NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Grand Prix van Australië gaat niet door, België sluit horeca tot 3 april

 • Nieuwe maatregelen kabinet: bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers afgelast. Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd bij milde klachten sociaal contact. Werk thuis. Deze maatregelen gelden de hele maand maart.
 • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
 • Lees hier wat er vandaag allemaal gebeurde.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Debat voorbij, motie om scholen per direct te sluiten verworpen

  De oppositie in de Tweede Kamer heeft forse kritiek op de Nederlandse corona-aanpak. Het kabinet is te laat in actie gekomen en de maatregelen gaan niet ver genoeg, zeiden veel oppositiepartijen in een debat dat tot diep in de nacht duurde. Met name het besluit om de scholen open te laten, stuitte op weerstand. Volgens PVV-leider Wilders speelt het kabinet met mensenlevens. Hij diende een motie in om de scholen te sluiten, maar die kreeg alleen steun van een deel van de oppositie.

  Teruglezen wat er tijdens het debat is besproken kan hier:

 • "De politie gaat geen bruiloft binnenstormen", verzekert Grapperhaus

  "Hoe zullen de maatregelen eigenlijk gehandhaafd worden?", vragen Kamerleden zich af tijdens het coronadebat. "Stormt de politie bij een bruiloft naar binnen?", wil SP-Kamerlid Hijink weten. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat de veiligheidsregio's maandag met elkaar overleggen, maar dat er van een bestorming geen sprake zal zijn. Nederland is een land van "bestuurlijke consensus", zegt hij.

  GroenLinks-leider Klaver is er niet helemaal gerust op dat als er toch een groot feest gehouden wordt, de politie en de burgemeester met elkaar gaan overleggen. "We moeten in zo'n crisis dan wel doorpakken", aldus Klaver.

 • Bruins: nog veel IC-bedden vrij, en 'corona-journaal'

  De meeste coronazieken zijn thuis en daarom zijn er nog veel bedden beschikbaar op de Intensive Care (IC), zegt minister Bruin voor Medische Zorg. Er zijn zo'n zeshonderd besmette mensen, en daarvan liggen er ongeveer twintig op een IC-afdeling. Er zijn 250 IC-bedden voor coronapatiënten gereserveerd en dat kan worden opgeschaald naar 1100 bedden.

  Verder wordt er gezocht naar een manier om de bevolking op een vast tijdstip te informeren over de laatste stand van zaken. De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo'n 'corona-journaal'.

  Minister Bruins is ook op zoek naar extra zorgpersoneel en daarom wil hij kijken of gepensioneerden, bijna afgestudeerde artsen en verpleegkundigen en medewerkers van het Rode Kruis kunnen inspringen.

 • Formule 1 trekt stekker uit Grand Prix van Australië

  De Grote Prijs van Australië is uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De autosportfederatie FIA nam vrijdag het besluit onder hoge druk van alle teams. Onder meer Mercedes, van wereldkampioen Lewis Hamilton, liet in een statement weten niet te willen rijden.

  De eerste Formule 1-race van het seizoen zou zondag in Melbourne worden verreden, maar ook in Australië heerst het coronavirus. Eerder op de dag trok het Formule 1-team van McLaren zich al terug voor de Grand Prix, omdat een van de teamleden met het virus is besmet.

 • Arsenal-manager Arteta positief getest op coronavirus, team in quarantaine

  Mikel Arteta is positief getest op het nieuwe coronavirus, zo heeft Arsenal bekendgemaakt. De manager van de Londense ploeg zit momenteel in quarantaine.

  Arsenal heeft trainingscomplex Colney voorlopig gesloten. De club laat bovendien weten dat het gehele eerste elftal en staf uit voorzorg ook in quarantaine moeten.

  De wedstrijden in de Premier League gaan vooralsnog door komend weekeinde, maar het is de vraag wat er nu gaat gebeuren na de positieve test van Arteta. Vrijdagochtend staat er een spoedoverleg met alle clubs gepland.

 • Rutte houdt vol: 'Adviseurs zeggen dat we scholen niet moeten sluiten'

  Premier Rutte heeft behoorlijk moeite de Tweede Kamer te overtuigen van het besluit om de Nederlandse scholen open te houden. Bij allerlei partijen komen veel mails van verontruste ouders binnen, ook omdat er in omliggende landen wel scholen dicht gaan. De scholen hebben vaak honderden leerlingen, een brandhaard van virussen, zeggen allerlei partijen. Op sommige scholen hebben leraren en leerlingen zich al ziek gemeld. Veel Kamerleden vinden dat leraren wel een zware taak krijgen.

  Maar Rutte geeft geen krimp. Hij blijft herhalen dat adviseurs vinden dat de scholen open moeten blijven. Kinderen zouden minder besmettelijk zijn. En het sluiten van scholen heeft een te grote maatschappelijke impact, omdat teveel ouders dan thuis zijn. "Die hebben allemaal banen in belangrijke sectoren, in de zorg, brandweer of bij de politie", aldus Rutte.

  Het zorgde voor een stevige botsing met PVV-leider Wilders. "De mensen komen in opstand!," voorspelt een woedende PVV-leider Wilders in het debat. "U speelt met levens van kinderen, ouders en opa's en oma's." Rutte: "Het liefst zou ik de scholen sluiten. Maar de adviseurs zeggen: sluit de scholen niet." De Tweede Kamer wil dat het kabinet er nog eens goed over nadenkt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wilders en Rutte botsen over het openhouden van scholen
 • 'Mogelijk tijdelijke schok aan economie'

  Kan onze economie de schade die de uitbraak van het coronavirus aanricht aan? Volgens Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, wel. Hij was vanavond te gast in Nieuwsuur. "Natuurlijk zal dit virus schade aan de economie toebrengen. Maar wij kunnen ervoor zorgen dat bedrijven en banken gefinancierd blijven en dat de tijdelijke schok niet zorgt voor permanente schade."

  "Onze normale voorspellingen werken met modellen waar dit soort schokken niet in zitten. Pas als we weten wanneer het virus onder controle is, kunnen we iets van een inschatting van de economische schade maken."

  In Italië zijn veel meer mensen besmet en worden bedrijven hard geraakt doordat ze dicht blijven of niets produceren en verkopen. "Dat kan ook nog hier gebeuren, maar een belangrijk verschil is dat wij de afgelopen jaren hebben gewerkt aan weerbaarheid in onze economie. We hebben buffers opgebouwd, iedereen is aan het werk. De overheidsfinanciën en banken staan er goed voor. De schok kan hetzelfde zijn als in Italië, maar onze economie kan die schok veel beter absorberen."

 • België: cafés en restaurants gaan dicht, lessen geschrapt

  In België worden cafés en restaurants voorlopig gesloten. In het land zijn 399 mensen besmet en drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De maatregelen gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag in, en duren in ieder geval tot 3 april. Apotheken en scholen blijven open, maar lessen worden vanaf maandag opgeschort. Scholen moeten in opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken. Ook wordt thuiswerk in het land aanbevolen.

  Alle recreatieve evenementen en activiteiten worden geschrapt. Ouderen krijgen het advies om thuis te blijven. Levensmiddelenzaken en apotheken blijven open, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten.

 • Aboutaleb: 'Beslissing doorgaan Songfestival uiterlijk begin april'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aboutaleb: 'Beslissing doorgaan Songfestival uiterlijk begin april'
 • Thuiswerken: 'Ik kan het begrijpen, maar het is niet altijd fijn'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik kan het begrijpen, maar het is niet altijd fijn om thuis te werken'
 • Rutte: we zijn niet te laat

  Premier Rutte spreekt tegen dat het kabinet te laat in actie is gekomen om het virus te bestrijden. Volgens onder meer PVV en Forum loopt het kabinet nu steeds achter de feiten aan en is er zo veel tijd verloren gegaan. "U was gewoon te laat!", aldus PVV-leider Wilders. Rutte spreekt dat tegen en vergelijkt Nederland met een patiënt. "Je kijkt naar de patiënt en neemt dan de goede maatregelen die op dat moment nodig zijn." Hij zegt dat er van dag tot dag, van uur tot uur wordt gekeken wat nodig is. Ook benadrukt de premier dat het kabinet zich baseert op informatie van adviseurs. "We nemen steeds alle maatregelen die nodig zijn bij de fases waar we inzitten."

  Kijk hier mee met het debat.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Loopt Nederland achter met maatregelen? Baudet en Rutte zijn het oneens over bestrijding virus
 • Welk advies geldt voor jou?

  Het kabinet neemt verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Van sommige maatregelen gaat iedereen iets merken, andere gelden alleen voor specifieke groepen of gebieden. Alles is zonder tegenbericht geldig tot en met 31 maart.

 • Mogelijk geen vluchten uit risicogebieden

  Het kabinet wil zo snel mogelijk een eind maken aan het vliegverkeer van landen met veel coronapatiënten naar Nederland. Het is alleen nog zaak na te gaan of de aanvoer van bijvoorbeeld medicijnen daardoor niet in het gedrang komt, zegt premier Mark Rutte. Waarschijnlijk komt hier morgen duidelijkheid over.

  De deskundigen die het kabinet van advies dienen over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus raadden deze maatregel al aan. Maar Rutte kreeg ook het "dringende advies" van onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om "een paar dingen te checken", zegt hij. "Ik verwacht heel snel een besluit te kunnen nemen."

  CDA, PVV en andere partijen dringen al geruime tijd aan op het weren van vluchten uit landen waar het virus om zich heen grijpt.

 • Reisadvies Spanje aangescherpt

  In Madrid zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld. Het reisadvies is daarom door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast naar 'oranje' (alleen strikt noodzakelijke reizen). Catalonië gaat naar geel.

  Scholen in Spanje worden gesloten vanwege de uitbraak van het virus. 10 miljoen studenten en scholieren blijven daarom de komende tijd thuis. In Madrid wordt ondertussen gewerkt aan een plan om hotels te gaan gebruiken als ziekenhuis, melden Spaanse media.

 • Ook Amerikaanse beurzen sluiten historisch lager

  Ook de Amerikaanse beurzen boeken vandaag historische verliezen. De Dow Jones sloot 10 procent lager, de grootste daling sinds 1987. Ook de S&P en technologiebeurs Nasdaq gingen ruim 9 procent onderuit. Beleggers verkochten vandaag massaal hun aandelen door zorgen over het coronavirus en het vliegverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten.

  Eerder vandaag sloot de Amsterdamse AEX-index al op een verlies van 10,75 procent. Zelfs bij de financiële crisis van 2008 verloren de beurzen niet zo veel op een dag. Alleen tijdens de beurskrach van 19 oktober 1987 werden grotere verliezen geleden. Die dag ging de geschiedenis in als Zwarte Maandag.