De coronazorg lijkt weinig effect te hebben op de zorgpremies
NOS NieuwsAangepast

Zorgpremies stijgen tussen de 3 en 9 euro per maand, maar niet door corona

Bij de vier grote zorgverzekeraars wordt de basisverzekering afgerond tussen de 3 en 9 euro per maand duurder. Verzekeraars hadden tot vandaag om hun nieuwe premie bekend te maken.

Premie basisverzekering 2021 van de vier grootste zorgverzekeraars

Verzekeraar Premie 2021 Stijging
Menzis 130 7
CZ 129,60 8,65
Zilveren Kruis 128,45 3
VGZ 124,45 4,50

De premies liggen boven de prognose van het kabinet. Dat kwam op Prinsjesdag met de verwachting dat de zorgpremie rond de 123 euro zou uitkomen, een stijging van zo'n 5 euro.

In september maakte de kleinere verzekeraar DSW de zorgpremie al bekend; die steeg 6,50 euro naar 124,50 euro.

Weinig invloed corona

De premiestijging is het gevolg van een combinatie van hogere medicijnprijzen, stijgende lonen in de zorg en de toenemende vergrijzing, waardoor er meer mensen zijn met bijvoorbeeld chronische ziektes. Deze combinatie leidde ook de laatste jaren al voor stijgende zorgkosten.

"In het voorjaar was er de angst dat de coronazorg de zorgpremie met nog eens met 150 euro per jaar extra kon laten stijgen", zegt Mirjam Prins, zorgverzekeringexpert van vergelijkingswebsite Independer. Maar het is al langer duidelijk dat die angst ongegrond bleek.

DSW gaf in september al aan dat de coronapandemie niet leidt tot een hogere premie. Dat zegt nu ook Menzis: "Tegenover extra kosten als gevolg van COVID-19 staan ook kosten die nu niet worden gemaakt als gevolg van uitgestelde of minder geleverde reguliere zorg. Die twee lijken nu nog in evenwicht."

Grote verschillen

"Uit de verzekeringswereld hoor ik wel dat ze dit jaar meer moeite hebben om de hoogte van de premie vast te stellen", zegt Prins. "Dat zou er weleens toe kunnen leiden dat de verschillen tussen de zorgverzekeraars groter worden, terwijl je eigenlijk bij allemaal hetzelfde krijgt: een basisverzekering."

De eerste tekenen daarvan worden al duidelijk. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering van de grote vier is ruim 6,50 euro per maand. Om de premiestijgingen te beperken, hebben verzekeraars ook uit hun reserves geput. Bij VGZ kostte dat 150 miljoen euro, bij Menzis 112 miljoen en bij CZ en Zilveren Kruis ruim 100 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl