Handel in New York
NOS NieuwsAangepast

Aandelenbeurzen crashen, AEX en Dow boeken grootste verlies sinds 1987

Op de Amsterdamse beurs is de AEX-index vandaag gesloten met een verlies van 10,75 procent, een ware beurskrach. Zelfs bij de financiële crisis van 2008 verloren de beurzen niet zo veel op een dag. Beleggers verkochten vandaag massaal hun aandelen vanwege zorgen over het coronavirus en het vliegverbod naar de Verenigde Staten. Ook andere Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen kregen historische klappen te verwerken.

Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om wel meer geld in de economie te pompen maar de rente niet verder te verlagen, gaf de koersen een extra duw omlaag. Dat resulteerde in de slechtste beursdag in ruim dertig jaar voor de AEX. De index sloot op 432,1 punten.

Het is zelfs de op een na slechtste beursdag ooit voor de Amsterdamse beurs. Alleen tijdens de beurskrach van 19 oktober 1987 werden grotere verliezen geleden. Die dag ging, met een verlies van 12 procent, de geschiedenis in als Zwarte Maandag. Gedurende de dag kwam dit record vandaag steeds meer in zicht, met verliezen van ruim 11,5 procent. Maar tegen het einde van de handelsdag veerde de beurs toch weer iets op.

Daling van 30 procent in 3 weken

In drie weken tijd heeft de AEX-index een val gemaakt van 30 procent. Daarmee heeft de Amsterdamse beurs ondertussen alle koerswinst van de afgelopen bijna 4 jaar verloren zien gaan.

Ook Wall Street kleurde dieprood en verloor bij opening meer dan 7 procent, waarop de handel voor 15 minuten werd stilgelegd. Maandag gebeurde dat ook al. Na hervatting lukte het de Amerikaanse beurzen niet meer om op te krabbelen. De Dow Jones sloot 10 procent lager, eveneens de grootste daling sinds 1987. Dit geldt ook voor de 9,5 procent daling van de S&P 500.

Paniekverkopen doen alle aandelen de das om. Koersdalingen van vaak meer dan 10 procent, van banken tot luchtvaart, van bouw tot staal, van uitzenders tot voedingsfabrikanten. De sterke koersdalingen jagen bovendien automatische aandelenverkopen aan als koersen onder bepaalde limieten zakken.

Grootste AEX-verliezen op één beursdag

19 oktober 1987 - 12 procent
12 maart 2020 - 10,75 procent
26 oktober 2008 - 9,28 procent
6 oktober 2008 - 9,14 procent
29 september 2008 - 8,75 procent

Duikvlucht

Het hele koersenbord kleurde vandaag dieprood, met verliezen tot boven de 20 procent. Onder meer ABN Amro en Aegon verloren een vijfde van hun beurswaarde. Ook de luchtvaartaandelen werden hard geraakt. Het aandeel Air France-KLM noteerde bijna 12 procent verlies, maar verloor bij opening maar liefst 15 procent. Vliegtuigbouwer Airbus raakt 9 procent kwijt. Op Wall Street stond gisteravond vliegtuigbouwer Boeing maar liefst 18 procent lager.

De angstmeter van de beurs, de volatiliteitsindex VIX, noteert 68 punten en toont dat beleggers in de hoogste staat van opwinding zijn. Het is de hoogste piek sinds de financiële crisis in december 2008.

De Amerikaanse beursautoriteiten hebben vannacht opnieuw een circuit breaker ingesteld, een automatische rem als koersen in de voorhandel meer dan 5 procent dalen. Bij de lopende handel gebeurt dat als koersen met 7 of 13 procent dalen, bedoeld om de handel te kalmeren en te grote koersdalingen te voorkomen. Bij een daling van 20 procent wordt de handelsdag afgebroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl