liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bijna miljoen mondkapjes uit China geleverd • Zorgen om 'lakse' Italianen

  • De afgelopen dag zijn 148 overlijdensgevallen gemeld bij het RIVM.
  • In Noord-Brabant en Limburg, maar ook in de rest van Nederland, zijn de afgelopen weken veel meer mensen overleden dan gemiddeld.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Sluiting liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Het liveblog van morgen start hier.

Amerikaanse gezondheidsdienst adviseert mondmaskers te dragen

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert Amerikanen om buiten mondmaskers te dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei president Trump op een persconferentie. Volgens Trump wordt de mond- en neusbedekking niet verplicht. De bestaande verplichtingen om afstand tot anderen te bewaren, blijven van kracht.

Trump liet weten dat hijzelf geen gehoor zal geven aan de oproep. "Het wordt een vrijwillig ding. Je kunt het doen, maar je hoeft het niet te doen. Ik kies ervoor om het niet te doen, maar sommige mensen zullen het misschien willen doen en dat is prima", zei hij over het dragen van gezichtsbedekking.

De president benadrukte dat niet wordt geadviseerd om medische mondkapjes te gaan dragen. Wel worden Amerikanen aangemoedigd om alternatieve gezichtsbedekking te dragen, zoals t-shirts, bandana's en niet-medische mondkapjes. Volgens Trump is een sjaal ook een goed alternatief.

De aankondiging van de gezondheidsdienst komt op het moment dat meerdere Amerikaanse staten zich voorbereiden op tekorten aan mondkapjes en andere medische goederen.

104-jarige WOII-veteraan hersteld van coronavirus

Een 104-jarige Amerikaan heeft het coronavirus overleefd. Tweede Wereldoorlogveteraan Bill Lapschies liep het virus begin maart op in een veteranenhuis in de staat Oregon. Daarna ging het op en neer met zijn gezondheid, zeggen zijn familieleden tegen The Washington Post. De ene dag leek Lapschies beter te worden, om de volgende dag weer een terugval te krijgen. Tot hij alleen nog maar beter werd en uiteindelijk weer mocht terugkeren naar zijn veteranenhuis.

Hij was net op tijd uit het ziekenhuis om zijn 104de verjaardag met zijn familie te kunnen vieren. Toen hij in zijn rolstoel naar buiten werd gerold, zag zijn kleindochter Jamie Yutzie weer de "aanstekelijke glimlach" om de mond van haar opa, zei ze.

Lapschies is wereldwijd een van de oudste corona-overlevenden. Hij was 2 jaar oud toen de Spaanse griep over de wereld trok en tientallen miljoenen slachtoffers maakte. In 1943 werd hij opgeroepen voor het Amerikaanse leger, waarna hij de Tweede Wereldoorlog doorbracht op de Aleoeten, een eilandengroep tussen de VS en Rusland.

Trompettist steekt Brazilianen hart onder de riem vanaf hoogwerker

Braziliaanse brandweerman speelt trompet vanaf hoogwerker

Bijna miljoen mondkapjes uit China geleverd én goedgekeurd

Een levering van bijna een miljoen mondkapjes uit China is vanochtend aangekomen in Nederland en mogen na een keuring worden verdeeld over de ziekenhuizen. Dat meldt minister Van Rijn (Medische Zorg). "Goed nieuws voor de fantastische medewerkers in de zorg", schrijft hij op Twitter. Eerder werd een levering van ruim 600.000 mondkapjes uit China nog afgekeurd, omdat de kwaliteit onvoldoende bleek.

Angst voor 'lakse houding' Italianen

Na weken van quarantaine, gaan steeds meer Italianen weer de straat op. Zeker nu het stralend weer is.

Dat is te zien in winkelstraten in Genua, op boulevards in Livorno, op markten in Rome en op pleinen in Napels. Foto's en video's hiervan gaan rond op sociale media. De gouverneur van de regio Ligurië noemt het in de Italiaanse krant La Stampa "gedrag van idioten".

Hij roept iedereen op om binnen te blijven, zoals de regels voorschrijven. En niet "in de ochtend een krant te kopen en dan 's middags weer de straat op te gaan om een brood te kopen". Dat zijn volgens hem "mensen die de ernst van de situatie niet begrijpen en iedereen in gevaar brengen".

'Turkije neemt Spaanse beademingsapparatuur in beslag'

Turkije heeft zeker 150 beademingsapparaten in beslag genomen die vanuit China onderweg waren naar Spanje. Dat schrijven meerdere Spaanse media. De apparaten zouden zijn besteld door de Spaanse regio's Castilië-La Mancha en Navarra.

Bij een tussenstop in Ankara werden de spullen vastgehouden. Volgens de krant El Mundo heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken meerdere keren gepoogd haar Turkse ambtgenoot te bewegen de apparaten weer vrij te geven. Maar volgens haar wil Turkije de in beslag genomen beademingsmachines gebruiken voor "de behandeling van eigen patiënten".

De Spaanse autoriteiten hebben nog niet officieel gereageerd op de inbeslagname waarover de Spaanse media schrijven. Eergisteren dankte Spanje de Turkse president Erdogan nog voor een vliegtuig vol beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen vanuit Turkije.

Derde van huishoudens vreest moeite met rondkomen

Ruim een derde van de Nederlandse huishoudens denkt de komende tijd moeite te hebben om rond te komen. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na een peiling. Voor een grote groep Nederlanders kan spaargeld ook geen uitkomst bieden: iets minder dan een derde van de huishoudens heeft niet genoeg achter de hand om twee maanden te kunnen rondkomen zonder inkomen.

Toch overweegt nog minder dan 10 procent om bij de gemeente aan de bel te trekken voor hulp, of om bij de Belastingdienst om uitstel van betaling te vragen. Op de vraag welke rekening huishoudens verwachten als eerste niet te kunnen betalen, was de zorgverzekering het meest genoemde antwoord. Daarna volgen de gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen, en de huur of hypotheek.

Een vijfde van de Nederlanders zag zijn of haar inkomen de afgelopen maand al terugvallen. Vooral jongeren, zelfstandigen en flexwerkers gingen er al op achteruit. "Jongeren en zelfstandigen zijn degenen die ook als het goed gaat de grootste inkomensonzekerheid hebben", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "In tijden van crisis krijgen zij als eerste de hardste klappen."

Leerlingen getuige van mishandeling docent in online les

Leerlingen van een middelbare school in Naaldwijk zijn donderdag getuige geweest van een mishandeling van hun docent. De vrouw gaf les via 'Teams', een online videoverbinding, toen ze werd mishandeld door haar partner.

Een woordvoerder van de middelbare school ISW Hoogeland bevestigt een verhaal hierover in De Telegraaf. Tegen de man is aangifte gedaan. Met de docent gaat het naar omstandigheden goed. Omdat scholen zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden veel lessen online georganiseerd met een rechtstreekse video- en geluidsverbinding.

"In de eerste plaats voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor de school is het heel heftig", zegt de woordvoerder van de school. In WhatsApp-groepen gaan beelden van de mishandeling rond. "We roepen op om die beelden te verwijderen. Gisteren hebben we de ouders van de leerlingen van de betreffende klas persoonlijk gebeld en vandaag de hele school gemaild." Leerlingen of ouders die willen praten over het incident kunnen terecht bij de teamleiders van de school.

Thuiswerken met kinderen: 'Als ik ze eten geef, check ik tegelijkertijd mijn mail'

Thuiswerken met kinderen: 'Als ik ze eten geef, check ik tegelijkertijd mijn mail'

Eerste dode in Suriname door coronavirus

In Suriname hebben de autoriteiten de eerste coronadode gemeld. Het gaat om een man, die door zijn vrouw was besmet. Zij geldt als het eerste positieve coronageval in Suriname. Het aantal besmette personen in Suriname staat nu op tien. Drie van hen zijn enkele dagen op de IC-afdeling verpleegd. Zij zijn inmiddels voldoende hersteld en hebben de IC weer verlaten.

De komende weken moeten nog ruim duizend personen vanuit Nederland teruggebracht worden naar Suriname. Deze repatriëring laat nog even op zich wachten, omdat Suriname de quarantainelocaties eerst in gereedheid moet brengen.

Verder hebben de autoriteiten een avondklok ingesteld. Deze geldt tussen 20.00 uur 's avonds en 06.00 uur in de ochtend. Alleen mensen die voor hun werk of andere noodzakelijke bezigheden de straat op moeten, krijgen ontheffing.

ABN Amro, ING en Rabobank verlagen rente op rood staan

De drie grote banken verlagen vanwege de coronacrisis de rente op rood staan voor klanten. Bij Rabobank en ING zakt de rente van 12,9 procent naar 9,9 procent. Bij ABN Amro was de rente voor een deel van de rekeningen al 9,9 procent en voor rekeningen waar dat 12,9 procent was, is dit nu ook 9,9 procent geworden.

Bij Rabobank en ABN Amro zijn de verlagingen al ingegaan. Bij ING is nog niet duidelijk per wanneer de lagere tarieven gelden. Volgens een woordvoerder zal dat zo spoedig mogelijk zijn, maar moeten er nog systemen worden aangepast voordat dit kan.

Curaçao vraagt 400 miljoen euro om gevolgen lockdown op te vangen

Curaçao heeft Nederland om 400 miljoen euro gevraagd voor de komende drie maanden, om de gevolgen van de lockdown vanwege het coronavirus op te vangen. Het land zegt zelf het geld niet te hebben en het ook niet op de kapitaalmarkt te kunnen lenen.

De winkels op Curaçao zijn gesloten, de luchthaven is al drie weken dicht en het toerisme ligt nagenoeg stil. Alleen voor supermarkten en apotheken wordt een uitzondering gemaakt. De financiële steun zou mensen die zonder werk zijn komen te zitten moeten voorzien in een maandelijkse bijdrage voor levensonderhoud. Ook wil de Curaçaose overheid een compensatie voor bedrijven en zzp'ers.

Rumag-topman legt functie neer na coronarel

De topman van marketingbedrijf Rumag, Thijs van der Heide, heeft per direct zijn functie neergelegd. Het socialemediaplatform kwam in opspraak door de verkoop van een omstreden 'corona-kledinglijn'. Dit werd aangezwengeld door het programma Zondag met Lubach.

De nieuwe directie van Rumag vindt dat het bedrijf "behoorlijk tekort is geschoten" in de reactie op de kritiek die de afgelopen week is geuit.

Agent woedend om sarcastisch spandoek bij politiebureau

"Een stel zielige en kansloze figuren", schrijft de woedende agent Maarten Brink op Twitter over de opstellers van een spandoek dat vandaag hing voor een politiebureau in Tilburg. Op het meterslange doek stond een sarcastische boodschap richting agenten, refererend aan het feit dat de politie tijdens de coronacrisis snelheidsboetes blijft uitdelen.

Volgens de Tilburgse politie is het spandoek opgehangen door leden van de harde kern van voetbalclub Willem II. "Wij missen jullie ook", schrijft de politie met een knipoog.

Vereniging IC-artsen scherpt richtlijn aan bij beddentekort op IC

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft de richtlijn voor IC-artsen aangescherpt voor het moment dat er door het coronavirus niet genoeg IC-bedden meer zijn. Er ontstaat dan mogelijk een situatie waarbij niemand op de IC nog gereanimeerd wordt en mensen die weinig kans hebben om te overleven of een korte levensverwachting hebben niet meer worden opgenomen. Als de schaarste nog verder oploopt, zullen in het uiterste geval mensen van 70 jaar en ouder niet meer worden opgenomen.

De aangescherpte richtlijn is toegevoegd aan de paragraaf 'fase 3' in het al bestaande 'draaiboek pandemie'. Overigens is het nog niet zover. Dit is de zogenoemde fase 2, dat betekent dat er nog voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Er wordt hard aan gewerkt om de IC-capaciteit verder uit te breiden. Volgens de NVIC moet de minister van Volksgezondheid besluiten om van fase 2 naar 3 te gaan.

Isala-ziekenhuis wil IC-ruimte in Duitsland 'maximaal' blijven benutten

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle blijft de komende tijd patiënten op de intensive care overplaatsen naar ziekenhuizen in Duitsland. Er is nu nog voldoende plek in het Isala, maar er wordt nog een grote stroom aan coronapatiënten verwacht. Het ziekenhuis wil daar op voorbereid zijn. "In Duitsland is momenteel nog ruimte en daar moeten we maximaal gebruik van maken", zegt Ina Kuper van de raad van bestuur van het ziekenhuis tegen RTV Oost.

Eind vorige week werden de eerste coronapatiënten vanuit Nederland overgebracht naar Duitsland. Het ging toen ook om mensen die in het Isala hadden gelegen.

Correspondent Italië: 'Dezelfde cijfers die we nu al enkele dagen zien'

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 766 doden gemeld. Correspondent Mustafa Marghadi zegt dat Italië nu al enkele dagen achter elkaar dit soort cijfers laat zien.
In het land zijn 77 doktoren aan het coronavirus overleden, meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Meer rechtszaken vanaf 7 april

Rechtbanken gaan vanaf dinsdag meer en ook andere zaken "dan de meest urgente" behandelen. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak in een persbericht, nadat eerder vandaag advocaten en slachtoffers opriepen ondanks de coronacrisis toch meer zaken te gaan behandelen.

Vanwege de maatregelen van het kabinet om de corona-uitbraak in te dammen blijven rechtbanken in ieder geval tot en met 28 april beperkt toegankelijk. Maar volgens de raad zijn de voorzieningen voor telefonie- en beeldverbindingen met rechtszaken de afgelopen weken uitgebreid, waardoor er vanaf 7 april meer zaken behandeld kunnen worden.

Per rechtsgebied zijn regels opgesteld over welke zaken daarvoor in aanmerking komen, en waarin een snel oordeel noodzakelijk is. Zoals huurconflicten, echtscheidingen en supersnelrechtzittingen of zaken die betrekking hebben op de coronacrisis. "Eventueel kan de lijst met te behandelen zaken in de loop van de tijd nog worden uitgebreid", schrijft de raad.

Von der Leyen: geen belasting en invoerrechten op medische apparatuur

Om medische apparatuur voor ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen betaalbaar te houden, heft de Europese Unie tijdelijk geen invoerrechten en belastingen op deze producten. Dit meldt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op Twitter.

"We doen er alles aan om onze gezondheidswerkers te ondersteunen", zegt Von der Leyen.

Koning Willem-Alexander op bezoek bij het ministerie van Volksgezondheid

Koning Willem-Alexander sprak op het ministerie van Volksgezondheid met de coördinator opschaling intensive care units.

Koning Willem-Alexander op bezoek bij het ministerie van Volksgezondheid

Maandag eerste coronapatiënten in MECC Maastricht

In een hal van congrescentrum MECC in Maastricht kunnen vanaf maandag coronapatiënten terecht. De hal is in korte tijd omgebouwd tot ziekenhuis met 276 bedden.

Het is niet de bedoeling dat het tijdelijke ziekenhuis straks gelijk vol zit. "We zijn in de gelukkige positie dat we gefaseerd kunnen opstarten", zegt medisch coördinator van het MECC-hospitaal Taco Blokhuis tegen 1Limburg. "Dat is veel beter dan dat je wacht tot het overal paniek is omdat de zorg overloopt. Nu kunnen we in alle rust alles goed inregelen en de kwaliteit van de zorg waarborgen."

In de hal komen patiënten uit de regio te liggen die wel nog zorg nodig hebben, maar geen intensieve zorg. De bedden staan allemaal in een aparte ruimte met tussenschotten, gordijnen en aansluitpunten voor zuurstof. Ook zijn er iPads, zodat mensen kunnen beeldbellen naar huis. In de hal mag geen bezoek komen.

Peiling: meer dan helft zelfstandigen zit zonder werk

In een wekelijkse peiling van de Kamer van Koophandel geeft inmiddels meer dan de helft van de zelfstandigen aan dat ze nu volledig zonder hun gebruikelijke werk zitten. Daarnaast vindt een derde van alle ondervraagde ondernemers de informatie over steunmaatregelen van de overheid (zeer) onduidelijk. Een kwart vindt de toelichting wel (zeer) duidelijk, de rest is neutraal.

Wel wijst de KvK erop dat de peiling niet representatief is voor alle ondernemers in Nederland. De meting loopt namelijk via de webpagina van de KvK die over corona gaat en ondernemers die geraakt worden door de coronacrisis zullen sneller geneigd zijn die pagina te bezoeken dan ondernemers die er nog goed voor staan.

Waar heb je recht op als je vakantie is geannuleerd of concert is afgelast?

Boze e-mails, berichtjes op sociale media of zelfs aangetekende brieven. Heel wat bedrijven hebben op dit moment te maken met klanten die zo snel mogelijk hun geld terug willen voor hun geannuleerde reis, ongebruikte abonnement of ticket van afgelaste festival. Een lastige kwestie, want klanten hebben daar in veel gevallen recht op. Toch kunnen bedrijven vaak niet iedereen tegelijkertijd terugbetalen. NOS Stories zocht in onderstaande video uit wat precies de rechten van klanten zijn en waarom bedrijven niet altijd het geld kunnen terugstorten.

Wat doet Rutte zelf als zijn haar straks te lang wordt?

Kappers mogen niet werken, ook niet die van de premier. Nu zit het nog fantastisch, zegt Rutte desgevraagd op zijn wekelijkse persconferentie. "Of ik kies het model Grapperhaus", zegt Rutte. De minister van Justitie en Veiligheid is kaal.

Wat doet Rutte straks als zijn haar te lang wordt?

Minister Grapperhaus reageert op Twitter met de volgende foto:

Kabinet roept gemeenten op mensen niet uit vakantiehuizen te zetten

Mensen die clandestien in een vakantiehuisje wonen tijdens de coronacrisis moeten er niet worden uitgezet. Dat schrijft minister Van Veldhoven van Wonen aan de Tweede Kamer en aan de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Het kabinet wil voorkomen dat tienduizenden mensen "in deze uitzonderlijke tijd" op straat belanden.

Ongeveer 55.000 mensen wonen permanent in een recreatiewoning, schat Van Veldhoven, terwijl dat niet mag. Gemeenten proberen dat tegen te gaan en leggen daarom bijvoorbeeld dwangsommen op. Het kabinet roept gemeenten op zich af te vragen of het nu wel nodig is om hiertegen op te treden.

'Goed op weg' naar 2400 IC-bedden

De Nederlandse ziekenhuizen tellen nu 2100 IC-bedden. Daarmee zijn de ziekenhuizen volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, "goed op weg" zondag of uiterlijk begin volgende week de maximale capaciteit van 2400 bedden te bereiken.

Verder maakte Gommers in een persconferentie bekend dat er nu 1324 Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen. Daarvan zijn er 14 opgenomen door Duitse ziekenhuizen. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, hebben inmiddels twaalf klinieken in Duitsland zich bereid verklaard Nederlandse patiënten op te nemen. "En daar zijn we ze buitengewoon dankbaar voor."

Er zijn de afgelopen 24 uur 51 meer bedden bezet op de IC dan gisteren. Daarnaast komen er bedden vrij, omdat er inmiddels 64 patiënten de IC hebben verlaten en er 243 mensen zijn overleden. Diederik Gommers hoopt dat het aantal nieuwe IC-patiënten per dag blijft afnemen. "Bijvoorbeeld naar zo'n 30 patiënten per dag. Dan zit je pas over twintig dagen op die top van 2400 en is er tijd om misschien nog ergens een extra bed te vinden."

Ernst Kuipers benadrukt dat het aantal reguliere IC-patiënten met een andere aandoening dan corona lager ligt dan normaal. "Ik wil benadrukken dat we echt genoeg plek hebben om patiënten op te vangen."

1324 coronapatiënten op intensive care, waarvan 14 in Duitsland

Rutte: 'We willen geen sfeer dat wij er allemaal dingen doorheen jagen'

Het kabinet gaat de lijst met wetsvoorstellen die behandeld zouden moeten worden nog eens "op de zeef leggen". Dat zei minister-president Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

Door de coronacrisis staat de normale parlementaire behandeling van veel onderwerpen op de tocht en daarom had de Kamer het kabinet gevraagd welke wetten beslist snel moeten worden behandeld. Het kabinet stuurde daarop een lijst met 84 voorstellen die snel moeten worden afgedaan. Kamervoorzitter Arib schreef daarop een kritische brief aan premier Rutte waarin ze stelde dat de lijst te lang is.

"Sommige dingen zijn gebonden aan Europese regels, die moeten worden behandeld anders kan je een boete krijgen", zei Rutte. "Maar alle bewindslieden gaan nog eens kritisch kijken naar het eigen lijstje. We willen geen sfeer dat wij er allemaal dingen erdoorheen jagen."

Slaapmiddel voor dieren tijdelijk ook toegestaan voor IC-patiënten

Ziekenhuizen mogen op de intensive care een slaapmiddel voor dieren gebruiken om mensen die beademd moeten worden in slaap te houden. Het gaat om propofol. De variant van dat middel voor mensen is schaars, de voorraden zijn bijna uitgeput. In de diergeneeskunde wordt hetzelfde middel gebruikt met als enige toevoeging een conserveermiddel dat ook in andere geneesmiddelen voor mensen wordt gebruikt.

Na vragen van de NOS heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maandag het College Beoordeling Geneesmiddelen gevraagd om te kijken of het diergeneesmiddel voor mensen bruikbaar is. Dat is het geval. Veiligheid en kwaliteit zijn volgens de IGJ gegarandeerd.

De IGJ heeft nu dus toestemming gegeven voor tijdelijk gebruik van propofol voor dieren om mensen op de IC in slaap te houden. Aan die toestemming is wel een kwaliteitstoets voorafgegaan: "Hierbij bleek dat het diergeneesmiddel dat nu is toegelaten, aan dezelfde hoge veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet als de middelen voor mensen waar nu door het coronavirus een tekort aan kan ontstaan."

Grapperhaus: noodwet maakt afname slijm coronaspugers mogelijk

De minister van Justitie en Veiligheid wil het makkelijker maken om zogenoemde coronaspugers sneller aan te pakken. De politie mag ter plaatse slijm afnemen.

Grapperhaus over noodwetje coronaspugers: 'papieren kap over het hoofd'

'Gesprekken over miljardenleningen aan Air France-KLM'

Luchtvaartconcern Air France-KLM praat met banken over miljarden euro's aan noodleningen om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat meldt persbureau Reuters. KLM zou 2 miljard euro aan steun willen ophalen en Air France 4 miljard euro. De Nederlandse en de Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen.

Haagse bronnen willen het nieuws niet bevestigen, maar spreken het ook niet tegen. Minister Hoekstra zegt er weinig meer over dan dat hij intensieve gesprekken heeft met veel betrokkenen. Hij erkent wel dat hij nauw samenwerkt met de Fransen. Hoekstra voegt eraan toe dat hij alles op alles wil zetten om KLM overeind te houden in deze lastige tijd.

'Mijd natuurgebieden komend weekend'

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen op om komend weekend natuurgebieden te mijden. De organisaties verwachten een toeloop vanwege het mooie lenteweer.

Als iedereen op hetzelfde moment de natuur in trekt, kan er geen anderhalve meter afstand worden gehouden. "Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon", zeggen de natuurorganisaties.

Vorig weekend scheen de zon niet en viel de drukte mee. Het weekend daarvoor was het wel druk in natuurgebieden. "Belangrijk is dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en eraan bijdraagt herhaling van deze situatie te voorkomen."

Chinese ambassadeur reageert fel op kritiek van Amerikaanse collega

De Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong, heeft fel gereageerd op de uitlatingen van zijn Amerikaanse collega in Nederland, Pete Hoekstra. Die haalde in een interview in het AD uit naar China, dat volgens hem sinds het begin van de corona-uitbraak geen betrouwbare informatie heeft verstrekt.

"Solidariteit en wederzijdse steun zijn nu harder nodig dan ooit", reageert Xu Hong. "Maar in plaats daarvan krijgen we helaas wat kwetsende kritische geluiden te horen. Sommigen beschuldigen China van het verspreiden van het coronavirus. Er wordt ook beweerd dat China een 'propaganda-offensief' houdt en 'schuld wil verdoezelen' door het aanbieden van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen aan het Westen. Deze beweringen zijn niet alleen vol met politieke arrogantie en vooroordelen, maar ook in strijd met het menselijk geweten en de morele principes."

Volgens Xu heeft China, in tegenstelling door wat volgens hem wordt beweerd, wel degelijk op tijd de WHO ingelicht. "Op 27 december 2019 deed een ziekenhuis uit Hubei voor het eerst melding over drie patiënten met een longontsteking met een onbekende oorzaak. Informatie over de epidemie werd op 3 januari 2020 aan de WHO formeel meegedeeld."

'Totaal schaamteloos'

Ook daarna bleef de communicatie met de WHO en andere landen volgens Xu snel en transparant. "Het duurde tot 30 januari voordat de WHO de epidemie tot internationale noodsituatie heeft uitgeroepen. Er was dus geen sprake van vertraging in de informatievoorziening vanuit China."

"Waarom brak de epidemie later dan toch uit in Europa en de VS? China was het eerste land dat ten prooi viel aan het nieuwe virus. Maar zelfs met alle beschikbare kennis van de eigenschappen van het virus en de herhaalde oproepen van de WHO voor betere preventie, hebben sommige landen nauwelijks iets gedaan en laten ze het virus zich op grote schaal verspreiden. Er moet zeker iets heel erg mis zijn gegaan. Het is totaal schaamteloos om niet over eigen fouten na te denken en gewoon de verantwoordelijkheid bij China te leggen."

Van Rijn: geen signalen dat Philips-leveringen niet doorgaan

Minister Van Rijn voor Medische Zorg zegt geen signalen te hebben dat leveringen van Philips uit de VS niet doorgaan. Philips maakt medische apparaten voor de Europese markt in de VS, waaronder beademingsapparatuur.

President Trump heeft gisteren gezegd dat hij de zogeheten Defense Production Act in werking gaat stellen, waarmee in Amerika geproduceerde medische apparatuur kan worden gevorderd. "Ik heb niet de indruk dat die wet Philips in de weg gaat staan", zei Van Rijn na afloop van de ministerraad.

Eerder sprak een woordvoerder van Philips zijn zorgen uit over de leveringen.

Zondag opnieuw corona-uitzending van Jeugdjournaal

Komende zondag maakt het Jeugdjournaal opnieuw een corona-special op NPO3. Hij begint om 19.00 uur en duurt 25 minuten.

In deze tweede special worden kinderen bijgepraat over hoe het ervoor staat met het coronavirus en krijgen ze antwoorden op vragen die voor hen relevant zijn. Ook wordt de uitslag gepresenteerd van een representatief onderzoek, over bijvoorbeeld hoe kinderen deze schoolloze periode beleven en of ze bang zijn of niet.

De uitzending wordt gepresenteerd door Joris Marseille. Virusdeskundige Annemiek van der Eijk van het Erasmus Medisch Centrum schuift ook aan.

RIVM meldt 148 nieuwe sterfgevallen

De afgelopen dag zijn 148 overlijdensgevallen gemeld bij het RIVM als gevolg van het coronavirus. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 1487 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 502 toegenomen tot 6286.

In totaal zijn er nu 15.723 besmettingsgevallen bekend. Gisteren werden er nog 14.697 infectiegevallen gemeld.

Radboud-ziekenhuis gebruikt UV-boxen voor desinfecteren hulpmiddelen

Op de afdeling van het Radboud-ziekenhuis waar coronapatiënten worden behandeld, staan sinds vandaag twee UV-boxen waarmee medische hulpmiddelen snel gedesinfecteerd kunnen worden. Artsen kunnen er bijvoorbeeld in 25 seconden hun stethoscoop desinfecteren en ook de smartphones van patiënten en artsen zijn in het apparaat snel ontdaan van virale en bacteriële besmettingen. "De boxen zijn een enorme aanwinst in het verlagen van de virusload en de kans op overdracht van het coronavirus", zegt Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs.

Het Radboudumc is een van de eerste instellingen in Nederland die gebruikmaken van deze desinfectiemethode voor medische hulpmiddelen. Enkele andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland onderzoeken momenteel of het UV-apparaat ook veilig mondmaskers kan desinfecteren. Het Radboudumc wacht dit onderzoek af voordat het apparaat ook hiervoor wordt gebruikt.

Vorige week fors meer doden in Brabant en Limburg

In Noord-Brabant en Limburg zijn vorige week veel meer mensen overleden dan gemiddeld. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ligt het aantal overledenen in de twee provincies in week 13 zo'n 80 procent hoger dan in de eerste tien weken van het jaar.

Het CBS legt een verband met de corona-uitbraak. Ook in de rest van Nederland is een stijging van het aantal doden te zien, niet alleen in week 13 maar ook in week 11 en 12.

Lees hier verder:

Amsterdam gaat toegang parken beperken en grachten sluiten

Amsterdam gaat zondag de toegang tot parken beperken. De zijingangen worden gesloten en bezoekers worden 'gedoseerd' toegelaten. Ook grachten worden afgesloten. Er geldt een vaarverbod en in de omgeving blijven sluizen dicht voor de pleziervaart.

Het wordt waarschijnlijk mooi weer en de vrees bestaat dat mensen zondag de richtlijn om zo weinig mogelijk naar buiten te gaan zullen negeren. "Iedereen houdt zijn hart vast voor komend weekend, maar we zullen optreden", zegt burgemeester Halsema tegen Het Parool. "Wie de aanwijzingen om ten minste anderhalve meter afstand te houden niet opvolgt, moet beboet worden." De boete voor het overtreden van het samenscholingsverbod is 390 euro.

Twee weken geleden gingen mensen massaal naar buiten toen het mooi weer was. Daarna werden de maatregelen door het kabinet aangescherpt. Zondag wordt veel zon verwacht, met maximumtemperaturen tot 19 graden.

Wapperende vlaggen en lege straten: Hengelo viert 75 jaar bevrijding

Gemeente Hengelo wil "ondanks deze rare tijd" toch vieren dat Hengelo precies 75 jaar geleden is bevrijd. Daarom deed de gemeente een paar dagen geleden een oproep aan alle Hengeloërs om toch gewoon de vlag uit te hangen.

De burgemeester legde vanochtend om 11.00 uur samen met Antek Olszanowski (Levend Verleden Oost-Nederland) een Stolperstein (struikelsteen) voor Hennie Cohen, een van de slachtoffers van de Shoah. Verder is er vanmiddag van 13.30 tot 14.30 uur een speciaal carillonconcert te horen, gespeeld door de stadsbeiaardier.

Mogelijk binnen een paar weken laagdrempelige bloedtesten

Het laboratorium voor Medische Microbiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen heeft goede hoop dat Nederlandse ziekenhuizen binnen een paar weken bloedtesten kunnen uitvoeren waarmee snel kan worden gecontroleerd of iemand het coronavirus heeft gehad. Het laboratorium doet onderzoek naar de betrouwbaarheid van commerciële bloedtesten, zodat die landelijk kunnen worden gebruikt door ziekenhuizen. Tot nu toe gebruiken ziekenhuizen alleen een uitstrijkje van de neusholte om te onderzoeken of iemand op dat moment besmet is met het virus.

"Er komen nu meerdere commerciële bloedtesten op de markt. Daarbij wordt bij patiënten bloed afgenomen en gekeken of daar antistoffen in zitten die wijzen op een doorgemaakte besmetting", zegt internist-infectioloog Ton Dofferhoff in het AD. "Probleem is dat we niet weten welke van die bloedtesten betrouwbaar zijn. Pas als die testen goed zijn onderzocht, kunnen we daarmee testen."

Willem-Alexander en Máxima op bezoek bij RIVM

Het koningspaar werd rondgeleid door RIVM-baas Jaap van Dissel, en werd bijgepraat over de corona-epidemie en de maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook werden de twee geïnformeerd over de werkwijze van het Outbreak Management Team, waarin deskundigen zitten die kabinet en zorgprofessionals voorzien van advies.

Op de afdeling Modellering van Infectieziekten zagen Willem-Alexander en Máxima hoe de coronacrisis aan de hand van de meest actuele feiten en cijfers in kaart wordt gebracht. Afsluitend ging het koninklijk paar in gesprek met medewerkers van het laboratorium waar op covid-19 wordt getest en waar onderzoek en diagnostiek plaatsvindt.

Willem-Alexander en Máxima op bezoek bij RIVM

Spaanse sterftecijfer nog steeds boven de 900

Het dodental in Spanje als gevolg van het coronavirus is in 24 uur met 932 gestegen naar 10.935. Gisteren werden 950 doden gemeld, tot nu toe het hoogste aantal doden op één dag in het Zuid-Europese land. Het is de eerste keer in ongeveer een week tijd dat het Spaanse sterftecijfer lager uitvalt dan een dag eerder.

Het totale aantal geregistreerde besmettingen is met 7472 toegenomen en komt uit op 117.710. Op Spaanse intensive care-afdelingen liggen 324 patiënten meer, in totaal 6416.

3770 patiënten werden het afgelopen etmaal genezen verklaard, waarmee het totaal genezen patiënten op 30.513 uitkomt. Een week geleden waren er nog 9357 patiënten genezen.

37 mensen geweigerd sinds inreisverbod

Grensbewakers van de Marechaussee op Schiphol hebben sinds 19 maart 2020, toen het inreisverbod van kracht werd, 50 mensen de toegang tot Nederland geweigerd. 37 van hen werden geweigerd vanwege het inreisverbod, 13 van hen voldeden niet aan voorwaarden voor binnenkomst.

Het inreisverbod geldt voor alle niet-essentiële reizen van personen uit landen buiten Europa naar de EU.

De Jonge klaar met woordenstrijd over Chinese mondkapjes

Minister De Jonge wil niet te veel meer kwijt over de mondkapjes uit China die door Nederland zijn afgekeurd omdat ze ondeugdelijk waren. Dat zegt hij in een reactie op een verwijt van de Chinese autoriteiten. Die zeiden gisteren dat de fabrikant duidelijk had gemeld dat de mondkapjes niet geschikt waren voor medisch gebruik.

De Jonge vindt het belangrijkste dat nu geen gebruik meer wordt gemaakt van de fabriek die deze mondkapjes maakte. "Bij een controle is gebleken dat ze niet de kwaliteit hadden die we verwachtten op grond van de labels op de dozen."

Het kabinet heeft er ook over met de Chinese ambassadeur gepraat en benadrukt dat Nederland veel belang hecht aan de zendingen uit China. "We hebben het te doen met de spullen uit China; het is de belangrijkste producent van persoonlijke beschermingsmiddelen", zegt De Jonge.

Groei corona-epidemie lijkt zich te stabiliseren in België

De groei van de corona-epidemie lijkt zich in België te stabiliseren. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd bij de bekendmaking van de nieuwe cijfers over het aantal ziekte- en sterfgevallen in België.

Het aantal patiënten dat de afgelopen 24 uur overleed steeg weliswaar met 132 naar 1143, maar het aantal nieuwe patiënten dat wordt opgenomen in het ziekenhuis verandert sinds een aantal dagen nauwelijks (500 tot 600 per dag).

Drukte bij dierenasiel door coronacrisis

Bij dierenasiel Zwolle is het de laatste tijd druk. Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis behoefte aan gezelschap, en gaan op zoek naar een huisdier.

Bedrijfsleider dierenasiel: 'Mensen hebben de tijd en willen wandelen'

Kabinet begrijpt ontslaan flexibel KLM-personeel

Het kabinet verzet zich niet langer tegen het ontslaan van tijdelijk KLM-personeel. De ministers Koolmees van Sociale Zaken en Hoekstra van Financiën hebben gisteravond een gesprek gehad met KLM-topman Elbers over het niet verlengen van flexcontracten bij het Nederlandse luchtvaartbedrijf. "Het is een moeilijke situatie", zei minister Koolmees vandaag bij de inloop van de ministerraad. "Maar ik begrijp het wel."

Het kabinet trekt miljarden euro's uit om Nederlandse bedrijven te helpen door de coronacrisis heen te komen. Een van de voorwaarden van deze Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is dat mensen met een tijdelijk contract niet ontslagen worden. Koolmees noemde de KLM-opstelling deze week een "slecht signaal" en zei dat er met KLM gepraat zou worden.

KLM-baas Elbers heeft het kabinet er nu van overtuigd dat het bedrijf wel degelijk zorgvuldig omgaat met het personeel. "Ze houden zich netjes aan de regels", aldus Koolmees. Het personeel dat ontslagen wordt, staat namelijk niet op de loonlijst bij KLM, maar bij bijvoorbeeld een uitzendbureau. Ze zijn ingehuurd via een andere werkgever.

Op dit moment staan negen op de tien vliegtuigen aan de grond en dat maakt het zeer lastig voor KLM, vindt ook minister Hoekstra. "We gaan alles op alles zetten om te zorgen dat KLM door deze lastige fase heen komt."

Koolmees: KLM houdt zich met ontslag tijdelijk personeel aan regels

Dekker: mogelijk meer strafzaken

Minister Dekker heeft begrip voor de wens van advocaten en slachtoffers om meer strafzaken te behandelen. Vertegenwoordigers van beide groepen klagen dat door de coronacrisis te veel zaken vertraging oplopen.

Dekker zegt dat de rechtspraak en het Openbaar Ministerie overleggen om te bekijken of er meer zaken behandeld kunnen worden. Hij verwacht dat daar in het weekend meer duidelijkheid over komt. "Het zal passen en meten zijn en we gaan maatwerk leveren."

Dekker benadrukte verder dat de rechtspraak de afgelopen weken niet heeft stilgelegen en dat er wel degelijk veel uitspraken zijn gedaan.

Snelle stijging corona-besmettingen in Turkije

Het aantal corona-besmettingen in Turkije stijgt in rap tempo. De teller staat vandaag op meer dan 18.000 besmettingen en 356 doden. Turkije meldde pas op 11 maart de eerste besmetting en loopt daarmee flink achter op West-Europese landen. Nu neemt het aantal besmettingen sneller toe dan in andere landen. Experts houden er rekening mee dat het virus zich al veel eerder in Turkije heeft verspreid.

Scholen, cafés, moskeeën en toeristische attracties zijn al weken dicht. Samenscholen, wandelen en picknicken is verboden. Er is een uitgaansverbod voor mensen van boven de 65. De buitengrenzen zijn gesloten en ook binnenlandse reizen zijn aan banden gelegd.

Ondanks deze maatregelen neemt het aantal besmettingennog steeds toe en is het de vraag of de ziekenhuizen in Turkije het toenemend aantal patiënten aankunnen.

Corona-onderzeeër terug in Den Helder

De onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn is terug in Den Helder. Het ministerie van Defensie brak deze week een oefening van de Dolfijn bij Schotland af omdat een aantal bemanningsleden positief was getest op het coronavirus. De oefening zou eigenlijk nog twee weken duren.

De 58-koppige bemanning gaat nu in quarantaine.

Kamer tegen kabinet: maak niet te veel wetsvoorstellen spoedeisend

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet niet te veel wetsvoorstellen als spoedeisend moet bestempelen. Door de coronacrisis staat de normale parlementaire behandeling van veel onderwerpen op de tocht en daarom had de Kamer het kabinet gevraagd welke wetten beslist snel moeten worden behandeld.

Het kabinet stuurde daarop een lijst met voorstellen die binnen twee maanden of voor de zomer zouden moeten worden afgedaan. Kamervoorzitter Arib heeft in antwoord daarop nu een kritische brief aan premier Rutte gestuurd. Ze schrijft dat het kabinet het verzoek van de Kamer wel erg breed heeft opgevat. Het gaat om 84 wetsvoorstellen. Arib wijst erop dat 41 daarvan nog niet eens bij de Kamer zijn ingediend.

Ze drukt de premier op het hart dat er de komende tijd maar zeer beperkt ruimte is om wetten te behandelen. Daarom wil ze van het kabinet weten wanneer de Kamer de nog niet ingediende wetsvoorstellen kan tegemoetzien. Dan kunnen "op dit punt weloverwogen keuzes worden gemaakt", schrijft Arib.

Hoe Nederland stilvalt door corona

Verlaten straten, lege stations en trekpleisters zonder toeristen. Door de coronacrisis valt Nederland stil. NOS op 3 legde het vast met een drone. Vlieg mee over bekende plekken in het land en ervaar de leegte.

Onrust onder gevangenen in Roermond na besmetting bewaker

Gedetineerden in de gevangenis van Roermond zijn bezorgd over hun gezondheid. Een cipier is besmet met het coronavirus en gevangenen zeggen dat de vrouw hen heeft bezocht voordat ze in quarantaine ging.

Volgens Robert Meijer, woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI),is de kans klein dat collega's of gedetineerden besmet zijn geraakt. "Ze draaide haar laatste dienst in de nacht van 24 op 25 maart. De volgende dag openbaarden zich de eerste symptomen. Sindsdien is ze niet meer op het werk geweest."

Toch blijft er onrust onder de gevangenen. "Ik zit op een afdeling met meer dan zeventig mensen. Meer dan de helft wil niet meer naar de werkzaal. Ze kiezen ervoor op cel te blijven", zegt een gedetineerde tegen 1Limburg. Terwijl het, zeker in de tweepersoonscellen, nog moeilijker is om 1,5 meter afstand te houden. Dat levert nog meer spanningen op. Volgens het gevangenisbestuur zijn er nog geen incidenten gemeld.

China wil diplomaten weren

China adviseert buitenlandse diplomaten om voorlopig niet meer naar de hoofdstad Peking te komen. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zijn coronabesmettingen vastgesteld onder diplomaten in het land.

China sloot eerder al de grenzen voor de meeste andere buitenlanders. Zo moet worden voorkomen dat besmette reizigers het coronavirus verspreiden.

In het land zijn tot nu toe officieel 81.620 coronagevallen gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen tijd fors afgenomen. Volgens de Chinese autoriteiten kwamen er de afgelopen dag 31 patiënten bij, van wie er 29 het virus buiten China zouden hebben opgelopen.

Passagiers uit New York goed op de hoogte over quarantaineverzoek Rutte

Vanochtend arriveerde op Schiphol de eerste vlucht uit New York sinds reizigers uit de VS gisteren het dringende verzoek kregen om direct na aankomst twee weken thuis te blijven.

De passagiers bleken goed op de hoogte van het verzoek van premier Rutte om binnen te blijven:

Voorlopig niet de deur uit: 'We hebben de luxe dat we wat groter wonen'

Google: 35 procent minder Nederlanders reizen naar hun werk

Tussen half februari en eind maart reisden Google-gebruikers in Nederland ruim een derde (35 procent) minder naar hun werk. Dat blijkt uit statistieken over reisbewegingen die het techbedrijf vanaf vandaag publiceert, op basis van data van Android-telefoons en Google Maps. Daaruit moet kunnen worden opgemaakt hoe goed mensen zich houden aan coronavoorschriften om zoveel mogelijk thuis te blijven.

In België was de afname een stuk groter: het aantal reizen nam daar in dezelfde periode met 52 procent af. In Italië daalde het met 63 procent.

Steeds meer thuiswerkers zitten erdoorheen

Niet even bijkletsen bij de koffie-automaat, je ergonomisch verantwoorde bureaustoel missen en afgeleid worden door je spelende kinderen of kat in plaats van je collega's: we moeten de komende weken blijven thuiswerken. Dat wringt dat bij steeds meer werkenden, zeggen bedrijven en deskundigen. Zij krijgen signalen dat een groeiend aantal werkenden hierdoor last heeft van spanningsklachten.

Lees in het artikel hieronder meer over de klachten van thuiswerkers:

14 passagiers cruiseschip Zaandam naar ziekenhuis Florida gebracht

Veertien passagiers van het cruiseschip Zaandam zijn opgenomen in twee ziekenhuizen in Florida. Volgens plaatselijke media gaat het om dertien passagiers en een bemanningslid. Het is niet bekend of er Nederlanders zijn onder de passagiers die van boord zijn gehaald. Volgens cruisemaatschappij Holland America Line zijn er vijf Nederlanders aan boord van het schip.

Het schip mocht gisteren voor het eerst sinds 14 maart aanmeren in de haven Port Everglades bij Fort Lauderdale. 1211 opvarenden mogen vandaag van boord om naar huis te reizen. Ruim zeventig opvarenden moeten aan boord in quarantaine blijven.

LUMC komt met covid-radar

Het Leids Universitair Centrum gaat via een app onderzoeksdata verzamelen over de verspreiding van het coronavirus in Nederland. In de app vullen gebruikers, bij voorkeur dagelijks, een lijst in met 15 vragen over hun gezondheid en gedrag. De onderzoekers willen zo meer zicht krijgen op de ontwikkeling van de epidemie, vaststellen wie grotere risico's loopt, en wat het effect is van afstand houden. Ook hopen ze in kaart te brengen wanneer en waar de vraag naar zorg toeneemt.

De app is beschikbaar voor iOS en Android en te downloaden via www.lumc.nl/covidradar.

Bovengemiddeld veel doden in week 12, mogelijk door corona

In Nederland zijn in week 12 van dit jaar (16 t/m 22 maart) 3575 mensen overleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is ruim 500 meer dan in dezelfde week een jaar eerder.

Het CBS schrijft de stijging toe aan de covid-19-epidemie. In de eerste elf weken van 2020, toen het coronavirus nog niet grootscheeps was uitgebroken in het land, lag het aantal wekelijkse doden iets lager dan een jaar eerder.

De toename in week 12 duidt erop dat er mogelijk 'verborgen' coronadoden zijn. Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn in die week 233 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Maar omdat lang niet iedereen is getest op corona, zijn er vermoedens dat het virus veel meer slachtoffers heeft gemaakt. Onder anderen huisartsen maken zich zorgen.

Het aantal van 3575 doden in een week is overigens niet uitzonderlijk. Begin 2018, toen er een griepgolf heerste, was het aantal doden wekenlang hoger.

Toch opzeggingen sportabonnementen

Muziek- en sportverenigingen zeggen dat mensen hun abonnement opzeggen, ondanks een oproep van minister Koolmees om dat juist niet te doen. "We vragen consumenten om zoveel mogelijk alles door te betalen: de muziekschool, de sportschool en de hulp in de huishouding", zei Koolmees. "Zo helpen we elkaar door deze periode."

Bij BoukeSport uit Reusel komen sinds deze week veel opzeggingen binnen. "De laatste dagen zijn er vooral via de mail veel mensen die hun abonnement willen stopzetten", zegt eigenaar Bouke van Spreeuwel. "Niet sporten is niet betalen, schrijven ze."

Bij grotere sportschoolketens worden abonnementen vaak bevroren, maar kleinere zelfstandige scholen kunnen dat niet betalen. "Ik vrees dat als dit zo doorgaat sommige sportscholen het niet gaan redden", zegt Van Spreeuwel. Uit onderzoek van branchevereniging NL Actief blijkt dat bijna 90 procent van de sportschoolhouders rekent op meer opzeggingen. Van Spreeuwel benadrukt dat er ook klanten zijn die juist hun steun uitspreken en het abonnement aanhouden.

Ook bij muziekscholen zijn er opzeggingen, maar de scholen proberen op creatieve manieren om toch de lessen door te laten gaan. Zo worden er steeds meer muzieklessen online gegeven.

Mexicaanse Corona-brouwer moet er voorlopig mee stoppen

Bierbrouwer Grupo Modelo stopt tijdelijk met het maken van Corona-bier en andere merken omdat de Mexicaanse regering de bedrijfsactiviteiten van de brouwerij als niet-essentieel heeft bestempeld. Grupo Modelo heeft elf brouwerijen in Mexico en exporteert zijn biertjes naar 180 landen.

De brouwer hoopt nu van de regering toestemming te krijgen om een plan in werking te stellen waarbij meer dan 75 procent van het personeel vanuit huis werkt.

Bouw krijgt het zwaar te verduren tijdens coronacrisis

Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht dat de komende twee jaar zo'n 40.000 banen zullen verdwijnen door de coronacrisis. Gevreesd wordt dat de bouw zwaarder wordt geraakt dan tijdens de bankencrisis van 2008. Er wordt een krimp verwacht van ruim 15 procent van de totale bouwproductie.

Lees hier verder:

WHO luidt noodklok over Midden-Oosten

Het aantal coronagevallen in het Midden-Oosten is in een week tijd bijna verdubbeld, van ruim 32.000 besmettingen naar meer dan 58.000. De Wereldgezondheidsorganisatie roept landen in die regio daarom op om een agressievere aanpak in te stellen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

"Ik kan niet genoeg benadrukken hoe urgent deze situatie is", schrijft de regionale directeur van de WHO. "We hebben nu de kans om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan en daarom moeten we snel actie ondernemen." Volgens hem is er ook in landen met sterkere zorgstelsels een verontrustende trend zichtbaar.

Ambassadeur Hoekstra haalt in AD uit naar China

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, zegt in een interview met het AD dat China geen betrouwbare informatie heeft verstrekt sinds het begin van de corona-uitbraak. Hoekstra zegt dat China de statistieken manipuleert en dat de cijfers uit Italië en Spanje een realistischer beeld geven.

"Als we de ontwikkelingen van de epidemie in Europa en in de Verenigde Staten bekijken, laten die een andere trend zien dan wat China heeft gemeld."

"We willen precies begrijpen wat er gebeurt. Wij zijn heel transparant, ook naar onze burgers. Van China kregen we niet meteen die transparantie", zegt Hoekstra. "Toen wij voor het eerst hoorden over dit virus boden we aan specialisten te sturen. Dat werd afgeslagen. Daarna werden Amerikaanse journalisten het land uitgeschopt."

Ambassadeur Pete Hoekstra

Vereniging van Strafrechtadvocaten: heropen de rechtbanken

Rechtbanken moeten ondanks de coronacrisis dringend meer strafzaken gaan behandelen, vinden vertegenwoordigers van de advocatuur en van slachtoffers. Een groot deel van de rechtspraak ligt nu stil en dat leidt tot een zorgelijke situatie, zeggen ze. Daarom roept de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten op om de rechtbanken weer te openen.

Lees hier verder:

Commandant Amerikaans vliegdekschip ontslagen na kritische brief

De commandant van het Amerikaanse vliegdekschip waar zo'n honderd coronabesmettingen zijn vastgesteld, is ontslagen. Kapitein Brett Crozier van de USS Theodore Roosevelt schreef een brief aan de marineleiding waarin hij onmiddellijke actie eiste om te voorkomen dat er militairen zouden komen te overlijden. Later lekte die kritische brief uit naar media in de VS.

Minister Modly van Marine zegt dat de commandant is ontslagen omdat hij de brief via onbeveiligde email naar een grote groep mensen had gestuurd, in plaats van alleen naar de leiding. "Ik twijfel er niet aan dat kapitein Crozier dit heeft gedaan om de veiligheid en het welzijn van zijn bemanning te waarborgen", zegt Modly. "Maar het had het tegenovergestelde effect. Daardoor is er onnodig paniek ontstaan bij onze militairen en hun families."

Crozier mag wel zijn rang houden en in de marine blijven.

Disney stuurt werknemers met onbetaald verlof

Disney stuurt 'niet-essentiële' werknemers in de VS vanaf 19 april met onbetaald verlof. Het entertainmentbedrijf voelt ook de effecten van de coronacrisis. Zo zijn alle pretparken van het bedrijf gesloten en zijn veel Disneyfilms die dit jaar zouden uitkomen, uitgesteld. In een verklaring schrijft het bedrijf dat het onduidelijk is wanneer alles weer opgestart kan worden en dat daarom de "moeilijke beslissing" is genomen om mensen met verlof te sturen.

Alle medewerkers die getroffen worden door de maatregel, blijven nog wel in dienst en blijven via hun werkgever aangesloten bij een zorgverzekering. Het is niet duidelijk om hoeveel werknemers het gaat.

VS gaat Italië voorbij met meeste doden in 24 uur

In de VS zijn de afgelopen dag 1169 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Niet eerder werden er in een dag tijd zoveel coronaslachtoffers in een land gemeld. In Italië stierven op 27 maart 969 mensen op één dag. Dat was het hoogste aantal tot nu toe. Het dodental is in de VS nu gestegen naar 5926. Ook zijn er ruim 243.000 geregistreerde besmettingen.

Vliegtuig van American football-team transporteert mondkapjes

De privéjet van American football-team New England Patriots heeft meer dan een miljoen mondkapjes opgehaald in China en naar de Verenigde Staten gebracht. Het toestel landde vannacht in Boston. Gouverneur Charlie Baker van de staat Massachusetts klopte bij de Patriots aan, omdat hij maskers had gekocht in China maar geen manier vond om ze naar Amerika te halen. Het vliegtuig wordt normaal gesproken gebruikt als het team uitwedstrijden speelt.

Het vliegtuig van New England Patriots landde vannacht op de luchthaven van Boston

Nog geen groen licht voor inwoners Wuhan

Inwoners van de Chinese stad Wuhan, waar in december de corona-uitbraak begon, moeten voorlopig binnenblijven. De leider van de Communistische Partij in Wuhan zegt dat mensen alert moeten blijven en zichzelf goed moeten blijven beschermen. Hij stelt dat het risico op een heropleving van het virus in de stad nog altijd hoog is en dat waakzaamheid daarom geboden is.

'Stoppen competitie kan gevolgen hebben voor verdeling Europese tickets'

Het stopzetten van voetbalcompetities kan problematisch zijn voor de Champions League en Europa League in het nieuwe seizoen. Het wordt dan onduidelijk welke clubs er aan de competitie mee mogen doen. Daarom heeft onder meer de UEFA er volgens persbureau AP bij voetbalbonden op aangedrongen om de nationale competities nog niet te beëindigen.

Lees hier verder:

'Advies aan alle Amerikanen om masker te dragen'

De Amerikaanse regering maakt binnen enkele dagen nieuwe richtlijnen bekend voor het dragen van mondkapjes en gezichtsbedekking, zegt vicepresident Pence. Bronnen melden aan Amerikaanse media dat burgers in het hele land geadviseerd zal worden om in het openbaar mondmaskers te dragen.

Dat zijn dan provisorische maskers, zoals een bandana. Professionele mondkapjes zijn nog steeds uitsluitend bedoeld voor zorgpersoneel. In de dagelijkse persconferentie in het Witte Huis zei president Trump dat mensen maskers kunnen dragen "als ze dat willen". Hij voegde daaraan toe dat sjaals ook een optie zijn. De burgemeesters van New York en Los Angeles deden eerder een oproep aan hun inwoners om in het openbaar maskers over neus en mond te dragen.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt al sinds het begin van de uitbraak in China dat er geen bewijs is dat mondkapjes helpen. Het RIVM in Nederland raadt mensen af om op straat een mondkapje te dragen, omdat het mensen mogelijk onterecht een veilig gevoel geeft. Het Duitse RIVM veranderde gisteren van koers en zei dat besmetting met een mondkapje mogelijk toch voorkomen kan worden.

Baas populaire app Zoom biedt excuses aan voor privacyproblemen

De baas van de populaire videoconferentie-app Zoom heeft zijn excuses aangeboden voor problemen rondom de privacy en veiligheid van gebruikers. In een blog op de website van de Amerikaanse app geeft topman Eric Yuan toe dat zijn bedrijf tekort is geschoten. De app is in korte tijd enorm populair geworden door de coronacrisis, maar het bedrijf kwam onder vuur te liggen omdat het de privacy van mensen niet genoeg zou waarborgen.

Lees hier verder:

Cruiseschepen Zaandam en Rotterdam aangemeerd in Florida

De cruiseschepen Zaandam en Rotterdam zijn aangemeerd in de haven van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida. De bijna 1200 passagiers mogen van boord na twee weken op zee te hebben gedobberd. Dagenlang mochten de schepen van de Holland-Amerika Lijn niet aanmeren omdat tientallen passagiers symptomen van het coronavirus vertonen. Ook zijn er vier passagiers overleden, onder wie een Nederlander. Gisteren zei president Trump dat hij de opvarenden toch te hulp zou schieten.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken bedankte de Amerikaanse regering daarvoor:

Trump doet beroep op Defense Production Act

De Amerikaanse president Trump heeft zijn minister van Volksgezondheid opgedragen om de zogeheten Defense Production Act in werking te stellen. Die wet maakt het mogelijk om in Amerika geproduceerde medische apparatuur te vorderen en om de productie daarvan te versnellen. De beslissing van Trump zorgt ervoor dat zes bedrijven, waaronder Philips en GE, genoeg materialen geleverd krijgen om beademingsapparatuur te maken.

Een woordvoerder van Philips zei vorige week zich zorgen te maken over de wet, omdat apparaten die bestemd zijn voor Europa mogelijk in Amerika blijven. Het is onduidelijk of dat nu daadwerkelijk gaat gebeuren.

Burgemeester bevestigt: cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren in Florida

Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale heeft op Twitter bevestigd dat de cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren. Op de Zaandam zijn mensen besmet met het coronavirus. Eerder vandaag meldden Amerikaanse media al dat er een akkoord was over het aanmeren van beide schepen van de Holland-Amerika Lijn.

KLM voor het eerst in 20 jaar naar Sydney

In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken is KLM een luchtbrug begonnen om bijna 2000 Nederlanders op te halen in Australië. De eerste vlucht, met 12 bemanningsleden, vertrok vanavond om 20.50 uur vanaf Schiphol richting Sydney Airport. De Boeing 777 maakt een tussenstop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, waar de bemanning overnacht. Op zaterdag komt het toestel in Australië aan.

Het is voor het eerst in 20 jaar dat er weer een KLM-toestel op Australische bodem landt. Tussen 1950 en 2000 vloog KLM regelmatig naar Sydney, maar door de samenwerking met het huidige Malaysia Airlines was de lange vlucht niet meer nodig: passagiers moesten vanaf dat moment overstappen in Kuala Lumpur.

Tussen 6 en 10 april vertrekken nog vijf vluchten naar Sydney. Na 10 april vliegt KLM nog vier keer naar Kuala Lumpur op en neer, speciaal voor Nederlanders die met een vlucht van Malaysia Airlines uit verschillende steden in Australië en Nieuw-Zeeland zijn opgehaald.

Nieuw liveblog

Dit is een nieuw liveblog. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.