NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Code rood voor Brabantse ziekenhuizen, meerdere landen sluiten grenzen

 • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
 • In Nederland zijn 5 nieuwe coronapatiënten overleden, het dodental komt daarmee op 10. In totaal zijn nu 804 mensen positief getest, zegt het RIVM.
 • KLM wil werktijdverkorting en schrapt minimaal 1500 banen.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
 • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

 • Scholen krijgen ruimte om onderwijs ook op andere manier aan te bieden

  De onderwijsbonden hebben vanavond urenlang met onderwijsministers Van Engelshoven en Slob overlegd over de corona-maatregelen. Scholen krijgen de ruimte om hun onderwijs ook op een andere manier aan te bieden dan op locatie.

  Eerder vandaag werd al bekend dat meerdere basisscholen, middelbare scholen en mbo's hebben besloten om vanaf maandag geen fysieke lessen in het schoolgebouw meer te geven. Het kabinet riep hogescholen en universiteiten gisteren al op om hun colleges tijdelijk alleen online aan te bieden. Voor basisscholen, middelbare scholen en mbo's gold die oproep niet, onder andere omdat die omgeving minder internationaal zou zijn.

  Roc De Friese Poort vindt dit onderscheid onterecht. "Ook op het mbo zijn dagelijks contacten met een groot aantal mensen, en veel studenten lopen stage in contact-intensieve sectoren, zoals de zorg."

 • 112 Noord-Holland overbelast door vragen over corona

  De meldkamer van 112 is na 20.00 uur overbelast geraakt door vragen over koorts en verkoudheid, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Dat was nadat het publieksinformatienummer 0800-1351 van het RIVM was afgesloten.

  Bel alleen naar 112 bij levensbedreigende situaties, zegt de Veiligheidsregio. Anders kunnen, door de overbelasting, mensen die wél in een levensbedreigende situatie zitten het nummer niet bereiken.

 • Kijk hier de extra uitzending 'Coronavirus: feiten en fabels' terug

 • Dag van Nationaal Gebed

  Kerken en verschillende christelijke organisaties in Nederland, waaronder de ChristenUnie en de Evangelische Omroep, organiseren op woensdag 18 maart een Dag van Nationaal Gebed, vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Daarmee willen de organisatoren mensen de kans bieden om "ongerustheid over te geven aan God en anderen, bijvoorbeeld zorgpersoneel, te zegenen". Zowel protestantse als katholieke kerken zijn aangesloten bij het initiatief.

  De initiatiefnemers hebben ook een speciale website gelanceerd. Daarop start woensdag om 09.00 uur een livestream die tot 19.00 uur duurt. Op drie momenten is er een inleiding te zien door een predikant of voorganger. Vervolgens is er tijd om te bidden en voor het online delen van gebedspunten. "Het leed en de onzekerheid die deze situatie met zich meebrengt, is voor iedereen voelbaar. Als christenen geloven we dat we ons daar niet door hoeven te laten leiden. We mogen vertrouwen dat God ook in deze situatie de Heer is."

 • 'Toch vluchten van Turkije naar Nederland'

  Morgen en overmorgen gaan er toch vluchten uit Turkije richting Nederland, zegt de Nederlandse Nihad el-Yakoubi, die na een vakantie op Istanbul Airport staat, tegen de NOS.

  Op het vliegveld werd zojuist omgeroepen dat de vluchten zaterdag en zondag toch nog gaan. Ook luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines bevestigde dat tegen El-Yakoubi.

  Eerder vandaag zei de Turkse regering dat ze al het vliegverkeer met negen Europese landen plat legt vanaf 6.00 morgenochtend (Nederlandse tijd), tot 17 april. El-Yakoubi zou morgenmiddag terug naar Nederland vliegen, maar haastte zich door het nieuws vanaf haar hotel naar het vliegveld om nog een ticket voor vandaag te boeken.

  "Er is heel veel chaos op het vliegveld", vertelt ze aan de telefoon. "Er waren lange rijen, want mensen wilden hun ticket omboeken of een ander kopen. Ook braken gevechten uit in de rij."

  Uiteindelijk lukte het haar om een ticket via Moskou naar Nederland te boeken, maar daarna werd duidelijk dat ze morgen gewoon haar vlucht kan nemen. Degenen die hun vlucht hebben omgeboekt, proberen hem nu weer terug te boeken naar de oorspronkelijke reis, zegt El-Yakoubi.

  Turkish Airlines was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

 • Amerikaanse beursfondsen klimmen op, in Nederland bleef de weg omhoog uit

  De Amerikaanse beurzen beleefden een uitzonderlijk goede dag na de dramatische beursdag van gisteren. Vanwege zorgen over het coronavirus en het vliegverbod naar de Verenigde Staten verloren de Dow Jones en de S&P 500 donderdag allebei ongeveer 10 procent, het grootste dagverlies in dertig jaar.

  Vandaag klommen de Amerikaanse beursfondsen weer op, nadat president Trump de noodtoestand had afgekondigd waardoor speciale fondsen kunnen worden aangesproken om de gevolgen van de corona-uitbraak tegen te gaan. Technologiebeurs Nasdaq en de Dow Jones eindigden op 9,3 procent in de plus, en de S&P 500 steeg ook ruim 9 procent. De S&P 500 noteerde daarmee de sterkste dagwinst sinds 2008.

  In Nederland bleef de weg omhoog uit. De AEX sloot eerder vandaag met een minimale stijging van 0,17 procent. Daarmee maakte de index de verliezen van eerder deze week bij lange na niet goed. Deze beursweek gaat de geschiedenis in als de op een na slechtste ooit.

 • GGD: 'Het klimaat in een vliegtuig is veilig'

  Veel vluchten zijn geschrapt, maar áls je kunt vliegen, moet je dat dan wel doen? Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, geeft antwoord:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  GGD: 'Het klimaat in een vliegtuig is veilig'
 • KLM neemt zware maatregelen vanwege coronavirus

  KLM wil voor het hele personeel werktijdverkorting aanvragen vanwege de impact van het coronavirus, bevestigt de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van RTL Nieuws. Bij KLM werken zo'n 35.000 mensen, die vanaf april 30 procent minder gaan werken.

  Verder schrapt KLM per direct zo'n 1500 tot 2000 voltijdsbanen. Het zou gaan om tijdelijke contracten die niet verlengd worden, om gedwongen ontslag te voorkomen.

  KLM is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus, omdat steeds meer landen hun grenzen sluiten voor internationale reizigers.

 • Verder kijken op YouTube en Facebook

  Als de NOS-uitzending Het coronavirus, feiten en fabels klaar is op tv gaan we op YouTube en Facebook nog even door met extra #coronavragen.

 • Twee besmettingen op Aruba

  Ook op Aruba zijn twee besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een Amerikaanse toerist die verschillende landen had bezocht en nu op Aruba is. De tweede patiënt is een inwoner van Aruba die in New York was geweest.

  In navolging van Curaçao heeft Aruba inmiddels alle vluchten uit onder andere Europa geschrapt. Ook gaan publieke bijeenkomsten op het eiland tot het einde van de maand niet door en zijn de scholen volgende week allemaal gesloten, zegt correspondent Dick Drayer.

 • Defensie niet 'standby' om straatverbod te handhaven

  Volgens het ministerie van Defensie gaat er een audiobericht rond waarin gemeld wordt dat defensie 'standby' zou staan om een straatverbod te handhaven. Dat klopt niet, zegt het ministerie op Twitter:

 • Bedrijven in 'thuisentertainment' doen goede zaken

  Er zijn ook bedrijven die goede zaken doen nu de corona-maatregelen strenger worden. Harjen Wolters werkt in de verkoop van thuisentertainment, zoals voetbaltafels en airhockeyspellen. "Dat het virus er is, is enorm spijtig", zegt hij. "Maar anderzijds zien wij een enorme vraag naar artikelen."

  "Steeds meer mensen hebben kinderen thuiszitten die zich gaan vervelen", legt Wolters uit. "Veel ouders kopen onze spellen om hen te vermaken. Daardoor is onze omzet de afgelopen dagen verdubbeld."

 • Trump kondigt noodtoestand af

  Zoals verwacht heeft president Trump de nationale noodtoestand afgekondigd. Daardoor kunnen zijn regering en andere overheden aanspraak maken op een noodfonds van 50 miljard dollar dat al door het Congres was gereserveerd. Het doel is verspreiding van de uitbraak af te remmen, zodat de maatschappelijke ontwrichting beperkt blijft en ziekenhuizen patiënten die levensbedreigend ziek zijn, kunnen blijven behandelen.

  Daarnaast zijn regels en voorschriften die artsen en ziekenhuizen moeten naleven versoepeld en vereenvoudigd, zodat zorgpersoneel "flexibeler" te werk kan gaan bij de behandeling van patiënten. Ook wordt met hulp van internetgigant Google een website opgezet. Amerikanen die willen weten of ze zich moeten laten testen kunnen daarin een vragenlijst afwerken. Als het antwoord 'ja' is worden ze naar een testlocatie doorgestuurd. Verder wordt de productie van testmiddelen opgeschroefd.

  De VS telt op dit moment ruim 1900 geregistreerde coronagevallen. 41 patiënten zijn aan de ziekte overleden. Daar zijn ook mensen bij die niet in het buitenland zijn geweest en geen contact met mensen hebben gehad waarvan bekend is dat ze het virus hadden opgelopen.

 • Grote witte tent met CT-scanner op parkeerplaats Maastricht UMC

  Het Maastricht UMC neemt vanaf morgen extra maatregelen om sneller te kunnen controleren of mensen die zich melden met luchtwegklachten te maken hebben met een virale infectie. Het ziekenhuis zet daarvoor een grote witte tent neer bij de ingang van de spoedeisende hulp, met daarin een CT-scanner.

  "Op dit moment moeten we alle mensen met luchtwegklachten behandelen als coronapatiënt, zolang niet duidelijk is of het om het coronavirus gaat", zegt een woordvoerder van het Maastricht UMC. "Maar bijvoorbeeld een longinfectie kan ook komen door een bacterie of schimmel. Met de CT-scan kunnen we dat sneller in kaart brengen en patiënten sneller op de juiste plek krijgen."