Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 148 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er meer nieuwe sterfgevallen gemeld: 166. In totaal zijn nu in Nederland voor zover bekend 1487 mensen overleden aan het virus.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 502 toegenomen tot 6286. Ook die toename is kleiner dan een dag eerder; toen werden er 625 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

NOS

Het RIVM wijst er steeds op dat het hier om dagkoersen gaat en dat er pas een trend te zien is door naar een langere periode te kijken. Ook worden ziekenhuisopnames en sterfgevallen soms pas na een aantal dagen doorgegeven. Het instituut zegt wel al enige tijd te constateren dat het aantal doden en ziekenhuisopnamen wordt geremd door de genomen maatregelen.

Het CBS publiceerde vandaag cijfers die een indruk geven van de aantallen mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het RIVM ziet in in de week van 19 tot 25 maart tussen 870 en 1181 meer sterfgevallen dan gemiddeld waren te verwachten. Dat is het dubbele van het eerder bij het RIVM gemelde aantal coronadoden.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen naar 1324; 51 meer dan een dag eerder. Veertien van die 1324 patiënten liggen in Duitse ziekenhuizen. Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen inmiddels coronapatiënten.

Gisteren steeg het aantal bezette bedden nog met 82. De dagen daarvoor was het gemiddelde 100. In totaal hopen de ziekenhuizen zondag of begin volgende week 2400 IC-bedden beschikbaar te hebben, waarvan zo'n 1900 zijn bestemd voor patiënten met het coronavirus.

NOS

Peel en Maas

De meeste door de GGD gemelde coronapatiënten zijn nog altijd in Noord-Brabant, al lijkt de piek in die provincie al een tijdje gepasseerd. Daarna volgen Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg.

De meeste ziekenhuisopnames per inwoner zijn in de Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas, met 270 patiënten op de 100.000 inwoners. Ook in het Brabantse Boekel zijn er veel ziekenhuisopnames (250 patiënten op de 100.000 inwoners). Klik hier voor de interactieve kaart.

NOS

Leeftijden

Volgens het RIVM is de helft van alle gemelde patiënten 65 jaar of ouder. Bij de overleden patiënten was de helft 81 jaar of ouder. De jongste overleden patiënt was in de leeftijdscategorie 35-39. Deze persoon had net als de meeste andere overledenen ernstige andere kwalen.

NOS

Opvallend blijft de oververtegenwoordiging van mannen bij zowel de overledenen als de ziekenhuisopnames. Bij 63 procent van de opnames gaat het om mannen, tegenover 37 procent vrouwen. Bij de overledenen zijn de cijfers vergelijkbaar: 61 procent mannen, 39 procent vrouwen.

STER reclame