NOS Nieuws

Burgemeesters willen tijdelijk vuurwerkverbod, politieke meerderheid staat niet vast

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen zijn positief over een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Ze steunen daarmee de wens van de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en politiebond ACP.

"Een verbod kan de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners wat verlichten", zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, doelend op de coronacrisis en de extra capaciteit die voor vuurwerkslachtoffers nodig zou zijn. "Het wordt een wat ongewisse jaarwisseling. Niemand weet natuurlijk precies waar we tegen die tijd staan. Maar deze maatregelen zouden wel helpen om wat meer rust te geven."

Een verbod om vuurwerk te verkopen en af te steken moet dan wel voor het hele land gaan gelden, vinden de burgemeesters. "Dan geef je de meeste duidelijkheid", aldus Bruls.

Dit zei Bruls vanavond na afloop van het Veiligheidsberaad in Utrecht:

Burgemeesters willen vuurwerkverbod vanwege corona

Aan het begin van dit jaar pleitte het Veiligheidsberaad ook al voor een totaalverbod. "We hebben toen in grote meerderheid gezegd: we willen een verregaande beperking van het afsteken van vuurwerk. Specifiek voor dit jaar zou het ook goed zijn om de verkoop in het hele land te verbieden. Er zijn een aantal goede medische argumenten voor."

Debat

GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben een initiatiefvoorstel ingediend over een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle soorten vuurwerk. De Tweede Kamer debatteert morgen over het voorstel. Het is niet duidelijk of er een politieke meerderheid is voor een algeheel vuurwerkverbod dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl