McLaren-coureur Carlos Sainz bij het racecircuit van Melbourne
NOS Sport

Formule 1-team McLaren trekt zich terug voor seizoensstart in Australië

Het Formule 1-team van McLaren heeft zich teruggetrokken voor de Grand Prix van Australië. Een medewerker van de renstal is positief getest op het coronavirus.

De medewerker werd woensdag getest en in quarantaine gezet op het moment dat hij symptomen ging vertonen. Omdat McLaren zich terugtrekt, zullen coureurs Lando Norris en Carlos Sainz niet in actie komen in Melbourne.

Alle zestig medewerkers van McLaren zitten bij elkaar in het hotel, waardoor het aantal besmettingen nog kan oplopen.

Het eerste dominosteentje

Volgens Formule 1-verslaggever Louis Dekker van de NOS is dit het eerste dominosteentje. "Er zullen er meer volgen. De Formule 1 kan nu niet anders meer dan de seizoensstart in Australië schrappen."

Alle rijders, onder wie Max Verstappen, gaven al eerder aan alleen te willen racen als alle auto's kunnen starten. "Als één team wegvalt, moeten we niet rijden", stelde Verstappen. "Dat zou oneerlijk zijn."

Bij Formule 1-team Haas zaten sinds woensdag vier medewerkers in quarantaine op verdenking van besmetting met het coronavirus. Ook dat team maakte zich grote zorgen, maar bij geen van de Haas-medewerkers is het virus aangetroffen.

Lewis Hamilton zei eerder al verbaasd te zijn dat de Grand Prix doorgaat. "Ik zit met vragen. Waarom gaat deze race door? Waarom zijn we hier? De wereld staat in brand en het Formule 1-circus gaat gewoon door."

"Overal worden maatregelen getroffen", zei de Britse wereldkampioen. "President Trump sluit de Amerikaanse grenzen, de NBA (Amerikaanse profbasketbalcompetitie, red.) is stilgelegd, maar hier zie ik iedereen doen alsof het een normaal raceweekeinde is. Dat is het niet. Ik houd mijn hart vast."

'Prioriteit bij veiligheid'

De Formule 1 heeft laten weten dat het samen met de FIA (de internationale autosportfederatie) en alle relevante autoriteiten gaat kijken naar de vervolgstappen. "Onze prioriteit ligt bij de veiligheid van de fans, de teams en al het personeel." Op dit bericht ontving de FIA veel woedende reacties van mensen die liever hadden gezien dat de race direct gecanceld werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl