AFP

'Wanstaltig slecht': hoe Madonna zo onzuiver kon zingen op het Songfestival

time icon

Het had een van de hoogtepunten van de show moeten worden: wereldster Madonna als pauze-act tijdens het Eurovisie Songfestival. Een muzikaal hoogtepunt werd het niet, wel memorabel. Omdat het onzuiver was. Heel onzuiver.

"Wanstaltig slecht" en "schandalig", reageerde commentator Jan Smit in de uitzending. "Als je 1 miljoen euro krijgt en je laat dit zien, dan ben je het niet waard om op dit podium te staan."

Ook op sociale media waren de reacties niet mals:

Jasper Lauwens
@jasperlauwens
Much better #Madonna #ESF19 #eurovision
1 maand geleden
Gijsbert Kamer
@gijsbertkamer
Gênant, zo slecht als alles aan dit optreden van Madonna is. #ESF18
1 maand geleden

Madonna zong twee nummers: haar hit Like a Prayer uit 1989 en Future van haar nieuwe album. Vooral bij het eerste nummer ging het behoorlijk mis, hoorde ook zangeres en zanglerares Marjolijn Polfliet.

Omdat ze gisteravond zelf op het podium stond, heeft ze het vanochtend teruggekeken. "Jeetje, heftig", is haar eerste reactie. "Ik heb er met verwondering naar zitten kijken."

Like a Prayer was volgens Polfliet structureel onzuiver. "Maar ze ademt ook op vreemde momenten, zakte weg aan het eind van zinnen. Ze leek mij fysiek niet in orde, moe, leeg, op."

Naast de zang viel ook het politieke statement van Madonna op. Aan het eind van haar act liepen een danser met een Israëlische vlag en een met Palestijnse vlag gezamenlijk op het podium. Organisator EBU was daar niet blij mee. "Dit is een apolitiek evenement en Madonna is daar van tevoren op gewezen", luidt de verklaring.

De zanglerares kan zich niet voorstellen dat Madonna is bezweken onder de druk. "Ze treedt al zolang op voor zoveel mensen. In al die jaren heeft ze veel rare dingen gedaan op het podium, maar nooit slechte dingen voor zover ik weet."

Luister hieronder zelf naar de twee nummers die Madonna zong:

Ook falende techniek is niet de boosdoener geweest, denkt Polfliet, omdat die uit en te na wordt getest op zo'n groot evenement. De techniek kan bijvoorbeeld invloed hebben als een artiest zichzelf niet goed kan terug horen.

"Maar ik denk dat Madonna zichzelf prima terug hoorde. Ze merkte tijdens het optreden daardoor waarschijnlijk ook wel dat het niet goed was. Maar ja, als je fysiek niet bij machte bent om er iets aan te doen..."

Tijdens het tweede nummer maakte Madonna gebruik van autotune (zie kader hieronder). Daardoor was haar zang minder onzuiver, maar het was nog steeds niet goed. "Dat was ook futloos, alsof ze net een marathon had gelopen."

Presentatrice Emma Wortelboer zei gisteravond voordat ze de punten uitdeelde namens Nederland dat ze blij was dat Madonna 'autotune' had gebruikt:

Armand Hugo
@ArmandHugo1
My 12 points go to you, lady from #Netherlands 🤣 #madonna #autotune #ESC19 #Eurovision #daretodream #nrkmgp
1 maand geleden

Autotune zorgt ervoor dat iedereen zuiver kan zingen. Het is een audio processor die de toonhoogte van een stem of instrument automatisch aanpast. Het is uitgevonden in de jaren 90. Een van de eerste liedjes waarin het werd gebruikt was Believe van Cher.

Hoe abominabel het optreden ook was, Polfliet benadrukt dat iedereen een keer een slechte dag kan hebben. "Madonna is ook maar gewoon een mens. Maar goed, de tragiek van een artiest is ook dat je je hele carrière fantastisch kan zijn, en dat mensen dan die ene fout onthouden."

En sommigen verbinden daar stevige conclusies aan:

Piers Morgan
@piersmorgan
RIP Madonna’s career. 🙈🙈
1 maand geleden

STER Reclame