NOS Nieuws

Vluchten geweerd en grenzen gesloten om corona tegen te gaan

Een verbod op passagiersvluchten vanuit risicolanden, hele skigebieden in quarantaine of grenzen dicht voor alle buitenlanders. Steeds meer landen sluiten zich (gedeeltelijk) af om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Nederland weert de komende twee weken vluchten uit China, Iran, Italië en Zuid-Korea. Met dat verbod hoopt minister Bruins voor Medische Zorg de instroom van mensen die het virus bij zich dragen zo veel mogelijk te beperken. Volgens Bruins gaat het om een "zodanige crisissituatie dat het wenselijk is om restricties aan het vliegverkeer op te leggen".

We zijn een reislustig volkje. Als er ergens nog iemand zit, wil je die wel helpen.

Mirjam Dresmé, reisbrancheorganisatie ANVR

Vliegtuigen die voor vrijdag 18.00 uur vertrokken, mochten nog wel landen. Reizigers die van plan waren na die tijd het vliegtuig in te stappen, hebben pech. Het is onduidelijk om hoeveel mensen dat gaat.

"Wij verwachten dat het om een kleine hoeveelheid gaat, want reizen van en naar China, Iran en Zuid-Korea lagen al langer stil", zegt Mirjam Dresmé van reisbrancheorganisatie ANVR. "Maar we zijn een reislustig volkje en zitten over de hele wereld. Als er ergens nog iemand zit, wil je die wel helpen."

Hoe Nederlanders vanuit de vier landen nu moeten terugkeren, is onduidelijk. "Vanuit Italië kunnen mensen ook met bijvoorbeeld de auto terug naar Nederland", zegt Dresmé.

Mogelijk worden er repatriëringsvluchten georganiseerd, zei minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur:

'Vluchten die voor 18.00 uur zijn opgestegen, mogen nog landen'

Ook andere landen maakten vandaag ingrijpende maatregelen bekend. Zo besloten onder meer Oekraïne, Denemarken, Polen en Cyprus de grenzen volledig dicht te houden voor buitenlanders. Buiten Europa sluiten onder meer Suriname en Pakistan alle grenzen.

Ook zijn er plekken waar Nederlanders niet meer welkom zijn, zoals Curaçao en Turkije. Eerder stelden de Verenigde Staten en Israël al een inreisverbod in voor reizigers uit Europa.

Toeristengebied in quarantaine

Oostenrijk maakte vandaag bekend skigebieden in quarantaine te doen: bij Ischgl en de populaire vakantieplaats Sankt Anton. Toeristen moeten zo snel mogelijk vertrekken. Ook worden hun gegevens vastgelegd en doorgegeven aan de autoriteiten in hun land van herkomst, schrijft de Oostenrijkse publieke omroep ORF.

In Spanje zijn de twee kustplaatsen in de regio Murcia in quarantaine geplaatst. De bevolking wordt opgeroepen om niet naar buiten te gaan. De lokale overheid van Catalonië wil het hele gebied afsluiten. Uit angst voor verdere verspreiding van het virus, zou niemand meer via de lucht, treinen of water het gebied moeten kunnen binnenkomen.

En wie als Slowaak of Noor vanuit het buitenland wil terugkeren, moet eerst verplicht twee weken in quarantaine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl