De 90-jarige Fred Weinberg met zijn verjaarskaarten
NOS Nieuws

Kerstkaartenactie voor ouderen die met Kerst alleen zijn, en dat zijn er meer dan ooit

ANBO start een kerstkaartenactie. De ouderenvereniging is geschrokken van het aantal ouderen dat verwacht de Kerst alleen of hooguit met de partner te zullen doorbrengen. Bijna de helft denkt geen bezoek te krijgen of gaat niet op bezoek vanwege de coronacrisis. Met Oud en Nieuw is dat percentage zelfs 62 procent.

"Elk bericht, elk telefoontje is belangrijk voor ons," zegt Hetty van Amerom (80). Voor de coronacrisis hadden zij en haar man een rijk sociaal leven met vrienden, familie en uitjes. Maar omdat haar man kanker heeft, zijn ze het afgelopen jaar min of meer op elkaar aangewezen. "Er blijft nu erg weinig over. We durven er niet op uit te gaan en we ontvangen weinig mensen, omdat we bang zijn voor corona. Mijn man kan er niet nog een ziekte bij hebben."

Het Sinterklaasfeest en Kerst vieren Van Amerom en haar man normaal gesproken uitgebreid. Maar vanmiddag gaat ze Pakjesavond afzeggen en ze maakt voorlopig geen plannen voor Kerst. Van Amerom: "Het is moeilijk. Ik ben dankbaar voor ons mooie huis in Delden, ik heb een lieve man en samen hebben we het gezellig. Maar het is ook saai en eenzaam."

Wacht maar tot je zelf negentig bent, dan snap je het.

Fred Weinberg

"Heel veel meer ouderen dan in andere jaren zullen de feestdagen zonder gezelschap moeten vieren. Zo'n 95 procent van de ouderen woont zelfstandig. Zij zien heel weinig mensen, waardoor eenzaamheid op de loer ligt", vertelt Bernadet Naber van ANBO. "Zo'n kerstkaart is natuurlijk maar een klein lichtpuntje en toch zijn dit soort dingen belangrijk."

Dat kan de 90-jarige Fred Weinberg beamen. Hij kreeg in juni een handvol verjaardagskaarten van onbekenden na een oproep hiervoor. "Dat heeft heel veel indruk gemaakt", vertelt Weinberg. "Hoeveel kan ik niet vertellen. Wacht maar tot je zelf negentig bent, dan snap je het."

Weinberg woont, sinds zijn vrouw twee jaar geleden is overleden, alleen in een kamer in een verzorgingshuis in Amsterdam. Over wat hij met Kerst gaat doen heeft Weinberg nog niet nagedacht, maar daar maakt hij zich nu nog niet druk om. "Ik krijg gelukkig regelmatig mensen op bezoek en dit verzorgingshuis organiseert veel voor de bewoners."

'Nodig elkaar uit voor de koffie'

Cees van Rijsdam (80) zegt dat een kaartje een beproefd middel is. Hij is voorzitter van de bewonerscommissie van twee appartementencomplexen voor senioren in Eemnes en actief kerklid. "Kerken, ook die waar ik bij hoor, doen dit al jaren. Iedereen is druk in deze periode, en dan vergeet je nog weleens de mensen die alleen zijn. Juist nu in deze coronatijd is zo'n kaartenactie zeer welkom."

Van Rijsdam benadrukt dat mensen zelf ook actie kunnen ondernemen. Vanwege de coronacrisis is de koffie-ochtend op dinsdag en de borrelmiddag op donderdag afgeschaft voor de bewoners van de twee appartementencomplexen. Van Rijsdam: "Daarom hebben we alle bewoners opgeroepen om elkaar uit te nodigen voor de koffie. En het werkt. Je geeft hiermee mensen een duwtje in de rug om zelf actie te ondernemen."

ANBO verwacht met de kerstkaartenactie duizenden mensen te mobiliseren die een kaart willen maken voor een ander. De kaarten zullen via thuiszorgmedewerkers bezorgd worden bij zo'n 15.000 ouderen.

Naber hoopt ook dat er nieuwe contacten voortvloeien uit deze actie, omdat de makers van de kaarten hun contactgegevens kunnen vermelden. Naber: "In de eerste coronagolf waren er veel activiteiten, maar we zien dat deze tweede golf echt anders is. Er gebeurt bij lange na niet zoveel voor ouderen. Bovendien hebben ze vaak een klein sociaal netwerk en weinig vrienden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl