De Saudische minister van Energie komt aan in de ingelaste Opec-vergadering in Wenen
NOS NieuwsAangepast

Olieprijzen kelderen, Saudi-Arabië start prijzenoorlog

De olieprijzen zijn ingestort. De prijs van een vat ruwe Brent-olie is met 25 procent gedaald naar 33 dollar, de laagste prijs in vier jaar. De kelderende prijzen zijn het gevolg van de dreiging van Saudi-Arabië om de olieproductie op te voeren. Saudi-Arabië wil op die manier Rusland dwingen mee te doen aan het OPEC-plan om de olieproductie juist te beperken.

Vorige week probeerde het oliekartel OPEC onder aanvoering van Saudi-Arabië afspraken te maken om de olieproductie terug te schroeven om zo de prijsdalingen te stoppen. De lagere olieprijs is het gevolg van de economische malaise door het coronavirus. Olieproducent Rusland (geen lid maar wel een bondgenoot van de OPEC) wilde niet meedoen, waardoor er van de productiebeperking weinig terecht komt. De Saudiërs zijn daarop een prijzenoorlog begonnen.

De lage olieprijs is voor de meeste OPEC-landen funest. De landen leunen voor hun inkomen zwaar op de olie. Ook voor Rusland is het een zware financiële klap.

Bloedrode beurzen

Op de Aziatische markten verliep de oliehandel chaotisch en daalde Brent-olie op enig moment tot 31 dollar en Amerikaanse ruwe olie tot 27 dollar. De daling met een derde is de grootste sinds die tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991.

De olieprijzenoorlog komt boven op de steeds ernstiger economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en heeft de Aziatische aandelenbeurzen zwaar onder druk gezet. De beurs van Tokio sloot vandaag 5 procent lager, de beurs van Seoul ruim 4 procent.

Ook de Europese beurzen lijken opnieuw af te stevenen op een sombere handelsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl