Een vuurwerkwinkel in Rijswijk vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Paginagrote advertentie vuurwerkbranche in kranten

"Wij zeggen alvast sorry!". Het is de opvallende kop boven een paginagrote advertentie in het AD, de Volkskrant, Trouw en andere kranten vandaag. De advertentie is afkomstig van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), de vereniging van bedrijven die werken met vuurwerk.

Aanleiding is het algehele vuurwerkverbod dat het kabinet wil instellen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt daar morgen de knoop over doorgehakt.

Een verbod zou wenselijk zijn om de druk op de zorg door de coronacrisis te verlichten. De vuurwerkbranche denkt dat het maar weinig verschil zal maken: "Wij weten dat de zorg onder druk staat en jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen zich melden op de Spoedeisende Hulp. We weten ook dat slechts 385 daarvan vuurwerk gerelateerd zijn. En wij weten ook dat als je daar het letsel door illegaal en het onlangs verboden vuurwerk afhaalt, er niet veel letsel overblijft", zo schrijft BPN.

'Coronavirus misbruikt'

De belangenvereniging stelt dat het verbod politiek gemotiveerd is: "Dit algehele vuurwerkverbod willen sommige partijen namelijk al jaren. En nu... kunnen ze het coronavirus ervoor misbruiken."

BPN zegt daarop onder meer cynisch sorry voor de druk op de zorg die volgens de branchevereniging niet zal verminderen en voor de toename van illegaal vuurwerk. "Maar voor de rest, blijf positief! Ook jullie Esther en Jesse", verwijzend naar Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Jesse Klaver van GroenLinks, die zich sterk hebben gemaakt voor een tijdelijk vuurwerkverbod.

De VVD leek lang niks te voelen voor de maatregel, maar ging deze week overstag. "Vanwege de belasting van de zorg en de politie in coronatijd", zegt Tweede Kamerlid Ziengs. Wel wil de partij dat er nog goed naar de voorwaarden gekeken wordt, zoals compensatie voor vuurwerkhandelaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl