liveblog
NOS NieuwsAangepast

Italië breidt vergaande maatregelen tegen corona uit naar hele land

 • De reisbeperkingen die in Noord-Italië van kracht zijn, gelden vanaf morgen voor het hele land.
 • In Nederland adviseert het kabinet iedereen om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.
 • Inwoners van Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, worden opgeroepen om waar mogelijk thuis te werken. Lees hier meer over de nieuwe adviezen van het kabinet.
 • Het aantal besmettingen in Nederland staat nu op 321. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan naar de bron.
 • Op deze kaart houden we de besmettingen verspreid door Nederland bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie. In dit verhaal lees je waarom er meer aandacht is voor corona dan voor griep.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

Trump neemt nog geen extra maatregelen

De Amerikaanse president Trump heeft tijdens een persconferentie in het Witte Huis zojuist geen extra maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in zijn land in te dammen. Hij benadrukte wel dat bedrijven en mensen in de VS die getroffen worden door het virus gecompenseerd worden. "Want ze mogen niet gestraft worden voor iets dat niet hun schuld is", zei Trump.

Trumps vicepresident Pence zei dat het risico voor Amerikanen om besmet te raken met het virus laag blijft en de kans dat iemand ernstig ziek wordt ook klein is. Pence en Trump woonden eerder vandaag een bijeenkomst met gezondheidsexperts bij.

Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren

Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren die de afgelopen twee weken in China, Hongkong, Iran, Italië, Japan, Zuid-Korea en Singapore zijn geweest. Het eiland scherpt de maatregelen uit voorzorg aan vanwege de beperkte capaciteit in het ziekenhuis Sint Maarten Medical Center.

Wat als de intensive care straks vol ligt?

In Nieuwsuur was Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (IC), te gast. Hij waarschuwde zijn collega's voor een mogelijke crisissituatie. Volgens hem is de situatie nu nog goed onder controle, maar verandert dat als het aantal coronapatiënten met ernstige klachten toeneemt. "Want we hebben maar 200 boxen met een sluis ervoor waarin we geïsoleerd kunnen verplegen."

Er moeten andere scenario's uit de kast worden getrokken als er dan meer dan 200 coronapatiënten op de IC liggen. "Dan kun je overwegen om een gedeelte van de intensive care helemaal in te richten voor coronapatiënten. Fase drie is omkeren: coronapatiënten op de gewone IC, en patiënten zonder corona in de isolatiekamers."

De vereniging van Gommers heeft vandaag een pandemieboek verspreid onder intensivisten. "Mochten we echt in een crisissituatie komen, wat doe je dan wel en niet? Misschien moeten we mensen van boven de 80 dan niet gaan opnemen op de intensive care. Maar daar zijn we nog lang niet."

'Een vriendin zet boodschappen voor de deur'

Edwin en Vivian Klaassen uit Waalwijk zitten thuis in quarantaine, nadat ze op vakantie besmet raakten met het coronavirus. We spraken ze op veilige afstand, via de telefoon.

Interview op veilige afstand: 'Van de GGD mag ik naar buiten, maar ik wil een virusvrij-briefje'

Reisadvies voor Italië nu nog op oranje

De verwachting is dat door de uitbreiding van de reisbeperkingen het Nederlandse reisadvies wordt aangescherpt. Naar aanleiding van de vergaande maatregelen die zondag werden afgekondigd voor het noorden van Italië, werd het reisadvies aangepast van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar rood (helemaal niet reizen).

Afhankelijk van dat advies weet de ANVR, de koepel van reisorganisaties, wat de effecten zijn van de maatregelen op reisorganisaties. "Dan moeten we kijken wat luchtvaartmaatschappijen doen", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Dat heeft allemaal met elkaar te maken."

KLM zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. "We hebben nog geen officiële berichtgeving ontvangen wat dit eventueel betekent voor de luchthavens in Italië."

Transportbedrijven

Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) wacht af. "Bij de vorige restricties hadden wij als transportsector gewoon de vrijheid om goederen te vervoeren, naar binnen en naar buiten. Dat was toen een bewuste keuze van de regering, omdat transport van goederen essentieel is voor een land. Dan praat je over levensmiddelen, over medische apparatuur, medicijnen."

"Dat is de laatste stand van zaken, en ik heb geen bericht gehoord dat dat nu anders zou zijn. Wat we onze leden adviseren is dat ze zich goed houden aan de aanwijzingen van de autoriteiten in Italië en hygiënemaatregelen nemen."

De Italiaanse maatregelen op een rij

Dit zijn de maatregelen die nu gaan gelden voor het hele land:

 • Italianen mogen alleen op pad voor hun werk en verder alleen als het strikt noodzakelijk is
 • Alle zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen in het land gaan dicht
 • Restaurants en cafés mogen alleen tussen 06.00 en 18.00 uur open zijn en bezoekers moeten een meter afstand houden
 • Begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door
 • Alle sportevenementen op alle niveaus zijn afgelast, waaronder de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A
Lege terrassen op het San Marcoplein in Venetië

'Dit is echt gigantisch'

Correspondent Mustafa Marghadi volgde de persconferentie van premier Conte vanuit Milaan, waar de strengere maatregelen al langer gelden. Hij zag de afgelopen dagen steeds meer controles, onder meer bij stations. "Mensen krijgen de vraag wat ze aan het doen zijn. Dat zal nu wel in heel Italië gaan gebeuren. Dit is echt gigantisch, het hele land ligt op z'n gat."

Reisbeperkingen voor heel Italië

Italië voert in het hele land reisbeperkingen in, heeft premier Conte bekendgemaakt. Concreet betekent het dat mensen wel op pad mogen voor hun werk, maar verder alleen als het strikt noodzakelijk is. De maatregelen gaan morgen in. Tot nu golden de beperkingen alleen voor 16 miljoen inwoners in het noorden, dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus.

Ook worden alle sportevenementen opgeschort, waaronder voetbalwedstrijden. Treinen en bussen blijven wel rijden. Scholen en universiteiten in Italië waren al gesloten, maar die maatregel is verlengd tot en met 3 april.

In de nacht van zaterdag op zondag maakte Conte bekend dat 16 miljoen inwoners in het noorden van het land de regio niet zonder goede reden mochten verlaten. Naar aanleiding daarvan werd het Nederlandse reisadvies voor grote delen van Noord-Italië aangescherpt.

Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen naar 9172. Er zijn 463 patiënten overleden. Italië is het zwaarst getroffen land buiten China.

Werktijdverkorting vanwege corona

Inmiddels zijn 235 aanvragen voor werktijdverkorting toegewezen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om 2853 werknemers.

Werktijdverkorting is een crisismaatregel voor personeel van bedrijven waar tijdelijk minder te doen is. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze vanwege het coronavirus minstens twee weken lang 20 procent minder werk hebben, komen ervoor in aanmerking.

106 verzoeken zijn afgewezen en over 731 aanvragen moet nog een beslissing worden genomen. In een gemiddeld jaar ligt het aantal bedrijven dat een aanvraag doet voor werktijdverkorting tussen de 100 en de 200.

Autoraam omlaag voor coronatest

Om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten is in het Duitse Nürtingen, bij Stuttgart, een 'drive-in-testcentrum' geopend.

Drive-in-testcentrum voor coronapatiënten in Duitsland

Slechtste dag op Wall Street sinds 2008

Ook de aandelenbeurzen in New York zijn met zware verliezen gesloten. Net als in Europa en Azië reageerden beleggers op Wall Street op de dalende olieprijs nadat Saudi-Arabië de prijzen had verlaagd en aankondigde de productie op te schroeven. Ook is er angst voor ontwikkelingen rond het coronavirus.

Een belegger op Wall Street reageert op de opening van de beurs

De Dow Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent, de S&P 500 sloot 7,6 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor 7,3 procent. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis in 2008.

Vanwege de grote koersverliezen werd de beurshandel kort na opening automatisch een kwartier stilgelegd, om de markt wat te laten afkoelen. Ook dat was voor het eerst sinds 2008.

Besmettingsbron 90 patiënten onbekend, hoe zit dat?

In Nederland is nu bij 321 mensen het coronavirus vastgesteld, maakte het RIVM bekend. Van 90 van hen is nog niet duidelijk hoe ze besmet zijn geraakt. Dat wordt wel onderzocht, maar er is nog geen uitsluitsel over.

Dat komt met name omdat het veel tijd kost om de bron te achterhalen, vertelde viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam in Nieuws en Co. "Het gaat om mensen die net positief zijn getest. Pas dan kan de GGD naar hen toe en vragen waar ze precies zijn geweest. Je loopt per definitie achter."

"De besmettingsbron wordt de komende dagen pas duidelijk. Naarmate de aantallen groter worden is het werk van de GGD lastiger, want het kost een hoop tijd."

Kerkgangers in Washington

In Washington krijgen honderden kerkgangers het verzoek om zelf in quarantaine te gaan. Aanleiding is de besmetting van een leider van hun kerk, de Christ Church Georgetown.

De burgemeester vraagt iedereen die eind februari of begin maart in de kerk was om twee weken in quarantaine te gaan.

De besmette leider is het eerste vastgestelde coronageval in de hoofdstad van de VS. In heel Amerika zijn nu zo'n 600 besmettingen vastgesteld, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer, zegt correspondent Arjen van der Horst:

Verkoop iPhones in China gekelderd

In China zijn vorige maand ruim 60 procent minder iPhones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt persbureau Reuters op basis van Chinese overheidscijfers. In februari 2019 werden nog 1,27 miljoen Apple-telefoons verkocht, nu zijn dat er 494.000. Het bedrijf gaf vorige maand een omzetwaarschuwing af

De problemen beperken zich niet alleen tot Apple. De totale verkoop van mobiele telefoons in China daalde in februari met 55 procent ten opzichte van 2019.

'Ik was heel ziek', vertelt coronapatiënt uit Brabant

Een paar dagen nadat hij carnaval had gevierd, kreeg een man uit Brabant griepklachten en een "nare, droge hoest". Zijn vrouw dacht meteen aan het coronavirus, maar omdat hij niet in een risicogebied was geweest, werd hij niet getest.

Hij doet zijn verhaal aan de NOS vanuit een isolatiekamer van het Amphia Ziekenhuis in Breda:

Rutte vertelt over de nieuwe adviezen

Rutte: stop met handen schudden en werk thuis

Ai...

Het is ook voor premier Rutte nog even wennen, die nieuwe maatregel. Na afloop van de persconferentie geeft hij een hand aan Jaap van Dissel van het RIVM.

Rutte heeft meteen door dat hij het verkeerde voorbeeld geeft. "O sorry, dat mag niet meer!", verontschuldigt hij zich. "Het is zo'n gewoonte." Daarna gaven de twee elkaar een elleboog.

Bekijk hier de video van dat moment:

Rutte schudt na persconferentie alsnog een hand

Rutte: dit is een serieus probleem, gaat hele tijd duren

"We bevinden ons net als vorige week in de indamfase", zei premier Rutte op de persconferentie. "Het is ons doel om zo lang mogelijk in die eerste fase te blijven."

"Dit gaat echt een hele tijd duren, dit is niet morgen of overmorgen voorbij. Het is een serieus probleem. Dit kunnen we alleen oplossen met z'n allen. Daar past een typische Nederlandse nuchterheid bij. We doen alleen de dingen die nodig zijn en de dingen die we nu doen zijn allemaal nodig."

Premier Rutte: geen handen meer schudden in Nederland

Het kabinet raadt alle Nederlanders af om elkaar de hand te schudden. Het kabinet doet een dringende oproep aan alle Nederlanders om elkaar voorlopig niet meer met een handdruk te begroeten. "Dat is een simpele maatregel die helpt bij het indammen van het coronavirus," zei premier Rutte gezegd op een persconferentie na crisisoverleg van het kabinet.

Ook roept het kabinet inwoners van Noord-Brabant op om de komende zeven dagen waar mogelijk thuis te werken. Rutte riep werkgevers op om zoveel mogelijk te kijken naar het spreiden van werktijden. De scholen blijven gewoon open. Ook wordt er gekeken naar evenementen die de komende tijd op de agenda staan in Noord-Brabant. Of die wel door kunnen gaan en op welke schaal zal per evenement besloten worden.

Premier Rutte en een groot aantal ministers kwamen vanavond voor de tweede keer bij elkaar voor crisisoverleg over het coronavirus. Daar waren ook vertegenwoordigers van het RIVM, de politie en de burgemeester van Den Bosch bij, namens de Brabantse veiligheidsregio's.

Iedereen die Israël binnenkomt moet in quarantaine

In Israël heeft de regering drastische maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen die het land binnenkomt, moet twee weken thuis in quarantaine, melden Israëlische media.

"Het is een lastige beslissing, maar de maatregel is nodig om de volksgezondheid te beschermen", zei premier Netanyahu. "De volksgezondheid gaat voor alles."

Olympisch comité Italië: alle sport schrappen

Het Italiaans olympische comité CONI wil alle sport op alle niveaus tot en met 3 april stilleggen vanwege het coronavirus. Ook de Italiaanse voetbalbond is aangesloten bij het comité, dus het voorstel geldt ook voor de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie, de Serie A. Eerder werd al besloten dat wedstrijden in de Serie A zonder publiek gespeeld moesten worden.

De bij het CONI aangesloten sportbonden zeiden na een overleg in een gezamenlijk statement dat de Italiaanse overheid meer moet doen om de virusuitbraak in te dammen. Italië is inmiddels de grootste coronahaard buiten China.

Het dodental in Italië is gestegen naar 463. In een dag zijn er 97 patiënten bij gekomen. Bij 9172 mensen in Italië is vastgesteld dat ze met het virus zijn besmet. Dat waren er gisteren nog 7375.

Straks persconferentie kabinet over coronavirus

Het kabinet geeft straks na het crisisoverleg een persconferentie over de ontwikkelingen rond het coronavirus. De verwachting is dat de persconferentie na 19.00 uur begint. De persbijeenkomst is live te volgen via NOS.nl, de NOS-app en NPO Nieuws.

Steekproef Brabant: twaalf ziekenhuismedewerkers besmet

De steekproef van het RIVM om meer zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus in Noord-Brabant heeft tot nu toe twaalf besmettingen opgeleverd. Meer dan 1066 medewerkers zijn getest. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de zes Brabantse ziekenhuizen die hun personeel vroegen om zich te laten testen.

Het was al bekend dat tien medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda waren besmet. Het coronavirus is ook vastgesteld bij een medewerker van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en bij een personeelslid van het Bravis Ziekenhuis, met vestigingen in het westen van de provincie.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch meldt vooralsnog geen besmettingen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en het Elkerliek Ziekenhuis communiceren morgen over de uitslag. Dan komt het RIVM met de officiële uitslag van de steekproef.

De 1066 medewerkers van vijf ziekenhuizen hebben zich vrijwillig laten testen. Alleen het Jeroen Bosch Ziekenhuis kon nog niet zeggen hoeveel personeelsleden meededen aan de steekproef.

Damrak sluit diep in het rood

De Amsterdamse AEX is gesloten met een verlies van 7,7 procent, op 490.7 punten. Dat is min of meer gelijk aan de slechte opening van vanmorgen. Een van de grootste verliezers is Shell, dat 17,5 procent inleverde.

Mogelijk meer maatregelen in Madrid

Mogelijk sluiten in Madrid scholen en universiteiten om verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen. De nieuwe maatregelen worden besproken op een spoedoverleg in de Spaanse hoofdstad.

Zowel het aantal besmettingen als het aantal doden als gevolg van het coronavirus zijn in Madrid is in een dag verdubbeld. Het aantal positief geteste personen staat nu op 469, gisteren was dat nog 200. Het aantal doden steeg van acht naar zestien.

In heel Spanje is sprake van een scherpe toename. Dat komt grotendeels door de twee brandhaarden Madrid en Baskenland. De twee regio's vallen nu onder het scenario 'community transmission' van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het betekent dat er een uitbraak van corona is zonder dat nog is vast te stellen wat de oorzaak van al die besmettingen is. Eerder vandaag nam de Baskische hoofdstad Vitoria al de beslissing om scholen en een universiteit vanaf morgen dicht te houden.

Het aantal positief geteste personen staat nu op 1013 in heel Spanje. 25 patiënten zijn overleden. Los van maatregelen in Madrid kondigde premier Sánchez een landelijk actieplan aan tegen het coronavirus.

Gemeente Goirle: besmette inwoner overleden

In de gemeente Goirle, in Noord-Brabant, is een inwoner overleden die besmet was met het coronavirus. Het gaat om een oudere man of vrouw die in een zorginstelling woonde en een kwetsbare gezondheid had, laat de burgemeester weten. Gisteren meldde de gemeente dat de inwoner positief was getest en was opgenomen in het ziekenhuis.

1 dag zonder klachten? Dan mag je uit thuisisolatie

Mensen die zijn besmet met het coronavirus mogen 24 uur nadat hun klachten zijn verdwenen weer naar buiten. Ze hoeven zich ook niet meer te laten testen, meldt het RIVM. Eerder was dat nog wel zo. Ook gezinsleden van besmette mensen worden niet meer standaard getest als ze klachten krijgen. Volgens het protocol van het RIVM moeten zij toch al zoveel mogelijk thuisblijven en dan heeft testen weinig meerwaarde, zegt het instituut.

Het beleid is aangepast omdat het RIVM de beperkte testcapaciteit wil gebruiken voor het opsporen van nieuwe patiënten. Ook kunnen mensen die geen verschijnselen meer hebben het virus niet verder verspreiden.

Muitende gevangenen in Italië

Spanningen in Italiaanse gevangenissen om coronavirus

In zeker twintig gevangenissen in heel Italië zijn gedetineerden in opstand gekomen. Ze zijn onder meer boos omdat familie en vrienden vanwege het coronavirus niet op bezoek mogen komen. Uit de gevangenis in Foggia zijn volgens Italiaanse media twintig gedetineerden ontsnapt.

Voetbalfans hoeven nog niet thuis te blijven

Voetbalbond KNVB is vooralsnog niet van plan om wedstrijden in het betaald voetbal zonder publiek te laten spelen, zoals al het geval is in onder meer Italië en Frankrijk. De bond volgt de richtlijnen van het RIVM. De adviezen zijn nog niet streng genoeg om een streep te zetten door voetbalwedstrijden met publiek.

Wel is de voetbalbond bezig met het opstellen van allerlei scenario's. "Er zijn zoveel verschillende opties", zegt een woordvoerder. "Alle wedstrijden zonder publiek, of bijvoorbeeld alleen wedstrijden in Noord-Brabant zonder publiek", zegt hij, doelend op het RIVM-advies aan Brabanders met gezondheidsklachten om thuis te blijven. "We houden alles in de gaten, het kan snel omslaan."

In de hele wereld zijn de gevolgen van het coronavirus te zien

 • Reuters
  Medewerkers van een supermarkt helpen elkaar bij het omdoen van een mondkapje, in Gaza-Stad
 • Reuters
  Het is stil in deze vertrekhal van het belangrijkste vliegveld van Peking
 • Reuters
  Een beveiliger meet de temperatuur van een bezoeker bij een kantorencomplex in New Delhi
 • Reuters
  Desinfectie van een schoolgebouw op de Filipijnen

Geen stemmingen in Europees Parlement

Europarlementariërs vergaderen normaal gesproken vier dagen per week, maar dat is deze week teruggebracht naar een dag. Veel onderwerpen zijn van de agenda gehaald en er wordt niet gestemd. Vanwege het coronavirus zijn veel politici afwezig.

Tweede crisisoverleg in Den Haag

Een groot aantal ministers en premier Rutte komen om 18.00 uur bij elkaar voor een crisisoverleg over het coronavirus. Namens de meest getroffen provincie Noord-Brabant schuift burgemeester Mikkers van Den Bosch aan. Het is nog niet bekend of het kabinet nieuwe maatregelen afkondigt in de strijd tegen het virus.

Het is de tweede keer dat er een crisisoverleg is van het kabinet. Vorige week kwam de ministersploeg ook al bijeen.

Bij een hoorzitting vanochtend in de Tweede Kamer gaven Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Henk Krol (50Plus) elkaar geen hand, maar een elleboog:

Geen hand, maar een elleboog

Twintig gevangenen ontsnapt in Italië

Uit de gevangenis van Foggia, in het zuiden van Italië, zijn zo'n vijftig gevangenen ontsnapt, melden Italiaanse media op basis van opsporingsbronnen. Dertig gedetineerden werden kort na hun ontsnapping weer gepakt, de anderen zijn nog niet gevonden.

In meer dan twintig cellencomplexen in Italië zijn rellen uitgebroken. Gevangenen in het hele land mogen geen bezoek meer ontvangen en dat leidt in veel gevangenissen tot grote onrust. Bij een opstand in een gevangenis in Modena, in de noordelijke regio Emilia-Romagna, vielen zes doden. Ze stierven door een overdosis methadon, dat ze hadden buitgemaakt in het ziekenhuis van de gevangenis.

Stil in stadion bij Oranjevrouwen

In Frankrijk worden alle voetbalwedstrijden tot zeker 15 april zonder publiek gespeeld, heeft de regering besloten. Dat heeft ook gevolgen voor het Nederlands vrouwenelftal, dat morgen in Valenciennes de laatste wedstrijd op het vierlandentoernooi speelt tegen gastland Frankrijk.

Ook de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund, woensdag in Parijs, wordt afgewerkt zonder fans.

Banken halen noodprotocol van stal

Bij de grote Nederlandse banken zijn vanwege het coronavirus noodplannen uit de la gehaald. Op die manier proberen ze het risico op besmetting tussen personeelsleden te verkleinen zodat belangrijke bedrijfsonderdelen altijd door kunnen gaan.

Rabobank is vandaag begonnen met het noodplan. Medewerkers van belangrijke afdelingen zijn over drie locaties verdeeld: het hoofdkantoor, een extra kantoor en thuis. Zij mogen niet van locatie wisselen.

De bedoeling van zo'n noodplan is risicospreiding, laat ABN Amro weten. De bank heeft ploegendiensten ingesteld voor werknemers die kapitaaltransacties uitvoeren. "Mensen die deze programma's kunnen bedienen, hebben we in twee groepen verdeeld. Doordat zij in ploegendiensten werken en elkaar nooit zien, bouw je extra veiligheid in."

ING verdeelt net als Rabobank medewerkers over een aantal locaties. Dat gebeurt in een aantal landen en sinds vorige week ook in Nederland. Belangrijke onderdelen zoals de dealingrooms, de interne beursvloer, moeten daarmee ook bij besmetting worden ontzien. Het is voor het eerst in twintig jaar dat het protocol op zo'n grote schaal wordt ingezet, zegt een woordvoerder. "Dat gebeurt alleen bij uitzonderlijke situaties."

Ook Wall Street hard onderuit

De aandelenbeurzen in New York zijn, net als in Europa en Azië, de handelsweek met grote verliezen begonnen. De handel werd direct na opening voor een kwartier stilgelegd wegens te grote koersverliezen. Dat is voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008. Zowel de Dow Jones-index, de S&P 500 als techbeurs Nasdaq verloren aan het begin zo'n 7 procent.

Op de Europese beurzen zijn de aandelenkoersen na de middag verder gedaald. De AEX noteert 486 punten, een min van 8,5 procent.

Op de financiële markten zijn zorgen over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ook vrezen beleggers een prijzenoorlog op oliegebied. De prijs van olie is gekelderd omdat Saudi-Arabië de oliekraan wijd heeft opengezet.

In dit verhaal lees je meer over waarom de beurzen zo drastisch zijn gedaald.

RIVM: 56 nieuwe patiënten

Het RIVM meldt 56 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Hiermee komt het totale aantal besmettingen in Nederland op 321.

De meeste patiënten komen uit Brabant: 134. Na Brabant wonen de meeste patiënten in Utrecht: 52. Van 150 personen is bekend dat zij COVID-19 in het buitenland hebben opgelopen. De meeste patiënten waren in Italië. Hiernaast waren er patiënten in Duitsland, Frankrijk, Iran, Oostenrijk, Kaapverdië, Groot-Brittannië en Hongkong. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn.

De nieuwste gegevens staan op de site van het RIVM.

Basisschool Geldrop blijft rest van de week dicht

Basisschool de Ganzenbloem in Geldrop blijft nog de hele week dicht. Dit is besloten in overleg met de onderwijsinspectie, meldt Omroep Brabant. Acht leraren en 170 leerlingen zitten ziek thuis en daardoor zijn er te weinig leraren en leerlingen om de school open te houden.

Beurzen onderuit

Welke invloed heeft het coronavirus op de gekelderde beurzen? Welke rol speelt de olieprijs? En wat gaan gewone burgers ervan merken. We leggen het uit in dit artikel.

Doden bij gevangenisopstand om coronamaatregelen

Bij een opstand in een gevangenis in de Italiaanse stad Modena zijn zes mensen omgekomen. Gevangenen zijn boos over de maatregelen tegen het coronavirus, waardoor ze onder meer geen familieleden meer mogen ontvangen.

Politiebewaking bij de gevangenis in Modena

EU-overleg over corona-uitbraak

De Europese leiders gaan telefonisch praten over de aanpak van het coronavirus. Dat meldt EU-president Charles Michel op Twitter.

'Duizenden Brabantse kinderen thuis door ziekmelding leraar'

Verspreid door Noord-Brabant zitten duizenden kinderen vandaag thuis omdat hun leraar zich heeft ziekgemeld. Dat meldt Omroep Brabant na een inventarisatie onder schoolbesturen en -koepels. In Eindhoven zijn ruim 4000 kinderen naar huis gestuurd. In Tilburg zijn dat er 2800 en in Den Bosch 1025.

Iraniërs moeten binnen blijven om verspreiding te voorkomen

De Iraanse overheid roept inwoners op om zo veel mogelijk thuis te blijven om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Ook zijn scholen dicht en tussen steden zijn checkpoints opgezet.

Verder laat Iran nog eens 70.000 gevangenen vrij om verdere verspreiding te voorkomen. "Ik hoor uit Teheran dat het geen politieke gevangenen zijn. Het is niet duidelijk of en wanneer ze weer terug moeten naar de gevangenis", zegt correspondent Daisy Mohr. Eerder liet de overheid al 50.000 gevangenen vrij.

Vanochtend meldde de Iraanse autoriteiten dat het aantal overleden corona-patiënten met 43 is gestegen naar 237. "Maar gevreesd wordt dat de echte aantallen nog veel hoger liggen", aldus Mohr.

Scholen in Noord-Spanje dicht

In de Baskische hoofdstad Vitoria gaan 70 scholen en een universiteit twee weken lang dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bekijkt later vandaag of ook scholen in Madrid moeten worden gesloten.

Het aantal besmettingen in Spanje staat nu op 999. Bijna de helft is in de deelstaat Madrid. In Baskenland zijn 149 coronagevallen. In het land overleden tot nu toe 25 mensen.

Louvre weert betalende bezoekers, alleen welkom met e-ticket

Het Louvre in Parijs, het drukst bezochte museum ter wereld, beperkt het aantal bezoekers vanwege het coronavirus. Alleen mensen die online hebben gereserveerd en mensen die normaal gesproken gratis toegang hebben, mogen nog naar binnen.

FvD schrapt bijeenkomst in Eindhoven

Forum voor Democratie annuleert vanwege het coronavirus een evenement voor leden en introducés dat vanavond in Eindhoven zou worden gehouden. "De veiligheid en gezondheid van onze gasten en vrijwilligers/medewerkers staan bij Forum voor Democratie te allen tijde voorop", schrijft het partijbestuur in een verklaring. De partij van Thierry Baudet verwachtte bijna duizend bezoekers op de bijeenkomst in het Evoluon.

Derde van Songfestival-landen mijdt briefing Ahoy

Bij een rondleiding van de Songfestival-organisatie in Ahoy zijn 14 van de 41 deelnemende landen weggebleven. De delegaties kwamen niet naar Rotterdam vanwege het coronavirus.

Op de bijeenkomst werd ook een speciale munt geslagen, ter gelegenheid van de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival. Ook werd bekendgemaakt dat Afrojack tijdens de finaleshow gaat optreden. Vorig jaar was dat Madonna en zij kreeg veel kritiek op haar zangkwaliteiten.

Hoofdproducent Sietse Bakker van het Songfestival betreurt het dat 14 van de 51 delegaties er niet bij waren.

Veel afmeldingen voor Songfestival-update: 'Jammer, maar we respecteren het'

'Deel personeel Rabobank werkt gescheiden'

Een deel van het personeel van de Rabobank werkt gescheiden van de collega's. De bank hoopt zo te regelen dat er na een grootschalige uitbraak van het coronavirus altijd mensen inzetbaar blijven voor de belangrijkste taken, meldt een woordvoerder aan RTL Z.

De medewerkers die afgelopen week al hebben getest of kritieke taken op een andere plek kunnen worden uitgevoerd, mogen vanaf nu geen fysiek contact meer hebben met hun collega's. Onder kritieke taken verstaat de bank onder meer het betalingsverkeer.

Iran meldt 43 nieuwe coronadoden

In Iran zijn nog eens 43 mensen met het coronavirus overleden. Daarmee komt het dodental in op 237. In het land zijn 7161 besmettingen geregistreerd, meldt het ministerie van Gezondheidszorg.

Leraar school Breda besmet

Op een Bredase middelbare school is een leraar besmet met het coronavirus. Dat heeft het Graaf Engelbrecht College geschreven aan de ouders een leerlingen. Tien andere docenten die zich ook ziek voelen, blijven uit voorzorg thuis, meldt Omroep Brabant.

Egyptenaren in de rij voor coronatest

In de Egyptische hoofdstad Caïro staan mensen in de rij voor een coronatest. Het zijn Egyptenaren die in Saudi-Arabië willen werken en daarvoor moeten ze zich eerst laten testen.

Lange rijen voor coronatesten in Egyptische hoofdstad Caïro

Lege tribunes bij Paris SG

De Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund wordt woensdag zonder publiek gespeeld. Dat heeft de politie van Parijs bekendgemaakt.

Rutte: economie kan stootje van coronavirus hebben

De Nederlandse economie kan een stootje hebben. Dat zegt premier Rutte na de kelderende beurskoersen van vanochtend. "Voor de Nederlandse regering is de eerste prioriteit de volksgezondheid. Beurskoersen hebben indirect invloed op de stand van economie. Wij kijken vooral naar stand van reële economie."

Die reële economie staat er volgens Rutte goed voor. "Onze buffers zijn maximaal gevuld, historisch lage werkloosheid, lage staatsschuld en een begrotingsoverschot."

Rutte: Nederland kan tegen een stootje

Leraren en leerlingen melden zich ziek op school in Oijen

In Brabant blijven vanochtend veel klassen leeg. Op basisschool De Kleine Weide in Oijen kunnen van de vijf groepen er twee niet naar school. De docenten van die klassen zitten met griepklachten thuis. Ook melden veel ouders hun kinderen ziek.

De leraren en leerlingen volgen hiermee het advies van het RIVM aan Brabanders om thuis te blijven als ze milde klachten hebben, die kunnen wijzen op het coronavirus.

Tekort aan docenten en veel ziekmeldingen op Brabantse basisschool

Zuid-Koreaanse president: niet te vroeg juichen na daling besmettingen

In Zuid-Korea zijn in een dag 165 nieuwe coronabesmettingen gemeld, het laagste aantal in elf dagen. "Dit kan leiden tot een nieuwe fase van stabiliteit, maar het is nog te vroeg om optimistisch te zijn", zegt president Moon.

"We zijn zover gekomen door de eenheid van de burgers en hun goede samenwerking met de regering", zei Moon. Hij riep Koreanen op om geduldig te blijven en massale bijeenkomsten te blijven mijden.

In totaal zijn 7478 Koreanen besmet, van wie er 51 zijn overleden.

Alle Britten die terugkomen uit Noord-Italië in quarantaine

Iedereen die vanuit Noord-Italië terugreist naar het Verenigd Koninkrijk moet 14 dagen in zelfisolatie. Dat heeft het Britse ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. De maatregel geldt voor iedereen die in het gebied is geweest dat door de Italiaanse regering is afgegrendeld, ongeacht of iemand klachten heeft.

Reizigers uit andere delen van Italië moeten van het Britse ministerie alleen in quarantaine als ze klachten hebben.

Italiaanse premier Conte: shocktherapie tegen virus

Na de gisteren afgekondigde afsluiting van Noord-Italië, zal de Italiaanse regering nog meer maatregelen nemen. "Hier zullen we niet stoppen. We gaan een massale shocktherapie inzetten om uit deze noodsituatie te komen", zegt premier Conte tegen de krant la Repubblica.

Conte roept verder de Europese Unie op om met gezamenlijke maatregelen te komen om de economische gevolgen van het virus op te vangen.

Medewerker ziekenhuis Goes besmet

Een medewerker van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes is besmet met het coronavirus, meldt Omroep Zeelaland op basis van de GGD. De medewerker zit in thuisisolatie. Collega's die met hem of haar in contact zijn gekomen, zijn ingelicht.

De GGD is een contactonderzoek gestart. Afspraken in het ziekenhuis kunnen gewoon doorgaan.

Fans welkom bij Formule 1 in Melbourne

De opening van het Formule 1-seizoen van komend weekend gaat door en toeschouwers zijn gewoon welkom. Dat zegt de organisator van de race in Australië. Een week later mag er bij de race in Bahrein geen publiek langs het circuit staan uit angst voor het coronavirus, werd gisteren bekend.

Het voorbeeld van lege tribunes neemt Melbourne niet over. "Dat gaat niet gebeuren", zegt de organisator van de race tegen een Australisch radiostation. Ook de gezondheidsautoriteiten in dat land zien geen problemen in het evenement, waar ongeveer 300.000 mensen op afkomen.

Zuid-Korea meldt bijna honderd nieuwe besmettingen

In Zuid-Korea zijn 96 nieuwe mensen besmet met het coronavirus, melden de gezondheidsautoriteiten. Het totaal aantal besmettingen komt daarmee op 7478.

Daarmee heeft Zuid-Korea ongeveer evenveel besmettingen als Italië. In China zijn met ruim 80.000 de meeste mensen getroffen door het virus.

Europese beurzen crashen door zorgen over corona en olieprijs

Na de Aziatische beurzen, zijn ook de beurzen in Europa hard onderuit gegaan. De Amsterdamse AEX opende met een daling van 6 procent. Frankfurt en Londen openden zelfs 7,4 en 8,6 procent in de min.

Handelaren zijn bezorgd over de economische gevolgen van het coronavirus en de dalende olieprijzen. Het aandeel Shell is in één klap 19 procent minder waard geworden.

Italiaanse arts: 'Het is bijna een oorlogssituatie'

Nieuwsuur sprak gisteravond met professor Grasselli die verantwoordelijk is voor de intensive care in Lombardije, het gebied dat nu afgesloten is.

Italiaanse arts over gevolgen coronavirus

'Tientallen Brabantse basisschoolklassen thuis door leraren met milde klachten'

Veel Brabantse leraren hebben geluisterd naar de oproep van het RIVM om met milde klachten thuis te blijven. Verspreid door de provincie krijgen tientallen basisschoolklassen geen les, blijkt uit een inventarisatie van Omroep Brabant.

Zo meldt de Tilburgse onderwijsinstelling Xpect Primair dat tussen de 140 en 150 leerkrachten niet naar de aangesloten basisscholen komen. "Met veel kunst- en vliegwerk proberen we lessen gewoon door te laten gaan. Zo spreken we de invalpoule aan en voegen we klassen samen. In enkele gevallen verschijnen zelfs basisschooldirecteuren voor klas." Hierdoor hoefden 'slechts' 31 groepen thuis te blijven.

Medewerkers Europarlement mogen thuiswerken

Medewerkers van het Europees Parlement die kwetsbaar zijn voor het coronavirus mogen thuiswerken. Het gaat om zwangere vrouwen, 60-plussers en personeel met ziektes als kanker en diabetes. Het ondersteunend personeel is daarover geïnformeerd per mail, maar de maatregel geldt ook voor Europarlementariërs.

Aziatische beurzen in de min

De beurzen in Azië zijn vannacht fors gedaald. Handelaren zijn bezorgd over de gevolgen van het coronavirus en de dalende olieprijzen.

In Tokio verloor de beurs 5,5 procent. In Seoul en Hongkong daalden de koersen met 4 en 3,6 procent. Op de beurs van Sydney is het verlies nog groter: 7,3 procent.

Koning schudt zo min mogelijk handen tijdens staatsbezoek Indonesië

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan tijdens het staatsbezoek aan Indonesië zo min mogelijk handen schudden. Dat is besloten in overleg met de Indonesische autoriteiten. Bij officiële onderdelen geeft het paar mogelijk nog wel een hand, maar bij de ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in Indonesië zullen ze dat niet doen.

Het staatsbezoek begint morgen. In Indonesië zijn 6 besmettingen met het coronavirus geregistreerd.

Lege klas na advies RIVM

Vrijdag riep het RIVM Brabanders op om niet naar het werk te gaan als ze milde klachten hebben. Op een basisschool in Oijen heeft een leraar dat advies opgevolgd:

Honderdduizenden Franse kinderen verplicht thuis

Vanaf vandaag zitten zo'n 300.000 Franse kinderen verplicht thuis. Hun scholen zijn de komende twee weken gesloten vanwege besmettingsgevaar.

Het gaat om alle onderwijs in de departementen l'Oise (ten noorden van Parijs) en Haut-Rhin (in het oosten van Frankrijk). Ook zijn de scholen in de Corsicaanse stad Ajaccio dicht.

Cruiseschip voor Californië in quarantaine

Voor de kust van Californië ligt cruiseschip Grand Princess in quarantaine. Van de 3500 opvarenden zijn er zeker 21 besmet met het coronavirus. Het schip meert waarschijnlijk vandaag aan in de stad Oakland.

De Amerikaanse overheid adviseert om vanwege de dreiging van het virus niet aan boord te gaan van cruiseschepen. "Vooral Amerikanen met een slechte gezondheid zouden niet meer per cruiseschip moeten reizen", staat in een verklaring op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Passagiers van de Grand Princess vertellen over de voorzieningen aan boord:

'We hebben eindelijk koffie gekregen na 2,5 dag'

Rabobank: halvering economische groei

Ook als het coronavirus zich niet verder verspreidt, halveert de wereldwijde economische groei. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. Ze verwachten dat de economische groei zelfs helemaal verdwijnt als het coronavirus een pandemie wordt.

China krijgt de hardste klappen. De economen verwachten daar ruim 3 procent minder groei. "De groei is daar lager dan wij ooit hebben gemeten", zegt een van hen.

'Noord-Korea zet tientallen diplomaten uit vanwege coronavirus'

Een groep diplomaten en andere buitenlanders zijn door Noord-Korea uitgezet, meldt persbureau AP. Het zou gaan om tientallen mensen, die inmiddels zijn aangekomen op een vliegveld in de Russische stad Vladivostok. Voor zover bekend zijn er geen besmettingen vastgesteld in Noord-Korea.

De Britse ambassadeur in Noord-Korea schrijft op Twitter dat de Duitse en Franse ambassades zijn afgesloten.

Tennistoernooi Indian Wells afgelast

Het Amerikaanse mastertoernooi Indian Wells is afgelast vanwege het coronavirus. "We zijn erg teleurgesteld, maar gezondheid en veiligheid is veel belangrijker", zegt toernooidirecteur en oud-speler Tommy Haas. Het toernooi in Californië zou woensdag beginnen.

Kiki Bertens zou meedoen aan Indian Wells

Opnieuw minder besmettingen erbij in China

De Chinese autoriteiten melden dat er gisteren veertig mensen zijn besmet. Zaterdag was het aantal nieuwe besmettingen nog 44. In totaal hebben 80.000 Chinezen het coronavirus opgelopen.

Ook het aantal doden per dag daalde, van 27 naar 22. In totaal zijn ruim 3000 besmette Chinezen overleden.

Amerikaanse oud-presidentskandidaat Ted Cruz in thuisquarantaine

In een verklaring op Twitter schrijft de senator dat hij op een congres iemand de hand heeft geschud, bij wie later het coronavirus is vastgesteld.

Ook eerste besmettingen in Albanië

Een Albanese vader en zoon zijn met het coronavirus besmet. Het zijn de eerste besmettingen in het land. Albanië was een van de laatste landen in Europa waar het virus nog niet was opgedoken. De vader en zoon waren onlangs in Italië geweest. Volgens de autoriteiten gaat het naar omstandigheden goed met de twee en zijn ze in quarantaine geplaatst.

Is de Nederlandse zorg berekend op veel besmettingen?

Het aantal besmettingen in Nederland is gisteren met 76 gestegen naar 264. Hoeveel coronagevallen kan de Nederlandse zorg eigenlijk aan? Hebben onze ziekenhuizen voldoende capaciteit? Nieuwsuur stelde die vragen gisteravond aan Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, en Ernst Kuipers als bestuursvoorzitter bij het Erasmus MC.