NOS NieuwsAangepast

VS stelt inreisverbod in voor Europese landen vanwege corona-uitbraak

De Verenigde Staten voeren een inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. De noodmaatregel gaat zaterdag om 04.59 uur Nederlandse tijd in en is bedoeld om de uitbraak van het coronavirus in de VS te beperken. Het verbod blijft dertig dagen van kracht, zo maakte president Trump bekend.

President Trump vertelt waarom hij met een inreisverbod komt:

'Ik zal nooit aarzelen om de nodige maatregelen te nemen'

Hij zei aanvankelijk in zijn toespraak dat ook het vrachtvliegverkeer wordt getroffen - maar op Twitter corrigeerde hij later dat de handel toch ongemoeid blijft: "De maatregel stopt alleen mensen, niet goederen."

Het inreisverbod geldt specifiek voor niet-Amerikanen die in de veertien dagen voor vertrek in een of meerdere Schengenlanden zijn geweest.

Er zijn een aantal uitzonderingen op het reisverbod, zoals voor Europeanen die directe familie hebben in de VS. Ook Amerikaanse burgers mogen terugreizen vanuit Europa, op voorwaarde dat ze vooraf gescreend zijn op het virus.

Kritiek op Europese corona-aanpak

In de ingelaste toespraak vanuit het Witte Huis verweet Trump Europa te traag in actie te zijn gekomen tegen "het buitenlandse virus" en zei hij dat grote groepen mensen in de VS besmet zijn geraakt door reizigers vanuit Europa.

De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die Iran hadden bezocht. Trump noemde deze eerdere maatregelen van vitaal belang. "Nu moeten we dezelfde actie ondernemen tegen Europa."

Afkeuring van EU

De Europese Unie keurt het inreisverbod af. Het besluit is "eenzijdig en zonder overleg" genomen, stellen de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een verklaring. "Het bestrijden van het virus vraagt om samenwerking in plaats van een eenzijdig optreden."

President Trump kondigde ook een pakket binnenlandse maatregelen aan. Zo wil hij leningen verstrekken aan kleine bedrijven die in nood zijn geraakt door de uitbraak, en tijdelijk de loonbelasting verlagen. Ook is hij van plan om financiële steun te geven aan werknemers die besmet zijn geraakt of vanwege quarantaine tijdelijk niet kunnen werken.

Het geplande budget hiervoor is 50 miljard dollar. Het Congres moet er nog mee akkoord gaan. Dat geldt overigens niet voor het inreisverbod, dat wordt per decreet ingevoerd.

Gezondheidszorg

Trump sprak consequent van een buitenlands probleem en een buitenlands virus, terwijl het al van Amerikanen op Amerikanen wordt overgedragen zonder dat zij in contact zijn geweest met buitenlanders. "Critici verbazen zich daar heel erg over", zegt correspondent Marieke de Vries. "Waarom dit, waarom doet hij niet iets voor de gezondheidszorg van de mensen die het al hebben? Hij wil vooral economische schade voorkomen, bijvoorbeeld voor hotels, de vliegtuigindustrie en cruises."

NBA stilgelegd, ook Tom Hanks besmet

Bij ruim duizend mensen in de VS is het virus inmiddels vastgesteld, meldt persbureau AP. Het dodental is volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC 29.

De uitbraak heeft er ook toe geleid dat de nationale basketbalcompetitie NBA voor onbepaalde tijd is stilgelegd. Directe aanleiding was het nieuws dat een speler van Utah Jazz besmet is.

Ook in de entertainmentsector zijn er maatregelen genomen. Zo zijn diverse talkshows en tv-programma's de komende tijd zonder publiek. En de Amerikaanse acteur Tom Hanks maakte op Twitter bekend dat hij en zijn vrouw het nieuwe coronavirus hebben opgelopen in Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl