Grand Prix van Australië gaat niet door, België sluit horeca tot 3 april
- Nieuwe maatregelen kabinet: bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers afgelast. Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd bij milde klachten sociaal contact. Werk thuis. Deze maatregelen gelden de hele maand maart.
- Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
- Lees hier wat er vandaag allemaal gebeurde.
- Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.
Debat voorbij, motie om scholen per direct te sluiten verworpen
De oppositie in de Tweede Kamer heeft forse kritiek op de Nederlandse corona-aanpak. Het kabinet is te laat in actie gekomen en de maatregelen gaan niet ver genoeg, zeiden veel oppositiepartijen in een debat dat tot diep in de nacht duurde. Met name het besluit om de scholen open te laten, stuitte op weerstand. Volgens PVV-leider Wilders speelt het kabinet met mensenlevens. Hij diende een motie in om de scholen te sluiten, maar die kreeg alleen steun van een deel van de oppositie.
Teruglezen wat er tijdens het debat is besproken kan hier:
"De politie gaat geen bruiloft binnenstormen", verzekert Grapperhaus
"Hoe zullen de maatregelen eigenlijk gehandhaafd worden?", vragen Kamerleden zich af tijdens het coronadebat. "Stormt de politie bij een bruiloft naar binnen?", wil SP-Kamerlid Hijink weten. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat de veiligheidsregio's maandag met elkaar overleggen, maar dat er van een bestorming geen sprake zal zijn. Nederland is een land van "bestuurlijke consensus", zegt hij.
GroenLinks-leider Klaver is er niet helemaal gerust op dat als er toch een groot feest gehouden wordt, de politie en de burgemeester met elkaar gaan overleggen. "We moeten in zo'n crisis dan wel doorpakken", aldus Klaver.
Bruins: nog veel IC-bedden vrij, en 'corona-journaal'
De meeste coronazieken zijn thuis en daarom zijn er nog veel bedden beschikbaar op de Intensive Care (IC), zegt minister Bruin voor Medische Zorg. Er zijn zo'n zeshonderd besmette mensen, en daarvan liggen er ongeveer twintig op een IC-afdeling. Er zijn 250 IC-bedden voor coronapatiënten gereserveerd en dat kan worden opgeschaald naar 1100 bedden.
Verder wordt er gezocht naar een manier om de bevolking op een vast tijdstip te informeren over de laatste stand van zaken. De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo'n 'corona-journaal'.
Minister Bruins is ook op zoek naar extra zorgpersoneel en daarom wil hij kijken of gepensioneerden, bijna afgestudeerde artsen en verpleegkundigen en medewerkers van het Rode Kruis kunnen inspringen.
Formule 1 trekt stekker uit Grand Prix van Australië
De Grote Prijs van Australië is uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De autosportfederatie FIA nam vrijdag het besluit onder hoge druk van alle teams. Onder meer Mercedes, van wereldkampioen Lewis Hamilton, liet in een statement weten niet te willen rijden.
De eerste Formule 1-race van het seizoen zou zondag in Melbourne worden verreden, maar ook in Australië heerst het coronavirus. Eerder op de dag trok het Formule 1-team van McLaren zich al terug voor de Grand Prix, omdat een van de teamleden met het virus is besmet.
Arsenal-manager Arteta positief getest op coronavirus, team in quarantaine
Mikel Arteta is positief getest op het nieuwe coronavirus, zo heeft Arsenal bekendgemaakt. De manager van de Londense ploeg zit momenteel in quarantaine.
Arsenal heeft trainingscomplex Colney voorlopig gesloten. De club laat bovendien weten dat het gehele eerste elftal en staf uit voorzorg ook in quarantaine moeten.
De wedstrijden in de Premier League gaan vooralsnog door komend weekeinde, maar het is de vraag wat er nu gaat gebeuren na de positieve test van Arteta. Vrijdagochtend staat er een spoedoverleg met alle clubs gepland.
Rutte houdt vol: 'Adviseurs zeggen dat we scholen niet moeten sluiten'
Premier Rutte heeft behoorlijk moeite de Tweede Kamer te overtuigen van het besluit om de Nederlandse scholen open te houden. Bij allerlei partijen komen veel mails van verontruste ouders binnen, ook omdat er in omliggende landen wel scholen dicht gaan. De scholen hebben vaak honderden leerlingen, een brandhaard van virussen, zeggen allerlei partijen. Op sommige scholen hebben leraren en leerlingen zich al ziek gemeld. Veel Kamerleden vinden dat leraren wel een zware taak krijgen.
Maar Rutte geeft geen krimp. Hij blijft herhalen dat adviseurs vinden dat de scholen open moeten blijven. Kinderen zouden minder besmettelijk zijn. En het sluiten van scholen heeft een te grote maatschappelijke impact, omdat teveel ouders dan thuis zijn. "Die hebben allemaal banen in belangrijke sectoren, in de zorg, brandweer of bij de politie", aldus Rutte.
Het zorgde voor een stevige botsing met PVV-leider Wilders. "De mensen komen in opstand!," voorspelt een woedende PVV-leider Wilders in het debat. "U speelt met levens van kinderen, ouders en opa's en oma's." Rutte: "Het liefst zou ik de scholen sluiten. Maar de adviseurs zeggen: sluit de scholen niet." De Tweede Kamer wil dat het kabinet er nog eens goed over nadenkt.
'Mogelijk tijdelijke schok aan economie'
Kan onze economie de schade die de uitbraak van het coronavirus aanricht aan? Volgens Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, wel. Hij was vanavond te gast in Nieuwsuur. "Natuurlijk zal dit virus schade aan de economie toebrengen. Maar wij kunnen ervoor zorgen dat bedrijven en banken gefinancierd blijven en dat de tijdelijke schok niet zorgt voor permanente schade."
"Onze normale voorspellingen werken met modellen waar dit soort schokken niet in zitten. Pas als we weten wanneer het virus onder controle is, kunnen we iets van een inschatting van de economische schade maken."
In Italië zijn veel meer mensen besmet en worden bedrijven hard geraakt doordat ze dicht blijven of niets produceren en verkopen. "Dat kan ook nog hier gebeuren, maar een belangrijk verschil is dat wij de afgelopen jaren hebben gewerkt aan weerbaarheid in onze economie. We hebben buffers opgebouwd, iedereen is aan het werk. De overheidsfinanciën en banken staan er goed voor. De schok kan hetzelfde zijn als in Italië, maar onze economie kan die schok veel beter absorberen."
België: cafés en restaurants gaan dicht, lessen geschrapt
In België worden cafés en restaurants voorlopig gesloten. In het land zijn 399 mensen besmet en drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De maatregelen gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag in, en duren in ieder geval tot 3 april. Apotheken en scholen blijven open, maar lessen worden vanaf maandag opgeschort. Scholen moeten in opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken. Ook wordt thuiswerk in het land aanbevolen.
Alle recreatieve evenementen en activiteiten worden geschrapt. Ouderen krijgen het advies om thuis te blijven. Levensmiddelenzaken en apotheken blijven open, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten.
Aboutaleb: 'Beslissing doorgaan Songfestival uiterlijk begin april'
Thuiswerken: 'Ik kan het begrijpen, maar het is niet altijd fijn'
Rutte: we zijn niet te laat
Premier Rutte spreekt tegen dat het kabinet te laat in actie is gekomen om het virus te bestrijden. Volgens onder meer PVV en Forum loopt het kabinet nu steeds achter de feiten aan en is er zo veel tijd verloren gegaan. "U was gewoon te laat!", aldus PVV-leider Wilders. Rutte spreekt dat tegen en vergelijkt Nederland met een patiënt. "Je kijkt naar de patiënt en neemt dan de goede maatregelen die op dat moment nodig zijn." Hij zegt dat er van dag tot dag, van uur tot uur wordt gekeken wat nodig is. Ook benadrukt de premier dat het kabinet zich baseert op informatie van adviseurs. "We nemen steeds alle maatregelen die nodig zijn bij de fases waar we inzitten."
Kijk hier mee met het debat.
Welk advies geldt voor jou?
Het kabinet neemt verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Van sommige maatregelen gaat iedereen iets merken, andere gelden alleen voor specifieke groepen of gebieden. Alles is zonder tegenbericht geldig tot en met 31 maart.
Mogelijk geen vluchten uit risicogebieden
Het kabinet wil zo snel mogelijk een eind maken aan het vliegverkeer van landen met veel coronapatiënten naar Nederland. Het is alleen nog zaak na te gaan of de aanvoer van bijvoorbeeld medicijnen daardoor niet in het gedrang komt, zegt premier Mark Rutte. Waarschijnlijk komt hier morgen duidelijkheid over.
De deskundigen die het kabinet van advies dienen over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus raadden deze maatregel al aan. Maar Rutte kreeg ook het "dringende advies" van onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om "een paar dingen te checken", zegt hij. "Ik verwacht heel snel een besluit te kunnen nemen."
CDA, PVV en andere partijen dringen al geruime tijd aan op het weren van vluchten uit landen waar het virus om zich heen grijpt.
Reisadvies Spanje aangescherpt
In Madrid zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld. Het reisadvies is daarom door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast naar 'oranje' (alleen strikt noodzakelijke reizen). Catalonië gaat naar geel.
Scholen in Spanje worden gesloten vanwege de uitbraak van het virus. 10 miljoen studenten en scholieren blijven daarom de komende tijd thuis. In Madrid wordt ondertussen gewerkt aan een plan om hotels te gaan gebruiken als ziekenhuis, melden Spaanse media.
Ook Amerikaanse beurzen sluiten historisch lager
Ook de Amerikaanse beurzen boeken vandaag historische verliezen. De Dow Jones sloot 10 procent lager, de grootste daling sinds 1987. Ook de S&P en technologiebeurs Nasdaq gingen ruim 9 procent onderuit. Beleggers verkochten vandaag massaal hun aandelen door zorgen over het coronavirus en het vliegverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten.
Eerder vandaag sloot de Amsterdamse AEX-index al op een verlies van 10,75 procent. Zelfs bij de financiële crisis van 2008 verloren de beurzen niet zo veel op een dag. Alleen tijdens de beurskrach van 19 oktober 1987 werden grotere verliezen geleden. Die dag ging de geschiedenis in als Zwarte Maandag.
Kamer is kritisch over het openhouden van scholen ondanks coronavirus
Partijen in de Tweede Kamer vragen zich af waarom scholen in ons land openblijven, nu het kabinet wel andere maatregelen neemt in de bestrijding van het coronavirus.
PVV, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en PvdA denken dat scholen beter dicht kunnen. Grote zorgen zijn er verder in de Kamer over de zorg en of die - nu het aantal besmettingen toeneemt - alles wel aankan. Kamerleden willen meer weten over de specifieke maatregelen die het kabinet zou kunnen nemen.
Ouderen: 'Het maakt je ongerust wat het voor onze mensen betekent'
Noodopvang asielzoekers Leeuwarden en Goes gaat vooralsnog niet door
De opvang van asielzoekers in de Friezenhal in Leeuwarden en de Zeelandhallen in Goes gaat voorlopig niet door. Er zouden 600 mensen opgevangen worden in de Friezenhal en in de Zeelandhallen zou tussen maart en oktober aan maximaal 350 vluchtelingen plaats worden geboden. Dat betekent dat het huidige tekort aan opvangplekken nog groter wordt. Het COA doet daarom een beroep op gemeenten om zich nog meer in te spannen om locaties te vinden, schrijft Omrop Fryslân.
Kamp Westerbork dicht, herdenking verplaatst naar september
Ook herinneringscentrum Kamp Westerbork sluit de deuren tot en met 31 maart. Alle geplande activiteiten en schoolbezoeken tot en met 31 maart worden per direct geannuleerd.
De herdenking van de bevrijding van het kamp, die op 12 april zou plaatsvinden, is verplaatst naar zondag 13 september. "We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk overlevenden en nabestaanden bij deze herdenking aanwezig kunnen zijn, ook uit het buitenland. Voor 13 september hebben we gekozen omdat dit een historische datum is. Op die dag in 1944 vond het laatste transport vanuit Westerbork plaats", aldus directeur Gerdien Verschoor.
Eerste Kamer twee weken dicht, mede door hoge leeftijd senatoren
De Eerste Kamer komt de komende twee weken niet bijeen. Er staan geen belangrijke onderwerpen op de agenda en daarom lijkt het de voorzitter en de Huishoudelijke Commissie beter om de historische vergaderzaal dicht te houden. De Eerste Kamer heeft 75 leden, maar met de 65 medewerkers erbij wordt de 'coronagrens' van 100 personen overschreden.
"Als er iets dringends gebeurt, kunnen we natuurlijk altijd besluiten om toch weer wél te vergaderen", zegt senaatvoorzitter Bruijn. Een derde van de senatoren is boven de 65 jaar en een derde van de medewerkers is boven de 60 jaar. Het is een risicogroep, volgens het RIVM. "Hun hoge leeftijd heeft wel meegewogen in het besluit", erkent Bruijn.
Franse scholen na het weekend dicht
Frankrijk houdt scholen, crèches en universiteiten vanaf maandag dicht. De Franse autoriteiten nemen die maatregel, omdat verspreiding van het coronavirus volgens de regering vaak via kinderen verloopt. Ook vraagt president Macron Franse werkgevers om thuiswerken voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken. Wie vanwege het virus thuis moet blijven, krijgt van de staat compensatie.
In het land zijn nu bijna 2300 besmettingen vastgesteld. Aan het coronavirus zijn in Frankrijk 48 mensen overleden.
Honderden moskeeën gelasten vrijdaggebeden af
Honderden moskeeën in Nederland hebben het vrijdaggebed afgelast. De moskeeën blijven vrijdag gesloten. Dat zegt een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties, regio Haaglanden.
Bij het samenwerkingsverband zijn 33 organisaties aangesloten in onder meer Den Haag en Leiden. De woordvoerder heeft uit contacten vernomen dat ook elders in het land veel moskeeën vrijdag gesloten blijven. Ze reageren hiermee op de oproep van het kabinet om met niet meer dan honderd mensen samen te komen.
Oostenrijk sluit skigebieden vanaf maandag, winterseizoen ten einde
Alle Tiroler skigebieden gaan vanaf maandag dicht. Zondag is de laatste skidag, daarna worden de kabelbanen gestopt. Alle hotels moeten op maandag sluiten. Het winterseizoen in de regio komt daarmee vervroegd ten einde. "Voor ons staat de gezondheid van onze gasten, medewerkers en de Tiroolse bevolking op de eerste plaats", zegt gouverneur Günther Platter. "Deze beslissing was niet gemakkelijk voor ons, maar we nemen de verantwoordelijkheid voor alle Tirolers en voor iedereen die in Tirol is." Morgenochtend volgt meer informatie.
Universiteiten en hogescholen: deze maand geen fysiek onderwijs
Hogescholen en universiteiten scharen zich achter het advies van het kabinet: de rest van deze maand wordt er geen fysiek onderwijs gegeven. Dat zeggen de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen. Alle onderwijsgerelateerde activiteiten worden op de locaties geschrapt. Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten. Per instelling moet beoordeeld worden of en hoe onderwijs op afstand aangeboden kan worden.
"Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit", zegt voorzitter Limmen van de Vereniging Hogescholen.
Kamer nog veel corona-vragen 'over scholen, mondkapjes en jolige twitterfilmpjes'
Veel partijen in de Tweede Kamer vragen zich af waarom de scholen niet dichtgaan, nu het kabinet wel veel andere maatregelen neemt. In andere landen gaan scholen wel dicht, waarom gebeurt dat niet in Nederland, willen de SP, PVV, D66, PvdA en Denk weten.
De aanwezige ministers Bruins voor Medische Zorg, premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid krijgen vanavond een lange reeks van vragen over bijvoorbeeld betere publieksinformatie, over het uitblijven van een inreisverbod voor risicolanden en over de voorraad beschermingsmiddelen. Ook wil de Kamer duidelijkheid over economische maatregelen. D66-leider Jetten heeft zich geërgerd aan de jolige toon waarmee Rutte met zijn blunder over handenschudden omgaat. "Waarom dat jolige Twitterfilmpje en geen serieuze toon?"
PvdA-leider Asscher is kritisch over de vrijblijvendheid van de coronamaatregelen. "Dit is een nationale crisis en laten we die vrijblijvendheid eraf halen. We moeten niet het risico lopen dat we later zeggen dat we te laat waren." Ook de andere partijen spreken over een "nationale crisis".
Universiteiten schrappen onderwijsactiviteiten
Universiteiten en hogescholen worden in een Kamerbrief opgeroepen om alleen nog onderwijs op afstand aan te bieden. Afgezien van deze onderwijsinstellingen blijven alle scholen open. In de brief staat dat "op universiteiten en hogescholen sprake is van vele nationaliteiten en daarmee vele in- en uitreisbewegingen". "We zien dat meerdere universiteiten hun onderwijs en andere activiteiten zelf al hebben afgeschaald."
De Universiteit Leiden heeft besloten om morgen alle onderwijsactiviteiten af te gelasten. Dat geldt ook voor tentamens. Promoties gaan wel door. Morgen wordt overlegd of er voor volgende week maatregelen worden genomen. De Erasmus Universiteit schrijft in een mail aan studenten: "Vanwege het advies van de regering zijn de tentamens voor vanmiddag, vanavond, morgen en zaterdag afgelast. Nadere informatie over de gevolgen van het afgelasten volgt zo snel als mogelijk." Het is nog niet onduidelijk welke maatregelen vanaf maandag gelden.
Utrechtse studenten maken zich vooralsnog niet erg druk om de coronamaatregelen:
Leerlingen van het Canisius College in Nijmegen reageren met gemengde gevoelens op het besluit van het kabinet om vooralsnog niet alle scholen niet te sluiten.
Eerste coronadode Noorwegen, koningspaar in quarantaine
In Noorwegen is de eerste corona-dode gevallen, heeft premier Erna Solberg bekendgemaakt. De Noorse krant Dagbladet meldt dat de Noorse koning en koningin voorlopig in quarantaine moeten blijven na een bezoek aan Jordanië. Ook zeker zes ministers moeten thuisblijven. Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor de ministers, "omdat zij een belangrijke sociale functie hebben", aldus een woordvoerder.
Zowel de koning als de koningin vertoont geen symptomen van de ziekte , meldt TV2. Koning Harald leidt de ministerraad vrijdag via een videoverbinding. In Noorwegen zijn 621 mensen besmet met het longvirus. De overledene was een persoon op leeftijd, aldus Solberg.
DWDD uitgezonden zonder publiek: 'Dit is een aparte avond'
Reisadvies aangescherpt naar VS
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten aangepast. De kleur voor het hele land is aangepast naar 'oranje'. De aanpassing van het reisadvies is een direct gevolg van de maatregelen die de VS getroffen heeft tegen passagiersvluchten uit Europa.
Braziliaanse staatssecretaris die Trump ontmoette heeft coronavirus
Een medewerker van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat maakte de Braziliaanse regering bekend. Deze Fabio Wajngarten was zaterdag nog in het buitenverblijf Mar-A-Lago van president Trump en had daar ook een ontmoeting met de president.
Bolsonaro is zelf ook getest op het virus, het resultaat volgt morgen. De VS is op de hoogte gesteld van de besmetting van Wajngarten, die op Instagram nog te zien is naast Trump. "Ik maak mij hier geen zorgen over", aldus Trump over de ontmoeting. De Amerikaanse president heeft geen plannen om een coronatest te doen of zelf uit voorzorg in quarantaine te gaan.
Brexitoverleg geschrapt
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben de geplande onderhandelingen van volgende week in Londen over hun toekomstige relatie na de brexit opgeschort vanwege de virusepidemie. Dat laten beide partijen weten in een verklaring. Er wordt gekeken naar alternatieve manieren van overleg, zoals videoconferenties.
Minder treinen in de spits
Vanaf morgen worden er geen extra treinen ingezet in de spits, meldt de NS. Een woordvoerder zegt dat er fors minder reizigers worden verwacht omdat het kabinet heeft gezegd dat er zo veel mogelijk thuisgewerkt moet worden. En de NS zegt de machinisten en conducteurs hard nodig te hebben voor de reguliere ritten.
Rutte: veel boodschappen inslaan niet nodig
Premier Rutte zei voorafgaand aan het coronadebat in de Tweede Kamer opnieuw dat Nederland een patiënt is en behandeld moet worden. Veel boodschappen inslaan is volgens hem niet nodig .
Mensen laten de NOS weten dat er lege schappen zijn in supermarkten; ook op sociale media verschijnen daarover berichten. De brancheorganisatie van supermarkten CBL laat weten dat er met de aanvoer van producten geen problemen zijn, dus dat producten als voedsel en hygiëneartikelen gewoon kunnen worden aangevuld. CBL vraagt mensen ook om normaal boodschappen te doen. "Het voedsel blijft gewoon de winkels in stromen."
Onderwijsorganisaties: 'Wij steunen openhouden scholen'
De bestuurders van basis-, en middelbare scholen, middelbaar beroepsonderwijs en hbo's steunen het besluit om de Nederlandse scholen niet te sluiten. Het kabinet zegt dat scholieren minder gevoelig zijn voor het virus en denkt dat de gevolgen te groot zijn als ouders thuis moeten blijven voor hun thuisblijvende kinderen.
Vandaag sloten enkele scholen hun deuren, en daarom gingen de onderwijsinstellingen met minister Slob van Onderwijs om tafel. Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad van middelbare scholen, zegt dat het in deze crisistijd belangrijk is om "eensgezind te blijven". De bestuurders begrijpen dat er heel veel vragen zijn over wat de leraren precies moeten doen als ze zich niet lekker voelen en wat de gevolgen zijn voor het afnemen van examens. Morgenmiddag rond 17.00 uur worden vragen beantwoord op de website van het ministerie van Onderwijs. "Er is behoefte aan zoveel mogelijk duidelijkheid en die moeten we geven," aldus Rosenmöller. "Want van de scholen zal veel creativiteit gevraagd worden de komende tijd."
Meer dan 2500 nieuwe corona-besmettingen Italië
In Italië zijn vandaag meer dan 2500 nieuwe corona-besmettingen geregistreerd. Het dodental staat er nu op 1016, gisteren was dat nog 827. In het land zijn inmiddels 1258 mensen genezen verklaard. Correspondent Mustafa Marghadi spreekt op NPO Radio 1 van "schrikbarende cijfers". Ook gisteren leek het erop dat er ruim 2000 nieuwe besmettingen bij waren gekomen, maar dat bleek om een rekenfout te gaan. "Voor de cijfers van vandaag is geen enkel excuus te verzinnen. Het gaat gewoon om een uitbreiding van het virus, daar mag je ook van schrikken. Er zijn 1016 mensen bezweken door het virus, we zijn de 1000 voorbij."
Volgens Marghadi gaan we dit soort cijfers de komende tijd nog wel vaker zien. "Toen premier Conte gisteren weer extra maatregelen presenteerde, zei hij dat we nog twee weken de tanden op elkaar moeten houden. En dat het ook nog wel wat erger kan worden. Maar uiteindelijk hopen we dat het aantal besmettingen door die maatregelen gaat afvlakken."
Minister Hoekstra: 'We schuwen onorthodoxe maatregelen niet'
Het kabinet zal forse en onorthodoxe maatregelen niet schuwen om de voor Nederland vitale bedrijven te ondersteunen, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.
Zonder verder in te willen gaan op welke maatregelen dat precies zijn laat hij weten dat het kabinet "alles zal doen om schade van de impact van het virus op de economie zoveel mogelijk te beperken". Zo nodig kunnen buffers die er zijn daar helemaal voor gebruikt worden. Volgens Hoeksta zijn de buffers zodanig dat er tot 60 procent van de staatsschuld kan worden uitgeven, zo nodig meer. Omgerekend zou het om 90 miljard euro kunnen gaan
Ook laat Hoekstra weten het nieuws over de sluiting van het Amerikaanse luchtruim voor vluchten vanuit Europa met "opgetrokken wenkbrauw" gehoord te hebben. Hij vindt dat "in een wereld met continenten met wederzijdse verwevenheid op het gebied van handel, normen en waarden en democratie" het "fatsoenlijk is om dingen gecoördineerd te doen". Noemt Hoekstra het Amerikaanse handelen dan onfatsoenlijk? "Ik heb gezegd wat ik er over gezegd heb". Morgen overleggen de ministers van Financiën, Infrastructuur en Economische Zaken met de top van Schiphol en KLM.
Ondertussen komt de Amerikaanse centrale bank met een paardenmiddel. De Federal Reserve injecteert 1500 miljard dollar in de financiële markten.
Vanavond een Kamerdebat over coronavirus
Om 18.30 uur begint een debat in de Tweede Kamer over de kabinetsaanpak van het coronavirus. Ook premier Mark Rutte zal aanwezig zijn. Het debat is zo hier live mee te kijken.
KLM: 'Grote klap dat we geen Europese passagiers meer kunnen vervoeren naar VS'
Vanaf zaterdag mogen Nederlanders een maand lang niet meer naar de VS vliegen. Trump maakte de maatregel afgelopen nacht bekend, en de gevolgen worden nu al merkbaar. De VS is voor KLM de belangrijkste markt buiten Europa en daarom is deze maatregel volgens KLM-president-directeur Elbers 'een grote klap'.
Het openbare leven in Italië is stilgevallen
Correspondent Mustafa Marghadi is teruggekeerd in zijn woonplaats Rome. Hij laat zien hoe het is om in de stad te leven met de strenge maatregelen die er sinds een paar dagen van kracht zijn om het coronavirus in te dammen:
Crisisoverleg onderwijs over niet-sluiten scholen
Op dit moment zit een groot aantal onderwijsorganisaties op het ministerie van Onderwijs in Den Haag bij elkaar voor een crisisoverleg. Ze praten daar over het kabinetsvoorstel om de basis- en middelbare scholen niet te sluiten. Universiteiten en hbo-opleidingen krijgen het advies om hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden.
Aan tafel zitten momenteel: de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), PO-raad, VO-raad, MBO-raad, de Vereniging van Universiteiten (Vsnu) en de Hoge Scholen (VHS).
UEFA schrapt Champions League-wedstrijden
De Champions League-duels Manchester City-Real Madrid en Juventus-Olympique Lyonnais gaan volgende week dinsdag niet door.
De UEFA heeft deze beslissing genomen naar aanleiding van de quarantaine waarin spelers van Real Madrid en Juventus momenteel moeten verblijven.
Trudeau in quarantaine om ziekteverschijnselen vrouw
De Canadese premier Justin Trudeau heeft uit voorzorg zichzelf en zijn vrouw in quarantaine geplaatst. Zijn vrouw vertoont namelijk griepverschijnselen. Dat meldt de Canadese regering in een officiële verklaring.
Sophie Trudeau heeft sinds woensdagavond symptomen die ook bij het coronavirus horen. Er worden tests gedaan om vast te stellen of ze daadwerkelijk het longvirus heeft. "Op doktersadvies werkt de premier vanuit huis. Hij vertoont zelf geen symptomen, maar heeft voor de zekerheid besloten om thuis te blijven", staat in de verklaring.
Aandelenbeurzen crashen, op een na slechtste beursdag voor AEX ooit
Op de Amsterdamse beurs is de AEX-index vandaag gesloten met een verlies van 10,75 procent, een ware beurskrach. Zelfs bij de financiële crisis van 2008 verloren de beurzen niet zo veel op een dag. Beleggers verkochten vandaag massaal hun aandelen door zorgen over het coronavirus en het vliegverbod naar de Verenigde Staten. Ook andere Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen kregen forse klappen te verwerken.
In de VS is het zelfs de op een na slechtste beursdag ooit. Alleen tijdens de beurskrach van 19 oktober 1987 werden grotere verliezen geleden. Die dag ging, met een verlies van 12 procent, de geschiedenis in als Zwarte Maandag. De Amerikaanse beurzen zijn nog niet gesloten.
Niet meer alle Kamerleden bij stemmingen
Het bestuur van de Tweede Kamer heeft besloten dat er niet meer gestemd gaat worden met alle leden erbij. Dan zouden er maximaal 150 mensen in de zaal zitten en dat mag dus niet meer. In plaats daarvan gaat er gestemd worden per fractie en zullen er per fractie maar een paar leden aanwezig zijn bij de stemming. Kamervoorzitter Arib doet een oproep aan de leden om terughoudend te zijn met het aanvragen van hoofdelijke stemmingen, waarbij toch iedereen aanwezig moet zijn. Ze gaat het echter niet verbieden, want het is een recht van Kamerleden. Verder gaan de debatten wel gewoon door, want daar nemen doorgaans veel minder dan honderd Kamerleden aan deel.
Nieuwe corona-maatregelen: dit betekenen ze voor jou
Het kabinet neemt verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Van sommige maatregelen gaat iedereen iets merken, andere gelden allen voor specifieke groepen of gebieden. Alles is zonder tegenbericht geldig tot 1 april.
Hieronder een overzicht van de maatregelen per doelgroep:
Viroloog vindt maatregelen verstandig
Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC noemt de nieuwe maatregelen die het kabinet vandaag nam om de uitbraak van het coronavirus in te dammen "een heel verstandig besluit". Hij zegt dat de maatregelen met name zijn genomen om de druk op de gezondheidszorg te verminderen. "In Brabant staat er een aantal ziekenhuizen nu al onder druk, terwijl we nog relatief aan het begin van de epidemie staan."
Ook is het de bedoeling dat het virus zich door de maatregelen minder snel kan verspreiden. "Want de hoeveelheid bevestigde gevallen dat niet meer direct terug te herleiden is naar een bron, wordt steeds groter. Dat toont aan dat er lokale verspreiding is, dus dat de fase van voorkomen dat er überhaupt een epidemie ontstaat eigenlijk voorbij is. We gaan nu de fase van mitigatie in. Oftewel het vertragen van de epidemie, zodat die gedoseerd kan ontstaan en je niet meteen in een klap heel veel patiënten aan de deuren van ziekenhuizen krijgt."
Dat zorgpersoneel in de aangescherpte maatregelen pas mag thuisblijven als er naast bijvoorbeeld verkoudheid ook koorts is, noemt De Jong logisch. "Dat is om te zorgen dat er genoeg artsen en verpleegkundigen blijven werken in tijden dat het waarschijnlijk een stuk drukker zal worden in ziekenhuizen."
Het regent afgelastingen
Nadat het kabinet de nieuwe maatregelen had afgekondigd, nemen steeds meer organisaties het besluit om evenementen af te gelasten. Zo gaat dit weekend de Second Home Beurs in Utrecht niet door. Promotor Mojo heeft alle concerten afgezegd. En paardensportevenement Indoor Brabant is ook afgelast.
Ook geen hockey en volleybal
Meer politieke reacties op maatregelen kabinet
Oppositiepartij SP is blij dat het kabinet met stevige maatregelen is gekomen, maar vraagt zich af hoe die zullen worden gehandhaafd. "Wat gebeurt er als er wel grote groepen bij elkaar komen? Gaan we daar dan iets aan doen?", wil Kamerlid Hijink weten.
De VVD benadrukt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid hierin moet nemen. "Dit is echt iets wat we met zijn allen moeten doen", zegt VVD-Kamerlid Veldman. "Mijn oproep is: houd je aan de aangekondigde maatregelen."
50-Plus-leider Krol is kritisch:
Transavia schrapt alle vluchten naar Italië
Luchtvaartmaatschappij Transavia schrapt vanaf 18 maart alle vluchten naar Italië. De maatregel geldt tot en met 22 april.
Transavia vliegt normaal gesproken op Rome, Verona, Pisa, Bari, Bologna en Napels. Het bedrijf had vanwege de coronacrisis het aantal vluchten daarheen al fors teruggebracht. De luchtvaartmaatschappij schrapt niet per direct alle vluchten, zodat de Nederlanders die nog in Italië zijn kunnen terugvliegen.
Ook andere luchtvaartmaatschappijen nemen vergelijkbare maatregelen. Zo werd gisteren bekend dat KLM alle vluchten schrapt naar de bestemmingen Milaan, Venetië en Napels.
Van Gogh Museum en Rijksmuseum tot eind maart dicht
Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam sluiten tot eind deze maand hun deuren. De musea nemen dat besluit 'in lijn met het landelijk beleid'. De twee instellingen zijn normaal gesproken alle dagen van het jaar open, inclusief feestdagen.
Ook wetenschapsmuseum Nemo en Naturalis in Leiden gaan dicht.
Wilders (PVV) wil ook scholen sluiten en inreisverbod
De grootste oppositiepartij PVV vindt dat het kabinet "een klein stapje" in de goede richting heeft genomen. "Het is in ieder geval te weinig en te laat," zegt PVV-leider Wilders. "Het kabinet heeft de problematiek wekenlang gebagatelliseerd. We hadden veel minder in de problemen gezeten als we veel eerder hadden opgetreden."
De PVV wil dat scholen worden gesloten en er een inreisverbod komt voor reizigers uit risicolanden, zoals in het buitenland gebeurt.
Protestantse kerkdiensten gaan niet door
Alle maatregelen op een rij
De maatregelen zijn:
- Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contacten. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
- Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
- Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand): vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
- Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
- Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
- Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico's. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuisblijven.
(bron: Rijksoverheid.nl)
Horeca maakt zich zorgen, supermarkt niet
Het besluit dat evenementen met meer dan honderd mensen in Nederland worden afgelast, gaat een enorme financiële impact hebben op de horecasector, zegt Dirk Beljaarts, directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Je moet denken aan beurzen, vergaderingen, feesten maar ook bruiloften: je valt al snel in deze categorie die nu wordt afgelast."
De maatregelen in Noord-Brabant zorgden al voor minder inkomsten voor horeca-ondernemers. De nieuwe landelijke maatregelen zijn volgens KHN begrijpelijk, maar ze zijn wel "een financiële strop voor de sector in heel Nederland". Beljaarts noemt het een worstcase-scenario.
Een avondje de kroeg in, waarbij je met meer dan honderd mensen op één plek bent, wordt nu afgeraden. "Maar het is pas verboden als je vooraf een bijeenkomst organiseert waarvan je weet dat er meer dan honderd mensen zijn." Volgens Beljaarts zijn er weinig cafés en restaurants in Nederland met ruimte voor meer dan honderd personen. "Maar om daar meer over te kunnen zeggen, moeten we de sector de komende tijd beter in kaart brengen."
'Genoeg mensen voor supermarkten en distributiecentra'
Even naar de supermarkt kan nog steeds. Een supermarkt is namelijk geen evenement, zegt Marc Jansen, directeur van branchevereniging CBL. "Je doet je boodschappen, passeert elkaar en je bent weer weg."
Het CBL gaat de komende dagen in de gaten houden of supermarkten en distributiecentra voldoende bemenst zijn. Voor werknemers geldt nog steeds: voel je je niet lekker, dan moet je thuisblijven. "Er zijn nog genoeg mensen die gezond zijn. We maken ons daarom nu geen zorgen."
Winkels troffen eerder al extra maatregelen om personeel te beschermen. Zo is het verzoek om boodschappen met de pinpas af te rekenen in plaats van met contant geld.
Manilla op slot
In de Filipijnse hoofdstad Manilla worden vergaande maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus in te perken. Grote openbare bijeenkomsten zijn de komende maand verboden en de scholen gaan vier weken dicht. Ook alle binnenlandse reizen naar de hoofdstad - per vliegtuig, boot of trein - worden geschrapt. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een gevangenisstraf, zo zei president Rodrigo Duterte. In Manilla zijn ongeveer vijftig besmettingen vastgesteld, twee mensen zijn overleden.
Rutte verdedigt beleid: 'Nederland is patiënt die behandeld moet worden'
Ook geen internationale tennistoernooien
Alle voetbalwedstrijden afgelast
Alle voetbalwedstrijden zijn deze maand afgelast vanwege het coronavirus. De duels in de eredivisie, de eerste divisie en de interlandwedstrijden van het Nederlands elftal zijn tot 1 april geschrapt. Ook alle amateurwedstrijden gaan niet door.
'Mensen kunnen nog de deur uit'
"Mensen kunnen nog de deur uit, maar wij vragen een aantal heel specifieke dingen", zegt premier Rutte. Hij somt op:
- Vermijd grote groepen.
- Kwetsbare mensen (ouderen, zieken) moeten ook het openbaar vervoer mijden en sociale contacten beperken.
- Werk zoveel mogelijk thuis.
Rutte: voorkomen dat we te veel doen
"We doen dingen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten", verdedigt premier Rutte de maatregelen die zijn kabinet vandaag neemt. "Niemand ter wereld weet wat de juiste maatregelen zijn. In crises als deze moet je met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten nemen, en de gevolgen daarvan dragen."
Volgens de premier is dat de fase waarin Nederland nu zit. "Niet te weinig doen, maar ook voorkomen dat we te veel doen. We moeten er bovenop zitten om dit virus in te dammen. Daar hebben we 17 miljoen mensen voor nodig. Het effect is het grootst als iedereen zich houdt aan wat we vandaag besloten hebben."
Scholen blijven open
Wat betreft het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en mbo zegt premier Rutte dat er op dit moment geen reden is om scholen te sluiten of andere maatregelen te nemen. Jongeren zijn niet de groep met de hoogste risico's. "Wat ons ook tegenhoudt is dat de maatschappelijke gevolgen heel groot zouden zijn, omdat ouders dan ook thuis zouden moeten blijven. En die werken op plekken waar we ze heel hard nodig hebben, zoals in het ziekenhuis, bij de brandweer of de GGD." Hij doet een oproep aan de leerkrachten om begrip te hebben voor de maatregel.
Voor hbo en universiteiten geldt dat zij grootschalige hoorcolleges het beste online kunnen aanbieden vanaf nu, zegt Rutte. Dat is zijn dringende advies.
'Zoveel mogelijk thuiswerken'
Minister Bruins zegt dat mensen thuis moeten blijven als ze enige symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. Neusverkoudheid, hoesten en koorts zijn symptomen. Die mensen moeten sociale contacten mijden. Ook roept hij iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.
De maatregelen gelden in elk geval tot en met 31 maart.
Evenementen met meer dan 100 bezoekers afgelast
Het advies geldt ook voor locaties waar meer dan honderd mensen komen, zoals sportclubs, musea en theaters. Dat heeft minister Bruins net bekendgemaakt.
RIVM: situatie in Nederland is mogelijk aan het kantelen
Jaap van Dissel van het RIVM zegt dat de situatie in Nederland mogelijk aan het kantelen is. "We hebben niet meer exact grip wat er zich afspeelt, daarom vonden we het nodig om aanvullende maatregelen te adviseren."
Rutte opent persconferentie
De premier kondigt nieuwe maatregelen aan, omdat er coronagevallen zijn gevonden die niet tot de bron te herleiden zijn. Eerst legt Jaap van Dissel van het RIVM nu uit hoe de corona-uitbraak in Nederland zich ontwikkelt. Daarna kondigt minister Bruins voor Medische Zorg de nieuwe maatregelen aan.
Veel bezoekers NOS.nl, YouTube alternatief
Veel mensen willen de persconferentie van het kabinet over de aanpak van de coronacrisis online volgen, waardoor NOS.nl soms niet goed bereikbaar is. Je kunt het extra Journaal en de persconferentie ook zien op ons YouTubekanaal.
Persconferentie Rutte kan elk moment beginnen
Maaltijdbezorger compenseert zzp'ers met corona
Deliveroo richt een speciaal coronafonds op in Nederland. Uit dat fonds wil het bedrijf de bezorgers betalen die verplicht in quarantaine moeten of die zelf besmet zijn. Dat is een opvallende stap, omdat Deliveroo werkt met zzp-bezorgers. Normaal gesproken zou dat betekenen dat de bezorgers niets verdienen als ze niet werken. "Wij willen ze nu een marktconform bedrag uitkeren ter compensatie", zegt Deliveroo-woordvoerder Elvira Bos. Op dit moment zit er nog geen enkele Deliveroo-bezorger in quarantaine en is er ook nog geen bezorger besmet. De maaltijdbezorger heeft vergelijkbare fondsen opgericht voor de bezorgers in Hongkong en Italië.
Daarnaast kunnen klanten voortaan aangeven dat ze hun eten contactloos bezorgd willen krijgen. "De bezorger zet het eten dan voor de deur of hangt het aan de deurknop", zegt Bos. "De klanten krijgen een melding zodra het eten voor hun deur staat, zodat ze het zelf snel naar binnen kunnen halen."
Bekijk extra Journaal online, op tv of via sociale media
De NOS maakt nu een extra Journaal over het crisisoverleg van het kabinet. Daarin zit straks ook de persconferentie van premier Rutte, minister Bruins en RIVM-voorman Van Dissel.
Ook Koninklijke Marine stopt met oefening
Beurshandel Wall Street kwartier stilgelegd vanwege grote koersval
De Amerikaanse beurskoersen zijn bij opening zo sterk gedaald, dat de handel automatisch een kwartier is stilgelegd. Onder meer de Dow Jones-index stond op een verlies van meer dan 7 procent.
Niet alleen Rutte straks aan het woord
Corona heeft ook gevolgen voor ruimtemissies
De Russisch-Europese ExoMars-missie is uitgesteld vanwege het coronavirus. De missie naar de rode planeet stond gepland voor komende zomer, maar dat wordt nu op zijn vroegst augustus 2022. Het is een gezamenlijk besluit van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Russische Roskosmos. "Het was een zware beslissing, maar de juiste", zegt ESA-topman Jan Wörner.
Luchtvrachtbranche: ‘Geef vrijgekomen slots sneller aan vrachtvervoerders’
De brancheorganisatie voor de luchtvracht vraagt om versoepeling van de wetgeving om de slots, de start- en landingsrechten, die nu vrijkomen door de coronacrisis sneller te kunnen vullen met vrachtvluchten. Nu duurt het ongeveer vijf weken om volgens de regels van de wet een vrijgekomen slot anders in te vullen, zegt Maarten van As van Air Cargo Nederland. "We hebben na overleg met de slot-coördinator op Schiphol het ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd om meer flexibiliteit in de wetgeving, zodat we het vrachtverkeer kunnen bespoedigen. Dat is goed voor de economie."
Meer dan de helft van de luchtvracht tussen Nederland en de VS wordt met passagiersvliegtuigen vervoerd. Nu passagierstoestellen minder gaan vliegen vanwege het inreisverbod in de VS, komen transporteurs in de problemen. Eerder waren al de passagiersvluchten naar China stilgelegd. Daardoor is het transport naar China en de VS nu afhankelijk van vrachtvluchten. Het gaat daarbij vooral om medische producten en hoogwaardige technologie.
"Transporteurs in Nederland hebben veel spullen staan. In China komt de handel nu weer tot leven. We willen graag snel het goederenverkeer weer op gang brengen", zegt Van As. Hij hoopt dat er een noodregeling komt waardoor vrijgekomen slots met een week opnieuw gevuld kunnen worden.
RIVM telt 111 nieuwe besmettingen
Het RIVM meldt dat het in Nederland 111 nieuwe besmettingen met het coronavirus heeft vastgesteld. Daarmee komt het instituut op een totaal aantal patiënten op 614. Het aantal doden is gelijk gebleven en blijft dus staan op 5.
273 coronapatiënten komen uit de provincie Noord-Brabant en 80 wonen in de provincie Utrecht. 102 van de gemelde patiënten werken in de zorg.
Overigens is het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger. Hoe dat zit, leggen we in onderstaand artikel uit:
Meer dan 10.000 besmettingen in Iran
In Iran zijn er de afgelopen 24 uur zeker 75 mensen overleden aan het coronavirus. In het land zijn nu meer dan 400 doden gevallen door het virus en ruim 10.000 besmettingen geteld.
Het land wordt hard geraakt door het virus. Voor de uitbraak zat Iran al in een financiële crisis en het land kampt met tekorten aan onder meer testkits en beschermingsmiddelen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif twitterde een lijst met spullen waar een tekort aan is, volgens hem onder meer vanwege de sancties die zijn opgelegd aan zijn land.
Verder heeft Iran bij het IMF gevraagd om een noodlening van 5 miljard dollar, waarmee de uitbraak ingedamd moet worden.
ECB neemt maatregelen tegen impact corona-uitbraak
De coronacrisis heeft de Europese Centrale Bank (ECB) aangezet tot een reeks maatregelen. Zo komen er meer goedkope leningen voor bedrijven zodat er meer geld in de economie gepompt wordt. Ook koopt de ECB meer schulden op en komen er soepeler kapitaaleisen voor banken, zodat ze makkelijker bedrijven kunnen blijven financieren.
Het opkoopprogramma van 20 miljard euro per maand wordt dit jaar met 120 miljard euro vergroot. Maar de rente wordt niet verlaagd.
Op de financiële markten vallen de maatregelen niet goed. De koersen gaan nog verder omlaag. De AEX -index verliest meer dan 8 procent en staat op 445 punten.
Geen luchtmachtoefening Friesland
De grote militaire luchtmachtoefening Frisian Flag gaat over twee weken niet meer door. Defensie heeft dat donderdag besloten, vanwege de ontwikkelingen van het coronavirus, meldt Omrop Fryslân.
Frisian Flag zou van 23 maart tot en met 3 april worden gehouden op de vliegbasis in Leeuwarden. Bij de oefening zouden zo'n vijftig vliegtuigen complexe trainingsmissies uitvoeren.
Aantal doden Spanje sterk toegenomen
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje is flink gestegen: er zijn nu 84 mensen overleden. Gisteren waren het er nog 47, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Het aantal Spanjaarden dat is besmet met het virus staat op bijna 3000. Eerder vandaag werd al bekend dat de Spaanse voetbalcompetitie stil wordt gelegd vanwege de uitbraak.
Marathon Rotterdam uitgesteld
De organisatie van de Marathon Rotterdam heeft besloten om de wedstrijd uit te stellen vanwege het coronavirus. De marathon stond gepland op 4 en 5 april, maar dat wordt nu later dit jaar, in elk geval na 19 april. "De organisatie acht het niet verantwoord gezien de laatste ontwikkelingen en huidige situatie om het evenement plaats te laten vinden. De veiligheid en gezondheid van de lopers, vrijwilligers, toeschouwers en andere betrokkenen staat bij de organisatie altijd voorop."
Ook de Utrecht Marathon, die op 19 april zou worden gelopen, wordt uitgesteld tot een nader te bepalen datum.
Ook Sint-Maarten weigert cruiseschip
Na Aruba en Barbados wil ook Sint-Maarten de MS Braemar niet laten aanmeren. Aan boord zijn duizend passagiers en vijf bevestigde coronapatiënten. Vier andere passagiers zitten in isolatie op verdenking van besmetting met het virus. Er zijn ook twee Nederlanders aan boord. De Braemar wilde aanleggen in de haven van Philipsburg om niet-besmette passagiers van boord te kunnen laten gaan.
Op dit moment dobbert het cruiseschip voor de kust van de Dominicaanse Republiek.
Kabinet in crisisoverleg bijeen
Op dit moment is het crisisteam van het kabinet voor de derde keer bijeen. Het overleg zal waarschijnlijk maximaal anderhalf uur duren. Er valt genoeg te bespreken, zegt verslaggever Xander van der Wulp. Er zijn grote spanningen, zeker na de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Europese reizigers te weren. Ook de ontwikkelingen in Italië baren het kabinet zorgen.
De gevolgen van het coronavirus zijn groot voor de economie, maar ook voor de volksgezondheid, zegt Van der Wulp. "Moet Nederland niet meer doen, zal de hamvraag zijn. De vraag zal groot zijn om landelijke maatregelen in plaats van alleen maatregelen in de provincie Noord-Brabant."
De bewindslieden wilden voorafgaand aan het overleg weinig kwijt. Minister Bruins wilde alleen zeggen dat de ontwikkelingen erg snel gaan en dat dat aanleiding is voor het overleg.
Schoolbesturen willen crisisoverleg afwachten
De PO-Raad, die opkomt voor schoolbesturen in het basisonderwijs, wil eerst het crisisoverleg van het kabinet afwachten voordat hij iets zegt over het sluiten van scholen. "Wij zijn vooralsnog niet op de lijn van de AVS", zegt een woordvoerder. De AVS, de vereniging van leidinggevenden in het basis- en voortgezet onderwijs, wil dat alle scholen worden gesloten. "Scholen worden nu onrustig, dat is logisch, maar we moeten het overleg afwachten", zegt de PO-Raad.
Gebarentolken ingezet vanwege coronacrisis
De NOS maakt vanmiddag vanaf 14.00 uur een extra Journaal vanwege het crisisoverleg van het kabinet over de aanpak van het coronavirus. De persconferentie van premier Rutte, die is te volgen op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en de NOS-social kanalen, is in dat Journaal te zien. Naast de premier zal voor het eerst een gebarentolk staan. Op NPO Nieuws is het hele Journaal te volgen met gebarentolk.
Ook het NOS Journaal van 20.00 uur wordt vanaf vanavond voorlopig elke dag met een gebarentolk uitgezonden. De uitzending is te volgen op het themakanaal NPO Nieuws.
Lees hier meer daarover:
Nederlanders in Vietnam hebben geen corona
Alle 25 Nederlandse en twee Belgische reizigers die met een Kras-groepsreis in Vietnam zijn, hebben negatief getest op het coronavirus.
"We zijn maximale druk aan het uitoefenen ter plaatse opdat de Vietnamese autoriteiten hen laten gaan en wij deze reizigers op vluchten naar Nederland kunnen zetten", laat een woordvoerder weten. De reizigers werden in quarantaine geplaatst in een guesthouse. "Wij vinden die accommodatie ver beneden de maat voor onze reizigers."
De groep bleek op een vlucht te hebben gezeten met een besmette Engelse, vertelde een van hen gisteren.
Rode Kruis waarschuwt voor oplichters
Piek corona-uitbraak China lijkt voorbij, maar land blijft streng
Hoewel China zegt dat de piek van de corona-epidemie voorbij is, blijven de maatregelen voorlopig nog van kracht, zegt correspondent Sjoerd den Daas vanuit Peking.
Gisteren ging hij naar een restaurant om een 'hotpotje', Chinese fondue, te gaan eten. Hij werd gevraagd om een QR-code te scannen. "De data van je telecomprovider wordt gebruikt om te kijken waar je bent geweest de afgelopen twee weken. Ben je buiten Peking geweest, dan kom je er niet in."
Wel zijn er meer auto's op straat, gaan meer winkels en bedrijven open. "Maar veel mensen werken nog thuis en fabrieken draaien op halve kracht."
McLaren doet niet mee met GP Australië
Formule 1-team McLaren heeft zich teruggetrokken voor de Grand Prix van Australië. Een medewerker van de renstal is positief getest op het coronavirus.
Lees meer bij NOS Sport:
Ondernemers kunnen uitstel krijgen bij belastingbetaling
Ondernemers die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen, kunnen uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer over maatregelen om de economie draaiende te houden ondanks het virus. Als een ondernemer schriftelijk kan aantonen dat hij in de problemen is gekomen door corona, hoeft hij voorlopig geen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting of loonbelasting te betalen.
Inmiddels hebben ruim 2400 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd omdat ze minder werk hebben voor hun personeel. Medewerkers krijgen dan tijdelijk WW. Bij het ministerie van Sociale Zaken zijn extra mensen ingezet om alle aanvragen te verwerken.
Ook de borgstellingen voor het midden- en kleinbedrijf worden verruimd. Nu stelt de overheid zich voor maximaal 50 procent garant voor een lening, dat wordt 75 procent.
Ondanks deze maatregelen stelt het kabinet dat de Nederlandse economie er goed voorstaat en er voldoende buffers zijn om de negatieve gevolgen van de corona-uitbraak op te vangen.
Terugkijken: koning en koningin steken zorgpersoneel hart onder de riem
Evenementen buiten Brabant uitgesteld
In de Amsterdamse Ziggo Dome worden meerdere concerten verplaatst vanwege het coronavirus.
Het optreden van de Colombiaanse zanger Maluma van 18 maart wordt uitgesteld naar een nader te bepalen datum, laat organisator Green House Talent weten.
De show Blue Planet II die voor aanstaande zondag gepland stond op dezelfde plek, wordt uitgesteld naar 12 mei. Die tour gaat door onder meer Duitsland. De producent geeft gehoor aan het advies van de Duitse overheid om evenementen met meer dan duizend bezoekers af te gelasten. Daarom is besloten om de hele tour, inclusief de show in Nederland, uit te stellen.
Spaanse voetbalcompetitie stilgelegd
De spelers van zowel het voetbal- als het basketbalteam van Real Madrid zijn naar huis gestuurd nadat een basketbalspeler positief getest werd op het coronavirus. Het hele team moet in quarantaine.
De hele Spaanse voetbalcompetitie, Primera en Segunda División, is stilgelegd. Dat maakt de organisatie LaLiga zojuist bekend.
Schoolleiders willen dat alle scholen dicht gaan
"Wij vinden dat alle Nederlandse scholen gesloten moeten worden". Dat zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) tegen de NOS. "Het is ondenkbaar dat er nu nog scholen open zijn. Kijk naar Italië. Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs moeten we verspreiding van het virus voorkomen."
Volgens de schoolleiders wisselen de adviezen aan scholen nu per instantie en levert dat onduidelijkheid op. Richtlijnen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn beperkt, schrijven ze in een persbericht. "Daarnaast wijken richtlijnen van lokale of regionale instanties daar op een aantal plekken van af. Dit geeft onvoldoende duidelijkheid voor afweging van te nemen beslissingen en gevolgen hiervan."
De AVS vindt dat de overheid nu stelling moet nemen en een duidelijke richtlijn moet geven aan scholen.
Actiedag NL Doet gaat niet door
Het Oranjefonds roept organisaties die meedoen aan NL Doet op om hun activiteiten uit te stellen. Het fonds vindt het vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus niet verantwoord om de activiteiten door te laten gaan.
"Met pijn in ons hart geven we dit advies", zegt waarnemend directeur Marc van Hal. "NL Doet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid."
De vrijwilligersdag stond voor morgen en overmorgen gepland, met ongeveer 8700 klussen. Het fonds vraagt de deelnemers om hun activiteiten op een ander moment door te laten gaan. Er komt geen nieuwe landelijke datum.
Reizigers krijgen toch geen geld terug na inreisverbod VS
"Er bestaat geen recht om kosteloos te annuleren, omdat dit buiten de invloedssfeer van reisorganisaties valt." Dat zegt de voorzitter van brancheorganisatie ANVR. Daarmee komt hij terug op zijn opmerkingen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
"Er is een kwestie van overmacht en in dat soort situaties moeten beide partijen risico's en kosten delen", aldus Frank Oostdam nu. Hij raadt mensen aan om contact op te nemen met de reisorganisatie om te kijken wat er geregeld kan worden. Denk dan aan het omboeken van de vlucht naar een ander moment, of naar een andere bestemming.
Waarschijnlijk dekt ook de annuleringsverzekering deze kosten niet.
EU keurt inreisverbod VS af
In een verklaring heeft de EU laten weten teleurgesteld te zijn over de eenzijdige beslissing van de VS om een inreisverbod voor Europese landen in te stellen. Het besluit is zonder overleg met de Europese Commissie genomen door president Trump.
Waar blijft de Europese aanpak?
Hoe kan het dat landen binnen de Europese Unie anders omgaan met de maatregelen tegen het coronavirus? Waarom sluit het ene land wel alle scholen en het andere niet?
In dit artikel legt redacteur Bert van Slooten uit wat Brussel wel en niet kan beslissen.
Hele ministersploeg Spanje wordt getest op corona
De Spaanse minister van Emancipatiezaken, Irene Montero, is besmet met het coronavirus. Ook haar man, vice-premier en Podemos-leider Pablo Iglesias, is in quarantaine om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij zou geen ziekteverschijnselen hebben.
Het hele kabinet wordt nu getest op het virus. Premier Sánchez wordt geïsoleerd om zo min mogelijk contacten met anderen te hebben.
Opnieuw crisisoverleg in Den Haag, mogelijk nieuwe maatregelen in heel Nederland
Om 13.00 uur is er opnieuw crisisoverleg tussen de betrokken ministers over het coronavirus. Er wordt gesproken over uitbreiding van de maatregelen die kunnen gaan gelden voor het hele land, zo bevestigen bronnen in Den Haag.
Na afloop zal premier Rutte een persconferentie geven. Het tijdstip is nog onbekend. De NOS zal de persconferentie live uitzenden op NPO 1, NPO Radio 1 en op NOS.nl.
Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond het coronavirus.
Minister Blok over het inreisverbod: 'We kijken of we het reisadvies moeten aanpassen'
Koningspaar steekt hart onder de riem van artsen en verplegers
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kregen aan het einde van het staatsbezoek aan Indonesië vragen over het coronavirus. "Het is raar dat je zover weg bent", vertelde Maxima. "Je kinderen zijn in Nederland, je vrienden. En je ziet iedereen zenuwachtig worden. We volgen de RIVM-richtlijnen: het hele bezoek hebben we geen handen gegeven en onze handen vaak gewassen. En niet aan ons gezicht gezeten."
"We houden ons dus aan de regels van het RIVM", voegde Willem-Alexander toe. "Dat zijn de specialisten. En ook zij worden nu geconfronteerd met iets waar ze nog nooit mee geconfronteerd zijn. We weten dat artsen en verplegers in Nederland al heel hard bezig zijn om zich voor te bereiden. Zij zullen de komende maanden de voorste linie zijn tegen dit verschrikkelijke virus. Dus we steken ze bij deze een hart onder de riem."
Liever een boks dan een high five
Rutte en het RIVM zeiden het al: beter even geen handen schudden in tijden van het coronavirus. In deze video legt NOS op 3 uit waarom, maar ook wat de schonere alternatieven zijn.
Voor deze Schengenlanden geldt het Amerikaanse inreisverbod
Meer privévluchten vanaf Eindhoven Airport
Het aantal aanvragen voor een privéjet vanaf Eindhoven Airport is sinds de corona-uitbraak met 20 procent gestegen. Dat meldt Omroep Brabant. Met name bedrijven die meerdere mensen op een andere plek willen hebben, besloten niet voor een lijnvlucht maar voor een privétoestel te kiezen.
Ook voor vriendengroepen is het volgens het bedrijf dat de toestellen verhuurt een alternatief. "Met acht man een retourtje Ibiza kost in totaal 2000 euro. Dat is niet veel duurder dan een eersteklasticket bij een gewone vliegmaatschappij", zegt een woorvoerder.
Corona heeft aan de andere kant de wereld wel een stukje kleiner gemaakt, ook voor privévluchten. "Wij komen het Amerikaanse luchtruim ook niet meer in nu president Trump alle vluchten uit Europa heeft verboden."
Minister Blok: mogelijk reisadvies aanpassen
Het inreisverbod van de VS is "potentieel natuurlijk heel ingrijpend", zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken vanuit Indonesië. "We hebben heel intensieve relaties, veel personen- en veel handelsverkeer." Blok bekijkt of het reisadvies moet worden aangepast.
Hij denkt niet dat Nederland te weinig maatregelen neemt. Die kritiek klinkt, ook omdat andere landen veel strengere maatregelen treffen. "De beoordeling over de maatregelen die we moeten nemen ligt echt op het terrein van de deskundigen, de artsen bij het RIVM. Als zij aangeven dat we strengere maatregelen moeten nemen, dan moeten we die nemen, maar wel op basis van deskundig advies."
Tsjechië doet grensposten dicht
Tsjechië voert verscherpte controles in aan de grenzen met Duitsland en Oostenrijk. Om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn vanaf morgen op elf na alle grensovergangen dicht.
Sinds begin deze week wordt al steeksproefsgewijs aan de grenzen gecontroleerd. Mensen met een verhoogde lichaamstemperatuur worden teruggestuurd of naar een ziekenhuis overgebracht. Er zijn al tienduizenden automobilisten gecontroleerd. Aan de grenscontroles doen behalve de douane ook het leger, de politie en de brandweer mee.
In Tsjechië zijn negentig besmettingsgevallen vastgesteld, de meeste in de hoofdstad Praag.
Kerken schrappen zondagse diensten
Verschillende kerken schrappen de zondagse kerkdiensten vanwege het virus. Volgens het Nederlands Dagblad gaat het om kerken in onder andere Tilburg, Sleeuwijk en Almkerk.
Dominee Otto Grevink van de Protestantse gemeente in Tilburg verwacht dat dit voor meerdere zondagen zal gelden. "We hopen Pasen weer samen te vieren."
Petities om scholen te sluiten
Er zijn meerdere online petities gestart om scholen in Nederland te sluiten in verband met het coronavirus.
Een petitie waarin wordt opgeroepen om het Deltion College in Zwolle voorlopig te sluiten wordt massaal ondertekend. Dinsdag werd bekend dat een docent van het Deltion College besmet is met het coronavirus.
Volgens de Stentor zit de leraar in thuisisolatie. Medewerkers en leerlingen die de afgelopen dagen contact hebben gehad met de docent, kunnen gewoon naar school. Wel vraagt de school deze mensen extra alert te zijn op de eigen gezondheid.
Voor de opsteller van de petitie is dat niet voldoende. "Natuurlijk willen we niet dat er meer besmettingen gaan komen van het virus. Daarom start ik deze petitie om het Deltion College voorlopig te sluiten." Het is onbekend wie er achter de petitie zit. Op Deltion denken ze dat de petitie het initiatief is van een student die graag een paar dagen vrij is.
Een petitie om landelijk alle scholen te sluiten is nu 14.584 keer ondertekend.
Druk op kabinet om extra maatregelen te nemen
Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van het coronavirus. De discussie of Nederland genoeg doet "voert de druk op het kabinet enorm op", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.
"Het kabinet balanceert eigenlijk op een koord. Ze vinden de volksgezondheid heel belangrijk maar de economie ook. Ze willen geen paniek, maar wel de goede maatregelen nemen."
TUI-reiziger: "Het zou de laatste keer zijn dat mijn bejaarde schoonmoeder dit reisje kon maken”
In het NOS Radio 1 Journaal vertelt reiziger Sjon Frauenfelder wat het voor hem betekent dat zijn reis naar Amerika niet meer doorgaat.
Aandelenkoersen hard onderuit
De uitbreiding van het coronavirus en het vliegverbod naar de Verenigde Staten zet de beurzen op scherp en trekt de aandelenkoersen hard onderuit. Alle Europese beurzen openden meer dan 5 procent lager en zakken steeds verder weg.
De AEX noteert inmiddels een verlies van 7 procent, op 450 punten. De Amsterdamse beurs heeft alle koerswinst van de afgelopen 3,5 jaar zien verdampen.
Vooral de luchtvaartaandelen worden hard geraakt. Het aandeel Air France-KLM verliest bijna 15 procent, Lufthansa 10 procent, Easyjet 9 procent en Ryanair 7 procent.
Reizigers pakken laatste kans om nog naar Amerika te vliegen
Bij reizigers op Schiphol is "veel onzekerheid", zegt verslaggever Marc Hamer. "Bij sommigen spatten de zorgen van het gezicht af. Er zijn ook mensen die er een gebbetje van maken."
Een man is overvallen door de maatregel. Hij komt informatie inwinnen en annuleert mogelijk zijn vlucht. "Ik begrijp het wel, maar ik begrijp niet waarom mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk er wel naartoe mogen blijven gaan. Het zal die band Amerika-Engeland wel zijn."
Een ander, lachend: "Als ik straks niet terug kan vliegen, dan ga ik er toch wonen! Nee dat zien we dan wel weer."
Deze passagiers gaan gewoon naar Amerika:
Eerste dode door het coronavirus in Griekenland
In Griekenland is voor het eerst een patiënt die besmet was met coronavirus overleden. Het gaat om een 66-jarige man die al tien dagen in isolatie lag in een ziekenhuis in Patras, in het westen van Griekenland. Hij raakte besmet tijdens een bedevaartreis naar Israël en Egypte afgelopen maand.
Ook een groot deel van de groep van meer dan 50 mensen waarmee hij reisde heeft het coronavirus. In Griekenland zijn nu 99 mensen besmet met het virus.
60.000 Franse werknemers zitten thuis
In Frankrijk hebben zo'n 3.600 bedrijven inmiddels personeel naar huis gestuurd wegens het Corona-virus. Dat betreft opgeteld 60.000 werknemers.
Die zitten "gedeeltelijke werkloos" thuis, wat een regeling is waarmee ze 84 procent van hun salaris behouden, dat mede betaald wordt door de overheid.
Gevolgen voor KLM heel groot
De gevolgen van het Amerikaanse inreisverbod zijn voor KLM "nog veel groter" dan het niet naar China vliegen, zegt president-directeur van KLM Pieter Elbers. "De Noord-Atlantische markt is traditioneel heel belangrijk." Ook Elbers vindt de maatregel "dramatisch".
Of de bemanning wel terug kan vliegen, weet Elbers nog niet. "Op dit moment is er vooral heel veel onzekerheid. We moeten uitzoeken wat het precies gaat betekenen voor onze vluchten."
Elbers denkt dat KLM door zijn joint venture met het Amerikaanse Delta "meer mogelijkheden" heeft om met het besluit om te gaan, dan bijvoorbeeld TUI, dat al besloot dat reizen niet door kunnen gaan.
TUI zegt vandaag al reizen naar Amerika af
TUI heeft reizigers die vandaag naar de VS zouden gaan via WhatsApp laten weten dat de reis niet door kan gaan. Reizigers kregen het volgende bericht:
Beste passagier, zoals u wellicht al heeft vernomen heeft de VS afgelopen nacht naar buiten gebracht dat vanaf aanstaande vrijdag een reisverbod ingesteld wordt voor vluchten tussen Europa en de VS. Dit in verband met het coronavirus. Dit reisverbod geldt voor de komende 30 dagen. Dit betekent dat u helaas geen gebruik kunt maken van uw vlucht OR317 van Amsterdam naar Miami en Orlando Sanford vandaag 12 maart, omdat u dan minimaal de komende 30 dagen niet meer kunt terugkeren naar Amsterdam. Wij vragen u daarom om thuis te blijven. Onze Customer Support afdeling neemt later vandaag telefonisch contact met u op. Groet, TUI
TUI stopt binnenkort sowieso met vliegen op de VS. Daarom kan de luchtvaartmaatschappij over enkele weken geen Nederlanders meer terug naar Nederland vliegen.
André Rieu cancelt concerten in Amerika vanwege coronavirus
André Rieu en zijn orkest zijn al in de VS. De komende dagen stonden acht concerten gepland, onder meer in Orlando, Atlanta, San Diego en Las Vegas. Dat schrijft regionale omroep 1Limburg. De concertreeks zou morgen beginnen.
"De gezondheid van onze geliefde fans, muzikanten en medewerkers is altijd onze topprioriteit. Hoewel we het heel jammer vinden dat we niet voor jullie kunnen optreden, vinden we het op dit moment belangrijker om jullie te beschermen", schrijft hij op Facebook.
Rieu geeft ook aan dat hij druk bezig is met het zoeken naar nieuwe data voor zijn Amerikaanse concerten.
Luchtvaarteconoom: 'Niet alle maatschappijen gaan deze crisis overleven'
Het inreisverbod van de VS treft AirFrance-KLM mogelijk harder dan andere Europese luchtvaartmaatschappijen, zegt luchtvaarteconoom Eric Pels van de Vrije Universiteit Amsterdam in het NOS Radio 1 Journaal.
Veel reizigers uit bijvoorbeeld Duitsland en Noorwegen stappen namelijk op Schiphol over op een KLM-toestel om door te vliegen naar de VS. "Veel Europese vluchten worden gebruikt als feeder. De Nederlandse thuismarkt is niet zo groot. KLM is heel sterk afhankelijk van overstappende passagiers", zegt Pels. "En er ligt nu een bommetje onder de langeafstandsvluchten, waar de maatschappijen hun geld moeten verdienen."
De luchtvaarteconoom houdt er rekening mee dat niet alle maatschappijen deze crisis gaan overleven. "Ik kan niet zeggen welke er gaan omvallen, maar bij iedere crisis zie je dat een aantal maatschappijen het heel zwaar krijgt. De overlevende maatschappijen kunnen er dan weer wat sterker uit komen."
Dat het Amerikaanse inreisverbod niet voor vrachtvervoer geldt, noemt Pels "een kleine meevaller". "Maar heel veel wordt via passagierstoestellen vervoerd. Er zal nu dus automatisch minder vracht vanuit Europa mee kunnen, dat zal op een andere manier naar Amerika moeten."
China wil handel krachtig herstellen
China zal krachtig optreden om de internationale handel te stabiliseren. Maar de internationale onzekerheden nemen toe en verstoringen in de wereldwijde productieketens zijn op korte termijn onvermijdelijk, heeft het Chinese ministerie van Handel gezegd.
De fabrieken kunnen versneld weer open en het land wil weer meer gaan importeren. Het herstel van de industriële productie gaat nu snel, zegt het ministerie. In de eerste twee maanden na de uitbraak van het virus namen de import en export van China snel af en werd de economische activiteit van China sterk verstoord.
China: piek van corona-epidemie is voorbij
Volgens de Chinese gezondheidscommissie is de piek van de corona-epidemie in het land voorbij. In heel China zijn er de afgelopen 24 uur vijftien besmettingen bijgekomen, waarvan zes geïmporteerd uit het buitenland.
Het coronavirus dook eind vorig jaar voor het eerst op in de miljoenenstad Wuhan in het oosten van het land.
In totaal heeft het nieuwe coronavirus in China aan 3169 mensen het leven gekost, In China zijn er in totaal 80.793 mensen besmet geraakt, van wie bijna tachtig procent hersteld is.
Mogelijk ook in Australië een inreisverbod voor Europese landen
Na het besluit van de VS overweegt nu ook Australië om reizigers uit Europese landen te weren in de strijd tegen het coronavirus.
Minister van Gezondheidszorg Greg Hunt heeft de vraag of deze maatregel zinvol is voorgelegd aan medische experts. De Australische gezondheidsorganisatie zal de mogelijkheid onderzoeken en met een aanbeveling komen.
"We bereiden ons voor op alle scenario's", laat de minister weten aan de krant The Australian.
Australië heeft al een inreisverbod voor reizigers uit China, Iran, Zuid Korea en Italië.
Europa reageert op inreisverbod VS
Economische schade door het inreisverbod van de Verenigde Staten moet worden voorkomen. Dat schrijft Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, op Twitter.
Europa doet er volgens hem wel degelijk alles aan om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Vandaag wordt bekeken wat de gevolgen van het inreisverbod zijn voor Europa.
Conducteurs pakken geen ov-kaarten meer aan
Alle treinconducteurs van de NS vragen reizigers vanaf vandaag om zelf de ov-kaart tegen de handscanner aan te houden. Op die manier hoeven conducteurs geen ov-kaarten meer aan te raken bij het controleren van de reizigers.
'Reizigers naar VS kunnen geld terugkrijgen'
Reizigers die vanwege het inreisverbod niet meer naar de VS kunnen, krijgen hun geld terug. "Als luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vliegen en reisorganisaties niet meer kunnen leveren, dan kunnen mensen kostenloos annuleren", zegt Frank Oostdam van de ANVR.
De brancheorganisatie noemt het besluit van Trump "dramatisch". "Het is een flinke, flinke domper. Het gaat hele grote gevolgen hebben voor onze sector, voor een heleboel medewerkers. Daar maak ik me zorgen over."
Vanaf Schiphol gaan dagelijks "enkele tientallen" vluchten naar de VS, zegt woordvoerder Dennis Muller. De luchthaven raadt reizigers aan om de informatie bij de maatschappijen en op de Schiphol-site in de gaten te houden: "Of er überhaupt gevlogen wordt en wat voor een vertragingen er zullen zijn."
Geen selfie met Max Verstappen vanwege het coronavirus
Bij de start van het nieuwe Formule 1-seizoen in het Australische Melbourne werd vanwege het virus geen openingsceremonie gehouden. Ook handtekeningensessies werden geschrapt en er mochten geen selfies met de coureurs worden gemaakt.
De pers mocht ze wel wat vragen stellen en veel daarvan gingen over het coronavirus. "Ik ben geen dokter. Ik volg gewoon de richtlijnen", zei Max Verstappen. "Dus afstand houden en handen wassen."
Verstappen vindt het vooral jammer voor de fans. "Lastig en vervelend. De interactie met het publiek is een stuk minder. Ik hoop dat ze dat begrijpen. Ook voor hen is dat uiteindelijk beter."
Productie Chinese provincie Hubei komt weer op gang
Ook in de Chinese provincie Hubei, de grootste besmettingshaard van het nieuwe coronavirus, wordt de industriële productie voorzichtig weer hervat, al geldt dat nog niet voor de stad Wuhan. Ook worden de reisbeperkingen versoepeld. Het herstel van de activiteiten in de Chinese fabrieken is aan het versnellen, zei de Chinese minister van Handel vandaag.
Hubei meldde vandaag nog acht nieuwe gevallen van het coronavirus. In heel China zijn het er vijftien, waarvan zes geïmporteerd uit het buitenland.
Ook het dodental stijgt volgens China nauwelijks nog. China meldt vandaag 11 doden. In totaal heeft het nieuwe coronavirus in China aan 3169 mensen het leven gekost, In China zijn er in totaal 80.793 mensen besmet geraakt, van wie bijna tachtig procent hersteld is.
Acteur Tom Hanks besmet met het coronavirus
Zowel acteur Tom Hanks als zijn vrouw Rita Wilson is positief getest op het coronavirus. Dat maakte de acteur bekend op Instagram. Ze zijn in Australië waar Hanks zou beginnen met de productie van een film over het leven van Elvis Presley.
"We waren wat moe, alsof we verkouden waren, en hadden wat lichamelijke klachten", schrijft de acteur. Het stel zal zo lang het nodig is in isolatie blijven.
Vliegtuigmaatschappij reageert op inreisverbod VS
Vliegtuigmaatschappij Lufthansa heeft via een tweet laten weten dat ze onderzoeken wat het inreisverbod voor de VS betekent voor de geplande vluchten naar Amerika. Een vraag is bijvoorbeeld of vluchten kunnen doorgaan als er veel minder reizigers mee kunnen? Het bedrijf geeft aan dat de veiligheid van de klanten en bemanning hierbij de hoogste prioriteit heeft.
VS stelt inreisverbod in voor Europese landen
De Verenigde Staten voeren een inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. Het gaat om de Schengenlanden, Groot-Brittannië valt er dus niet onder. De noodmaatregel gaat zaterdag om 04.59 uur Nederlandse tijd in en is bedoeld om de uitbraak van het coronavirus in de VS te beperken. Het verbod blijft dertig dagen van kracht, zo maakte president Trump bekend.
Er zijn een aantal uitzonderingen op het reisverbod, zoals voor Europeanen die directe familie hebben in de VS. Ook Amerikaanse burgers mogen terugreizen vanuit Europa, op voorwaarde dat ze vooraf gescreend zijn op het virus.