Veel leraren Noord-Brabant thuis, ouders worstelen met kinderopvang
Scholen en ouders in Noord-Brabant proberen uit alle macht oplossingen te vinden om kinderen op te vangen die niet naar school kunnen. De waarschuwing van het RIVM dat mensen in Brabant met verkoudheidsklachten thuis moeten blijven, leidt in het onderwijs tot veel problemen.
Zo meldt Ons Middelbaar Onderwijs, een scholenkoepel met tientallen middelbare scholen in Brabant, dat vandaag ruim 8 procent van de ruim 7000 medewerkers afwezig was.
Duizenden basisschoolkinderen zitten noodgedwongen thuis, de meeste in de regio Eindhoven, ruim 4100, blijkt uit een inventarisatie van Omroep Brabant. In Tilburg en omgeving zitten meer dan 2800 leerlingen thuis, in Breda 700 en in Den Bosch 1025.
De waarschuwing blijft van kracht tot de resultaten bekend zijn van de steekproef onder ziekenhuispersoneel met klachten. Die moeten duidelijkheid scheppen over de verspreiding van het virus in de provincie. Het RIVM verwacht die resultaten "snel".
Op een basisschool in Geldrop is een leerkracht besmet. De vrouw was op vakantie geweest in een risicogebied. Deze school, de Ganzenbloem, heeft besloten de hele week dicht te blijven. Er zijn te weinig leerkrachten en leerlingen om de school open te houden. Dat heeft de school besloten in overleg met de onderwijsinspectie.
Op de meeste Brabantse basisscholen zijn leraren thuisgebleven. In veel gevallen zijn ze niet ziek, maar is het uit voorzorg, omdat ze een beetje verkouden zijn. Het aantal groepen of klassen dat niet naar school kan, loopt sterk uiteen. Er zijn gevallen bekend waar meer dan de helft van de groepen niet naar school kan, andere scholen melden uitval van een tot drie groepen.
Invalpools bieden meestal geen uitkomst. Vanwege het lerarentekort zijn er sowieso al moeilijk invalkrachten te vinden. Sommige scholen kiezen ervoor om groepen op te delen en te verspreiden over andere klassen, maar andere willen juist niet te veel kinderen dicht bij elkaar zetten.
Oppasproblemen
Na een oproep van Omroep Brabant meldden honderden ouders met kinderen op de basisschool dat hun kinderen niet naar school kunnen. Voor sommigen is dat geen probleem, omdat ze een vrije dag hebben, thuis werken of een goed netwerk hebben voor opvang. Anderen moeten vrij nemen. Op de kinderopvang is meestal geen plek meer.
Andersom zijn er ook klassen leeg omdat ouders hun kind uit voorzorg thuishouden.
Een ouder van een leerling van de Hofstee in Etten-Leur heeft de school voorgesteld om als ouders de kinderen op school op te vangen. "Ik kan me voorstellen dat er best meer ouders zijn zoals wij die een dagdeel voor de kinderen op school willen zorgen zodat er geen oppas hoeft te worden geregeld. Maar dat mag niet in verband met de verzekering en regelgeving. En je moet ook een diploma hebben."
Medewerker besmet, tien leraren thuis
Ook middelbare scholen roepen hun leraren en leerlingen op om thuis te blijven als ze verkouden zijn. Op de meeste middelbare scholen worden geen leerlingen naar huis gestuurd, maar er kunnen wel lessen uitvallen.
Een kwart van de leerlingen van het Odulphuslyceum in Tilburg heeft zich ziek gemeld. Niet duidelijk is wie echt ziek is en wie uit voorzorg thuisblijft. Van de 142 medewerkers zitten er 24 thuis. Vorige week bleek dat twee leerlingen met het virus zijn besmet. Morgen is er een studiedag, er zijn geen lessen. Daarna begint de proefwerkweek, die gaat gewoon door, zegt de rector.
Op een middelbare school in Breda, het Graaf Engelbrecht College, is een medewerker besmet met het coronavirus. Dat is gisteren officieel vastgesteld. Hij was al sinds woensdag thuis, omdat hij in contact was geweest met een besmet persoon. Tien docenten hebben lichte klachten en zijn uit voorzorg thuis.