De temperatuur van een schoonmaker wordt gemeten voor de wedstrijd tussen Juventus en Internazionale
NOS Nieuws

Italië nu grootste coronahaard buiten China, recordstijging aantal doden

Het aantal doden en besmettingen als gevolg van het coronavirus is in Italië in een dag flink gestegen. De afgelopen 24 uur zijn 133 mensen bezweken aan het virus. Dat is een record sinds het virus ruim twee weken geleden voor het eerst opdook in het land.

In totaal zijn er in Italië nu 366 patiënten met het coronavirus overleden. De meeste doden vielen in de noordelijke regio Lombardije. Ook de stijging van het aantal besmettingen was met bijna 1500 nieuwe gevallen hoger dan ooit in Italië.

Bij in totaal 7375 Italianen is het coronavirus vastgesteld. Daarmee is Italië nu de grootste coronahaard buiten epicentrum China. Het land staat op ruim zestig meer besmettingen dan Zuid-Korea. In het Aziatische land zijn nog maar 50 mensen aan het virus overleden.

Quarantainemaatregelen

De Italiaanse regering kondigde afgelopen nacht vergaande quarantainemaatregelen af in het noorden van het land, in een poging de uitbraak van het virus in te dammen.

Zo'n 16 miljoen mensen, oftewel een kwart van de Italiaanse bevolking, mogen zich alleen verplaatsen voor hun werk of in noodsituaties. De maatregelen gelden tot zeker 3 april in Lombardije en in veertien andere provincies, waaronder Milaan en Venetië.

Verder werden wedstrijden uit de Italiaanse voetbalcompetitie vandaag gespeeld voor lege tribunes en was het wekelijkse angelusgebed van de paus op het Sint-Pietersplein in Rome enkel via een groot videoscherm te volgen. Met die maatregel wil het Vaticaan het ontstaan van grote menigten voorkomen.

Nadat gisteren de quarantainemaatregelen waren uitgelekt, probeerden sommigen op het laatste moment nog weg te komen:

Op de vlucht voor quarantaine: 'Ik wil hier niet vast komen te zitten'

Vanwege de quarantainemaatregelen is het Nederlandse reisadvies voor het noorden van Italië aangepast. Nederlanders wordt afgeraden om daarheen te gaan en wie nu in het gebied is, krijgt het advies om te vertrekken.

KLM vliegt vanwege de situatie in het noorden van Italië morgen niet op Milaan en Venetië, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Vluchten naar Turijn, Genua en Bologna gaan vooralsnog wel door. De luchtvaartmaatschappij adviseert reizigers de site en app in de gaten te houden, omdat vluchtschema's snel kunnen veranderen.

Wereldwijd zijn er 109.000 mensen besmet geraakt met het virus. Van hen zijn er 3600 overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl