liveblog
NOS NieuwsAangepast

Italië breidt vergaande maatregelen tegen corona uit naar hele land

  • De reisbeperkingen die in Noord-Italië van kracht zijn, gelden vanaf morgen voor het hele land.
  • In Nederland adviseert het kabinet iedereen om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.
  • Inwoners van Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, worden opgeroepen om waar mogelijk thuis te werken. Lees hier meer over de nieuwe adviezen van het kabinet.
  • Het aantal besmettingen in Nederland staat nu op 321. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan naar de bron.
  • Op deze kaart houden we de besmettingen verspreid door Nederland bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie. In dit verhaal lees je waarom er meer aandacht is voor corona dan voor griep.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

Trump neemt nog geen extra maatregelen

De Amerikaanse president Trump heeft tijdens een persconferentie in het Witte Huis zojuist geen extra maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in zijn land in te dammen. Hij benadrukte wel dat bedrijven en mensen in de VS die getroffen worden door het virus gecompenseerd worden. "Want ze mogen niet gestraft worden voor iets dat niet hun schuld is", zei Trump.

Trumps vicepresident Pence zei dat het risico voor Amerikanen om besmet te raken met het virus laag blijft en de kans dat iemand ernstig ziek wordt ook klein is. Pence en Trump woonden eerder vandaag een bijeenkomst met gezondheidsexperts bij.

Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren

Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren die de afgelopen twee weken in China, Hongkong, Iran, Italië, Japan, Zuid-Korea en Singapore zijn geweest. Het eiland scherpt de maatregelen uit voorzorg aan vanwege de beperkte capaciteit in het ziekenhuis Sint Maarten Medical Center.

Wat als de intensive care straks vol ligt?

In Nieuwsuur was Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (IC), te gast. Hij waarschuwde zijn collega's voor een mogelijke crisissituatie. Volgens hem is de situatie nu nog goed onder controle, maar verandert dat als het aantal coronapatiënten met ernstige klachten toeneemt. "Want we hebben maar 200 boxen met een sluis ervoor waarin we geïsoleerd kunnen verplegen."

Er moeten andere scenario's uit de kast worden getrokken als er dan meer dan 200 coronapatiënten op de IC liggen. "Dan kun je overwegen om een gedeelte van de intensive care helemaal in te richten voor coronapatiënten. Fase drie is omkeren: coronapatiënten op de gewone IC, en patiënten zonder corona in de isolatiekamers."

De vereniging van Gommers heeft vandaag een pandemieboek verspreid onder intensivisten. "Mochten we echt in een crisissituatie komen, wat doe je dan wel en niet? Misschien moeten we mensen van boven de 80 dan niet gaan opnemen op de intensive care. Maar daar zijn we nog lang niet."

'Een vriendin zet boodschappen voor de deur'

Edwin en Vivian Klaassen uit Waalwijk zitten thuis in quarantaine, nadat ze op vakantie besmet raakten met het coronavirus. We spraken ze op veilige afstand, via de telefoon.

Interview op veilige afstand: 'Van de GGD mag ik naar buiten, maar ik wil een virusvrij-briefje'

Reisadvies voor Italië nu nog op oranje

De verwachting is dat door de uitbreiding van de reisbeperkingen het Nederlandse reisadvies wordt aangescherpt. Naar aanleiding van de vergaande maatregelen die zondag werden afgekondigd voor het noorden van Italië, werd het reisadvies aangepast van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar rood (helemaal niet reizen).

Afhankelijk van dat advies weet de ANVR, de koepel van reisorganisaties, wat de effecten zijn van de maatregelen op reisorganisaties. "Dan moeten we kijken wat luchtvaartmaatschappijen doen", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Dat heeft allemaal met elkaar te maken."

KLM zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. "We hebben nog geen officiële berichtgeving ontvangen wat dit eventueel betekent voor de luchthavens in Italië."

Transportbedrijven

Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) wacht af. "Bij de vorige restricties hadden wij als transportsector gewoon de vrijheid om goederen te vervoeren, naar binnen en naar buiten. Dat was toen een bewuste keuze van de regering, omdat transport van goederen essentieel is voor een land. Dan praat je over levensmiddelen, over medische apparatuur, medicijnen."

"Dat is de laatste stand van zaken, en ik heb geen bericht gehoord dat dat nu anders zou zijn. Wat we onze leden adviseren is dat ze zich goed houden aan de aanwijzingen van de autoriteiten in Italië en hygiënemaatregelen nemen."

De Italiaanse maatregelen op een rij

Dit zijn de maatregelen die nu gaan gelden voor het hele land:

  • Italianen mogen alleen op pad voor hun werk en verder alleen als het strikt noodzakelijk is
  • Alle zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen in het land gaan dicht
  • Restaurants en cafés mogen alleen tussen 06.00 en 18.00 uur open zijn en bezoekers moeten een meter afstand houden
  • Begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door
  • Alle sportevenementen op alle niveaus zijn afgelast, waaronder de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A
Reuters
Lege terrassen op het San Marcoplein in Venetië

'Dit is echt gigantisch'

Correspondent Mustafa Marghadi volgde de persconferentie van premier Conte vanuit Milaan, waar de strengere maatregelen al langer gelden. Hij zag de afgelopen dagen steeds meer controles, onder meer bij stations. "Mensen krijgen de vraag wat ze aan het doen zijn. Dat zal nu wel in heel Italië gaan gebeuren. Dit is echt gigantisch, het hele land ligt op z'n gat."

Reisbeperkingen voor heel Italië

Italië voert in het hele land reisbeperkingen in, heeft premier Conte bekendgemaakt. Concreet betekent het dat mensen wel op pad mogen voor hun werk, maar verder alleen als het strikt noodzakelijk is. De maatregelen gaan morgen in. Tot nu golden de beperkingen alleen voor 16 miljoen inwoners in het noorden, dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus.

Ook worden alle sportevenementen opgeschort, waaronder voetbalwedstrijden. Treinen en bussen blijven wel rijden. Scholen en universiteiten in Italië waren al gesloten, maar die maatregel is verlengd tot en met 3 april.

In de nacht van zaterdag op zondag maakte Conte bekend dat 16 miljoen inwoners in het noorden van het land de regio niet zonder goede reden mochten verlaten. Naar aanleiding daarvan werd het Nederlandse reisadvies voor grote delen van Noord-Italië aangescherpt.

Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen naar 9172. Er zijn 463 patiënten overleden. Italië is het zwaarst getroffen land buiten China.

Werktijdverkorting vanwege corona

Inmiddels zijn 235 aanvragen voor werktijdverkorting toegewezen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om 2853 werknemers.

Werktijdverkorting is een crisismaatregel voor personeel van bedrijven waar tijdelijk minder te doen is. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze vanwege het coronavirus minstens twee weken lang 20 procent minder werk hebben, komen ervoor in aanmerking.

106 verzoeken zijn afgewezen en over 731 aanvragen moet nog een beslissing worden genomen. In een gemiddeld jaar ligt het aantal bedrijven dat een aanvraag doet voor werktijdverkorting tussen de 100 en de 200.

Autoraam omlaag voor coronatest

Om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten is in het Duitse Nürtingen, bij Stuttgart, een 'drive-in-testcentrum' geopend.

Drive-in-testcentrum voor coronapatiënten in Duitsland

Slechtste dag op Wall Street sinds 2008

Ook de aandelenbeurzen in New York zijn met zware verliezen gesloten. Net als in Europa en Azië reageerden beleggers op Wall Street op de dalende olieprijs nadat Saudi-Arabië de prijzen had verlaagd en aankondigde de productie op te schroeven. Ook is er angst voor ontwikkelingen rond het coronavirus.

AFP
Een belegger op Wall Street reageert op de opening van de beurs

De Dow Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent, de S&P 500 sloot 7,6 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor 7,3 procent. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis in 2008.

Vanwege de grote koersverliezen werd de beurshandel kort na opening automatisch een kwartier stilgelegd, om de markt wat te laten afkoelen. Ook dat was voor het eerst sinds 2008.

Besmettingsbron 90 patiënten onbekend, hoe zit dat?

In Nederland is nu bij 321 mensen het coronavirus vastgesteld, maakte het RIVM bekend. Van 90 van hen is nog niet duidelijk hoe ze besmet zijn geraakt. Dat wordt wel onderzocht, maar er is nog geen uitsluitsel over.

Dat komt met name omdat het veel tijd kost om de bron te achterhalen, vertelde viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam in Nieuws en Co. "Het gaat om mensen die net positief zijn getest. Pas dan kan de GGD naar hen toe en vragen waar ze precies zijn geweest. Je loopt per definitie achter."

"De besmettingsbron wordt de komende dagen pas duidelijk. Naarmate de aantallen groter worden is het werk van de GGD lastiger, want het kost een hoop tijd."

Kerkgangers in Washington

In Washington krijgen honderden kerkgangers het verzoek om zelf in quarantaine te gaan. Aanleiding is de besmetting van een leider van hun kerk, de Christ Church Georgetown.

De burgemeester vraagt iedereen die eind februari of begin maart in de kerk was om twee weken in quarantaine te gaan.

De besmette leider is het eerste vastgestelde coronageval in de hoofdstad van de VS. In heel Amerika zijn nu zo'n 600 besmettingen vastgesteld, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer, zegt correspondent Arjen van der Horst:

Verkoop iPhones in China gekelderd

In China zijn vorige maand ruim 60 procent minder iPhones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt persbureau Reuters op basis van Chinese overheidscijfers. In februari 2019 werden nog 1,27 miljoen Apple-telefoons verkocht, nu zijn dat er 494.000. Het bedrijf gaf vorige maand een omzetwaarschuwing af

De problemen beperken zich niet alleen tot Apple. De totale verkoop van mobiele telefoons in China daalde in februari met 55 procent ten opzichte van 2019.

'Ik was heel ziek', vertelt coronapatiënt uit Brabant

Een paar dagen nadat hij carnaval had gevierd, kreeg een man uit Brabant griepklachten en een "nare, droge hoest". Zijn vrouw dacht meteen aan het coronavirus, maar omdat hij niet in een risicogebied was geweest, werd hij niet getest.

Hij doet zijn verhaal aan de NOS vanuit een isolatiekamer van het Amphia Ziekenhuis in Breda:

Rutte vertelt over de nieuwe adviezen

Rutte: stop met handen schudden en werk thuis

Ai...

Het is ook voor premier Rutte nog even wennen, die nieuwe maatregel. Na afloop van de persconferentie geeft hij een hand aan Jaap van Dissel van het RIVM.

Rutte heeft meteen door dat hij het verkeerde voorbeeld geeft. "O sorry, dat mag niet meer!", verontschuldigt hij zich. "Het is zo'n gewoonte." Daarna gaven de twee elkaar een elleboog.

Bekijk hier de video van dat moment:

Rutte schudt na persconferentie alsnog een hand

Rutte: dit is een serieus probleem, gaat hele tijd duren

"We bevinden ons net als vorige week in de indamfase", zei premier Rutte op de persconferentie. "Het is ons doel om zo lang mogelijk in die eerste fase te blijven."

"Dit gaat echt een hele tijd duren, dit is niet morgen of overmorgen voorbij. Het is een serieus probleem. Dit kunnen we alleen oplossen met z'n allen. Daar past een typische Nederlandse nuchterheid bij. We doen alleen de dingen die nodig zijn en de dingen die we nu doen zijn allemaal nodig."

Premier Rutte: geen handen meer schudden in Nederland

Het kabinet raadt alle Nederlanders af om elkaar de hand te schudden. Het kabinet doet een dringende oproep aan alle Nederlanders om elkaar voorlopig niet meer met een handdruk te begroeten. "Dat is een simpele maatregel die helpt bij het indammen van het coronavirus," zei premier Rutte gezegd op een persconferentie na crisisoverleg van het kabinet.

Ook roept het kabinet inwoners van Noord-Brabant op om de komende zeven dagen waar mogelijk thuis te werken. Rutte riep werkgevers op om zoveel mogelijk te kijken naar het spreiden van werktijden. De scholen blijven gewoon open. Ook wordt er gekeken naar evenementen die de komende tijd op de agenda staan in Noord-Brabant. Of die wel door kunnen gaan en op welke schaal zal per evenement besloten worden.

Premier Rutte en een groot aantal ministers kwamen vanavond voor de tweede keer bij elkaar voor crisisoverleg over het coronavirus. Daar waren ook vertegenwoordigers van het RIVM, de politie en de burgemeester van Den Bosch bij, namens de Brabantse veiligheidsregio's.

Iedereen die Israël binnenkomt moet in quarantaine

In Israël heeft de regering drastische maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen die het land binnenkomt, moet twee weken thuis in quarantaine, melden Israëlische media.

"Het is een lastige beslissing, maar de maatregel is nodig om de volksgezondheid te beschermen", zei premier Netanyahu. "De volksgezondheid gaat voor alles."

Olympisch comité Italië: alle sport schrappen

Het Italiaans olympische comité CONI wil alle sport op alle niveaus tot en met 3 april stilleggen vanwege het coronavirus. Ook de Italiaanse voetbalbond is aangesloten bij het comité, dus het voorstel geldt ook voor de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie, de Serie A. Eerder werd al besloten dat wedstrijden in de Serie A zonder publiek gespeeld moesten worden.

De bij het CONI aangesloten sportbonden zeiden na een overleg in een gezamenlijk statement dat de Italiaanse overheid meer moet doen om de virusuitbraak in te dammen. Italië is inmiddels de grootste coronahaard buiten China.

Het dodental in Italië is gestegen naar 463. In een dag zijn er 97 patiënten bij gekomen. Bij 9172 mensen in Italië is vastgesteld dat ze met het virus zijn besmet. Dat waren er gisteren nog 7375.

Straks persconferentie kabinet over coronavirus

Het kabinet geeft straks na het crisisoverleg een persconferentie over de ontwikkelingen rond het coronavirus. De verwachting is dat de persconferentie na 19.00 uur begint. De persbijeenkomst is live te volgen via NOS.nl, de NOS-app en NPO Nieuws.

Steekproef Brabant: twaalf ziekenhuismedewerkers besmet

De steekproef van het RIVM om meer zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus in Noord-Brabant heeft tot nu toe twaalf besmettingen opgeleverd. Meer dan 1066 medewerkers zijn getest. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de zes Brabantse ziekenhuizen die hun personeel vroegen om zich te laten testen.

Het was al bekend dat tien medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda waren besmet. Het coronavirus is ook vastgesteld bij een medewerker van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en bij een personeelslid van het Bravis Ziekenhuis, met vestigingen in het westen van de provincie.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch meldt vooralsnog geen besmettingen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en het Elkerliek Ziekenhuis communiceren morgen over de uitslag. Dan komt het RIVM met de officiële uitslag van de steekproef.

De 1066 medewerkers van vijf ziekenhuizen hebben zich vrijwillig laten testen. Alleen het Jeroen Bosch Ziekenhuis kon nog niet zeggen hoeveel personeelsleden meededen aan de steekproef.

Damrak sluit diep in het rood

De Amsterdamse AEX is gesloten met een verlies van 7,7 procent, op 490.7 punten. Dat is min of meer gelijk aan de slechte opening van vanmorgen. Een van de grootste verliezers is Shell, dat 17,5 procent inleverde.

Mogelijk meer maatregelen in Madrid

Mogelijk sluiten in Madrid scholen en universiteiten om verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen. De nieuwe maatregelen worden besproken op een spoedoverleg in de Spaanse hoofdstad.

Zowel het aantal besmettingen als het aantal doden als gevolg van het coronavirus zijn in Madrid is in een dag verdubbeld. Het aantal positief geteste personen staat nu op 469, gisteren was dat nog 200. Het aantal doden steeg van acht naar zestien.

In heel Spanje is sprake van een scherpe toename. Dat komt grotendeels door de twee brandhaarden Madrid en Baskenland. De twee regio's vallen nu onder het scenario 'community transmission' van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het betekent dat er een uitbraak van corona is zonder dat nog is vast te stellen wat de oorzaak van al die besmettingen is. Eerder vandaag nam de Baskische hoofdstad Vitoria al de beslissing om scholen en een universiteit vanaf morgen dicht te houden.

Het aantal positief geteste personen staat nu op 1013 in heel Spanje. 25 patiënten zijn overleden. Los van maatregelen in Madrid kondigde premier Sánchez een landelijk actieplan aan tegen het coronavirus.

Gemeente Goirle: besmette inwoner overleden

In de gemeente Goirle, in Noord-Brabant, is een inwoner overleden die besmet was met het coronavirus. Het gaat om een oudere man of vrouw die in een zorginstelling woonde en een kwetsbare gezondheid had, laat de burgemeester weten. Gisteren meldde de gemeente dat de inwoner positief was getest en was opgenomen in het ziekenhuis.

1 dag zonder klachten? Dan mag je uit thuisisolatie

Mensen die zijn besmet met het coronavirus mogen 24 uur nadat hun klachten zijn verdwenen weer naar buiten. Ze hoeven zich ook niet meer te laten testen, meldt het RIVM. Eerder was dat nog wel zo. Ook gezinsleden van besmette mensen worden niet meer standaard getest als ze klachten krijgen. Volgens het protocol van het RIVM moeten zij toch al zoveel mogelijk thuisblijven en dan heeft testen weinig meerwaarde, zegt het instituut.

Het beleid is aangepast omdat het RIVM de beperkte testcapaciteit wil gebruiken voor het opsporen van nieuwe patiënten. Ook kunnen mensen die geen verschijnselen meer hebben het virus niet verder verspreiden.

Muitende gevangenen in Italië

Spanningen in Italiaanse gevangenissen om coronavirus

In zeker twintig gevangenissen in heel Italië zijn gedetineerden in opstand gekomen. Ze zijn onder meer boos omdat familie en vrienden vanwege het coronavirus niet op bezoek mogen komen. Uit de gevangenis in Foggia zijn volgens Italiaanse media twintig gedetineerden ontsnapt.

Voetbalfans hoeven nog niet thuis te blijven

Voetbalbond KNVB is vooralsnog niet van plan om wedstrijden in het betaald voetbal zonder publiek te laten spelen, zoals al het geval is in onder meer Italië en Frankrijk. De bond volgt de richtlijnen van het RIVM. De adviezen zijn nog niet streng genoeg om een streep te zetten door voetbalwedstrijden met publiek.

Wel is de voetbalbond bezig met het opstellen van allerlei scenario's. "Er zijn zoveel verschillende opties", zegt een woordvoerder. "Alle wedstrijden zonder publiek, of bijvoorbeeld alleen wedstrijden in Noord-Brabant zonder publiek", zegt hij, doelend op het RIVM-advies aan Brabanders met gezondheidsklachten om thuis te blijven. "We houden alles in de gaten, het kan snel omslaan."