NOS Nieuws

'Overdreven' tot 'niet voor niks', zeggen Brabanders na corona-advies

Van 'een beetje overdreven' tot 'het zal niet voor niks zijn': in Noord-Brabant reageren bewoners nuchter op het aangescherpte corona-advies. Het RIVM roept mensen met milde klachten in de provincie op om het uitgaansleven te mijden, niet naar hun werk te gaan en niemand te bezoeken in het ziekenhuis of verpleeghuis.

"Het advies zal er niet voor niks zijn. Als dit het advies is, dan doen we het", reageert een Tilburger. Anderen vinden de maatregel overdreven. Een bewoner: "Het wordt gehypet. Er wordt zoveel gezegd, maar ik zie het als een griepje."

In deze video is te zien wat Tilburgers van het aangescherpte advies vinden:

Hoe de Tilburgers omgaan met het nieuwe advies van het RIVM

In de Brabantse horeca reageren ondernemers rustig op de nieuwe richtlijnen. Tom van Brussel heeft een café in het centrum van Eindhoven. Volgens hem zijn zijn collega's bang dat mensen thuisblijven. "Je staat toch dicht bij elkaar in de kroeg, dus kan me voorstellen dat mensen uit voorzorg niet komen." Maar hij blijft er nuchter onder: "Ik weet niet of onze doelgroep schrikt van zo'n advies."

Vivian van der Wielen van Koninklijke Horeca Nederland merkt ook dat ondernemers zich wel zorgen maken. "Niet alleen over de gezondheidsrisico's van gasten en horecamedewerkers zelf, maar ook over de effecten van meer annuleringen, minder reserveringen en een dalende bezetting."

'Alcohol als remedie'

In een Tilburgs café wordt het aantal besmetting met een krijtje nauwgezet bijgehouden. "Zodat elke discussie meteen doodslaat", aldus de barman.

In deze video vertelt hij wat volgens hem de beste remedie is tegen corona:

'Als je ziek bent is één van de beste remedies vitamine C en alcohol'

Voor de 8.500 werknemers van Philips in Noord-Brabant gelden sinds vrijdagavond geen nieuwe maatregelen. "We pakken twee dagen om daarover na te denken, want iedereen zit in het weekend toch thuis. Mogelijk komt er maandag een restrictie", zegt woordvoerder Steve Klink.

Bezoekers moeten steeds een nieuwe pen gebruiken om besmetting te voorkomen.

Philips-woordvoerder Steve Klink

Medewerkers die veel contacten hebben met mensen uit het buitenland, worden in de gaten gehouden. "En als je uit een risicogebied komt, moet je eerst twee weken thuis werken", zegt hij.

Opvallend is dat bezoekers een vragenlijst moeten invullen voordat ze de bedrijfsterreinen van Philips op mogen. "Iedereen moet steeds een nieuwe pen gebruiken om besmetting te voorkomen."

Technologiebedrijf ASML, met zo'n 13.000 werknemers in voornamelijk Veldhoven en Eindhoven, past niets aan na de aanscherping. "Wij volgen alle richtlijnen op van het RIVM. Zoals ze omschrijven: als je klachten hebt, word je verzocht thuis te werken", zegt woordvoerder Sander Hofman.

Uitstel niet-spoedeisende operaties

Het Amphia Ziekenhuis in Breda stelt niet-spoedeisende operaties uit, schrijft Omroep Brabant. Ook zouden patiënten nog maar één bezoeker per dag mogen ontvangen. In ziekenhuis Bernhoven in Uden zijn twintig operaties afgezegd die maandag en dinsdag zouden plaatsvinden, meldt de omroep.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg reageert op Twitter dat hij begrijpt dat het advies voor Brabanders "vervelend en ingrijpend" is, maar vraagt hen toch het RIVM-advies op te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl