Een ober op het San Marco-plein in Venetië wacht op klanten
NOS Nieuws

Italië verder op slot, coronapijn op de beurzen: dit gebeurde er vandaag

De aandelenbeurzen kleuren dieprood, Italië voerde vanavond noodmaatregelen in voor het hele land en crisisoverleg in Den Haag. Opnieuw is de week begonnen met veel ontwikkelingen in de wereldwijde uitbraak van Covid-19.

We zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje, om te beginnen met de extra reisbeperkingen in Italië. Om de uitbraak in te dammen mag niemand meer op pad gaan, behalve als het voor werk is of als het strikt noodzakelijk is. Deze maatregel gold eerst alleen voor delen van Noord-Italië.

Ook worden alle sportevenementen opgeschort, waaronder voetbalwedstrijden. Treinen en bussen blijven wel rijden. Scholen en universiteiten in Italië waren al gesloten, maar die maatregel is verlengd tot en met 3 april.

De situatie in het zwaar getroffen Italië is vandaag opnieuw verslechterd. Het aantal bevestigde coronapatiënten steeg er tot boven de 9000. Ook kwamen er ruim honderd nieuwe sterfgevallen bij. Alleen in China ligt het dodental hoger.

In deze tweet van correspondent Mustafa Marghadi zie je het aantal besmettingen per Noord-Italiaanse regio:

In zeker twintig gevangenissen in Italië zijn gedetineerden in opstand gekomen. Ze zijn onder meer boos omdat familie en vrienden vanwege het coronavirus niet meer op bezoek mogen komen.

Bij de gevangenisrellen zijn zes personen omgekomen. Een groep gedetineerden had ingebroken op de ziekenboeg en stierf aan een overdosis methadon.

In sommige gevangenissen hadden gedetineerden hun cel in brand gestoken, op andere plekken waren ze op het dak van het pand geklommen:

Spanningen in Italiaanse gevangenissen om coronavirus

Ander groot nieuws vandaag was de duikvlucht van de internationale beurzen. De AEX sloot 7,7 procent lager - volgens analisten een van de grootste koersdalingen ooit.

Vanwege de toenemende zorgen over het virus én de gekelderde olieprijs, als gevolg van de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland, sloten ook andere Europese en Amerikaanse beurzen met verliezen van tussen 5 en 7 procent. Op Wall Street was het de slechtste dag sinds het begin van de kredietcrisis in 2008.

In dit artikel lees je meer over wat de chaos op de beurzen voor gevolgen hebben.

Nieuwe patiënten in Nederland

In Nederland kwamen er volgens het RIVM 56 nieuwe patiënten bij, het totaal staat nu landelijk op 321. In tegenstelling tot gisteren waren er geen nieuwe sterfgevallen. Voor zover bekend zijn er in ons land drie coronapatiënten overleden.

De meeste patiënten komen uit Noord-Brabant: 134. Iedereen met ziektesymptomen wordt daar geadviseerd om de deur niet uit te gaan. Als gevolg bleven veel leraren thuis en zaten ook duizenden leerlingen noodgedwongen thuis.

Geen handen schudden

Na het crisisoverleg van het kabinet deed premier Rutte opnieuw een oproep aan de Brabanders. Werk de komende zeven dagen vanuit huis, als dat mogelijk is, zei hij op de ingelaste persconferentie. Daarnaast wordt er gekeken of, en zo ja welke grote evenementen in de provincie worden afgelast.

Ook deed de premier een oproep aan alle Nederlanders: schud geen handen meer. Die nieuwe maatregel moet de verspreiding van het virus tegengaan. Maar het is ook voor de premier even wennen, want na afloop van zijn toespraak gaf hij gewoontegetrouw RIVM-directeur Van Dissel een hand:

'Oh sorry, dat mag niet meer!'

Zo'n 93 procent van alle bevestigde besmettingen zijn in China, Zuid-Korea, Italië en Iran. Zoals eerder gezegd vlakt het aantal nieuwe besmettingen af in China. Zuid-Korea zag vandaag de laagste stijging van de afgelopen elf dagen.

Behalve Italië zag ook Iran juist een forse toename van het aantal nieuwe coronapatiënten. Het Iraanse dodental steeg met 43 tot 237. Ruim 7000 mensen hebben het virus opgelopen, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Opvallend genoeg liet de Iraanse overheid nog eens 70.000 gevangen vrij om verspreiding te voorkomen. Eerder waren al 50.000 gedetineerden vrijgelaten.

Verplicht in quarantaine

Israël nam vandaag ook een rigoureuze maatregel. Iedereen die het land binnenkomt, moet verplicht twee weken thuis in quarantaine. En de autoriteiten in Spanje hebben besloten om alle scholen in de regio Madrid de komende vijftien dagen te sluiten. Daardoor blijven zo'n 1,2 miljoen leerlingen de komende dagen thuis.

Wereldwijd hebben inmiddels ruim 110.000 mensen het virus opgelopen. Het dodental ligt net onder de 4000, waarvan twee derde in China is overleden. Ruim 60.000 mensen zijn hersteld van het nieuwe coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl