'Kwart Franse sterfgevallen komt door corona' • Klein vuurwerk blijft toegestaan
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- De GGD heeft de wachttijd van afspraak tot uitslag van een coronatest teruggebracht tot onder de 48 uur.
- Klein vuurwerk dat het hele jaar wordt verkocht valt niet onder het tijdelijke verbod waar het kabinet waarschijnlijk morgen mee komt.
- Er zijn 220 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het LCPS.
- Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5658 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld.
Vuurwerkverbod vanwege corona, maar wat gebeurt er met de voorraad?
Waarschijnlijk maakt het kabinet morgen bekend dat komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod geldt, in verband met de coronacrisis. Burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio's hadden de politiek vorige week opgeroepen om met zo'n verbod te komen, omdat dat de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners kan verminderen.
Maar wat gebeurt er met de miljoenen kilo's vuurwerk die al onderweg zijn naar importeurs, handelaren en winkeliers? Nieuwsuur ging langs bij vuurwerkbedrijf Lesli en Intratuin in Voorschoten, waar ze niet weten wat ze met de voorraad moeten:
Instagram verwijdert "ludiek" filmpje van Diederik Gommers
Instagram heeft deze week een video van IC-arts Diederik Gommers verwijderd. In de EO-podcast Virusfeiten op NPO Radio 1 vertelt de voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care dat hij met het filmpje "op een ludieke manier" wilde uitleggen dat je het coronavirus kunt overdragen als je dicht bij elkaar zit. Om dat te illustreren zijn in de video, die Gommers maakte met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), drie mensen te zien die samen in de sauna zitten.
De saunabranche was het daar niet mee eens en mailde Gommers over het filmpje. "Zij zeiden: in de sauna is het 70 graden, dan kan het virus niet overleven", vertelt de IC-arts in de podcast. Of dat de reden is dat zijn video van Instagram is gehaald, weet hij niet. "Ik kreeg ineens een bericht dat het filmpje verwijderd werd omdat het in strijd zou zijn met de community richtlijnen." Gommers, die sinds kort actief is op Instagram, hoopt dat hij de video snel weer op het platform mag plaatsen. "Er hadden al wel 200.000 mensen naar gekeken."
Viroloog Marion Koopmans zegt in dezelfde podcast dat de sauna niet per se een "hoogrisico-omgeving" is, maar dat het coronavirus er in bepaalde gevallen wel degelijk kan worden overgedragen. "Als iemand die hoog infectueus is vlak bij iemand anders zit in een sauna die nog niet superheet is, dan zou daar transmissie kunnen plaatsvinden."
Recordaantal besmettingen Curaçao komt niet door toeristen
Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft de sterke toename van het aantal coronabesmettingen op Curaçao niets te maken met toerisme. "De transmissie van het virus vindt onder de eigen bevolking plaats", zei hij vandaag op een persconferentie. "De importgevallen zijn nihil of zitten al in quarantaine."
Gisteren kwamen er op het Caribische eiland 51 nieuwe besmettingen bij, het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het coronavirus. Sinds begin november is het aantal vakanties naar Curaçao en Bonaire flink toegenomen. Toen zeiden premier Rutte en minister De Jonge dat de Caribische delen van het Koninkrijk buiten de oproep van de regering vallen om tot half januari niet naar het buitenland te reizen.
'Kwart Franse sterfgevallen komt door corona'
Volgens de Franse premier Jean Castex is 1 op de 4 sterfgevallen in Frankrijk te wijten aan het coronavirus. Ook zei hij op een persconferentie dat er nu meer coronapatiënten in het ziekenhuis liggen dan tijdens de piek in de eerste golf. "De druk op onze ziekenhuizen is enorm toegenomen", aldus Castex.
Hoewel het befaamde 'R-getal' - dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt - in Frankrijk onder de 1 ligt, is een versoepeling van de lockdown niet aan de orde, zei de premier. "Dat zou onverantwoord zijn."
Castex verwacht dat Frankrijk volgende week te maken krijgt met de piek van de tweede golf. Hij sluit niet uit dat de coronamaatregelen worden aangescherpt als het aantal besmettingen de komende dagen sneller toeneemt.
Grieks zorgpersoneel demonstreert vanwege personeelstekorten
In Griekenland zijn vandaag tientallen ziekenhuismedewerkers de straat opgegaan om aandacht te vragen voor personeelstekorten in de ziekenhuizen. Ze vinden dat er meer zorgpersoneel moet worden aangenomen nu de druk op de ziekenhuizen weer hoger wordt.
Het aantal coronabesmettingen in Griekenland neemt de laatste tijd toe en veel ziekenhuizen dreigen overbelast te raken. Vooral in de noordelijke stad Thessaloniki loopt het aantal besmettingen snel op. Een IC-arts van een ziekenhuis in Thessaloniki zegt tegen persbureau Reuters dat het aantal opgenomen coronapatiënten daar de laatste dagen is vervijfvoudigd.
In Griekenland geldt vanaf morgenavond een avondklok. Afgelopen zaterdag is het land al in lockdown gegaan.
NOC*NSF wil dat topcompetities half december weer beginnen
Sportkoepel NOC*NSF wil het kabinet er met het plan 'Heropening Sport' van overtuigen dat verantwoord sporten in coronatijd mogelijk is. De sportorganisatie hoopt dat de Nederlandse topcompetities in een aantal sporten vanaf half december weer kunnen beginnen.
De achterliggende gedachte is dat sporters die volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen competitiewedstrijden hard nodig hebben. Volgens NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen is het ook belangrijk dat de verenigingssport weer worden opgestart.
Sterretjes en knaltouwtjes tijdens jaarwisseling nog wel toegestaan
Klein vuurwerk dat het hele jaar mag worden verkocht, valt niet onder het tijdelijke verbod waar het kabinet waarschijnlijk morgen mee komt. Volgens Haagse bronnen mogen bijvoorbeeld sterretjes, knaltouwtjes en knalerwtjes komende Oud en Nieuw nog gewoon worden afgestoken. Ook carbidschieten, een traditie die vooral populair is in de noordelijke en oostelijke provincies, mag doorgaan.
Het kabinet had begin dit jaar al aangekondigd dat knalvuurwerk en vuurpijlen niet meer zijn toegestaan. Vanwege de coronacrisis komt er voor de komende jaarwisseling een breder verbod: heel veel vuurwerk mag dan niet meer worden afgestoken. Morgen worden daar waarschijnlijk meer details over bekend. Naar verluidt worden dan nog geen knopen doorgehakt over een compensatieregeling voor de vuurwerkbranche.
RIVM: heel Nederland vaccineren gaat zeker jaar duren
Volgens het RIVM zijn de voorbereidingen om Nederland massaal te vaccineren tegen corona "ver genoeg". Maar het gaat zeker een jaar duren om alle Nederlanders in te enten, zegt Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Bovendien is nog niet duidelijk welke vaccins worden gebruikt, welke groep als eerst wordt ingeënt en hoe het vaccinatieprogramma eruit komt te zien. Lees daar meer over in dit artikel.
Deze week kwam de Amerikaanse farmaceut Pfizer met positief nieuws: het vaccin dat het bedrijf samen met het Duitse BioNtech ontwikkelt zou in 90 procent van de gevallen effectief zijn. Maar binnenkort worden ook de testresultaten van andere vaccins bekend, bijvoorbeeld het Oxford-vaccin van AstraZeneca en dat van de Leidse farmaceut Janssen. Het is mogelijk dat die beter of juist minder goed werken voor bepaalde groepen, zoals ouderen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), zei vanmiddag dat hij de berichten over het vaccin van Pfizer hoopgevend vindt. "Maar ik vind het ook verstandig om gewoon heel Hollands nuchter te zijn", zei hij. "Het bericht dat naar buiten kwam is alleen een persbericht over een tussentijdse evaluatie van één studie, van één vaccin."
Kuipers legde uit dat dit soort tussentijdse berichten normaal gesproken niet naar buiten komen:
Roparun 2021 volledig in Nederland
Het parcours van de Roparun 2021 ligt volledig in Nederland. Vanwege het coronavirus heeft de organisatie van het evenement besloten dat de route volgend jaar niet ook door België, Frankrijk en Duitsland loopt, zoals de afgelopen jaren. Volgend jaar is de dertigste editie van het hardloopevenement, waarmee geld wordt ingezameld voor projecten die het leven van mensen met kanker veraangenamen.
Directeur Wiljan Vloet verwacht dat een route met 300 teams en 8000 deelnemers door vier verschillende landen "erg ingewikkeld en waarschijnlijk onmogelijk is", vanwege het coronavirus. "Daarom blijven we in 2021 volledig in Nederland."
De 'Roparun NL' vindt plaats in het Pinksterweekend, van 22 tot en met 24 mei. De startlocatie is in Landgraaf en via twee routes lopen deelnemers naar de finish in Rotterdam. Vorig jaar waren de startplaatsen nog in Parijs en Hamburg/Bremen. Dit jaar ging het evenement vanwege de coronacrisis niet door, maar werd toch een bedrag van ruim 2 miljoen euro opgehaald.
Oudere vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar BCG-vaccin
Voor een Nederlandse studie onder leiding van het UMC Utrecht en het Radboudumc naar de werking van het BCG-vaccin worden oudere vrijwilligers gezocht. Deze week doen al 4000 deelnemers mee aan het onderzoek, zo maakte minister De Jonge bekend bij een bezoek vandaag aan het UMC Utrecht.
De onderzoekers doen een oproep aan Nederlanders die 60 jaar of ouder zijn en onder behandeling zijn bij een ziekenhuis, dialysecentrum, trombosedienst of als ze onlangs geopereerd zijn. Zij kunnen nog tot het einde van het jaar meedoen aan het onderzoek.
In het onderzoek worden door twintig ziekenhuizen tussen de 5200 en 7000 kwetsbare ouderen opgenomen, die gedurende zes maanden na de vaccinatie worden gevolgd. Er wordt gekeken naar het aantal coronabesmettingen en luchtweginfecties dat optreedt. In het eerste kwartaal van volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht.
"Eerdere studies toonden al aan dat het BCG-vaccin beschermt tegen tuberculose én de afweer tegen andere infecties kan verhogen doordat het immuunsysteem een tijdelijke 'boost' krijgt. Mogelijk biedt deze 'boost' ook bescherming tegen een infectie met het coronavirus en andere virussen", schrijft het UMC Utrecht.
Koffiedrinken in Italiaanse bar: links mag het niet, rechts wel
Een dorp op de grens tussen de Italiaanse regio's Toscane en Emilia-Romagna heeft te maken met verschillende coronaregels. In Toscane zijn bars gesloten. In Emilia-Romagna zijn ze open. En dus mag je in het café links geen koffie drinken maar rechts wel.
Nederlandse toeristen nemen huisjes Duitsers over op Ameland
Het nieuws van de afgelopen week dat het aantal nieuwe coronabesmettingen afneemt, heeft direct invloed op de verhuur van vakantiehuizen. Zo kreeg VVV Ameland de laatste week meer boekingen, overigens vooral van mensen uit eigen land. Vanuit Duitsland zijn er veel afzeggingen, maar op Ameland zien ze dat Nederlanders die plekken overnemen. Uiteindelijk lijkt het tijdens de kerstvakantie net zo druk te worden als andere jaren.
Ook bij Natuurhuisje.nl, Landal GreenParcs en Roompot wordt er weer geboekt. Bij GreenParcs zijn het er wel minder dan in andere jaren, maar op dit moment gaat het heel hard. Het bedrijf heeft ook tien vakantieparken in Duitsland en twaalf in Oostenrijk. Die zijn nu gesloten. Vakantiegangers uit Nederland zetten nu hun vakantie om naar een vakantiepark in Nederland of ze stellen de boeking uit.
In Zeeland is er minder belangstelling voor een vakantiehuis, zegt Arjen Brinkman van Hiswa-Recron afdeling Zeeland. "Mensen missen de duidelijkheid over wat wel en niet mag." Hij twijfelt of de normale bezettingscijfers worden gehaald in de komende kerstvakantie. "Als de cafés en restaurants dicht blijven, vinden veel mensen het toch minder leuk om op vakantie te gaan."
Bij Natuurhuisje.nl boeken op dit moment vooral mensen in de leeftijdsgroep van 25 tot 35, stellen zonder kinderen. 55-plussers, normaal gesproken een grote doelgroep, boeken nauwelijks.
De periode na Kerst is nog onzeker. Roompot is optimistisch en zegt dat er meer belangstelling is voor vakantiehuisjes dan andere jaren. Maar Robert van Veen van Natuurhuisje.nl ziet juist terughoudendheid voor de langere termijn. De onzekerheid over corona is te groot en daarom worden vakantiehuisjes alleen op de korte termijn geboekt.
Orkest oefent via videoverbinding
Vanwege de coronapandemie hebben ook orkesten het moeilijk. Maar zeventig musici van het Ulster Youth Orchestra uit Noord-Ierland hebben een manier gevonden om toch samen te kunnen spelen. Ze gebruiken een videoverbinding om het stuk Romeo en Julia van de Russische componist Tsjaikovski te oefenen. Dirigent Daniele Rustioni zegt tegen de BBC dat het orkest op die manier toch het stuk kan opvoeren.
Kuipers: daling aantal patiënten goede ontwikkeling, maar het blijft druk
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zegt dat er nog steeds een fors aantal nieuwe coronapatiënten wordt opgenomen in het ziekenhuis. "Het zijn er ruim meer dan 200, terwijl de drempelwaarde 40 nieuwe opnames per dag is. Dus we moeten nog een stuk naar beneden."
Hij noemt het wel een goede ontwikkeling dat het aantal nieuwe patiënten weer daalt. "Maar die daling is vooral te zien in de kliniek en niet op de intensive care. Het blijft onveranderd druk, dat laat de instroom ook wel zien."
Het aantal besmettingen moet van Kuipers dan ook echt verder dalen. "Het ging heel snel naar beneden, dat is mooi. Dus ik word niet gelijk zenuwachtig als het even stokt, maar het moet verder naar beneden."
Als de cijfers blijven stijgen, wordt Kuipers wél zenuwachtig, zegt hij:
Meer besmettingen en meer doden gemeld bij RIVM
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5658 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 240 meer dan gisteren werden gemeld.
Er werden 89 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat nog 76 doden. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 77 doden per dag, tegen 73 doden per dag een week eerder.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 395. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 326 en 172.
'Overheid was te snel met het toezeggen van steun aan KLM'
De Nederlandse staat heeft te vroeg gezegd dat KLM staatssteun zou krijgen, zegt de Rekenkamer. Daardoor kreeg de overheid een slechtere onderhandelingspositie bij de gesprekken met banken over de toekomst van het luchtvaartconcern. Op 24 april maakte het ministerie van Financiën bekend dat er 2 tot 4 miljard euro steun zou worden gegeven vanwege de coronapandemie, terwijl de onderhandelingen met banken toen nog moesten starten.
LCPS: minder nieuwe opnames op verpleegafdelingen en IC's
Er zijn 220 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Op de intensive care werden 31 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 5 nieuwe opnames minder dan gisteren.
In totaal liggen er nu 2201 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2277), van wie 595 op de IC (gisteren: 606). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
Voorzitter Ernst Kuipers van het LCPS licht vanaf circa 14.30 uur de ziekenhuiscijfers toe op een persconferentie. Die is rechtstreeks te volgen op NPO Nieuws.
Geen quarantaineplicht en vermoedelijk toch toeschouwers Spelen Tokio
Atleten die zich volgend jaar in Tokio melden voor de Olympische Spelen hoeven bij aankomst in Japan niet eerst twee weken in quarantaine. De Japanners kijken nog naar andere maatregelen, zoals een verplichte coronatest voor vertrek naar Tokio.
Het is volgens hoofd van het organisatiecomité de bedoeling ook buitenlandse toeschouwers toe te laten bij de olympische wedstrijden. Duidelijkheid daarover is pas in het voorjaar van 2021 te verwachten.
Middelbare school Amsterdam sluit vanwege uitbraak
Een Amsterdamse middelbare school gaat anderhalve week dicht omdat een aantal docenten is besmet met het coronavirus. Stadszender AT5 meldt dat in drie dagen bij zeven leraren van het Cartesius Lyceum het virus is vastgesteld. Ook drie leerlingen zijn besmet.
"Een moeilijke beslissing, maar noodzakelijk om de gezondheid van onze leerlingen en medewerkers te beschermen", twittert rector Sandra Niemeijer. Ze zegt dat haar school tot en met volgende week vrijdag online lesgeeft. Maandag 23 november zijn de 750 leerlingen dan in principe weer welkom.
Het is nog onduidelijk hoe de docenten besmet zijn geraakt. "We hebben geen bijeenkomsten georganiseerd. Het zijn ook geen mensen die samen aan een tafeltje lunch hebben gehad of die samen een klas delen", zegt Niemeijer tegen AT5.
Kerstkaartenactie voor ouderen die met Kerst alleen zijn, en dat zijn er meer dan ooit
Ouderenvereniging ANBO is geschrokken van het aantal ouderen dat verwacht Kerst alleen of hooguit met de partner te zullen doorbrengen en start een kerstkaartenactie. "Heel veel meer ouderen dan in andere jaren zullen de feestdagen zonder gezelschap moeten vieren. Zo'n 95 procent van de ouderen woont zelfstandig. Zij zien heel weinig mensen, waardoor eenzaamheid op de loer ligt", zegt Bernadet Naber van ANBO.
Een kaartje helpt, stelt Cees van Rijsdam (80), die zelf wel veel aanspraak heeft. "Iedereen is druk in deze periode, en dan vergeet je nog weleens de mensen die alleen zijn. Juist nu in deze coronatijd is zo'n kaartenactie zeer welkom."
Voorzichtige afname stijging nieuwe besmettingen in Duitsland
De toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is aan het afnemen, zegt het hoofd van het Robert Koch-instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Hij is daarover voorzichtig optimistisch, maar zegt er meteen bij dat nog onduidelijk is of het een blijvende ontwikkeling is.
Het RKI meldde vanochtend 21.866 nieuwe besmettingen, wat zo'n 1500 minder is dan het afgelopen weekend. De directeur verwacht dat de maatregelen die in Duitsland gelden om het virus de kop in te drukken nog lange tijd blijven gelden. Zonder de maatregelen was de situatie veel erger geweest, stelt een hoofdonderzoeker van het RKI.
Minister van Volksgezondheid Spahn zei vanochtend op de radio dat hij verwacht dat de beperkingen voor onder meer groepsgrootte nog de hele winter zullen blijven.
Uitslag coronatest nu overal binnen 2 dagen
De GGD heeft de wachttijd van het maken van een afspraak tot de uitslag van een coronatest teruggebracht tot onder de 48 uur. Sinds deze week duurt het gemiddeld 10 uur voordat je terecht kan bij een testlocatie. Het wachten op de uitslag duurt gemiddeld 32 uur, meldt de koepel GGD GHOR Nederland.
Het betekent dat iedereen die nu bij de GGD een coronatest aanvraagt binnen twee dagen weet of hij besmet is. Bij sneltesten volgt de uitslag nog veel sneller, maar die tests zijn nu nog alleen bij een testlocatie van de GGD Groningen te krijgen.
Paginagrote advertentie vuurwerkbranche in ochtendkranten
De belangenvereniging van de vuurwerksector vindt dat het algemene vuurwerkverbod dat het kabinet wil instellen politiek gemotiveerd is. "Dit algehele vuurwerkverbod willen sommige partijen namelijk al jaren. En nu... kunnen ze het coronavirus ervoor misbruiken", stelt de branche in een paginagrote advertentie in de landelijke ochtendkranten.
Een verbod zou wenselijk zijn om de druk op de zorg door de coronacrisis te verlichten. De vuurwerkbranche denkt dat het maar weinig verschil zal maken: "Wij weten dat de zorg onder druk staat en jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen zich melden op de Spoedeisende Hulp. We weten ook dat slechts 385 daarvan vuurwerk gerelateerd zijn."
Turkije verbiedt roken in het openbaar
Roken op straat is vanaf vandaag verboden in Turkije. Het verbod geldt voor drukke plekken, zoals winkelstraten, bushaltes en pleinen.
De maatregel is een gevolg van de landelijke mondkapjesplicht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hielden rokers zich daar niet aan, door op straat toch een peuk op te steken. Dat mag nu dus definitief niet meer.
Het ministerie heeft provincies ook aangespoord om de bewegingsruimte van ouderen te beperken omdat zij een verhoogd risico lopen op een ernstig ziekteverloop. Zo mogen ze de tijd waarop senioren naar buiten mogen bepalen. In Istanbul en Ankara mogen 65+'ers sinds deze week alleen het huis uit tussen 10.00 en 16.00 uur.
Rabobank zet mes dieper in lokale banken en filialen
Om de winst op peil te houden, wil Rabobank een aantal lokale banken sluiten en het aantal vestigingen vergeleken met begin dit jaar halveren. Rabobank had al het voornemen om een groot aantal filialen te sluiten vanwege de coronacrisis, maar daar komen nog meer filialen bij. In het plan blijven er zo'n 100 tot 150 kantoren over. Begin dit jaar waren dat er nog meer dan 300.
Recordaantal besmettingen op Curaçao: 51
Op Curaçao is gisteren een recordaantal besmettingen vastgesteld. Het waren er 51, het hoogste aantal besmettingen op één dag sinds de uitbraak van het virus op het eiland.
Zeven mensen liggen op dit moment met corona in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Er herstelden gisteren 28 mensen van het virus.
Er wordt onderzocht of het hoge aantal besmettingen te linken is aan een specifieke bijeenkomst die mogelijk is gehouden. Curaçao kent sinds 14 september een avondklok en ook zijn sinds augustus dans- en muziekactiviteiten verboden.
Eerste coronarekening gepubliceerd: 'Kosten worden groter dan de baten'
De aanpak om de coronacrisis te bestrijden is relatief duur ten opzichte van andere maatregelen om levens te redden. Dat is de conclusie van TU Delft-onderzoeker Bas Kolen, die als een van de eersten een kostenbatenanalyse over bestrijding van het coronavirus heeft gemaakt.
Uit zijn berekening blijkt dat de kosten van de coronamaatregelen blijven oplopen, terwijl de baten - onder meer het aantal levens dat wordt gered - niet oplopen. "Met de informatie die er in maart was, was een lockdown een prima besluit", zegt Kolen. "Maar we zien nu de kosten verder stijgen. Aan het eind van jaar zijn de kosten grofweg een factor 5 tot 7 hoger dan de baten, afhankelijk van hoeveel doden er zijn voorkomen."
Economen hebben een aantal opmerkingen over de berekening. Zo zou er niet de juiste werkwijze zijn gevolgd, zouden de gevolgen voor de langere termijn voor bijvoorbeeld de volksgezondheid niet genoeg zijn meegewogen en is er discussie over hoe groot de gevolgen van de coronamaatregelen voor de economie precies zijn.
Aanvoerder Kroatië in de rust naar huis gestuurd na positieve coronatest
De discussie over het nut van de vele vriendschappelijke interlands in coronatijd wordt na woensdagavond weer flink gevoed. Bij Kroatië bleek aanvoerder Domagoj Vida met het virus besmet te zijn. De testuitslag werd echter pas in de rust bekend, waarna Vida meteen het kamp van de Kroaten verliet.
Oekraïense president Zelensky opgenomen in ziekenhuis
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vanwege zijn coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. "Hij is daarnaartoe gegaan omdat de omstandigheden voor patiënten er beter zijn", zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. "Hij was eerst naar huis gegaan, maar om zich goed te kunnen afzonderen en niemand anders te besmetten, besloot hij naar het ziekenhuis te verkassen." Volgens haar is er verder niets ernstigs aan de hand.
Maandag meldde Zelensky zelf op Twitter dat hij besmet is geraakt met het coronavirus. Hij zei toen dat hij zich goed voelde en veel vitamines nam. "Ik zal zoals de meeste mensen covid-19 verslaan. Het komt goed!"
Tien musea op omvallen: 'Ons spaargeld is op'
Zo'n tien musea verwachten binnen een half jaar definitief te moeten sluiten als gevolg van de coronacrisis. Een kwart van alle musea denkt het nog een jaar uit te kunnen zingen, komt naar voren uit een enquête van de Museumvereniging.
Software GGD's niet voorbereid op pandemie
Het computerprogramma dat de 25 GGD's gebruiken en waaruit het RIVM de dagelijkse besmettingscijfers haalt, is niet geschikt voor toepassing tijdens een pandemie. Dat staat in de handleiding van het programma die de Volkskrant heeft ingezien. GGD's en RIVM erkennen tegenover de krant dat er onvolkomenheden zijn, maar ze zeggen te moeten roeien met de riemen die ze hebben.
Het programma HPZone is een cruciale schakel in de corona-ict-keten van GGD's en het RIVM. De GGD gebruikt het voor het bron- en contactonderzoek en het RIVM houdt er de verspreiding van het virus mee in de gaten.
De afgelopen tijd had het programma twee keer te kampen met een storing, waardoor besmettingscijfers niet of te laat binnenkwamen. "HPZone biedt ondersteuning op het niveau van een lokale gezondheidsdienst", zegt de ontwikkelaar. Volgens hem biedt het geen ondersteuning bij een landelijke publieke gezondheidscrisis.
Zorgverzekeraars CZ en VGZ verhogen hun premies voor 2021
Twee van de vier grootste zorgverzekeraars hebben de nieuwe premie voor de basisverzekering bekendgemaakt. Bij CZ stijgt de premie volgend jaar met 8,65 euro, naar 129,60 euro per maand. Bij VGZ komt de premie uit op 124,45 euro per maand, 4,50 euro meer dan dit jaar.
De premiestijging is het gevolg van een combinatie van hogere medicijnprijzen, stijgende lonen in de zorg en toenemende vergrijzing. De coronapandemie heeft er niets mee te maken.
Student Nieuw-Zeeland besmet met corona, bron onbekend
De autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben een gedeeltelijke lockdown afgekondigd voor het zakencentrum van Auckland, de grootste stad van het land. Mensen die er werken, is gevraagd om thuis te blijven en het overige publiek moet het gebied mijden. De autoriteiten benadrukken dat het gaat om een voorzorgsmaatregel.
Eerder vandaag werd bij een student een coronabesmetting vastgesteld. Het is nog onduidelijk hoe ze besmet is geraakt. Zo is er geen link vastgesteld met hoogrisicoplekken als grensovergangen. Zij en twee vriendinnen zijn in quarantainehuisvesting geplaatst en de bewoners van het appartementengebouw waar ze woont, is gevraagd om binnen te blijven. Nieuw-Zeeland is een van landen waar het coronavirus het succesvolst wordt bestreden. Er zijn nauwelijks nieuwe besmettingen, zeker geen binnenlandse gevallen.
Hoewel de jonge vrouw zich dinsdag had laten testen omdat ze symptomen had, ging ze in overleg met haar baas woensdag toch aan het werk. Ze droeg een mondkapje en had in de kledingwinkel waar ze werkt contact met klanten. Ook bezocht ze vier horecagelegenheden en een groot warenhuis in het centrum en nam ze verschillende taxi's.
Aucklands burgemeester Goff vraagt zich op Twitter hardop af hoe het kan dat haar manager de regels niet snapt:
Funda: afvlakking of daling van huizenprijzen nog ver weg
Ondanks ontbrekend vertrouwen, de coronacrisis en de sterke economische gevolgen zijn toch meer mensen van plan een woning te kopen, zegt de directeur van makelaarssite Funda. "Zoals het er nu naar uitziet, blijft de vraag onverminderd groot en blijven huizenzoekers actief, terwijl de intentie om te verkopen afneemt." Een daling van de huizenprijzen is op de korte termijn dan ook niet waarschijnlijk.
Geen strafblad voor niet dragen mondkapje, wel boete vanaf 1 december
Het niet dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte kan vanaf 1 december met 95 euro worden beboet. Door de hoogte van de boete komt het niet dragen mensen niet op een strafblad te staan. De Tweede Kamer moet nog wel met het voorstel instemmen.
Het was al bekend dat het kabinet het dragen van een mondkapje wilde gaan verplichten. De juridische onderbouwing ervoor komt in de nieuwe coronawet, die door zowel de Eerste als Tweede Kamer is goedgekeurd. Tot 1 december geldt een dringend advies voor het dragen van een mondmasker.
Welkom!
Welkom in het liveblog over het coronavirus van donderdag 12 november 2020. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.