Er komt dit jaar opnieuw geen TT Festival in Drenthe. De organisatie zegt dat het niet mogelijk is om een dergelijk evenement voor 1 juli plaats te laten vinden in verband met de coronamaatregelen. Het festival had van 19 tot en met 27 juni plaats moeten vinden. Vorig jaar werd er een online editie van het festival georganiseerd.

Ook techno- en housefestival Awakenings gaat niet door. De gemeente Haarlemmermeer heeft geen vergunning voor het festival verleend. Awakenings was al verplaatst naar september in de hoop dat er dan meer kans was om het festival wel plaats te kunnen laten vinden. Volgens de gemeente zijn er niet genoeg hulpdiensten beschikbaar omdat ook veel andere evenementen in die periode plaatsvinden, zoals Mysteryland en de Grand Prix van Zandvoort.

Alle GGD's gaan stempelen in gele boekje

GGD's zullen vanaf komende week op verzoek de coronavaccinatie ook registreren in het gele boekje. Dat heeft de koepelorganisatie van de GGD's op Twitter bekendgemaakt. Eerder waren sommige GGD's daar niet toe bereid.

Veel Nederlanders verzochten al om een stempel in het gele boekje, in afwachting van een Europees vaccinatiebewijs. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid wilde daar niet aan, omdat het boekje volgens hem geen internationale status heeft en het GGD-medewerkers te veel werk op zou leveren.

Het gele boekje is een officieel systeem om vaccinaties te registreren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er worden al jarenlang reisvaccinaties in vastgelegd, zoals inentingen tegen hepatitis.

13.000 Janssen-afspraken afgezegd

13.000 mensen hebben tot nu toe hun afspraak voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin afgezegd. Dat laat GGD GHOR Nederland weten aan de NOS. De annuleringen volgen op het besluit om Janssen niet meer te gebruiken bij de algemene inentingscampagne. In plaats daarvan krijgt iedereen die vanaf nu wordt uitgenodigd Pfizer of Moderna aangeboden. Ook mensen die al een Janssen-afspraak hadden, mogen die afzeggen bij de GGD. Er stonden gisteren nog 167.000 afspraken gepland.

De Gezondheidsraad noemde als belangrijke reden voor dit nieuwe advies dat ook het Janssen-vaccin, net als AstraZeneca, in zeer zeldzame gevallen ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes als bijwerking kan hebben. Volgens voorzitter Bart-Jan Kullberg bevindt Nederland zich in een luxepositie omdat we genoeg effectievere vaccins hebben. Janssen wordt nog wel ingezet voor daklozen, zeevarenden en militairen op missie, omdat de ene prik van Janssen bij deze groepen handiger is dan de twee die er voor andere vaccins nodig zijn.

Kabinet: gratis testen voor vakanties kan 350 miljoen kosten

Het gratis verstrekken van coronatesten aan nog niet gevaccineerde Nederlanders die op vakantie willen, kan tot 350 miljoen euro kosten. Dat zegt het demissionaire kabinet. Daarbij wordt uitgegaan van het verstrekken van de tests in de maanden juli en augustus.

Voor een Europees reiscertificaat is een negatieve coronatest of een bewijs van volledige vaccinatie nodig. Nog niet iedereen heeft de mogelijkheid gehad zich te laten vaccineren, dus de Tweede Kamer had verzocht om het testen gratis te maken.

Hoe het verstrekken van gratis testen eruit gaat zien, moet verder worden uitgewerkt, maar het kabinet zegt dat er naar de "huidige inzichten onrechtmatigheden en frauderisico's" aan het uitvoeren van het verzoek van de Kamer kleven.

Het kabinet denkt eraan om reisorganisaties de tests te laten afnemen en hen daarvoor te compenseren. Andere mogelijkheden zijn een aanbesteding of de overcapaciteit van de GGD's gebruiken.

Hongarije en Bulgarije op geel

Vanaf morgen verandert het reisadvies voor Hongarije en Bulgarije. De kleurcode wordt aangepast van oranje naar geel. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet meer adviseert om er alleen heen te gaan als de reis noodzakelijk is. De aanpassing geldt ook voor het Franse eiland Corsica, laat het kabinet weten. De coronasituatie is inmiddels zo ver verbeterd dat het geen hoogrisicogebieden meer zijn.

Dat wil nog niet zeggen dat vakantiereizen ook gewoon mogelijk zijn. Hongarije hanteert nog steeds een inreisverbod, waar wel uitzonderingen op mogelijk zijn voor bijvoorbeeld zakenreizigers en studenten. Ook voor Bulgarije blijven er inreisbeperkingen bestaan. Wie terugkomt uit Hongarije, Bulgarije en Corsica hoeft vanaf morgen geen negatieve PCR-test meer te tonen en niet meer in quarantaine.

'Operaties inhalen kost twee jaar'

Er is zeker twee jaar nodig om alle door corona uitgestelde operaties in te halen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). Het gaat om 140.000 operaties.

Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg zei een paar dagen terug nog te hopen dat alle uitgestelde zorg dit jaar wordt ingehaald. Dat is niet realistisch, zegt de NVA: "Als we ons alleen zouden focussen op de uitgestelde operaties dan zou de zorg deze achterstand in twee maanden kunnen wegwerken. Echter, deze inhaalzorg komt boven op de reguliere zorg die naar het normale niveau moet worden opgeschaald."

Ook als de operaties binnen twee jaar worden ingehaald, levert dat al meer druk op voor de zorg. Om de reguliere zorg door te laten draaien én de uitgestelde operaties in die tijdsperiode uit te voeren, is 10 procent extra operatietijd nodig, zegt de NVA.

1982 kan terecht voor afspraak

Gisteren kwamen er geen nieuwe geboortejaren bij die een afspraak konden maken voor een coronavaccinatie, maar vandaag weer wel. 1982 is aan de beurt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op Twitter. De groep bestaat uit zo'n 207.000 mensen.

Na een advies van de Gezondheidsraad besloot het kabinet gisteren om de nu volgende leeftijdsgroepen niet meer met het Janssen-vaccin te laten vaccineren. De groep uit 1982 zal dus een prik met Pfizer of Moderna krijgen.

KidsRights kraakt Nederlands coronabeleid

Bij het coronabeleid in Nederland heeft de jeugd geen prioriteit gehad, concludeert kinderrechtenorganisatie KidsRights. Zo werd de sluiting van de scholen in december onder meer gebruikt als middel om ouders thuis te houden. Dat leidde tot een leerachterstand en had een nadelige impact op de geestelijke gezondheid van kinderen.

Jaarlijks brengt KidsRights een ranglijst uit van landen op basis van de naleving van kinderrechten. Nederland staat nog op een vijfde plek wereldwijd, maar KidsRights denkt dat Nederland de komende jaren flink gaat zakken vanwege het "nalatige" coronabeleid ten opzichte van kinderen.

Politie ook in actie in Noordwijk

De politie heeft woensdagavond het strand in Noordwijk ontruimd. Het was te druk geworden in de Zuid-Hollandse badplaats, zegt de politie.

Om de drukte te controleren was de politie al met meerdere eenheden aanwezig. Desondanks was de toestroom van mensen te groot.

In de loop van de avond zorgde de drukte voor "wanonderlijkheden", aldus de politie. Bij de ontruiming van het strand is één persoon aangehouden.

Ook in Den Bosch kwam de politie in actie. Jongeren vierden een groot feest bij de Zuiderplas. Nadat de locatie was ontruimd, resteerde slechts een hoop achtergebleven rommel.

Rode Kruis blijft tot eind van het jaar hulp bieden

Hoewel het einde van de corona-uitbraak in Nederland langzaam in zicht lijkt te komen, blijft het Rode Kruis nog zeker zeven maanden helpen bij het bestrijden van de gevolgen van de crisis in het hele koninkrijk. Dat heeft de hulporganisatie vandaag bekendgemaakt.

Volgens het Rode Kruis blijft hulp, zoals het verstrekken van voedselpakketten, hard nodig. "Mensen worden vaak dubbel getroffen door de pandemie, doordat problemen rond gezondheid, inkomen en mentaal welzijn zich opstapelen", aldus het Rode Kruis.

Het Rode Kruis biedt zelf directe hulp, maar ondersteunt ook andere organisaties zoals de GGD. De hulpactie tijdens de coronacrisis is de grootste voor het Rode Kruis sinds de Watersnoodramp in 1953. Er werd tot nu bijna 250.000 uur hulp verleend. Ook werden er zo'n 30.000 voedselpakketten in Nederland uitgedeeld. Op de Caribische eilanden kregen bijna 130.000 mensen voedselhulp van het Rode Kruis.

100.000 AstraZeneca vaccins ongebruikt

Nederland heeft Suriname beloofd AstraZeneca-vaccins te doneren, maar ondanks dat er nu 100.000 ongebruikt in de Nederlandse opslag liggen, is er nog niks geleverd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Met de 100.000 vaccins zouden alle Surinaamse 50-plussers een eerste prik kunnen krijgen. Op de IC's geldt op dit moment code zwart.

Chef Tokio 2021: Spelen gaan door

De Olympische Spelen in Tokio gaan deze zomer sowieso door, heeft de president van het organiserende comité herhaald in een interview met een Japanse sportkrant. "We kunnen niet opnieuw uitstellen", zegt Seiko Hashimoto.

De noodtoestand werd onlangs verlengd in Japan vanwege het aantal coronabesmettingen in het land. Uit peilingen blijkt dat een groot deel van de Japanse bevolking niet zit te wachten op de toestroom van tienduizenden atleten en betrokkenen. Ook vooraanstaande medici zien de Spelen in deze tijd niet zitten. 10.000 vrijwilligers hebben zich teruggetrokken.

De openingsceremonie staat gepland voor 23 juli, op 8 augustus worden de Olympische Spelen afgesloten. Ook het IOC liet al weten dat de Spelen hoe dan ook doorgang zouden vinden.

Fors minder coronadoden in februari

In februari zijn er in totaal 2504 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 40 procent minder dan in januari, meldt het CBS. Dat zijn ook minder sterfgevallen dan in december en november 2020. In totaal zijn tot en met februari 27.056 Nederlanders overleden aan covid-19.

Het CBS komt aan de cijfers door doodsoorzaakverklaringen van artsen te analyseren. Daarmee wordt er een completer beeld geschetst dan het RIVM kan doen, omdat het instituut afhankelijk is van gegevens die door de GGD's worden aangeleverd. De GGD's zijn niet verplicht om door te geven hoeveel mensen aan corona zijn overleden en doen dat dan ook niet iedere keer.

Eerste besmettingen op Roland Garros, herendubbelteam weg

Op het Franse grandslamtoernooi Roland Garros zijn de eerste besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Volgens de organisatoren zijn twee mannelijke dubbelspelers uit de competitie gehaald en in quarantaine gezet.

Roland Garros wil hun namen niet bekendmaken, maar volgens de Spaanse krant Marca gaat het om de als nummer 1 geplaatste Kroaten Mate Pavic en Nikola Mektic. Hun namen zijn ook al geschrapt uit het officiële speelschema. Zij worden vervangen door het reserveduo Pablo Andújar/Pedro Martínez.

Volgens de Franse tennisfederatie gaat het om de eerste twee positieve tests. In totaal zijn er tot nu toe 2446 coronatests uitgevoerd bij spelers en hun entourages sinds het begin van de kwalificatie op 24 mei.

De Jonge: één prik na besmetting volstaat

Voor mensen tot 80 jaar die besmet zijn geweest met het coronavirus, is één prik van een mRNA-vaccin zoals dat van Pfizer of Moderna voldoende, ongeacht hoelang geleden de besmetting plaatsvond. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT), schrijft demissionair minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Tot nu toe werd er nog uitgegaan van een termijn van zes maanden, maar op basis van nieuwe studies concludeert het OMT dat die termijn kan worden losgelaten. "Het doormaken van een infectie met SARS-CoV-2 leidt tot een brede stimulering van de afweer", schrijft De Jonge. Daarom volstaat één prik.

Alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen beter twee doses van een mRNA-vaccin krijgen, omdat er nog weinig onderzoeksdata beschikbaar zijn voor die groepen, stelt het OMT.

Politie maakt einde aan feest met honderden jongeren in Den Bosch

De politie in Den Bosch heeft gisteravond laat een strandfeest bij de Zuiderplas beëindigd. Ongeveer 400 jongeren waren aan het barbecueën, drinken en dansen, schrijft Omroep Brabant.

Eerder op de avond zouden er nog meer mensen zijn geweest. Er werden fakkels en vuurwerk afgestoken. Meerdere buurtbewoners hebben geklaagd over overlast. Ongeveer vijftig agenten en honden zijn ingezet om het feest te beëindigen. De politie voerde charges uit en veegde het strand leeg. Agenten werden daarbij bekogeld met flessen. Er zouden geen boetes zijn uitgeschreven.

De feestgangers hebben veel rommel achtergelaten: het strand ligt bezaaid met flessen en blikjes drank.

  • Bart Meesters
  • Bart Meesters
  • Meesters Multimedia
    Rommel van het beëindigde strandfeest in Den Bosch

GGD verwacht 10 tot 15 procent afmeldingen Janssen-prik

De GGD verwacht dat 10 tot 15 procent van de mensen met een afspraak voor het Janssen-vaccin zal afzien van die prik. Dat zei GGD-directeur Sjaak de Gouw in het radioprogramma Dit is de Dag. Wie een Janssen-prik gepland heeft en een ander vaccin wil, kan contact opnemen met de GGD.

Volgens De Gouw zijn er al afzeggingen voor morgen geweest, maar is het niet zo dat "de helft afbelt". "Ik denk dat we op 10 tot 15 procent afmeldingen komen, die mensen krijgen iets later een andere prik."

Vandaag besloot het kabinet om het Janssen-vaccin niet meer te geven aan de groepen die nog moeten worden uitgenodigd, op advies van de Gezondheidsraad. Dat advies kwam twee uur voordat het werd gepubliceerd bij de GGD binnen, zei De Gouw.

Op sommige locaties werden mensen die ter plaatse om een ander vaccin hadden gevraagd weggestuurd. Zij moeten een nieuwe afspraak inplannen. "Landelijk zijn er een paar duizend mensen geweest die hebben gezegd dat ze een andere afspraak willen", zei De Gouw. "Maar een heleboel mensen zeiden dat ze Janssen blijven vertrouwen."

De Gezondheidsraad zei overigens dat mensen die al zijn ingepland voor het vaccin, het gewoon kunnen halen. Ook de GGD adviseert om de afspraak door te laten gaan.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 3 juni. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.