NOS Sport

Formule 1 trekt stekker uit Grand Prix van Australië

  • EPA
  • EPA
    Een fan maakt duidelijk dat de Grand Prix van Australië niet doorgaat

De Grote Prijs van Australië is uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De autosportfederatie FIA nam vrijdag het besluit onder hoge druk van alle teams. Onder meer Mercedes, van wereldkampioen Lewis Hamilton, liet in een statement weten niet te willen rijden.

De eerste Formule 1-race van het seizoen zou zondag in Melbourne worden verreden, maar ook in Australië heerst het coronavirus.

Eerder op de dag trok het Formule 1-team van McLaren zich al terug voor de Grand Prix, omdat een van de teamleden met het virus is besmet. De medewerker van McLaren, het team van Carlos Sainz en Lando Norris, werd direct geïsoleerd toen deze symptomen van het coronavirus vertoonde.

Druk nam toe

De afgelopen dagen nam de druk op de organisatie steeds verder toe om de race af te blazen. Zo sprak wereldkampioen Lewis Hamilton openlijk zijn verbazing uit: "Waarom gaat deze race door? Waarom zijn we hier? De wereld staat in brand en het Formule 1-circus gaat gewoon door", zei hij voorafgaand aan het raceweekeinde.

Toch bleef het besluit van de FIA uit. Fans moesten zelfs uren in de rij staan, zij aan zij. Pas twee uur voordat de eerste vrije training op het programma stond, kwam het hoge woord eruit.

Hoe nu verder?

Volgende week staat de Grote Prijs van Bahrein op het programma. Daarvan is al bekend dat er geen publiek welkom is. Op 19 april zou de Grote Prijs van China worden verreden, maar die is vanwege het coronavirus al eerder uitgesteld. Op 3 mei staat de Grand Prix van Nederland op het programma.

Formule 1-topman Chase Carey wil nog niets kwijt over de komende races. "We hebben ons volledig gericht op de ontwikkelingen hier in Melbourne en hebben geprobeerd alle goede beslissingen te nemen. Ik denk dat dat is gelukt, hoewel ik het betreur dat we de fans zo lang in het ongewisse moesten laten. Over de rest van de F1-kalender hebben we het later."

Geruchten dat de Formule 1 over enkele maanden in Azerbeidzjan de draad weer op wil pakken, kan Carey niet bevestigen. "We gaan dat in een later stadium bekijken. De situatie verandert per minuut. Hier in Australië en in de rest van de wereld. Het is heel moeilijk op dit moment zinnige dingen te zeggen over de toekomst. Alles wat ik zeg kan in een mum van tijd achterhaald zijn."

Zandvoort onzeker

Of de Grand Prix van Nederland nog doorgaat is onzeker. Uitstel ligt voor de hand, maar dat besluit heeft op dit moment geen prioriteit. "Ik kom net terug uit Vietnam. Daar heb ik met de GP-organisatie gepraat over de situatie. We zullen proberen op korte termijn duidelijkheid te verschaffen, maar dit is een scenario waar we ons niet goed op konden voorbereiden. Ik heb in ieder geval nog nooit zoiets als dit meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl