liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grand Prix van Australië gaat niet door, België sluit horeca tot 3 april

  • Nieuwe maatregelen kabinet: bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers afgelast. Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd bij milde klachten sociaal contact. Werk thuis. Deze maatregelen gelden de hele maand maart.
  • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
  • Lees hier wat er vandaag allemaal gebeurde.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Debat voorbij, motie om scholen per direct te sluiten verworpen

De oppositie in de Tweede Kamer heeft forse kritiek op de Nederlandse corona-aanpak. Het kabinet is te laat in actie gekomen en de maatregelen gaan niet ver genoeg, zeiden veel oppositiepartijen in een debat dat tot diep in de nacht duurde. Met name het besluit om de scholen open te laten, stuitte op weerstand. Volgens PVV-leider Wilders speelt het kabinet met mensenlevens. Hij diende een motie in om de scholen te sluiten, maar die kreeg alleen steun van een deel van de oppositie.

Teruglezen wat er tijdens het debat is besproken kan hier:

"De politie gaat geen bruiloft binnenstormen", verzekert Grapperhaus

"Hoe zullen de maatregelen eigenlijk gehandhaafd worden?", vragen Kamerleden zich af tijdens het coronadebat. "Stormt de politie bij een bruiloft naar binnen?", wil SP-Kamerlid Hijink weten. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat de veiligheidsregio's maandag met elkaar overleggen, maar dat er van een bestorming geen sprake zal zijn. Nederland is een land van "bestuurlijke consensus", zegt hij.

GroenLinks-leider Klaver is er niet helemaal gerust op dat als er toch een groot feest gehouden wordt, de politie en de burgemeester met elkaar gaan overleggen. "We moeten in zo'n crisis dan wel doorpakken", aldus Klaver.

Bruins: nog veel IC-bedden vrij, en 'corona-journaal'

De meeste coronazieken zijn thuis en daarom zijn er nog veel bedden beschikbaar op de Intensive Care (IC), zegt minister Bruin voor Medische Zorg. Er zijn zo'n zeshonderd besmette mensen, en daarvan liggen er ongeveer twintig op een IC-afdeling. Er zijn 250 IC-bedden voor coronapatiënten gereserveerd en dat kan worden opgeschaald naar 1100 bedden.

Verder wordt er gezocht naar een manier om de bevolking op een vast tijdstip te informeren over de laatste stand van zaken. De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo'n 'corona-journaal'.

Minister Bruins is ook op zoek naar extra zorgpersoneel en daarom wil hij kijken of gepensioneerden, bijna afgestudeerde artsen en verpleegkundigen en medewerkers van het Rode Kruis kunnen inspringen.

Formule 1 trekt stekker uit Grand Prix van Australië

De Grote Prijs van Australië is uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De autosportfederatie FIA nam vrijdag het besluit onder hoge druk van alle teams. Onder meer Mercedes, van wereldkampioen Lewis Hamilton, liet in een statement weten niet te willen rijden.

De eerste Formule 1-race van het seizoen zou zondag in Melbourne worden verreden, maar ook in Australië heerst het coronavirus. Eerder op de dag trok het Formule 1-team van McLaren zich al terug voor de Grand Prix, omdat een van de teamleden met het virus is besmet.

Arsenal-manager Arteta positief getest op coronavirus, team in quarantaine

Mikel Arteta is positief getest op het nieuwe coronavirus, zo heeft Arsenal bekendgemaakt. De manager van de Londense ploeg zit momenteel in quarantaine.

Arsenal heeft trainingscomplex Colney voorlopig gesloten. De club laat bovendien weten dat het gehele eerste elftal en staf uit voorzorg ook in quarantaine moeten.

De wedstrijden in de Premier League gaan vooralsnog door komend weekeinde, maar het is de vraag wat er nu gaat gebeuren na de positieve test van Arteta. Vrijdagochtend staat er een spoedoverleg met alle clubs gepland.

Rutte houdt vol: 'Adviseurs zeggen dat we scholen niet moeten sluiten'

Premier Rutte heeft behoorlijk moeite de Tweede Kamer te overtuigen van het besluit om de Nederlandse scholen open te houden. Bij allerlei partijen komen veel mails van verontruste ouders binnen, ook omdat er in omliggende landen wel scholen dicht gaan. De scholen hebben vaak honderden leerlingen, een brandhaard van virussen, zeggen allerlei partijen. Op sommige scholen hebben leraren en leerlingen zich al ziek gemeld. Veel Kamerleden vinden dat leraren wel een zware taak krijgen.

Maar Rutte geeft geen krimp. Hij blijft herhalen dat adviseurs vinden dat de scholen open moeten blijven. Kinderen zouden minder besmettelijk zijn. En het sluiten van scholen heeft een te grote maatschappelijke impact, omdat teveel ouders dan thuis zijn. "Die hebben allemaal banen in belangrijke sectoren, in de zorg, brandweer of bij de politie", aldus Rutte.

Het zorgde voor een stevige botsing met PVV-leider Wilders. "De mensen komen in opstand!," voorspelt een woedende PVV-leider Wilders in het debat. "U speelt met levens van kinderen, ouders en opa's en oma's." Rutte: "Het liefst zou ik de scholen sluiten. Maar de adviseurs zeggen: sluit de scholen niet." De Tweede Kamer wil dat het kabinet er nog eens goed over nadenkt.

Wilders en Rutte botsen over het openhouden van scholen

'Mogelijk tijdelijke schok aan economie'

Kan onze economie de schade die de uitbraak van het coronavirus aanricht aan? Volgens Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, wel. Hij was vanavond te gast in Nieuwsuur. "Natuurlijk zal dit virus schade aan de economie toebrengen. Maar wij kunnen ervoor zorgen dat bedrijven en banken gefinancierd blijven en dat de tijdelijke schok niet zorgt voor permanente schade."

"Onze normale voorspellingen werken met modellen waar dit soort schokken niet in zitten. Pas als we weten wanneer het virus onder controle is, kunnen we iets van een inschatting van de economische schade maken."

In Italië zijn veel meer mensen besmet en worden bedrijven hard geraakt doordat ze dicht blijven of niets produceren en verkopen. "Dat kan ook nog hier gebeuren, maar een belangrijk verschil is dat wij de afgelopen jaren hebben gewerkt aan weerbaarheid in onze economie. We hebben buffers opgebouwd, iedereen is aan het werk. De overheidsfinanciën en banken staan er goed voor. De schok kan hetzelfde zijn als in Italië, maar onze economie kan die schok veel beter absorberen."

België: cafés en restaurants gaan dicht, lessen geschrapt

In België worden cafés en restaurants voorlopig gesloten. In het land zijn 399 mensen besmet en drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De maatregelen gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag in, en duren in ieder geval tot 3 april. Apotheken en scholen blijven open, maar lessen worden vanaf maandag opgeschort. Scholen moeten in opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken. Ook wordt thuiswerk in het land aanbevolen.

Alle recreatieve evenementen en activiteiten worden geschrapt. Ouderen krijgen het advies om thuis te blijven. Levensmiddelenzaken en apotheken blijven open, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten.

Aboutaleb: 'Beslissing doorgaan Songfestival uiterlijk begin april'

Aboutaleb: 'Beslissing doorgaan Songfestival uiterlijk begin april'

Thuiswerken: 'Ik kan het begrijpen, maar het is niet altijd fijn'

'Ik kan het begrijpen, maar het is niet altijd fijn om thuis te werken'

Rutte: we zijn niet te laat

Premier Rutte spreekt tegen dat het kabinet te laat in actie is gekomen om het virus te bestrijden. Volgens onder meer PVV en Forum loopt het kabinet nu steeds achter de feiten aan en is er zo veel tijd verloren gegaan. "U was gewoon te laat!", aldus PVV-leider Wilders. Rutte spreekt dat tegen en vergelijkt Nederland met een patiënt. "Je kijkt naar de patiënt en neemt dan de goede maatregelen die op dat moment nodig zijn." Hij zegt dat er van dag tot dag, van uur tot uur wordt gekeken wat nodig is. Ook benadrukt de premier dat het kabinet zich baseert op informatie van adviseurs. "We nemen steeds alle maatregelen die nodig zijn bij de fases waar we inzitten."

Kijk hier mee met het debat.

Loopt Nederland achter met maatregelen? Baudet en Rutte zijn het oneens over bestrijding virus

Welk advies geldt voor jou?

Het kabinet neemt verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Van sommige maatregelen gaat iedereen iets merken, andere gelden alleen voor specifieke groepen of gebieden. Alles is zonder tegenbericht geldig tot en met 31 maart.

Mogelijk geen vluchten uit risicogebieden

Het kabinet wil zo snel mogelijk een eind maken aan het vliegverkeer van landen met veel coronapatiënten naar Nederland. Het is alleen nog zaak na te gaan of de aanvoer van bijvoorbeeld medicijnen daardoor niet in het gedrang komt, zegt premier Mark Rutte. Waarschijnlijk komt hier morgen duidelijkheid over.

De deskundigen die het kabinet van advies dienen over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus raadden deze maatregel al aan. Maar Rutte kreeg ook het "dringende advies" van onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om "een paar dingen te checken", zegt hij. "Ik verwacht heel snel een besluit te kunnen nemen."

CDA, PVV en andere partijen dringen al geruime tijd aan op het weren van vluchten uit landen waar het virus om zich heen grijpt.

Reisadvies Spanje aangescherpt

In Madrid zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld. Het reisadvies is daarom door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast naar 'oranje' (alleen strikt noodzakelijke reizen). Catalonië gaat naar geel.

Scholen in Spanje worden gesloten vanwege de uitbraak van het virus. 10 miljoen studenten en scholieren blijven daarom de komende tijd thuis. In Madrid wordt ondertussen gewerkt aan een plan om hotels te gaan gebruiken als ziekenhuis, melden Spaanse media.

Ook Amerikaanse beurzen sluiten historisch lager

Ook de Amerikaanse beurzen boeken vandaag historische verliezen. De Dow Jones sloot 10 procent lager, de grootste daling sinds 1987. Ook de S&P en technologiebeurs Nasdaq gingen ruim 9 procent onderuit. Beleggers verkochten vandaag massaal hun aandelen door zorgen over het coronavirus en het vliegverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten.

Eerder vandaag sloot de Amsterdamse AEX-index al op een verlies van 10,75 procent. Zelfs bij de financiële crisis van 2008 verloren de beurzen niet zo veel op een dag. Alleen tijdens de beurskrach van 19 oktober 1987 werden grotere verliezen geleden. Die dag ging de geschiedenis in als Zwarte Maandag.

Kamer is kritisch over het openhouden van scholen ondanks coronavirus

Partijen in de Tweede Kamer vragen zich af waarom scholen in ons land openblijven, nu het kabinet wel andere maatregelen neemt in de bestrijding van het coronavirus.

PVV, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en PvdA denken dat scholen beter dicht kunnen. Grote zorgen zijn er verder in de Kamer over de zorg en of die - nu het aantal besmettingen toeneemt - alles wel aankan. Kamerleden willen meer weten over de specifieke maatregelen die het kabinet zou kunnen nemen.

Ouderen: 'Het maakt je ongerust wat het voor onze mensen betekent'

'Het maakt je ongerust wat het voor onze mensen betekent'

Noodopvang asielzoekers Leeuwarden en Goes gaat vooralsnog niet door

De opvang van asielzoekers in de Friezenhal in Leeuwarden en de Zeelandhallen in Goes gaat voorlopig niet door. Er zouden 600 mensen opgevangen worden in de Friezenhal en in de Zeelandhallen zou tussen maart en oktober aan maximaal 350 vluchtelingen plaats worden geboden. Dat betekent dat het huidige tekort aan opvangplekken nog groter wordt. Het COA doet daarom een beroep op gemeenten om zich nog meer in te spannen om locaties te vinden, schrijft Omrop Fryslân.

Kamp Westerbork dicht, herdenking verplaatst naar september

Ook herinneringscentrum Kamp Westerbork sluit de deuren tot en met 31 maart. Alle geplande activiteiten en schoolbezoeken tot en met 31 maart worden per direct geannuleerd.

De herdenking van de bevrijding van het kamp, die op 12 april zou plaatsvinden, is verplaatst naar zondag 13 september. "We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk overlevenden en nabestaanden bij deze herdenking aanwezig kunnen zijn, ook uit het buitenland. Voor 13 september hebben we gekozen omdat dit een historische datum is. Op die dag in 1944 vond het laatste transport vanuit Westerbork plaats", aldus directeur Gerdien Verschoor.

Eerste Kamer twee weken dicht, mede door hoge leeftijd senatoren

De Eerste Kamer komt de komende twee weken niet bijeen. Er staan geen belangrijke onderwerpen op de agenda en daarom lijkt het de voorzitter en de Huishoudelijke Commissie beter om de historische vergaderzaal dicht te houden. De Eerste Kamer heeft 75 leden, maar met de 65 medewerkers erbij wordt de 'coronagrens' van 100 personen overschreden.

"Als er iets dringends gebeurt, kunnen we natuurlijk altijd besluiten om toch weer wél te vergaderen", zegt senaatvoorzitter Bruijn. Een derde van de senatoren is boven de 65 jaar en een derde van de medewerkers is boven de 60 jaar. Het is een risicogroep, volgens het RIVM. "Hun hoge leeftijd heeft wel meegewogen in het besluit", erkent Bruijn.

Franse scholen na het weekend dicht

Frankrijk houdt scholen, crèches en universiteiten vanaf maandag dicht. De Franse autoriteiten nemen die maatregel, omdat verspreiding van het coronavirus volgens de regering vaak via kinderen verloopt. Ook vraagt president Macron Franse werkgevers om thuiswerken voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken. Wie vanwege het virus thuis moet blijven, krijgt van de staat compensatie.

In het land zijn nu bijna 2300 besmettingen vastgesteld. Aan het coronavirus zijn in Frankrijk 48 mensen overleden.

Honderden moskeeën gelasten vrijdaggebeden af

Honderden moskeeën in Nederland hebben het vrijdaggebed afgelast. De moskeeën blijven vrijdag gesloten. Dat zegt een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties, regio Haaglanden.

Bij het samenwerkingsverband zijn 33 organisaties aangesloten in onder meer Den Haag en Leiden. De woordvoerder heeft uit contacten vernomen dat ook elders in het land veel moskeeën vrijdag gesloten blijven. Ze reageren hiermee op de oproep van het kabinet om met niet meer dan honderd mensen samen te komen.

Oostenrijk sluit skigebieden vanaf maandag, winterseizoen ten einde

Alle Tiroler skigebieden gaan vanaf maandag dicht. Zondag is de laatste skidag, daarna worden de kabelbanen gestopt. Alle hotels moeten op maandag sluiten. Het winterseizoen in de regio komt daarmee vervroegd ten einde. "Voor ons staat de gezondheid van onze gasten, medewerkers en de Tiroolse bevolking op de eerste plaats", zegt gouverneur Günther Platter. "Deze beslissing was niet gemakkelijk voor ons, maar we nemen de verantwoordelijkheid voor alle Tirolers en voor iedereen die in Tirol is." Morgenochtend volgt meer informatie.

Universiteiten en hogescholen: deze maand geen fysiek onderwijs

Hogescholen en universiteiten scharen zich achter het advies van het kabinet: de rest van deze maand wordt er geen fysiek onderwijs gegeven. Dat zeggen de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen. Alle onderwijsgerelateerde activiteiten worden op de locaties geschrapt. Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten. Per instelling moet beoordeeld worden of en hoe onderwijs op afstand aangeboden kan worden.

"Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit", zegt voorzitter Limmen van de Vereniging Hogescholen.

Kamer nog veel corona-vragen 'over scholen, mondkapjes en jolige twitterfilmpjes'

Veel partijen in de Tweede Kamer vragen zich af waarom de scholen niet dichtgaan, nu het kabinet wel veel andere maatregelen neemt. In andere landen gaan scholen wel dicht, waarom gebeurt dat niet in Nederland, willen de SP, PVV, D66, PvdA en Denk weten.

De aanwezige ministers Bruins voor Medische Zorg, premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid krijgen vanavond een lange reeks van vragen over bijvoorbeeld betere publieksinformatie, over het uitblijven van een inreisverbod voor risicolanden en over de voorraad beschermingsmiddelen. Ook wil de Kamer duidelijkheid over economische maatregelen. D66-leider Jetten heeft zich geërgerd aan de jolige toon waarmee Rutte met zijn blunder over handenschudden omgaat. "Waarom dat jolige Twitterfilmpje en geen serieuze toon?"

PvdA-leider Asscher is kritisch over de vrijblijvendheid van de coronamaatregelen. "Dit is een nationale crisis en laten we die vrijblijvendheid eraf halen. We moeten niet het risico lopen dat we later zeggen dat we te laat waren." Ook de andere partijen spreken over een "nationale crisis".

Wilders: kabinet speelt met mensenlevens door scholen open te houden

Universiteiten schrappen onderwijsactiviteiten

Universiteiten en hogescholen worden in een Kamerbrief opgeroepen om alleen nog onderwijs op afstand aan te bieden. Afgezien van deze onderwijsinstellingen blijven alle scholen open. In de brief staat dat "op universiteiten en hogescholen sprake is van vele nationaliteiten en daarmee vele in- en uitreisbewegingen". "We zien dat meerdere universiteiten hun onderwijs en andere activiteiten zelf al hebben afgeschaald."

De Universiteit Leiden heeft besloten om morgen alle onderwijsactiviteiten af te gelasten. Dat geldt ook voor tentamens. Promoties gaan wel door. Morgen wordt overlegd of er voor volgende week maatregelen worden genomen. De Erasmus Universiteit schrijft in een mail aan studenten: "Vanwege het advies van de regering zijn de tentamens voor vanmiddag, vanavond, morgen en zaterdag afgelast. Nadere informatie over de gevolgen van het afgelasten volgt zo snel als mogelijk." Het is nog niet onduidelijk welke maatregelen vanaf maandag gelden.

Utrechtse studenten maken zich vooralsnog niet erg druk om de coronamaatregelen:

'Mijn tentamens gaan niet meer door, ik vind het wel chill'

Leerlingen van het Canisius College in Nijmegen reageren met gemengde gevoelens op het besluit van het kabinet om vooralsnog niet alle scholen niet te sluiten.

'Ik had me verheugd op twee weekjes vakantie'

Eerste coronadode Noorwegen, koningspaar in quarantaine

In Noorwegen is de eerste corona-dode gevallen, heeft premier Erna Solberg bekendgemaakt. De Noorse krant Dagbladet meldt dat de Noorse koning en koningin voorlopig in quarantaine moeten blijven na een bezoek aan Jordanië. Ook zeker zes ministers moeten thuisblijven. Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor de ministers, "omdat zij een belangrijke sociale functie hebben", aldus een woordvoerder.

Zowel de koning als de koningin vertoont geen symptomen van de ziekte , meldt TV2. Koning Harald leidt de ministerraad vrijdag via een videoverbinding. In Noorwegen zijn 621 mensen besmet met het longvirus. De overledene was een persoon op leeftijd, aldus Solberg.

DWDD uitgezonden zonder publiek: 'Dit is een aparte avond'

DWDD zonder publiek vanwege coronavirus: 'dit is een aparte avond'

Reisadvies aangescherpt naar VS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten aangepast. De kleur voor het hele land is aangepast naar 'oranje'. De aanpassing van het reisadvies is een direct gevolg van de maatregelen die de VS getroffen heeft tegen passagiersvluchten uit Europa.

Braziliaanse staatssecretaris die Trump ontmoette heeft coronavirus

Een medewerker van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat maakte de Braziliaanse regering bekend. Deze Fabio Wajngarten was zaterdag nog in het buitenverblijf Mar-A-Lago van president Trump en had daar ook een ontmoeting met de president.

Bolsonaro is zelf ook getest op het virus, het resultaat volgt morgen. De VS is op de hoogte gesteld van de besmetting van Wajngarten, die op Instagram nog te zien is naast Trump. "Ik maak mij hier geen zorgen over", aldus Trump over de ontmoeting. De Amerikaanse president heeft geen plannen om een coronatest te doen of zelf uit voorzorg in quarantaine te gaan.