NOS NieuwsAangepast

Kabinet komt voor dit jaar met algeheel vuurwerkverbod

Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS.

Naar verluidt wordt het verbod morgen besproken door het MCC, de bij het corona-overleg betrokken ministers. Vrijdag zou het kabinet de knoop willen doorhakken.

Het kabinet overlegt ook nog over een steunpakket voor de sector. Er worden naar verluidt tientallen miljoenen beschikbaar gesteld. Het kabinet wil het besluit over het algeheel verbod pas naar buiten brengen als de steunmaatregelen verder uitgewerkt zijn.

Druk op zorg verminderen

Burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio's riepen de politiek vorige week op om in verband met de coronacrisis met een tijdelijk verbod te komen. Dat verlicht de druk op ziekenhuizen en zorg- en hulpverleners.

"Het wordt een wat ongewisse jaarwisseling. Niemand weet natuurlijk precies waar we tegen die tijd staan", zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad toen. "Maar deze maatregelen zouden wel helpen om wat meer rust te geven."

Eerder riepen zorgmedewerkers en andere hulpverleners de politiek al op om tot een algeheel verbod te komen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren riepen het kabinet ook op om in verband met de coronacrisis met een tijdelijk vuurwerkverbod te komen.

Of kindervuurwerk zoals sterretjes ook verboden wordt, is volgens de bronnen nog onderwerp van gesprek.

Bezorgdheid over bijeffecten

Ook de VVD, eerder nog niet overtuigd, lijkt zich nu neer te leggen bij een verbod. "Vanwege de belasting van de zorg en de politie in coronatijd", aldus Tweede Kamerlid Ziengs.

Wel wil de partij dat er goed naar de randvoorwaarden gekeken wordt, zoals de compensatie van vuurwerkhandelaren, die vaak al investeringen hebben gedaan. Volgens de VVD gaat het dan om bedragen van 60 à 70 miljoen euro.

Ook is de VVD is bezorgd over de bij-effecten van het verbod. "Wat gebeurt er als je deze uitlaatklep van mensen afpakt: moedig je dan niet indirect mensen aan om spullen uit het buitenland te halen? Daar zal het kabinet ook wat over moeten zeggen", aldus Ziengs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl