NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Hele zomer geen festivals of concerten, basisscholen vanaf 11 mei weer open

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Het liveblog gaat hier verder.

 • 60 dagen geen greencards verstrekt door VS

 • De zucht van Rutte

  Ergens midden in de persconferentie over het wel of niet versoepelen van de coronamaatregelen slaakt premier Rutte een diepe zucht. "Deze crisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken", zei hij.

  Hij spreekt over "duivelse dilemma's en dat hij de afgelopen tijd "ongelooflijk heeft geworsteld".

  Lees hier meer:

 • Marathon Berlijn afgelast

  De marathon van Berlijn gaat dit jaar niet door. Het evenement stond voor 27 september op de agenda. In Berlijn zijn tot 24 oktober alle evenementen met meer dan 5.000 mensen verboden. Vorig jaar telde de marathon alleen al 47.000 deelnemers.

  De wedstrijd wordt ook niet op een andere datum ingehaald, zoals Rotterdam, dat zijn jaarlijkse marathon van 5 april naar 25 oktober heeft verplaatst.

 • Hockeybond KNHB wil basisscholen ondersteunen

  Hockeybond KNHB wil clubhuizen en accommodaties beschikbaar stellen voor basisscholen die door de verplichte spreiding van leerlingen met ruimtegebrek kampen.

  KNHB-directeur Erik Gerritsen: "Basisscholen moeten kinderen over bredere ruimten verspreiden. Dat is heel moeilijk te organiseren. Onze clubhuizen en sportaccommodaties staan overdag open. Die zouden we heel graag ter beschikking stellen om daar onderwijs te laten plaatsvinden."

  Lees hier meer:

 • Nijmeegse Vierdaagse geeft 60 van de 100 euro inschrijfgeld terug

  De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse schrijft in een reactie op het afgelasten van het evenement dat niet al het inschrijfgeld terug wordt gegeven aan de deelnemers. "We hebben al veel kosten gemaakt, omdat we het hele jaar bezig zijn met de voorbereidingen. Dankzij het meedenken van onze partners, leveranciers en sponsoren kunnen we rond de 60,- van de 100,- inschrijfgeld aan de wandelaar retourneren."

  De deelnemers hoeven zelf niets te doen, het geld wordt teruggestort op hun rekening.

 • De coronamaatregelen op een rij

  De meeste coronamaatregelen zijn verlengd tot 20 mei. In dit artikel lees je wat je wat de hoofdpunten zijn. Een overzicht per thema vind je ook in deze infographics, swipe voor het volgende plaatje:

  1/5 NOS
  2/5 NOS
  3/5 NOS
  4/5 NOS
  5/5 De basisregels die voor alle Nederlanders gelden, tenminste tot 20 mei NOS
 • Seniorenorganisatie: keiharde boodschap voor ouderen

  Verzorgingstehuizen blijven voorlopig dicht voor bezoek van buitenaf, zo heeft premier Rutte bekendgemaakt. "Dat is een harde boodschap voor ouderen", zegt Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Het sociaal isolement waar verpleeghuisbewoners nu mee te maken hebben, is bijna onmenselijk te noemen. Daarom blijft KBO-PCOB erop aandringen dat er één vaste mantelzorger op bezoek mag en wel zo snel mogelijk."

  Ook zou het invoeren van kleinschalige pilots, wat in een advies van het Outbreak Management Team staat, kunnen helpen. Vanderkaa: "Op deze pilots kan later landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekersregeling gebaseerd worden. We hopen dat de pilots snel ingevoerd worden en dat zij resultaat opleveren, zodat ouderen niet langer alleen hoeven te zijn."

 • Afgelasten Nijmeegse Vierdaagse 'begrijpelijk maar verdrietig'

  De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse noemt de afgelasting van alle evenementen tot 1 september "begrijpelijk maar verdrietig". Bestuursvoorzitter Walter Hamers zegt tegen Omroep Gelderland: "Het grootste evenement van Nederland organiseren, is in deze tijden onverantwoord. Dus we staan achter dit verbod. Neemt niet weg dat de afgelasting ontzettend verdrietig is."

  Op de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten komen volgens de organisatie ieder jaar ongeveer anderhalf miljoen bezoekers af. "Ik leef mee met de organisatoren en al die ondernemers die op een mooie Vierdaagseweek hadden gehoopt en nu veel inkomsten zien verdampen", zegt burgemeester Hubert Bruls. "Dit is voor Nijmegen en de regio een forse dreun, die de nodige emoties oproept."

 • Brancheorganisatie Kinderopvang wil landelijke richtlijn

  Brancheorganisatie Kinderopvang is heel blij met het besluit dat de kinderopvang vanaf 11 mei weer open mag. Wel ziet de organisatie een grote organisatorische uitdaging in het feit dat scholen gefaseerd opengaan. "Elke school kan een eigen regime kiezen om halftijds open te gaan. Dat is voor de kinderopvang en voor gezinnen zeker niet de beste oplossing", laat een woordvoerder weten. De brancheorganisatie vraagt daarom om een landelijke, eenduidige regeling.

  "Ook zou de compensatieregeling moeten worden verlengd. Aanpassing van schooldagen en uren betekent anders dat alle contracten en uren moeten worden gewijzigd. Voor ouders, opvangorganisaties en de Belastingdienst zou dat een enorme hoeveelheid werk geven."

 • MKB-Nederland vraagt kabinet om tweede steunpakket

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Voorzitter MKB: 'Er gaan zeker bedrijven omvallen'
 • Is mijn festivalkaartje ook volgend jaar geldig?

  Pinkpop, North Sea Jazz, Lowlands, Down the Rabbit Hole, Best Kept Secret en Woo Hah melden dat de voor dit jaar gekochte tickets geldig blijven voor 2021. Zwarte Cross laat morgenmiddag of donderdagochtend weten wat er met tickets gebeurt.

  Alle evenementen tot 1 september zijn afgelast vanwege de coronacrisis. Daarmee gaat er een streep door ruim 1200 festivals. Ook gaan er talloze geplande concerten niet door.

  Volgens premier Rutte "ontkomen we er niet aan om dit offer te brengen. Ik hoop en reken erop dat mensen dat zullen begrijpen."

 • Voortgezet onderwijs heeft begrip voor verlengen maatregelen

  Anders dan het basisonderwijs moet het voortgezet onderwijs nog wat langer geduld hebben om open te gaan, tot 1 juni. De VO-raad begrijpt en steunt het kabinet: "Het is goed om te constateren dat de vo-scholen, mits verantwoord, begin juni, en dus ruim voor de zomervakantie, weer een start kunnen maken met een (aangepast) programma op school", laat een woordvoerder weten.

  In mei maakt het kabinet definitief bekend of de schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs vanaf 1 juni weer open kunnen. De VO-raad wil op korte termijn een protocol publiceren dat kan helpen bij het organiseren van het onderwijs in een anderhalvemeter-werkelijkheid.

  Leraren niet onder druk zetten

  Voorzitter van de Algemene Onderwijsbond Eugenie Stolk vindt het belangrijk dat onderwijspersoneel dat onzeker is over het lesgeven niet onder druk gezet wordt. "Als je zelf gezondheidsproblemen hebt of je partner heeft die, dan moet je niet worden gedwongen om voor de klas te staan", vindt Stolk. De AOb zal goed in de gaten houden hoe alles verloopt in het basisonderwijs en wat dit betekent voor het voortgezet onderwijs. "Pas als dat goed gaat, kan er sprake zijn van een volgende stap."

  Ze hoopt dat het RIVM-onderzoek dat nog niet is afgerond over infecties bij kinderen openbaar wordt gemaakt voordat de scholen openen. "De Onderwijsminister heeft steeds gezegd dat dit onderzoek er moest zijn voordat er een beslissing zou worden genomen."

 • Teleurstelling over verlengen maatregelen verpleeghuizen

  Marthijn Laterveer, coördinator bij De Landelijke Organisatie Cliëntenraden, is teleurgesteld dat bezoek aan verpleeghuizen niet toegestaan blijft tot 20 mei. "Ik had gehoopt dat maatwerk mogelijk zou zijn", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co. "Er zijn steeds meer huizen die aangeven dat ze willen kijken naar wat wel mogelijk is qua bezoek. Door bijvoorbeeld aparte ruimtes voor bezoek in te richten."

  Hij vertelt dat hij schrijnende verhalen hoort van familieleden die elkaar niet kunnen zien:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Cliëntenraad verpleeghuizen: teleurstellend dat er geen maatwerk mogelijk is
 • 'Zonder app wordt het lastig'

  Na het weekend kwam er veel kritiek op de apps die onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid worden ontwikkeld om de verspreiding van het virus in beeld te brengen en mensen te waarschuwen als ze met een besmet persoon in aanraking zijn geweest. Rutte begrijpt de kritiek, maar zegt dat de app nog niet af is en dat dit weekend pas een eerste stap is gezet. "Deze stap was nodig en we gaan nu de volgende zetten."

  Hij denkt dat het kabinet zonder een app niet tot vergaande versoepeling van de maatregelen kan overgaan. "Ik denk dat het lastig is. Ik kan het niet helemaal overzien. Mijn beeld is dat die app wel heel erg belangrijk is." Hij benadrukte dat GGD's in deze fase niet bij alle besmettingen contactonderzoek kunnen doen: "Misschien nog in Groningen, maar niet in Brabant."