NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Kwart Franse sterfgevallen komt door corona' • Klein vuurwerk blijft toegestaan

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De GGD heeft de wachttijd van afspraak tot uitslag van een coronatest teruggebracht tot onder de 48 uur.
 • Klein vuurwerk dat het hele jaar wordt verkocht valt niet onder het tijdelijke verbod waar het kabinet waarschijnlijk morgen mee komt.
 • Er zijn 220 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het LCPS.
 • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5658 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld.
Liveblog gesloten
 • Vuurwerkverbod vanwege corona, maar wat gebeurt er met de voorraad?

  Waarschijnlijk maakt het kabinet morgen bekend dat komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod geldt, in verband met de coronacrisis. Burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio's hadden de politiek vorige week opgeroepen om met zo'n verbod te komen, omdat dat de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners kan verminderen.

  Maar wat gebeurt er met de miljoenen kilo's vuurwerk die al onderweg zijn naar importeurs, handelaren en winkeliers? Nieuwsuur ging langs bij vuurwerkbedrijf Lesli en Intratuin in Voorschoten, waar ze niet weten wat ze met de voorraad moeten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Waar moet al het vuurwerk heen?
 • Instagram verwijdert "ludiek" filmpje van Diederik Gommers

  Instagram heeft deze week een video van IC-arts Diederik Gommers verwijderd. In de EO-podcast Virusfeiten op NPO Radio 1 vertelt de voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care dat hij met het filmpje "op een ludieke manier" wilde uitleggen dat je het coronavirus kunt overdragen als je dicht bij elkaar zit. Om dat te illustreren zijn in de video, die Gommers maakte met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), drie mensen te zien die samen in de sauna zitten.

  De saunabranche was het daar niet mee eens en mailde Gommers over het filmpje. "Zij zeiden: in de sauna is het 70 graden, dan kan het virus niet overleven", vertelt de IC-arts in de podcast. Of dat de reden is dat zijn video van Instagram is gehaald, weet hij niet. "Ik kreeg ineens een bericht dat het filmpje verwijderd werd omdat het in strijd zou zijn met de community richtlijnen." Gommers, die sinds kort actief is op Instagram, hoopt dat hij de video snel weer op het platform mag plaatsen. "Er hadden al wel 200.000 mensen naar gekeken."

  Viroloog Marion Koopmans zegt in dezelfde podcast dat de sauna niet per se een "hoogrisico-omgeving" is, maar dat het coronavirus er in bepaalde gevallen wel degelijk kan worden overgedragen. "Als iemand die hoog infectueus is vlak bij iemand anders zit in een sauna die nog niet superheet is, dan zou daar transmissie kunnen plaatsvinden."

 • Recordaantal besmettingen Curaçao komt niet door toeristen

  Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft de sterke toename van het aantal coronabesmettingen op Curaçao niets te maken met toerisme. "De transmissie van het virus vindt onder de eigen bevolking plaats", zei hij vandaag op een persconferentie. "De importgevallen zijn nihil of zitten al in quarantaine."

  Gisteren kwamen er op het Caribische eiland 51 nieuwe besmettingen bij, het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het coronavirus. Sinds begin november is het aantal vakanties naar Curaçao en Bonaire flink toegenomen. Toen zeiden premier Rutte en minister De Jonge dat de Caribische delen van het Koninkrijk buiten de oproep van de regering vallen om tot half januari niet naar het buitenland te reizen.

 • 'Kwart Franse sterfgevallen komt door corona'

  Volgens de Franse premier Jean Castex is 1 op de 4 sterfgevallen in Frankrijk te wijten aan het coronavirus. Ook zei hij op een persconferentie dat er nu meer coronapatiënten in het ziekenhuis liggen dan tijdens de piek in de eerste golf. "De druk op onze ziekenhuizen is enorm toegenomen", aldus Castex.

  Hoewel het befaamde 'R-getal' - dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt - in Frankrijk onder de 1 ligt, is een versoepeling van de lockdown niet aan de orde, zei de premier. "Dat zou onverantwoord zijn."

  Castex verwacht dat Frankrijk volgende week te maken krijgt met de piek van de tweede golf. Hij sluit niet uit dat de coronamaatregelen worden aangescherpt als het aantal besmettingen de komende dagen sneller toeneemt.

 • Grieks zorgpersoneel demonstreert vanwege personeelstekorten

  In Griekenland zijn vandaag tientallen ziekenhuismedewerkers de straat opgegaan om aandacht te vragen voor personeelstekorten in de ziekenhuizen. Ze vinden dat er meer zorgpersoneel moet worden aangenomen nu de druk op de ziekenhuizen weer hoger wordt.

  Het aantal coronabesmettingen in Griekenland neemt de laatste tijd toe en veel ziekenhuizen dreigen overbelast te raken. Vooral in de noordelijke stad Thessaloniki loopt het aantal besmettingen snel op. Een IC-arts van een ziekenhuis in Thessaloniki zegt tegen persbureau Reuters dat het aantal opgenomen coronapatiënten daar de laatste dagen is vervijfvoudigd.

  In Griekenland geldt vanaf morgenavond een avondklok. Afgelopen zaterdag is het land al in lockdown gegaan.

  1/3 Onder meer in Athene ging ziekenhuispersoneel de straat op Reuters
  2/3 De zorgmedewerkers eisen onder meer extra ziekenhuispersoneel EPA
  3/3 Op het bord in het midden staat: 'Bedekte monden hebben een stem' Reuters
 • NOC*NSF wil dat topcompetities half december weer beginnen

  Sportkoepel NOC*NSF wil het kabinet er met het plan 'Heropening Sport' van overtuigen dat verantwoord sporten in coronatijd mogelijk is. De sportorganisatie hoopt dat de Nederlandse topcompetities in een aantal sporten vanaf half december weer kunnen beginnen.

  De achterliggende gedachte is dat sporters die volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen competitiewedstrijden hard nodig hebben. Volgens NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen is het ook belangrijk dat de verenigingssport weer worden opgestart.

 • Sterretjes en knaltouwtjes tijdens jaarwisseling nog wel toegestaan

  Klein vuurwerk dat het hele jaar mag worden verkocht, valt niet onder het tijdelijke verbod waar het kabinet waarschijnlijk morgen mee komt. Volgens Haagse bronnen mogen bijvoorbeeld sterretjes, knaltouwtjes en knalerwtjes komende Oud en Nieuw nog gewoon worden afgestoken. Ook carbidschieten, een traditie die vooral populair is in de noordelijke en oostelijke provincies, mag doorgaan.

  Het kabinet had begin dit jaar al aangekondigd dat knalvuurwerk en vuurpijlen niet meer zijn toegestaan. Vanwege de coronacrisis komt er voor de komende jaarwisseling een breder verbod: heel veel vuurwerk mag dan niet meer worden afgestoken. Morgen worden daar waarschijnlijk meer details over bekend. Naar verluidt worden dan nog geen knopen doorgehakt over een compensatieregeling voor de vuurwerkbranche.

 • RIVM: heel Nederland vaccineren gaat zeker jaar duren

  Volgens het RIVM zijn de voorbereidingen om Nederland massaal te vaccineren tegen corona "ver genoeg". Maar het gaat zeker een jaar duren om alle Nederlanders in te enten, zegt Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Bovendien is nog niet duidelijk welke vaccins worden gebruikt, welke groep als eerst wordt ingeënt en hoe het vaccinatieprogramma eruit komt te zien. Lees daar meer over in dit artikel.

  Deze week kwam de Amerikaanse farmaceut Pfizer met positief nieuws: het vaccin dat het bedrijf samen met het Duitse BioNtech ontwikkelt zou in 90 procent van de gevallen effectief zijn. Maar binnenkort worden ook de testresultaten van andere vaccins bekend, bijvoorbeeld het Oxford-vaccin van AstraZeneca en dat van de Leidse farmaceut Janssen. Het is mogelijk dat die beter of juist minder goed werken voor bepaalde groepen, zoals ouderen.

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), zei vanmiddag dat hij de berichten over het vaccin van Pfizer hoopgevend vindt. "Maar ik vind het ook verstandig om gewoon heel Hollands nuchter te zijn", zei hij. "Het bericht dat naar buiten kwam is alleen een persbericht over een tussentijdse evaluatie van één studie, van één vaccin."

  Kuipers legde uit dat dit soort tussentijdse berichten normaal gesproken niet naar buiten komen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We moeten ook de Hollandse nuchterheid blijven houden'
 • Roparun 2021 volledig in Nederland

  Het parcours van de Roparun 2021 ligt volledig in Nederland. Vanwege het coronavirus heeft de organisatie van het evenement besloten dat de route volgend jaar niet ook door België, Frankrijk en Duitsland loopt, zoals de afgelopen jaren. Volgend jaar is de dertigste editie van het hardloopevenement, waarmee geld wordt ingezameld voor projecten die het leven van mensen met kanker veraangenamen.

  Directeur Wiljan Vloet verwacht dat een route met 300 teams en 8000 deelnemers door vier verschillende landen "erg ingewikkeld en waarschijnlijk onmogelijk is", vanwege het coronavirus. "Daarom blijven we in 2021 volledig in Nederland."

  De 'Roparun NL' vindt plaats in het Pinksterweekend, van 22 tot en met 24 mei. De startlocatie is in Landgraaf en via twee routes lopen deelnemers naar de finish in Rotterdam. Vorig jaar waren de startplaatsen nog in Parijs en Hamburg/Bremen. Dit jaar ging het evenement vanwege de coronacrisis niet door, maar werd toch een bedrag van ruim 2 miljoen euro opgehaald.

 • Oudere vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar BCG-vaccin

  Voor een Nederlandse studie onder leiding van het UMC Utrecht en het Radboudumc naar de werking van het BCG-vaccin worden oudere vrijwilligers gezocht. Deze week doen al 4000 deelnemers mee aan het onderzoek, zo maakte minister De Jonge bekend bij een bezoek vandaag aan het UMC Utrecht.

  De onderzoekers doen een oproep aan Nederlanders die 60 jaar of ouder zijn en onder behandeling zijn bij een ziekenhuis, dialysecentrum, trombosedienst of als ze onlangs geopereerd zijn. Zij kunnen nog tot het einde van het jaar meedoen aan het onderzoek.

  In het onderzoek worden door twintig ziekenhuizen tussen de 5200 en 7000 kwetsbare ouderen opgenomen, die gedurende zes maanden na de vaccinatie worden gevolgd. Er wordt gekeken naar het aantal coronabesmettingen en luchtweginfecties dat optreedt. In het eerste kwartaal van volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht.

  "Eerdere studies toonden al aan dat het BCG-vaccin beschermt tegen tuberculose én de afweer tegen andere infecties kan verhogen doordat het immuunsysteem een tijdelijke 'boost' krijgt. Mogelijk biedt deze 'boost' ook bescherming tegen een infectie met het coronavirus en andere virussen", schrijft het UMC Utrecht.

 • Koffiedrinken in Italiaanse bar: links mag het niet, rechts wel

  Een dorp op de grens tussen de Italiaanse regio's Toscane en Emilia-Romagna heeft te maken met verschillende coronaregels. In Toscane zijn bars gesloten. In Emilia-Romagna zijn ze open. En dus mag je in het café links geen koffie drinken maar rechts wel.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bergdorp Italië: links mag je geen koffie drinken, rechts wel
 • Nederlandse toeristen nemen huisjes Duitsers over op Ameland

  Het nieuws van de afgelopen week dat het aantal nieuwe coronabesmettingen afneemt, heeft direct invloed op de verhuur van vakantiehuizen. Zo kreeg VVV Ameland de laatste week meer boekingen, overigens vooral van mensen uit eigen land. Vanuit Duitsland zijn er veel afzeggingen, maar op Ameland zien ze dat Nederlanders die plekken overnemen. Uiteindelijk lijkt het tijdens de kerstvakantie net zo druk te worden als andere jaren.

  Ook bij Natuurhuisje.nl, Landal GreenParcs en Roompot wordt er weer geboekt. Bij GreenParcs zijn het er wel minder dan in andere jaren, maar op dit moment gaat het heel hard. Het bedrijf heeft ook tien vakantieparken in Duitsland en twaalf in Oostenrijk. Die zijn nu gesloten. Vakantiegangers uit Nederland zetten nu hun vakantie om naar een vakantiepark in Nederland of ze stellen de boeking uit.

  In Zeeland is er minder belangstelling voor een vakantiehuis, zegt Arjen Brinkman van Hiswa-Recron afdeling Zeeland. "Mensen missen de duidelijkheid over wat wel en niet mag." Hij twijfelt of de normale bezettingscijfers worden gehaald in de komende kerstvakantie. "Als de cafés en restaurants dicht blijven, vinden veel mensen het toch minder leuk om op vakantie te gaan."

  Bij Natuurhuisje.nl boeken op dit moment vooral mensen in de leeftijdsgroep van 25 tot 35, stellen zonder kinderen. 55-plussers, normaal gesproken een grote doelgroep, boeken nauwelijks.

  De periode na Kerst is nog onzeker. Roompot is optimistisch en zegt dat er meer belangstelling is voor vakantiehuisjes dan andere jaren. Maar Robert van Veen van Natuurhuisje.nl ziet juist terughoudendheid voor de langere termijn. De onzekerheid over corona is te groot en daarom worden vakantiehuisjes alleen op de korte termijn geboekt.

 • Orkest oefent via videoverbinding

  Vanwege de coronapandemie hebben ook orkesten het moeilijk. Maar zeventig musici van het Ulster Youth Orchestra uit Noord-Ierland hebben een manier gevonden om toch samen te kunnen spelen. Ze gebruiken een videoverbinding om het stuk Romeo en Julia van de Russische componist Tsjaikovski te oefenen. Dirigent Daniele Rustioni zegt tegen de BBC dat het orkest op die manier toch het stuk kan opvoeren.

 • Kuipers: daling aantal patiënten goede ontwikkeling, maar het blijft druk

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zegt dat er nog steeds een fors aantal nieuwe coronapatiënten wordt opgenomen in het ziekenhuis. "Het zijn er ruim meer dan 200, terwijl de drempelwaarde 40 nieuwe opnames per dag is. Dus we moeten nog een stuk naar beneden."

  Hij noemt het wel een goede ontwikkeling dat het aantal nieuwe patiënten weer daalt. "Maar die daling is vooral te zien in de kliniek en niet op de intensive care. Het blijft onveranderd druk, dat laat de instroom ook wel zien."

  Het aantal besmettingen moet van Kuipers dan ook echt verder dalen. "Het ging heel snel naar beneden, dat is mooi. Dus ik word niet gelijk zenuwachtig als het even stokt, maar het moet verder naar beneden."

  Als de cijfers blijven stijgen, wordt Kuipers wél zenuwachtig, zegt hij:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Ik word niet gelijk zenuwachtig'
 • Meer besmettingen en meer doden gemeld bij RIVM

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5658 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 240 meer dan gisteren werden gemeld.

  Er werden 89 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat nog 76 doden. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 77 doden per dag, tegen 73 doden per dag een week eerder.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 395. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 326 en 172.