1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Sport

Hamilton: 'De wereld staat in brand, maar F1-circus gaat gewoon door'

De wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport maakt zich zorgen. Grote zorgen. Lewis Hamilton stak zijn verbazing donderdag over het doorgaan van de Grand Prix van Australië niet onder stoelen of banken.

"Ik zit met vragen. Waarom gaat deze race door? Waarom zijn we hier? De wereld staat in brand en het Formule 1-circus gaat gewoon door", zei hij voorafgaand aan het raceweekeinde.

Schokkend

Zondag is de eerste Formule 1-race van het jaar in Melbourne, maar ook daar heerst het coronavirus. In Australië groeit het verzet tegen het mega-evenement op Albert Park. De zesvoudig wereldkampioen snapt er ook niets van dat er de komende dagen gereden gaat worden. "Ik vind het echt schokkend dat we hier met zijn allen in dezelfde ruimte zitten. Cash is king."

AFP
Sebastian Vettel (l) in Melbourne in gesprek met Lewis Hamilton

De Mercedes-coureur had op weg naar Melbourne nog niet zoveel twijfels. "Het voelde op zich goed om hier naartoe te vliegen. Ik ben onderweg voorzichtig geweest. Ik heb niks aangeraakt, mijn handen steeds schoongemaakt, maar ik ben verbaasd dat we uiteindelijk hier zijn", aldus de 35-jarige Brit.

Hamilton gaf toe zich zorgen te maken. En heeft bij de persconferentie in Melbourne, die in eerste instantie alleen maar over het raceseizoen ging, geen enkele moeite zijn mening te ventileren.

"Overal worden maatregelen getroffen. President Trump sluit de Amerikaanse grenzen, de NBA (Amerikaanse profbasketbalcompetitie, red.) is stilgelegd, maar hier zie ik iedereen doen alsof het een normaal raceweekeinde is. Dat is het niet. Ik houd mijn hart vast", aldus Hamilton, die het raar vond dat de uitslagen van de tests van vijf personeelsleden van McLaren en Haas, die misschien besmet zijn, pas na vijf dagen bekend zijn. "Na de race, dat zal wel toeval zijn."

Lastig oordelen

Rivaal Sebastian Vettel (Ferrari) hoorde de woorden van Hamilton aan, maar hield zich redelijk op de vlakte. "Het is erg moeilijk hier goed over te oordelen. Ik besef dat veel sportevenementen worden uitgesteld of geschrapt. Ik ben het wel met Lewis eens dat we ons moeten afvragen waarom we hier zijn. Maar we zijn er nu en we moeten vertrouwen op de mensen die de besluiten nemen."

Vettel: "We hebben allemaal gevlogen. We hebben allemaal de luchtvaartmaatschappijen vertrouwd. Is het veilig genoeg? Niemand die het weet. Iedereen stelt dezelfde vragen, maar we kunnen geen goede antwoorden geven. Misschien zit hier wel iemand in de zaal die besmet is. We kunnen maar één ding doen: voorzichtig zijn."

Handrem

Of de Formule 1 de komende races moet uitstellen? Vettel wilde niet meteen de handrem aantrekken, maar gaf wel aan dat er grenzen zijn. "Als we signalen krijgen dat de gezondheidsrisico's te groot worden, moeten we als coureurs ingrijpen. En dat zullen we ook doen."

De lokale favoriet Daniel Ricciardo zat met gemengde gevoelens tegenover de media. "Ik heb zin in de race en probeer te negeren dat het eigenlijk bijzaak is. Ik ben hier om te racen en volg gewoon de richtlijnen. Is dat egoïstisch? Misschien, maar het is mijn werk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl