NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Italië breidt vergaande maatregelen tegen corona uit naar hele land

 • De reisbeperkingen die in Noord-Italië van kracht zijn, gelden vanaf morgen voor het hele land.
 • In Nederland adviseert het kabinet iedereen om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.
 • Inwoners van Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, worden opgeroepen om waar mogelijk thuis te werken. Lees hier meer over de nieuwe adviezen van het kabinet.
 • Het aantal besmettingen in Nederland staat nu op 321. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan naar de bron.
 • Op deze kaart houden we de besmettingen verspreid door Nederland bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie. In dit verhaal lees je waarom er meer aandacht is voor corona dan voor griep.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

 • Trump neemt nog geen extra maatregelen

  De Amerikaanse president Trump heeft tijdens een persconferentie in het Witte Huis zojuist geen extra maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in zijn land in te dammen. Hij benadrukte wel dat bedrijven en mensen in de VS die getroffen worden door het virus gecompenseerd worden. "Want ze mogen niet gestraft worden voor iets dat niet hun schuld is", zei Trump.

  Trumps vicepresident Pence zei dat het risico voor Amerikanen om besmet te raken met het virus laag blijft en de kans dat iemand ernstig ziek wordt ook klein is. Pence en Trump woonden eerder vandaag een bijeenkomst met gezondheidsexperts bij.

 • Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren

  Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren die de afgelopen twee weken in China, Hongkong, Iran, Italië, Japan, Zuid-Korea en Singapore zijn geweest. Het eiland scherpt de maatregelen uit voorzorg aan vanwege de beperkte capaciteit in het ziekenhuis Sint Maarten Medical Center.

 • Wat als de intensive care straks vol ligt?

  In Nieuwsuur was Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (IC), te gast. Hij waarschuwde zijn collega's voor een mogelijke crisissituatie. Volgens hem is de situatie nu nog goed onder controle, maar verandert dat als het aantal coronapatiënten met ernstige klachten toeneemt. "Want we hebben maar 200 boxen met een sluis ervoor waarin we geïsoleerd kunnen verplegen."

  Er moeten andere scenario's uit de kast worden getrokken als er dan meer dan 200 coronapatiënten op de IC liggen. "Dan kun je overwegen om een gedeelte van de intensive care helemaal in te richten voor coronapatiënten. Fase drie is omkeren: coronapatiënten op de gewone IC, en patiënten zonder corona in de isolatiekamers."

  De vereniging van Gommers heeft vandaag een pandemieboek verspreid onder intensivisten. "Mochten we echt in een crisissituatie komen, wat doe je dan wel en niet? Misschien moeten we mensen van boven de 80 dan niet gaan opnemen op de intensive care. Maar daar zijn we nog lang niet."

 • 'Een vriendin zet boodschappen voor de deur'

  Edwin en Vivian Klaassen uit Waalwijk zitten thuis in quarantaine, nadat ze op vakantie besmet raakten met het coronavirus. We spraken ze op veilige afstand, via de telefoon.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Interview op veilige afstand: 'Van de GGD mag ik naar buiten, maar ik wil een virusvrij-briefje'
 • Reisadvies voor Italië nu nog op oranje

  De verwachting is dat door de uitbreiding van de reisbeperkingen het Nederlandse reisadvies wordt aangescherpt. Naar aanleiding van de vergaande maatregelen die zondag werden afgekondigd voor het noorden van Italië, werd het reisadvies aangepast van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar rood (helemaal niet reizen).

  Afhankelijk van dat advies weet de ANVR, de koepel van reisorganisaties, wat de effecten zijn van de maatregelen op reisorganisaties. "Dan moeten we kijken wat luchtvaartmaatschappijen doen", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Dat heeft allemaal met elkaar te maken."

  KLM zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. "We hebben nog geen officiële berichtgeving ontvangen wat dit eventueel betekent voor de luchthavens in Italië."

  Transportbedrijven

  Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) wacht af. "Bij de vorige restricties hadden wij als transportsector gewoon de vrijheid om goederen te vervoeren, naar binnen en naar buiten. Dat was toen een bewuste keuze van de regering, omdat transport van goederen essentieel is voor een land. Dan praat je over levensmiddelen, over medische apparatuur, medicijnen."

  "Dat is de laatste stand van zaken, en ik heb geen bericht gehoord dat dat nu anders zou zijn. Wat we onze leden adviseren is dat ze zich goed houden aan de aanwijzingen van de autoriteiten in Italië en hygiënemaatregelen nemen."

 • De Italiaanse maatregelen op een rij

  Dit zijn de maatregelen die nu gaan gelden voor het hele land:

  • Italianen mogen alleen op pad voor hun werk en verder alleen als het strikt noodzakelijk is
  • Alle zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen in het land gaan dicht
  • Restaurants en cafés mogen alleen tussen 06.00 en 18.00 uur open zijn en bezoekers moeten een meter afstand houden
  • Begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door
  • Alle sportevenementen op alle niveaus zijn afgelast, waaronder de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A

  Lege terrassen op het San Marcoplein in Venetië Reuters
 • 'Dit is echt gigantisch'

  Correspondent Mustafa Marghadi volgde de persconferentie van premier Conte vanuit Milaan, waar de strengere maatregelen al langer gelden. Hij zag de afgelopen dagen steeds meer controles, onder meer bij stations. "Mensen krijgen de vraag wat ze aan het doen zijn. Dat zal nu wel in heel Italië gaan gebeuren. Dit is echt gigantisch, het hele land ligt op z'n gat."

 • Reisbeperkingen voor heel Italië

  Italië voert in het hele land reisbeperkingen in, heeft premier Conte bekendgemaakt. Concreet betekent het dat mensen wel op pad mogen voor hun werk, maar verder alleen als het strikt noodzakelijk is. De maatregelen gaan morgen in. Tot nu golden de beperkingen alleen voor 16 miljoen inwoners in het noorden, dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus.

  Ook worden alle sportevenementen opgeschort, waaronder voetbalwedstrijden. Treinen en bussen blijven wel rijden. Scholen en universiteiten in Italië waren al gesloten, maar die maatregel is verlengd tot en met 3 april.

  In de nacht van zaterdag op zondag maakte Conte bekend dat 16 miljoen inwoners in het noorden van het land de regio niet zonder goede reden mochten verlaten. Naar aanleiding daarvan werd het Nederlandse reisadvies voor grote delen van Noord-Italië aangescherpt.

  Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen naar 9172. Er zijn 463 patiënten overleden. Italië is het zwaarst getroffen land buiten China.

 • Werktijdverkorting vanwege corona

  Inmiddels zijn 235 aanvragen voor werktijdverkorting toegewezen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om 2853 werknemers.

  Werktijdverkorting is een crisismaatregel voor personeel van bedrijven waar tijdelijk minder te doen is. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze vanwege het coronavirus minstens twee weken lang 20 procent minder werk hebben, komen ervoor in aanmerking.

  106 verzoeken zijn afgewezen en over 731 aanvragen moet nog een beslissing worden genomen. In een gemiddeld jaar ligt het aantal bedrijven dat een aanvraag doet voor werktijdverkorting tussen de 100 en de 200.

 • Autoraam omlaag voor coronatest

  Om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten is in het Duitse Nürtingen, bij Stuttgart, een 'drive-in-testcentrum' geopend.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drive-in-testcentrum voor coronapatiënten in Duitsland
 • Slechtste dag op Wall Street sinds 2008

  Ook de aandelenbeurzen in New York zijn met zware verliezen gesloten. Net als in Europa en Azië reageerden beleggers op Wall Street op de dalende olieprijs nadat Saudi-Arabië de prijzen had verlaagd en aankondigde de productie op te schroeven. Ook is er angst voor ontwikkelingen rond het coronavirus.

  Een belegger op Wall Street reageert op de opening van de beurs AFP

  De Dow Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent, de S&P 500 sloot 7,6 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor 7,3 procent. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis in 2008.

  Vanwege de grote koersverliezen werd de beurshandel kort na opening automatisch een kwartier stilgelegd, om de markt wat te laten afkoelen. Ook dat was voor het eerst sinds 2008.

 • Besmettingsbron 90 patiënten onbekend, hoe zit dat?

  In Nederland is nu bij 321 mensen het coronavirus vastgesteld, maakte het RIVM bekend. Van 90 van hen is nog niet duidelijk hoe ze besmet zijn geraakt. Dat wordt wel onderzocht, maar er is nog geen uitsluitsel over.

  Dat komt met name omdat het veel tijd kost om de bron te achterhalen, vertelde viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam in Nieuws en Co. "Het gaat om mensen die net positief zijn getest. Pas dan kan de GGD naar hen toe en vragen waar ze precies zijn geweest. Je loopt per definitie achter."

  "De besmettingsbron wordt de komende dagen pas duidelijk. Naarmate de aantallen groter worden is het werk van de GGD lastiger, want het kost een hoop tijd."

 • Kerkgangers in Washington

  In Washington krijgen honderden kerkgangers het verzoek om zelf in quarantaine te gaan. Aanleiding is de besmetting van een leider van hun kerk, de Christ Church Georgetown.

  De burgemeester vraagt iedereen die eind februari of begin maart in de kerk was om twee weken in quarantaine te gaan.

  De besmette leider is het eerste vastgestelde coronageval in de hoofdstad van de VS. In heel Amerika zijn nu zo'n 600 besmettingen vastgesteld, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer, zegt correspondent Arjen van der Horst:

 • Verkoop iPhones in China gekelderd

  In China zijn vorige maand ruim 60 procent minder iPhones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt persbureau Reuters op basis van Chinese overheidscijfers. In februari 2019 werden nog 1,27 miljoen Apple-telefoons verkocht, nu zijn dat er 494.000. Het bedrijf gaf vorige maand een omzetwaarschuwing af

  De problemen beperken zich niet alleen tot Apple. De totale verkoop van mobiele telefoons in China daalde in februari met 55 procent ten opzichte van 2019.