Een reiziger met een mondkapje op op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Krijg je je geld terug? En andere vragen over reisverbod VS

Vanaf zaterdag mogen Nederlanders een maand lang niet meer naar de VS vliegen. Trump maakte de maatregel vannacht bekend, en de gevolgen worden nu al snel merkbaar. Een dramatische maatregel voor de reissector, stelt reis-brancheorganisatie ANVR. Een overzicht van een aantal prangende vragen:

Welke landen mogen er niet meer naar de VS vliegen?

Het gaat om mensen die de afgelopen twee weken in 26 landen uit de Europese Schengenzone zijn geweest. Daar hoort dus ook Nederland bij. Ierland, Roemenië, Bulgarije en Kroatië maken geen deel uit van Schengen en worden niet getroffen.

Ook mensen uit het vertrokken EU-lid het Verenigd Koninkrijk, kunnen nog wel naar de VS. Ook voor Amerikanen en hun familieleden geldt de maatregel niet, zij worden gescreend voor ze het vliegtuig instappen.

Vanaf wanneer gaat het in?

De noodmaatregel gaat zaterdag om 04.59 uur Nederlandse tijd in. De maatregel duurt dertig dagen.

Waarom doet Trump dit?

De Amerikaanse president verwijt Europa dat het continent te traag in actie is gekomen tegen het coronavirus. Hij zegt dat veel Amerikanen het virus hebben opgelopen via Europese toeristen. "We hebben een levensreddende stap genomen door snel in actie te komen tegen China, dat moeten we nu ook tegen Europa doen."

Ik heb al een reis gepland bij een reisbureau wat nu?

Vanochtend vroeg zei brancheorganisatie ANVR nog dat je je geld kon terugkrijgen, maar voorzitter Oostdam komt daar nu van terug. "Er bestaat geen recht om kosteloos te annuleren, omdat dit buiten de invloedsfeer van reisorganisaties valt. Er is een kwestie van overmacht en in dat soort situaties moeten beide partijen risico's en kosten delen", aldus Oostdam nu. Hij raadt mensen aan om contact op te nemen met de reisorganisatie om te kijken wat er geregeld kan worden. Denk dan aan het omboeken van de vlucht naar een ander moment, of naar een andere bestemming.

Wat moet ik als ik zelf bij een vliegmaatschappij heb geboekt?

De ANVR raadt mensen aan zo snel mogelijk contact op te nemen met de betreffende maatschappij, om te kijken wat daar de opties zijn. Maar ook de luchtvaartmaatschappijen zijn overvallen door Trumps beslissing en beraden zich op de mogelijkheden.

Dekt mijn reisverzekering de annulering?

Waarschijnlijk niet. De annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico's van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt), meldt het Verbond van Verzekeraars op een speciale coronapagina. "Wat er op je bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Er zijn echter zogeheten 'allrisk' annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden."

Als ik vandaag vertrek, kan ik nog naar huis?

Dat is onbekend. De Nederlandse reisorganisatie TUI heeft klanten die vanochtend naar de VS zouden vliegen een bericht gestuurd waarin staat dat ze geen gebruik kunnen maken van de vlucht "omdat u dan minimaal de komende 30 dagen niet meer kunt terugkeren naar Amsterdam".

Het reisbureau vraagt mensen om thuis te blijven. Het lijkt erop dat dit een zelfstandig besluit van TUI is geweest. Het is niet bekend wat andere organisaties doen.

We spraken vanochtend op Schiphol enkele reizigers die toch maar in het vliegtuig stapten:

Reizigers op Schiphol: we zien wel hoe we terugkomen

Worden goederenvluchten ook geweerd?

In eerste instantie zei Trump dat vrachtverkeer ook niet welkom was, daar kwam hij meteen na zijn toespraak van terug. Vliegtuigen met goederen blijven gewoon vliegen naar de VS. Wel goed om daarbij te weten, is dat er ook veel vracht wordt vervoerd in het ruim van de passagiersvluchten.

Wat betekent dit voor de reisbranche?

In de sector werken meer dan 20.000 mensen en zo'n ingrijpende maatregel als die van Trump heeft volgens ANVR hele grote gevolgen voor de sector. Het gaat niet alleen om de vluchten die niet doorgaan: reisorganisaties kunnen hun rondreizen niet meer uitvoeren, maar ook busrondreizen en stedentrips kunnen niet doorgaan. "Er werken een hele hoop mensen in de reisbranche. Daar maak ik me hele grote zorgen over", zegt ANVR-directeur Oostdam.

Wat betekent dit voor Schiphol?

Een woordvoerder zegt dat de maatregel zeker impact heeft voor de luchthaven, maar vindt het te vroeg om in te schatten hoe groot die impact is. Dagelijks gaan vele tientallen vluchten naar de Verenigde Staten.

Wat betekent dit voor KLM?

KLM-topman Elbers noemt de maatregel dramatisch. "De VS is ontzettend belangrijk. Het is een groot deel van ons netwerk, en de gevolgen zijn nu nog veel groter dan met de ban op China eerder." Elbers zegt dat veel details nog onduidelijk zijn, bijvoorbeeld of de piloten en stewards nog wel naar de VS mogen.

Air France-KLM is sterk afhankelijk van overstappende passagiers, omdat de Nederlandse thuismarkt niet zo groot is, zegt luchtvaarteconoom Eric Pels van de VU. "Dit legt een bommetje op de langeafstandsvluchten waar je als luchtvaartmaatschappij je geld wil verdienen. KLM wordt hard getroffen."

Nemen andere landen ook dit soort maatregelen?

Ook India kondigde gisteravond aan om te stoppen met het verstrekken van toeristenvisa aan Europeanen. Daarnaast heeft Saudi-Arabië besloten om mensen uit de EU te weren. Saudiërs krijgen 72 uur de tijd om terug te keren naar hun land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl