Weer meer besmettingen dan gisteren, maar op weekniveau nog daling, zegt RIVM
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5658 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 240 meer dan gisteren werden gemeld.
Gisteren was ook sprake van een toename, toen van 736 extra gevallen. Toch is er volgens het RIVM geen sprake van een duidelijke toename. Afgelopen weekend was er juist waarschijnlijk eerder sprake van een 'dipje', aldus een woordvoerder. Er zijn toen ook minder mensen getest, en er waren dus ook minder positieve tests.
Op weekniveau is nog steeds sprake van een daling. Afgelopen week waren er gemiddeld 5700 nieuwe tests per dag, tegen 8600 een week daarvoor en 9600 twee weken geleden.
220 opnames op verpleegafdelingen, 31 erbij op de IC
Er zijn 220 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Op de intensive care werden 31 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 5 nieuwe opnames minder dan gisteren.
In totaal liggen er nu 2201 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2277), van wie 595 op de IC (gisteren: 606). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
89 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM zijn 89 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 76 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 77 doden per dag, tegen 73 doden per dag een week eerder.
Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 679 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 658. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 395. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 326 en 172.
Kentering
Ook in andere Europese landen is sprake van een neerwaardse trend, maar niet overal. In bijvoorbeeld Zweden, Portugal en Polen is dat vooralsnog niet zo. In België en Tsjechië, waar de tweede golf nog groter was dan in Nederland, is ook sprake van een duidelijke kentering. Ook in Frankrijk neemt het aantal besmettingen af.
Swipe naar links om van zeven andere landen de besmettingsgraad te zien: