Israël onderzoekt alternatief voor het besturen van Gaza door Hamas
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
- Witte Huis verwacht dat Israël plan staakt-het-vuren accepteert als Hamas dat ook doet
- Slachtoffers bij beschietingen aan grens Israël en Libanon
- VS verwacht dat Israël plan staakt-het-vuren accepteert als Hamas dat ook doet
- 'Israël heeft raamovereenkomst einde oorlog geaccepteerd'
Israël onderzoekt alternatief voor het besturen van Gaza door Hamas
De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat de legerleiding op zoek is naar een alternatief voor het bestuur van Gaza door Hamas. Dat moet al tijdens het proces naar een permanent-staakt-het vuren het bestuur over Gaza van Hamas overnemen.
In de tussentijd blijft Israël streven de volledige vernietiging van Hamas. "We isoleren een gebied, halen de mensen van Hamas daar weg en installeren er krachten die een alternatief bestuur kunnen vormen", zei Gallant. Hij zei niet welke krachten dat zouden kunnen zijn.
President Biden presenteerde vrijdag de hoofdlijnen van een route naar een permanent-staakt-het vuren in Gaza. Hamas is al sinds 2007 aan de macht in Gaza. Niets wijst erop dat het zijn macht wil opgeven en zijn wil inleveren.
Israël raadt Israëliërs op Maldiven aan na te denken over vertrek
Israël zegt dat Israëliërs op de Maldiven moeten nadenken over vertrek. Israël kan niets voor ze doen als het daar gevaarlijk voor ze wordt. Het heeft geen diplomatieke banden met de eilandstaat in de Indische oceaan. Het besluit geldt ook voor Israëliërs met dubbele nationaliteit die op het paspoort van een ander land reizen.
Het bericht volgt op het besluit van de Maldiven om geen mensen met een Israëlische paspoort meer toe te laten. De reden is de toenemende woede onder de bevolking over de oorlog in Gaza. De bevolking van de eilandengroep is overwegend moslim.
De Maldiven staan bekend om hun luxe vakantieverblijven. Jaarlijks komen daar bijna 11.000 Israëliërs op af. Dat is iets meer dan een half procent van het totaal aantal buitenlandse toeristen.
Slachtoffers bij beschietingen aan grens Israël en Libanon
Bij beschietingen over en weer aan de grens tussen Israël en Libanon zijn aan beide kanten slachtoffers gevallen. In Libanon kwamen twee herders om het leven toen hun huis bij een Israëlische aanval werd geraakt. Ook vanuit andere plaatsen in Libanon worden Israëlische aanvallen gemeld.
In grote delen van Noord-Israël moesten inwoners de schuilkelders opzoeken voor luchtaanvallen van de Libanese Hezbollah. In de grensplaats Kiryat Schmona raakten twee burgers lichtgewond bij een raketaanval van vermoedelijk dezelfde groep. Hezbollah zegt het dat bij een aanval op de door Israël bezette Golanhoogvlakte een Israëlische radarinstallatie heeft getroffen. Over slachtoffers is niets bekend.
Sinds het begin van de oorlog beschieten Israël en de Libanese Hezbollah-militie elkaar dagelijks. Dat heeft aan 400 Libanezen het leven gekost, onder wie 79 burgers. In Israël zijn zeker 25 mensen omgekomen: 10 burgers en 15 militairen.
De VS en Frankrijk proberen te bemiddelen. Hezbollah wil pas een staakt-het-vuren in acht nemen als dat in Gaza ook geldt.
Witte Huis verwacht dat Israël bestandsplan accepteert als Hamas dat ook doet
De Amerikaanse regering verwacht dat Israël instemt met zijn eigen plan voor een staakt-het-vuren in Gaza als Hamas dat ook doet. "Dit was een voorstel van Israël. Wij rekenen erop dat Israël er 'ja' tegen zegt als Hamas het voorstel accepteert", zei Witte Huis-woordvoerder John Kirrby tegen ABC News.
President Biden presenteerde vrijdag een voorstel van Israël dat moet leiden tot een tijdelijk staakt-het-vuren, vrijlating van de Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen, een toestroom van humanitaire hulp en uiteindelijk tot een volledige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en een permanent staakt-het-vuren.
Hamas reageerde positief, maar de Israëlische premier Netanyahu temperde gisteren de hoop dat een einde van de Gazaoorlog nabij is. Hij zei dat Israël vasthoudt aan de doelstellingen die het aan de begin van de oorlog heeft gesteld. De volledige vernietiging van Hamas is daarvan de belangrijkste. Dat staat niet in het voorstel dat nu op tafel ligt. Mogelijk neemt Netanyahu nu afstand van het plan, omdat een groot deel van de kiezers en ook leden van zijn kabinet de vernietiging van Hamas als de grootste prioriteit blijven zien, groter nog dan de terugkeer van de gijzelaars.
Woordvoerder Kirby zei tegen ABC News dat dit plan in grondig overleg met de Amerikanen tot stand is gekomen. Het is in de nacht van donderdag op vrijdag naar Hamas gestuurd. "We wachten op een officieel antwoord, maar Hamas heeft al gezegd dat het dit voorstel verwelkomt. We hopen dat het akkoord gaat, zodat we met de eerste fase kunnen beginnen". Kirby erkent dat Hamas niet vernietigd is en nog steeds een bedreiging voor de Israëlische bevolking kan zijn. "Maar ze hebben niet langer de militaire middelen om te doen wat ze op 7 oktober hebben gedaan."
De Israëlische minister Ben-Gvir van Nationale Veiligheid herhaalde vandaag zijn kritiek op het voorstel:
Qatar veroordeelt Israëlisch plan om UNRWA als terroristische organisatie te bestempelen
Qatar heeft het voornemen van het Israëlische parlement om de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA als terroristische organisatie te bestempelen veroordeeld. Eerder deze week keurde de Knesset, het Israëlische parlement, twee voorlopige wetsvoorstellen goed die ertoe zouden leiden dat het nog moeilijker wordt voor de UNRWA om hulp te bieden aan de Palestijnen.
De wetsvoorstellen moeten voordat ze definitief worden aangenomen nog een keer door het parlement. Ze roepen ook op tot de sluiting van UNRWA-kantoren in Israël en ontnemen de medewerkers van de hulporganisatie privileges op het gebied van belastingen en juridische procedures.
Afgelopen januari beschuldigde Israël medewerkers van de UNRWA van betrokkenheid bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Een aantal medewerker werd kort daarna ontslagen door de UNRWA.
Een onafhankelijk rapport concludeerde afgelopen maart dat de UNRWA als organisatie geen banden heeft met Hamas. Dat onderzoek richtte zich niet op de betrokkenheid van individuele medewerkers. Naar hen loopt een ander VN-onderzoek.
Adviseur Netanyahu: 'Israël heeft raamovereenkomst beëindiging oorlog geaccepteerd'
Israël heeft een raamovereenkomst voor het beëindigen van de Gaza-oorlog geaccepteerd. Dat zei Ophir Falk, hoofdadviseur buitenlands beleid van Netanyahu, vandaag in een interview met The Sunday Times. Hij noemt het voorstel echter gebrekkig en stelde dat er nog veel aan veranderd moet worden.
"Er moeten nog veel details worden uitgewerkt", zei hij, eraan toevoegend dat de Israëlische voorwaarden, waaronder "de vrijlating van de gijzelaars en de vernietiging van Hamas als een genocidale terroristische organisatie" niet zijn veranderd.
Drie fasen
De Amerikaanse president Biden presenteerde de raamovereenkomst afgelopen vrijdag. Het plan bestaat uit drie fasen. De eerste fase omvat een wapenstilstand en de terugkeer van enkele gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, waarna de partijen zouden onderhandelen over een onbepaalde stopzetting van de vijandelijkheden voor een tweede fase. Daarin zouden de resterende gevangenen vrijgelaten worden, zei Biden. In fase 3 wordt een begin gemaakt met de wederopbouw van Gaza, met hulp van de VS en andere landen.
De afgelopen dagen klonken de geluiden rond het nieuwste voorstel om tot een wapenstilstand in Gaza te komen enigszins hoopvol, maar gisteravond temperde Netanyahu de verwachtingen. Hij noemde de totstandkoming van zo'n bestand "kansloos" zolang niet alle Israëlische oorlogsdoelen zijn bereikt.
Twee belangrijke Israëlische ministers keerden zich gisteren tegen het plan. Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir dreigt het kabinet ten val te brengen als Netanyahu een akkoord sluit zonder dat Hamas is vernietigd. Zo'n "onbezonnen" akkoord zou volgens hem een overwinning voor terrorisme betekenen en een bedreiging voor de veiligheid van het land. Hamas heeft het initiatief voorlopig verwelkomd.
Israëlische Hooggerechtshof behandelt omstreden vrijstelling dienstplicht ultraorthodoxen
Het Israëlische Hooggerechtshof zal vandaag petities behandelen tegen het vrijstellen van ultraorthodoxe mannen van de dienstplicht. Van oudsher hoeft deze groep Israëliërs, ook wel charedim genoemd, niet het leger in.
Negen rechters behandelen twee petities waarin de onmiddellijke ingang van dienstplicht voor ultraorthodoxe mannen wordt geëist. Een besluit wordt op een later moment verwacht.
Het hooggerechtshof oordeelde in 2017 dat de vrijstelling van ultraorthodoxen ongrondwettig is. De regering kreeg toen een jaar de tijd om met een nieuwe wet te komen die het hooggerechtshof wel kon goedkeuren, maar die deadline werd vanwege verkiezingen steeds vooruitgeschoven. Sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober, en de daaropvolgende mobilisatie in Israël, wordt in in het land weer regelmatig gedemonstreerd tegen de vrijstelling.
De Israëlische regering is erg verdeeld over de kwestie. Officieel liep de vrijstelling voor deze groep Israëliërs twee maanden geleden af. Vanaf dat moment moest Israël eigenlijk beginnen met het oproepen van ultraorthodoxen, maar ondanks de wettelijke verplichting daartoe is dat nog niet gebeurd. De petities waren daar een reactie op. De Israëlische regering maakte vorige maand duidelijk van plan te zijn om voor 31 juli met een nieuwe wet te komen.
Save the Children waarschuwt voor hongersnood in Zuid-Gaza
Hulporganisatie Save the Children vreest dat er op dit moment al sprake is van "hongersnoodachtige omstandigheden" in Zuid-Gaza. Dat zei Alexandra Saieh, hoofd humanitair beleid en belangenbehartiging bij Save the Children, vannacht tegen Al Jazeera. "In Gaza is momenteel sprake van de ergste ondervoeding ter wereld, vooral onder kinderen."
In maart oordeelde het Internationale gerechtshof in Den Haag al dat er sprake is van hongersnood in Gaza. Vooral Noord-Gaza was het voedselgebrek groot. Rafah gold maandenlang als de belangrijkste doorvoerplek voor humanitaire hulpgoederen naar Gaza, maar sinds Israëlische troepen op 7 mei Rafah binnenvielen zit de grenspost potdicht. Dat heeft tot gevolg dat de sowieso al ontoereikende noodhulp aan Gaza nog verder is ingestort.
"In maart waarschuwde de VN voor hongersnood. We hebben niet de mogelijkheden gekregen om die hongersnood te voorkomen. Daarom verwachten we dat de situatie nog erger zal worden", zei Saieh tegen Al Jazeera. "We vrezen dat de hongersnoodachtige omstandigheden die we eerder dit jaar in het noorden van Gaza zagen hun weg zullen vinden naar het zuiden van Gaza, of mogelijk al aanwezig zijn."
'Doden en gewonden bij Israëlische luchtaanvallen op Rafah en Gaza-Stad'
Bij Israëlische luchtaanvallen op Rafah en Gaza-Stad zijn meerdere Palestijnen gedood, schrijft het Palestijnse persbureau WAFA. Hoeveel mensen om het leven zijn gekomen wordt niet gespecificeerd.
Volgens het persbureau kwamen er mensen om het leven door luchtaanvallen en artilleriebeschietingen in verschillende wijken in Gaza-Stad. In Rafah vielen er doden en gewonden in de wijk Brazil. Die ligt vlak tegen de Egyptische grens.
Kabinet Israël tempert verwachtingen over staakt-het-vuren in Gaza
De Israëlische premier Netanyahu en leden van zijn kabinet hebben de hoop op een permanent staakt-het-vuren in Gaza getemperd. Netayanhu noemde de totstandkoming van zo'n bestand "kansloos" zolang niet alle Israëlische oorlogsdoelen zijn bereikt: de vrijlating van alle gijzelaars, de vernietiging van de Hamas-milities en het Hamas-bestuur, en de garantie dat Gaza nooit meer een bedreiging voor Israël zal zijn. Het is de vraag of met name die laatste doelstellingen gerealiseerd kunnen worden.
Netanyahu reageerde op de speech van de Amerikaanse president Biden van vrijdag, waarin hij lovend was over een nieuw "Israëlisch" voorstel voor een einde aan de oorlog. "Israël heeft een voorstel gedaan en Hamas heeft gezegd dat het een wapenstilstand wil. Deze deal is een mogelijkheid voor hen om te bewijzen dat ze het ook echt menen."
Twee belangrijke Israëlische ministers keerden zich vandaag tegen het plan. Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir dreigt het kabinet ten val te brengen als Netanyahu een akkoord sluit zonder dat Hamas is vernietigd. Zo'n "onbezonnen" akkoord zou volgens hem een overwinning voor terrorisme betekenen en een bedreiging voor de veiligheid van het land.
Ook minister van Financiën Smotrich eist dat de oorlog doorgaat totdat Hamas is vernietigd en alle gijzelaars zijn bevrijd. Zo niet, dan stapt ook hij uit de regering.
Lees hier meer:
Families gegijzelden roepen Netanyahu op om deal te accepteren
De families van de Israëlische gegijzelden die in Gaza worden vastgehouden, roepen premier Netanyahu op om het door president Biden gepresenteerde plan voor een wapenstilstand te accepteren. In een verklaring wordt gesproken over "het niet missen van een kans die zich heeft voorgedaan om de gegijzelden naar huis te brengen".
De families zeggen snel contact op te nemen met alle leden van het kabinet, de regering en de Knesset om de vrijlating van de gegijzelden te eisen. "Verlies dit moment niet", schrijven ze.
Gisteren presenteerde Biden een nieuw plan voor een wapenstilstand in Gaza, waarin de vrijlating van alle door Hamas gegijzelde Israëliërs is opgenomen. Volgens Biden is de terroristische organisatie "niet meer in staat" om een aanslag uit te voeren op Israël, zoals het vorig jaar oktober deed. Hij zei dat het nu tijd is voor Hamas en Israël om akkoord te gaan met een deal voor een wapenstilstand.
Ziekenhuizen Khan Younis opereren te midden van ravage
Omringd door brokstukken van auto's en kapotgeschoten gebouwen worden het Al-Amalziekenhuis en Nasserziekenhuis in Khan Younis geleidelijk aan weer in gebruik genomen.
De stad in het zuiden van de Gazastrook werd lange tijd aangevallen door het Israëlische leger. Ook de ziekenhuizen werden daarbij bestookt. In het Al-Amalziekenhuis werden daarbij volgens VN-hulporganisatie OCHA zeker 25 mensen gedood. In februari werd het ziekenhuis op last van het leger geëvacueerd. Meerdere medewerkers werden door het leger gevangengenomen.
Het Nasserziekenhuis werd ook binnengevallen door het Israëlische leger. Het leger zei aanwijzingen te hebben dat er lichamen van Israëlische gegijzelden in het gebouw lagen. In april werden rondom het ziekenhuis meerdere massagraven aangetroffen met honderden lichamen. Onder meer de VN en EU riepen op tot onafhankelijk onderzoek. Onderzoeksteams konden het gebied echter niet in, waardoor onderzoek vrijwel alleen op basis van foto's en satellietbeelden kan worden gedaan.
Begin april trok het Israëlische leger zich terug uit de verwoeste stad en keerden de Palestijnse inwoners terug. Daarmee neemt ook de druk op de ziekenhuizen weer toe.
Bekijk de video hieronder om beelden te zien van het ziekenhuis:
'Morgen ontmoeting in Egypte over openen grensovergang Rafah'
Morgen zal er een ontmoeting zijn in de Egyptische hoofdstad Caïro tussen Amerikaanse, Egyptische en Israëlische functionarissen om de opening van de Rafah-grensovergang in het zuiden van Gaza te bespreken. Dat meldt de Egyptische staatstelevisiezender Al-Qahera News op basis van anonieme bronnen.
Begin vorige maand nam het Israëlische leger de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah in. Daarmee werd ook de humanitaire hulp via de grensovergang stopgezet. De grensovergang bij Rafah was sinds het begin van de oorlog de belangrijkste aanvoerroute voor hulpgoederen. De al ontoereikende leveringen van voedsel en andere noodzakelijke middelen werden daardoor nog verder beperkt.
Volgens VN-hulporganisatie OCHA at 85 procent van de ruim 90.000 kinderen die onderzocht werden sinds januari minstens een hele dag niet in de drie dagen voor hun screening.
Israëlische oppositieleider: 'Deal moet gesloten worden'
De Israëlische oppositieleider Lapid schrijft op X dat de Israëlische regering de toespraak van Biden niet kan negeren. "Er ligt een deal op tafel en die moet worden gesloten".
Ook verwijst hij naar de spanningen binnen het kabinet van premier Netanyahu. "Ik herinner Netanyahu eraan dat hij een veiligheidsnetwerk van ons heeft voor de gijzelaarsdeal, als Ben-Gvir en Smotrich de regering verlaten."
Ben-Gvir en Smotrich zijn allebei ministers en gelden als hardliners. Ze hebben beiden al gedreigd uit de coalitie te stappen als er bij een wapenstilstand tussen Hamas en Israël concessies worden gedaan.
Israël: 'Geen permanent staakt-het-vuren voor is voldaan aan onze voorwaarden'
Terwijl verschillende regeringsleiders zich positief uitspreken over de mogelijkheid voor een permanent staakt-het-vuren, benadrukt het kantoor van premier Netanyahu nogmaals dat de Israëlische voorwaarden voor het beëindigen van de oorlog niet zijn veranderd.
"Het is onbespreekbaar dat Israël zal instemmen met een permanent staakt-het-vuren voordat aan deze voorwaarden is voldaan", vervolgt het kantoor van de premier.
In het driefasenplan dat door de Amerikaanse president Biden bekendgemaakt werd, ligt de nadruk op het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars en het opvoeren van de hulpleveringen aan de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. Maar wat sommige Israëliërs betreft, onder wie enkele kabinetsleden, moet de nadruk niet op het vrijlaten van de gijzelaars liggen, maar op de vernietiging van Hamas.
Gisteren kwam Netanyahu met een verklaring waarin hij uitlegde dat hij graag een deal wilde sluiten en het onderhandelingsteam akkoord had gegeven een voorstel te presenteren. Hiermee bevestigde hij wat Biden bekendmaakte over een Israëlisch voorstel voor een wapenstilstand.
Ook toen benadrukte Israël dat dit plan betekent dat het mag doorgaan met de oorlogsvoering tot Hamas vernietigd is.
Indonesië wil missie naar Gaza sturen voor bestand
Indonesië is bereid een vredesmissie te sturen naar Gaza om een staakt-het-vuren af te dwingen als dat nodig is. Dat heeft de onlangs verkozen president Prabowo aangekondigd op het belangrijkste congres over vrede en veiligheid in Azië. Prabowo noemde het voorstel van de Amerikaanse president Biden een stap in de goede richting.
Ook zegt Prabowo dat Indonesië klaarstaat om tot duizend Palestijnse patiënten op te vangen.
Drie Palestijnen neergeschoten op de Westelijke Jordaanoever
Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn drie Palestijnse mannen neergeschoten door Israëlische militairen. Bij een militaire inval in een vluchtelingenkamp zijn de drie volgens de Rode Halve Maan, het Palestijnse Rode Kruis, zwaargewond geraakt. De Palestijnse nieuwszender Wafa meldt dat de lokale bevolking probeerde de inval te verhinderen, toen de Israëlische soldaten een supermarkt wilden bestormen.
Leiders Congres VS nodigen Netanyahu uit voor toespraak
De Republikeinse en Democratische leiders in het Amerikaanse Congres hebben de Israëlische premier Netanyahu officieel uitgenodigd om een toespraak tot het Congres te houden. Een datum is niet genoemd.
De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Johnson, zei vorige week al dat hij wilde dat Netanyahu op korte termijn komt spreken en nu heeft hij dus de daadwerkelijke uitnodiging naar de premier gestuurd. Die is niet alleen ondertekend door Johnson en de leider van de Republikeinse fractie in de Senaat, Mitch McConnell, maar ook door de leiders van de Democraten in beide kamers, Jeffries (Huis) en Schumer (Senaat).
Schumer had half maart nog gezegd dat Netanyahu moest vertrekken omdat hij een obstakel vormt voor vrede. Nu zegt de Democraat dat hij achter de uitnodiging staat vanwege "de ijzersterke relatie met Israël, die elke premier of president ontstijgt".
Het toespreken van een gezamenlijke zitting van het Huis en de Senaat is een grote eer, weggelegd voor de belangrijkste bondgenoten van de VS. Het wordt Netanyahu's vierde keer dat hij zo'n joint session toespreekt, waarmee hij de Britse oud-premier Churchill voorbijstreeft.
Hamas reageert positief op Israëlisch voorstel voor wapenstilstand
In een eerste reactie heeft de terroristische organisatie Hamas positief gereageerd op het nieuwe Israëlische plan voor een wapenstilstand, waar president Biden vanavond voor het eerst over sprak. In een korte verklaring zei de groepering dat het "klaar is om op een positieve en constructieve manier in te gaan op elk voorstel dat uitgaat van een permanente wapenstilstand en volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza".
Ook noemt Hamas "de wederopbouw van Gaza, de terugkeer van vluchtelingen naar hun huizen, en een eerlijke uitruil van gevangenen" als positieve punten van het plan, "mits de bezetter zich duidelijk committeert aan deze deal".
Na de bekendmaking door Biden bevestigde de Israëlische premier Netanyahu dat de Israëlische onderhandelaars, die het plan via Qatarese tussenpersonen aan Hamas hadden voorgelegd, de steun hadden van de Israëlische regering. Dat betekent dat in theorie beide strijdende partijen brood zien in de deal voor een wapenstilstand. Of de deal ook echt gesloten gaat worden, en wanneer dan, is nog niet bekend.
Rietveld Academie stopt uitwisselingsprogramma met Israëlische instellingen
De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam heeft twee uitwisselingsprojecten met Israëlische opleidingen opgeschort.
De overeenkomst met de Bezalel Academy of Arts and Design en de Jerusalem School of Visual Theatre is stopgezet omdat er "voldoende twijfel bestaat of de academies onafhankelijk van de huidige Israëlische regering kunnen opereren", schrijft de kunstacademie op zijn website. Met andere instellingen in Israël heeft de Rietveld Academie naar eigen zeggen geen banden.
Wel blijven Israëlische studenten op individuele basis welkom om zich in te schrijven aan de academie. "Onze academie wijst niemand af op basis van etniciteit of nationaliteit".
De academie maakte verder bekend een fonds te willen oprichten ter ondersteuning van Palestijnse studenten die zich aanmelden voor de opleiding. Ook riep de Gerrit Rietveld Academie op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en het stopzetten van de aanval op Rafah.
Biden: 'Hamas niet meer in staat tot grootschalige aanslag, tijd voor wapenstilstand'
In een toespraak heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd dat de terroristische organisatie Hamas "niet meer in staat is" om een aanslag uit te voeren op Israël, zoals ze in oktober afgelopen jaar deden. Hij zei dat het nu tijd is voor Hamas en Israël om akkoord te gaan met een deal voor een wapenstilstand van Israëlische zijde, in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars die door Hamas nog worden vastgehouden. "Dit is een beslissend moment", aldus Biden, "Israël heeft een voorstel gedaan, en Hamas heeft gezegd dat het een wapenstilstand wil. Deze deal is een mogelijkheid voor hen te bewijzen dat ze het ook echt menen."
Van eerdere voorstellen voor een wapenstilstand kwam de afgelopen maanden niets, door bezwaren van beide partijen.
Biden had het nu over een door Israël voorgesteld plan in drie fasen: eerst zes weken voorlopige wapenstilstand, de vrijlating van een aantal gijzelaars en een flinke toename in de leveranties van hulp aan Gazaanse burgers. Daarna zouden alle resterende gijzelaars door Hamas moeten worden vrijgelaten, in ruil voor een permanente wapenstilstand. In fase drie zou begin moeten worden gemaakt met grootschalige wederopbouw van Gaza.
Biden riep ook de Israëlische regering op om de rug recht te houden, en zich te houden aan de deal, ondanks mogelijke weerstand uit de samenleving en zelfs van sommige regeringsleden. "Ik vraag jullie om een stap terug te doen en te bedenken wat er gebeurt als dit moment verloren gaat. Het is tijd om deze oorlog te stoppen", aldus de president.
Hamas brengt nieuwe audioboodschap van 26-jarige gijzelaar naar buiten
De terreurorganisatie Hamas heeft vandaag een audio-opname naar buiten gebracht waarop een Israëlische gijzelaar te horen is. In de opname vraagt een vrouwenstem om haar vrijlating. Ook zegt ze dat ze al 237 dagen in gevangenschap zit. Onder welke omstandigheden en wanneer de opname is gemaakt, is niet duidelijk.
Israëlische media melden dat het waarschijnlijk gaat om de 26-jarige studente Noa Argamani, die op 7 oktober werd ontvoerd bij de aanslagen van Hamas. Zij werd daarna door familie herkend op videobeelden waarop ze achterop een motorfiets werd weggevoerd naar Gaza. Afgelopen januari dook ze ook op in een video van Hamas, toen in beeld.
Nu is Argamani niet te zien in de video, die Hamas naar buiten bracht. Daarin worden alleen beelden getoond van tekeningen die Argamani zou hebben gemaakt tijdens haar gevangenschap. In de video roept ze "duizenden mannen en vrouwen op om de straat op te gaan en de straten van Tel Aviv te blokkeren, totdat wij gijzelaars thuisgekomen zijn. Leg ons lot niet in de handen van Netanyahu en zijn oorlogskabinet."
De Israëlische regering riep media op om de video niet te verspreiden, omdat die traumatiserend zou zijn voor familie en Hamas-propaganda zou verspreiden. De familie van Argamani gaf volgens de krant Haaretz echter wel toestemming om de video te verspreiden.
Jordanië houdt op 11 juni hulpconferentie voor Gaza
De Jordaanse regering gaat op 11 juni een internationale conferentie houden om ervoor te zorgen dat er meer humanitaire hulp Gaza binnenkomt, zo meldt het Jordaanse koningshuis op X. De conferentie, die samen met de Verenigde Naties en Egypte wordt georganiseerd, vindt plaats in het conferentiecentrum King Hussein Bin Talal aan de Dode Zee, niet ver van de hoofdstad Amman.
Voor de conferentie worden staatshoofden en regeringsleiders uitgenodigd, maar ook internationale hulporganisaties, zegt het hof. Welke mensen en partijen dat zijn, is nog niet bekend.
De humanitaire situatie in Gaza is onverminderd slecht, zo zei de Amerikaanse buitenlandminister Blinken vandaag tijdens een persconferentie in Praag. Vooral in het zuiden van Gaza is het voor burgers rampzalig, aldus Blinken, omdat het Israëlische leger daar is binnengetrokken: "Rafah is nog steeds afgesloten, en dat is een serieus probleem."
Universiteit Gent zet alle lopende samenwerkingen Israëlische universiteiten stop
De universiteit van Gent heeft besloten alle lopende samenwerkingen met Israëlische onderzoeksinstellingen en universiteiten te pauzeren. De universiteit heeft dit mede besloten na advies van de mensenrechtencommissie van de universiteit. Die heeft alle lopende samenwerkingen bekeken en concludeert dat hoewel er binnen geen enkel samenwerkingsproject van de universiteit risico is op mensenrechtenschendingen, de kans wel groot is dat de Israëlische universiteiten zelf hierbij wel betrokken zijn.
Voor de pro-Palestijnse demonstranten die al ruim drie weken het gebouw bezetten is dat niet voldoende. Zij eisen dat de universiteit ook de samenwerkingen met Israëlische bedrijven eindigt, meldt VRT.
In beeld: inwoners Jabalia keren kort terug naar verwoeste stad
Inwoners van Jabalia keerden gisteren kort terug naar de verwoeste vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van de Gazastrook, nadat de stad wekenlang was aangevallen door het Israëlische leger.
Het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook, dat sinds het ontstaan in 1948 is uitgegroeid tot stad, werd ook afgelopen najaar meerdere keren gebombardeerd. Volgens VN-cijfers zijn ruim 116.000 Palestijnen officieel geregistreerd in het kamp.
Het Israëlische leger bracht vandaag naar buiten dat het meer dan tweehonderd luchtaanvallen heeft uitgevoerd waarbij "tientallen terroristen" werden gedood. Ook zegt het leger zeven gijzelaars te hebben bevrijd uit Jabalia. Het leger zegt zich inmiddels te hebben teruggetrokken uit de stad.
Bekijk hier beelden van de inwoners die terugkeren naar de brokstukken van hun stad:
Israëlische leger bevestigt aanwezigheid centrum van Rafah
Voor het eerst bevestigt het Israëlische leger in het centrum van Rafah te zijn. Dinsdag meldden internationale persbureaus al op basis van ooggetuigen dat Israëlische tanks het centrum van Rafah binnenreden. Het Israëlische leger spreekt over "gerichte" aanvallen, maar ooggetuigen zeggen dat er sprake is van systematische verwoesting van huizen door bulldozers in het oosten van de stad, meldt nieuwzender Al Jazeera.
Een week geleden oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in een tussenvonnis dat Israël onmiddellijk moest stoppen met het militaire offensief in Rafah. Israël had voorafgaand aan de zitting al aangegeven het vonnis van het ICJ naast zich neer te leggen.
De Amerikaanse president Biden noemde een grootschalig offensief in het centrum van Rafah eerder een 'rode lijn'. Hij dreigde een deel van de wapenleveranties aan Israël te zullen stopzetten als Israël die grens toch overschreed.
Doden na Israëlische aanvallen op vluchtelingenkampen Gazastrook
Bij Israëlische luchtaanvallen op vluchtelingenkamp Bureij in de Gazastrook zijn vannacht zeker twaalf doden gevallen, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.
Het vluchtelingenkamp is volgens VN-hulporganisatie UNRWA een relatief klein kamp midden in de Gazastrook. Er wonen volgens VN-cijfers ruim 46.000 inwoners.
Ook in het nabijgelegen vluchtelingenkamp Nuseirat worden meerdere doden gemeld als gevolg van de luchtaanvallen.
VS en VK voeren aanvallen uit op Jemen, Houthi's melden 14 doden
De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben gisteravond luchtaanvallen uitgevoerd op in Jemen. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie. Het doel van de aanvallen waren opslagplaatsen voor drones en andere wapens die door Houthi-rebellen worden ingezet om schepen aan te vallen in de Rode Zee. Ook meldt het ministerie dat een controlecentrum van waaruit drones worden afgestuurd op de schepen is aangevallen.
De door Houthi's gerunde tv-zender Al Masira meldt dat er 14 doden en meer dan dertig gewonden zijn gevallen in de stad Hodeida als gevolg van de aanvallen van gisteravond.
De Houthi's, een gewapende groepering die wordt gesteund door Iran, vallen al maanden schepen aan die Jemen passeren. Ze zeggen dit te doen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Om de scheepvaartroute te beschermen voeren de VS en het VK aanvallen uit op de Houthi's. Ook Nederland draagt bij aan de militaire operatie in de Rode Zee.
Protest en afwezigen bij VN-herdenking Iraanse president Raisi
Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is de onlangs omgekomen Iraanse president Raisi herdacht. Zo'n eerbetoon is gebruikelijk als de leiders van lidstaten komen te overlijden, maar de herdenking voor Raisi leidde tot verdeeldheid. De Iraanse president stierf op 19 mei bij een helikopterongeluk. Hij werd gezien als mogelijke opvolger van de hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei.
Terwijl de herdenking binnen plaatsvond, hielden meer dan honderd demonstranten een protest bij het gebouw van de VN in New York.
Het presidentschap van Raisi ging gepaard met veel geweld: zo werden de massale protesten na de dood van Mahsa Amini in 2022 hard de kop ingedrukt. Ook wordt Raisi door mensenrechtenorganisaties medeverantwoordelijk gehouden voor de executie van duizenden politieke gevangenen, eind jaren 80. Hij was toen een van de rechters in het zogeheten 'doodscomité'. Het kwam hem op de bijnaam 'slager van Teheran' te staan.
De Verenigde Staten waren daarom niet bij de VN-herdenking aanwezig. Een Amerikaanse woordvoerder zei dat de VN juist aan de kant van het Iraanse volk zou moeten staan. Ook Europese landen, waaronder Nederland, waren afwezig bij de herdenking. Delegaties van Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen hielden wel toespraken. Een spreker namens het samenwerkingsverband van Golfstaten zei dat Raisi zijn land diende en condoleerde het Iraanse volk.
'VS, Israël en Egypte plannen gesprek over grens bij Rafah'
De Verenigde Staten plannen een bijeenkomst met Egypte en Israël over de toekomst van de grens bij Rafah. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite Axios. De gesprekken moeten volgende week plaatsvinden in de Egyptische hoofdstad Caïro.
De landen bespreken volgens Axios de eerdere Israëlische overname van de Philadelphi Corridor. Daarnaast staat een mogelijke heropening van de grensovergang bij Rafah op de agenda, net als de Israëlische zorgen over smokkeltunnels tussen Egypte en de Gazastrook.
De Philadelphi Corridor is een honderd meter brede strook grond langs de 14 kilometer lange grens tussen Egypte en de Gazastrook. Daar ligt ook de grensovergang bij Rafah. Egypte en Israël kwamen in 1979 overeen dat dit een bufferzone zou worden, bedoeld om de smokkel van wapens en mensen tegen te gaan.
Grenspost bij Rafah potdicht, hulp aan Gaza ingestort
Sinds het Israëlische offensief in Rafah is de levering van hulpgoederen aan Gaza, die al maandenlang ontoereikend is, nog verder ingestort. Toen Israëlische troepen op 7 mei Rafah binnenvielen, namen ze ook de grenspost over. Tot dan toe was Rafah de belangrijkste doorvoerplek voor humanitaire hulpgoederen naar Gaza. Maar nu zit de grenspost al ruim drie weken potdicht.
Per dag komen gemiddeld nog maar 58 vrachtwagens de Gazastrook in, vergeleken met 176 vrachtwagens voordat de grenspost dichtging. De VN-hulporganisatie OCHA maakte dat vandaag bekend. Voor een normale bevoorrading van Gaza zijn 500 tot 600 vrachtwagens per dag nodig, maar dat wordt al sinds het begin van de oorlog niet meer gehaald.
Volgens OCHA verslechtert de voedselsituatie nu opnieuw. 95 procent van de jonge kinderen krijgt eenzijdige voeding. Geregeld hebben kinderen een dag lang helemaal geen eten.
Als vrachtwagens al Gaza binnenkomen, doemen weer nieuwe problemen op. De transporten worden altijd afgestemd met het Israëlische leger. Maar desondanks stuit bijna de helft van de transporten toch op Israëlische blokkades, stelt OCHA. Soms mogen ze helemaal niet verder, soms moeten ze urenlang wachten bij Israëlische checkpoints. En soms besluiten hulporganisaties zelf maar om het transport vanwege de veiligheid te laten terugkeren.
Hulporganisaties maken zich grote zorgen en beschrijven de situatie in gesprek met de NOS als hopeloos:
Israël veroordeelt Sloveense stap richting erkenning Palestijnse staat
De Israëlische minister Katz van Buitenlandse Zaken veroordeelt het Sloveense voornemen om de Palestijnse staat te erkennen. Hoewel het Sloveense parlement het voorstel officieel nog moet goedkeuren, is dat naar verwachting een formaliteit.
In een statement op X noemt Katz de stappen van Slovenië een "beloning voor moord en verkrachting door Hamas". Hij hoopt dat het Sloveense parlement het voorstel alsnog zal verwerpen.
Eerder deze week besloten Spanje, Noorwegen en Ierland de Palestijnse staat te erkennen. De Palestijnse Autoriteit zei toen die erkenning te verwelkomen. President Abbas riep andere Europese landen op dezelfde stap te zetten, "in lijn met de internationaal erkende tweestatenoplossing".
Podcast: De rode lijnen van Rafah
In NOS podcast De Dag vertellen zes verslaggevers en correspondenten over de "rode lijnen" rond Rafah. Volgens het Witte Huis heeft Israël met de aanval op de Zuid-Gazaanse stad geen rode lijnen overschreden. Wereldwijd groeit juist de verontwaardiging over Israëlische aanvallen op Rafah. Zo werd een afbeelding met de tekst All Eyes on Rafah meer dan 40 miljoen keer gedeeld op sociale media.
Over de betekenis van dit soort rode lijnen vertelt militair deskundige Martijn Kitzen:
Oppositiepartij van Gantz wil nieuwe verkiezingen in Israël
De partij van de Israëlische politicus Benny Gantz wil dat er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Zijn partij Nationale Eenheid heeft een wetsvoorstel ingediend om de Knesset te ontbinden, zegt persbureau Reuters.
Benny Gantz is oppositieleider, maar ook lid van het Israëlische oorlogskabinet. Hij is al langer kritisch over premier Netanyahu en dreigde eerder al uit het oorlogskabinet te stappen.
Tijdens demonstraties in grote steden in Israël klinkt regelmatig de oproep tot verkiezingen. Netanyahu zou niet genoeg doen om de gijzelaars in handen van Hamas vrij te krijgen.
Hoewel het indienen van het wetsvoorstel een concrete stap is richting verkiezingen, is het nog afwachten of er ook een meerderheid voor is. Zolang die er niet is, is het onwaarschijnlijk dat het voorstel in stemming wordt gebracht.
De partij van Netanyahu zegt in een reactie dat er tijdens de oorlog juist behoefte is aan eenheid.
Slovenië stap dichter bij erkenning Palestijnse staat
De regering van Slovenië wil de Palestijnse staat erkennen. Het Sloveense parlement moet het voorstel nog officieel goedkeuren, maar dat is naar verwachting een formaliteit. De partij van premier Golob, die het voorstel steunt, heeft in het parlement een ruime meerderheid.
Het besluit van Slovenië volgt twee dagen na de erkenning van de Palestijnse staat door Spanje, Noorwegen en Ierland. Israël is daar fel op tegen. Het land heeft de ambassadeurs van die drie landen in Israël op het matje geroepen en trok zijn eigen ambassadeurs uit Noorwegen, Ierland en Spanje terug.
Eerder schreven we het onderstaande artikel over de betekenis van die erkenning:
Vrouw vertelt over terugkeer naar 'spookstad' Khan Younis
Ikram al-Ham en haar gezin keerden terug naar het door luchtaanvallen verwoeste Khan Younis. Hun huis is kapotgeschoten. Elektriciteit en stromend water zijn er niet meer en buren nog nauwelijks. Het is een spookstad geworden, aldus al-Ham.
"Het is een spookstad geworden", zegt ze:
Door Houthi's aangevallen schip was onderweg naar bondgenoot Iran
Het graanschip dat dinsdag en woensdag in de Rode Zee door Houthi's uit Jemen werd aangevallen was onderweg naar Iran, hun belangrijkste bondgenoot. Dat is onder meer vastgesteld door de Franse marine, die in dit gebied patrouilleert.
De Houthi's zeiden gisteren dat de Laax een link met Israël had. Het is onduidelijk of dat klopt. Wel is bekend dat het schip niet naar de Verenigde Arabische Emiraten onderweg is, zoals het zelf aangaf, maar naar de Iraanse havenstad Bandar Khomeini.
De Laax heeft een Griekse eigenaar en vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. Het schip werd bij twee aanvallen door vijf raketten geraakt. Er vielen geen slachtoffers.
Wel was er schade, maar het schip kon doorvaren:
Hulporganisatie: Israël bombardeerde onze ambulance met opzet
De Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan zegt dat Israël gisteravond met opzet een ambulance van deze organisatie heeft gebombardeerd. De twee hulpverleners die in de auto zaten, kwamen daarbij om.
De ambulance van Haitham Tubasi and Suhail Hassouna was op weg voor een oproep in het vluchtelingenkamp Tel al-Sultan, in het westen van Rafa. Volgens de Rode Halve Maan was hun ambulance duidelijk herkenbaar aan het internationaal erkende embleem van deze organisatie.
Collega's hebben de lichamen opgehaald en begraven. Met deze twee erbij verloor de Rode Halve Maan in deze oorlog al negentien medewerkers terwijl ze aan het werk waren.
Twee Israëlische militairen doodgereden op Westelijke Jordaanoever
Bij de Palestijnse stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever heeft een onbekende gisteravond twee Israëlische militairen doodgereden.
Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet gebeurde dat bij een checkpoint. Israëlische militairen hielden daar auto's aan die de stad verlieten. Er ontstond een rij, waaruit een auto zich losmaakte en inreed op twee militairen die vooraan met een controle bezig waren. De auto draaide zich daarna om en reed weer naar Nablus.
Volgens het Israëlische leger ging het zo snel dat de militairen geen tijd hadden om het vuur te openen. De dader zou zich aan de Palestijnse autoriteiten hebben overgegeven. Die persoon is nog niet naar Israël overgebracht, aldus Ynet.
Na het uitbreken van de Gazaoorlog, namen ook op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever de gewelddadigheden toe, vooral bij pogingen van het Israëlische leger om Palestijnse militanten uit te schakelen. Daarbij komen ook ongewapende burgers om. Ook vallen Israëlische kolonisten geregeld Palestijnse nederzettingen aan. Sinds het begin van de oorlog zijn bij geweldsincidenten meer dan 500 Palestijnen omgekomen.
Palestijnen verlaten 'veilig' vluchtelingenkamp in de buurt van Rafah
Ontheemde Palestijnse families in een vluchtelingenkamp in al-Mawasi in de buurt van Rafah hebben hun spullen bijeengeraapt voor een verhuizing. Israël had gezegd dat dit kamp niet zou worden aangevallen, maar dat gebeurde toch. Bij een bombardement dinsdag vielen volgens de autoriteiten in Gaza zeker 21 doden. Israël ontkent dat het in dit gebied een aanval heeft uitgevoerd.
Zondag ging het mis bij een Israëlische luchtaanval op een kamp in Rafah. Die kostte het leven aan zeker 45 mensen, vooral vrouwen en kinderen. De Israëlische premier Netanyahu noemde het een "tragische fout".
Deze vluchtelingen uit al-Masawi hopen dat ze in de buitenwijken van Khan Younis wel veilig zullen zijn:
Humanitaire hulp stortte in na begin aanval op Rafah
Sinds het begin van de aanval op Rafah op 7 mei is de humanitaire hulp aan de bevolking van de Gazastrook met twee derde gedaald. Dat heeft de VN-hulporganisatie OCHA berekend.
Deze forse afname in de levering van voedsel, brandstof, geneesmiddelen en andere hulp gaat gepaard met zware bombardementen en hevige gevechten op de grond in het hele gebied, aldus woordvoerder van de VN.
Bij Rafah ligt de grensovergang met Egypte. Dat was de belangrijkste overgang om hulp het gebied in te krijgen. Dit is door de gevechten daar niet langer mogelijk.
De door de VS aangelegde pier op de kust van Gaza is nog zeker tot volgende week buiten gebruik. Door een harde wind en een ruige zee raakten zaterdag delen los en dreven weg. Het is de bedoeling dat via deze pier 150 vrachtwagenladingen hulp per dag aan land worden gebracht. Dat is altijd nog veel minder dan de 500 vrachtwagenladingen per dag die voor het uitbreken van de oorlog Gaza binnenkwamen.
VS akkoord met Israëlische verovering van Philadelphi Corridor
Het Witte Huis zegt dat de verovering van de Philadelphi Corridor door Israël binnen de voorwaarden valt die de VS aan de aanval op Rafah stelt. Volgens woordvoerder John Kirby past de verovering binnen de kaders van een "beperkt" grondoffensief waarover Israël de VS heeft ingelicht.
De Philadelphi Corridor is een honderd meter brede strook grond langs de 14 kilometer lange grens tussen Egypte en de Gazastrook, waarin ook de grensovergang bij Rafah ligt. Egypte en Israël kwamen in 1979 overeen dat dit een bufferzone zou worden, bedoeld om de smokkel van wapens en mensen tegen te gaan. Nadat Israël zich in 2005 uit Gaza had teruggetrokken, nam Hamas de controle over de corridor over. Hamas legde daarna tunnels aan, waardoor wapens en andere materialen en goederen Gaza konden worden binnengesmokkeld.
Israël zegt dat het met de inname van de corridor de aanvoer van wapens en munitie voor Hamas kan afsnijden. Volgens Egypte zijn de afgelopen jaren al honderden tunnels vernietigd. Een hooggeplaatste Egyptische functionaris noemde de bewering van Israël dat het nog 20 tunnels heeft aangetroffen "leugens".
'VS blijft weg bij VN-herdenking van Iraanse president Raisi'
De VS blijft vandaag weg bij een eerbetoon aan de omgekomen president Raisi in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Naar verwachting zullen afgevaardigden van diverse landen lofredes afsteken.
"Wij zullen daar op geen enkele manier bij zijn", zei een Amerikaanse diplomaat op basis van anonimiteit tegen persbureau Reuters. "De VN zou voor de bevolking van Iran moeten kiezen en niet iemand moeten herdenken die de bevolking tientallen jaren lang onderdrukte. Raisi was betrokken bij talloze, gruwelijke mensenrechtenschendingen, waaronder de moord op duizenden politieke gevangenen in 1988", aldus de diplomaat.
Raisi stierf op 19 mei met anderen bij een helikopterongeluk. Hij was de mogelijke opvolger van de hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei. Een dag later nam de VN-Veiligheidsraad een moment stilte in acht, om de omgekomenen te herdenken. De Amerikaanse VN-ambassadeur deed daar met tegenzin aan mee. De VS condoleerde die dag ook het Iraanse regime. Dat kwam president Biden op kritiek van Republikeinen in het Amerikaans Congres te staan.
Palestijnse Rode Halve Maan: Twee ambulancemedewerkers gedood
De Palestijnse Rode Halve Maan zegt op X dat twee van haar ambulancemedewerkers zijn gedood toen hun ambulance onder vuur werd genomen door het Israëlische leger in de omgeving van Rafah.
Israël heeft niet gereageerd op het bericht. In Rafah in de zuidelijke Gazastrook wordt hard gevochten tussen Hamas en het Israëlische leger. In de afgelopen drie weken zijn volgens de VN een miljoen mensen uit Rafah gevlucht. Het Internationaal Gerechtshof heeft Israël opgedragen het offensief te stoppen en ook veel wereldleiders hebben daartoe opgeroepen, vanwege de hoge aantallen burgerslachtoffers.
Israël zegt dat het offensief in Rafah noodzakelijk is om Hamas te verslaan en dat het een groot tunnelnetwerk heeft ontdekt en vernietigd onder de stad.
Syrisch staatsmedium: Kind dood in Israëlische luchtaanval
Het Syrische staatspersbureau Sana meldt dat er een kind is gedood bij een Israëlische luchtaanval in de stad Baniyas aan de Syrische Middellandse Zeekust. Ook zouden er tien gewonden zijn. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) zegt dat het kind omkwam toen een Israëlische raket en een Syrische luchtafweerraket op een huis in Baniyas vielen.
Israël heeft de aanval niet bevestigd. Bekend is dat Israël regelmatig luchtaanvallen uitvoert op aan Iran of Hezbollah-gelinkte doelwitten in Syrië, maar daar doet het land zelf doorgaans geen uitspraken over. Eerder vandaag meldde Sana dat het Syrische luchtafweersysteem "vijandige doelwitten" had onderschept in de buurt van de stad Homs in het midden van het land.
Volgens het in Londen gevestigde SOHR heeft Israël in 2024 in totaal 43 aanvallen in Syrië uitgevoerd. Hierbij zouden 142 strijders en soldaten van Hezbollah, Iran, Syrië en pro-Iraanse milities zijn gedood, en daarnaast 13 burgers zijn omgekomen.
Sana deelde foto's op X van het geraakte huis in Baniyas:
Egyptische functionaris: Geen tunnels onder grens met Gaza
Een hooggeplaatste Egyptische functionaris noemt de Israëlische beweringen dat er tunnels lopen onder de grens tussen Egypte en Gaza "leugens". De woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, zei eerder dat het grensgebied tussen Gaza en Egypte de "zuurstofpijp" van Hamas was voor het smokkelen van wapens. Er zouden 20 tunnels zijn ontdekt die onder de grens naar Egypte leiden.
De functionaris, in gesprek met de Egyptische nieuwszender Al Qahera, noemt de berichten over tunnels "voortdurende Israëlische pogingen leugens te verspreiden over de situatie op de grond in Rafah". Hiermee wil Israël het voortzetten van het offensief in Rafah rechtvaardigen, aldus de functionaris.
Egypte werkt in de praktijk mee met de Israëlische blokkade van de Gazastrook sinds Hamas daar de macht overnam in 2007 en heeft de laatste jaren veel tunnels vernietigd. De aanwezigheid van Israëlische troepen aan de Palestijnse kant van de grens is volgens Egypte een schending van het vredesakkoord tussen beide landen.
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft Israël vorige week opgedragen het offensief in Rafah onmiddellijk te staken. De afgelopen dagen kwamen tientallen Palestijnen om het leven in Israëlische luchtaanvallen in en rond Rafah.
Israëlische leger: 'Volledige controle over grens Gaza-Egypte'
Het Israëlische leger zegt het grensgebied tussen Egypte en de Gazastrook, de zogeheten Philadelphi-corridor, volledig onder controle te hebben. Eerder vandaag zei Israël dat het het grensgebied voor 75 procent had ingenomen.
Het leger zegt met de inname van de corridor de wapensmokkel via tunnels tussen Gaza en Egypte te kunnen voorkomen. De afgelopen jaren heeft Egypte al veel tunnels vernietigd en een bufferzone aan de Egyptische kant van de grens gecreëerd om smokkel tegen te gaan.
De aanwezigheid van het Israëlische leger in het grensgebied heeft tot spanningen geleid met Egypte, dat dit "een gevaarlijke escalatie" noemde. Tevens maakte Egypte kenbaar zich aan te sluiten bij de genocide-zaak van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof. Volgens analisten vreest Egypte dat Israël de controle over het grensgebied zal gebruiken om grote aantallen Palestijnen uit Gaza te verdrijven.
Maandag kwam een Egyptische militair om het leven en vielen er meerdere gewonden in een vuurgevecht langs de grens tussen Egyptische en Israëlische troepen. Beide landen onderzoeken het incident. Persbureau Reuters meldde dat de beschieting begon toen een Egyptische militair het vuur openende op Israëlische militairen, die aan de andere kant van de grens op Palestijnen schoten.
Brazilië trekt ambassadeur terug uit Israël
Brazilië heeft zijn ambassadeur uit Israël teruggetrokken, meldt persbureau AP. De afgelopen maanden zijn de spanningen tussen beide landen over de oorlog in Gaza gestaag opgelopen. Brazilië riep de ambassadeur al eens terug voor overleg. Met het definitief terugtrekken gaat Brazilië een diplomatieke stap verder.
President Lula is een uitgesproken criticus van het Israëlische offensief in Gaza, dat hij in februari vergeleek met de Holocaust. Daarop riep de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz de Braziliaanse ambassadeur op het matje voor een publieke berisping en verklaarde hij Lula persona non grata in Israël. Een anonieme Braziliaanse diplomaat zegt tegen AP dat deze "vernederende actie" de reden is om de ambassadeur terug te trekken.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in reactie de plaatsvervangend ambassadeur van Brazilië, die nog wel in Israël is, ontboden.
Eerder deze maand trok een ander Zuid-Amerikaans land, Colombia, alle diplomatieke staf terug uit Israël en verbrak het de betrekkingen. De Colombiaanse president Petro noemt de Israëlische regering "genocidaal". Colombia wil een ambassade openen in Ramallah, het bestuurlijke centrum van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Bolivia verbrak vanwege de oorlog in Gaza de banden met Israël al in oktober vorig jaar.
Schip twee keer aangevallen in Rode Zee, kan doorvaren
Op de Rode Zee is vrachtschip Laax in twee dagen tijd twee keer aangevallen met raketten. In totaal is het graanschip door vijf raketten getroffen, zegt het beveiligingsbedrijf tegen Reuters. Desondanks is er geen sprake van gewonden en zou het schip kunnen doorvaren naar zijn bestemming.
De Houthi's in Jemen maakten vandaag bekend dat ze het schip vanwege een veronderstelde link met Israël hebben bestookt. Nu is duidelijk geworden dat het gaat om twee aanvallen: een op dinsdag en een op woensdag. "Het schip is beschadigd, maar maakt geen water", zegt een woordvoerder van beveiligingsbedrijf LSS-Sapu. Aan boord bevinden zich 26 mensen, drie van hen zijn beveiligers.
In totaal zes schepen zijn volgens de Houthi's de afgelopen dagen aangevallen. Met dit soort beschietingen heeft de groepering een deel van het vrachtverkeer via de belangrijke route in de Rode Zee platgelegd. In maart werd een vrachtschip tot zinken gebracht. De VS heeft samen met bondgenoten een coalitie gevormd om de Houthi's te bestrijden, maar het is tot dusver niet gelukt om de aanvallen te stoppen.
Palestijnse Autoriteit: geen aanwijzingen heropening Rafah-grens
Volgens de minister van Gezondheid van de Palestijnse Autoriteit, Majed Abu Ramadan, zijn er geen aanwijzingen dat Israël de Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook op korte termijn gaat heropenen. Dat was de belangrijkste toegangspoort voor hulpgoederen en werd gesloten toen het Israëlische leger de post op 7 mei innam.
Abu Ramadan noemt de sluiting "zeer catastrofaal" voor de humanitaire situatie in Gaza en roept de VS op om druk op Israël uit te oefenen om de grenspost te heropenen. De Palestijnse Autoriteit bestuurt delen van de bezette Westelijke Jordaanoever en vertegenwoordigt de Palestijnen in de internationale politiek, maar rivaliseert met Hamas.
Met de sluiting van de Rafah-grens is de hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomst drastisch afgenomen. Het hoofd van VN-hulporganisatie UNRWA, Philippe Lazzarini, zei gisteren dat er de afgelopen drie weken in totaal slechts 200 vrachtwagens met hulp waren aangekomen in het zuiden van de Gazastrook, een fractie van wat er nodig is. Een miljoen mensen is volgens UNRWA weggevlucht uit Rafah.
Een functionaris van de Wereldgezondheidsinformatie zegt tegen persbureau Reuters dat er door de sluiting van Rafah nauwelijks nog medische hulp de Gazastrook binnenkomt. Hij waarschuwde dat als het Israëlische offensief in Rafah doorgaat, ook het laatste nog operationele ziekenhuis in de stad niet meer zal kunnen functioneren.
Houthi's: zes schepen aangevallen in drie zeeën
De Houthi's in Jemen stellen dat ze zes vrachtschepen die volgens hen onderweg waren naar Israël hebben aangevallen met raketten. Opvallend is dat de aanvallen zouden zijn gedaan in drie zeeën: de Rode, de Arabische en de Middellandse Zee. In de verklaring staat niet wanneer de aanvallen zouden zijn uitgevoerd.
Gisteren hadden de Houthi's vijf ballistische raketten afgevuurd, bevestigde het Amerikaanse leger op sociale media. Een schip, de Laax, zou door drie projectielen getroffen zijn. Maar volgens de VS kon het schip toch doorvaren. De Houthi's beweren dat het schip zwaar beschadigd is geraakt. Er zijn geen gewonden gemeld.
De gewapende groepering, die wordt gesteund door Iran, valt al maanden schepen aan die Jemen passeren. De Houthi's zeggen te handelen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza.
Het Pentagon stelt dat gisteren vijf drones werden neergehaald boven de Rode Zee. Andersom zijn er ook berichten dat een Amerikaanse Reaper-drone, die zo'n 30 miljoen dollar kost, is neergehaald boven Jemen. De VS zegt deze meldingen te onderzoeken. Het zou de derde Amerikaanse Reaper zijn die de Houthi's neer hebben gehaald deze maand.
Volgens de Houthi's is in de Middellandse Zee het schip Minerva Anton bestookt. Via openbare bronnen is te zien dat dit schip vaart onder de Griekse vlag. Gisteravond verliet het vaartuig de Middellandse Zee en is nu aanbeland bij de het Suez Kanaal in Egypte. Er is niets bekend over eventuele schade.
Arrestaties en confrontaties bij pro-Palestijnse protesten in diverse landen
Op verschillende plekken in de wereld zijn de afgelopen 24 uur pro-Palestijnse protesten gehouden. Zo wordt nog altijd op verschillende Amerikaanse universiteiten gedemonstreerd tegen de oorlog in Gaza. Onder meer in Mexico en Duitsland waren er confrontaties tussen activisten en de politie. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden arrestaties verricht.
Bekijk hier beelden van de rellen in Duitsland en Mexico:
Beeld 'All Eyes on Rafah' tientallen miljoenen keren gedeeld op sociale media
Een uitgestrekte vallei met bijna oneindige rijen aan tentenkampen en daarop de leuze "All Eyes on Rafah". Het AI-beeld wordt massaal gedeeld op sociale media, op Instagram in korte tijd al bijna 40 miljoen keer. En de teller loopt steeds verder op.
De zin "All Eyes on Rafah" is niet nieuw. De leuze verschijnt regelmatig op protestborden en op sociale media bij foto's van de situatie in de zuidelijke stad in de Gazastrook. Maar dit beeld is anders, zo blijkt. Het springt eruit en heeft een uitzonderlijke vlucht genomen op sociale media.
"Ik heb nog niet eerder gezien dat het op deze manier gedeeld wordt", zegt communicatiestrateeg Rutger Tiesma. "Mensen voelen een bepaalde onmacht en misschien ook wel een mate van groepsdruk. Belangrijk is wel om te weten dat sommige mensen die afbeelding overal zien en andere helemaal niet of minder."
Lees verder:
Israël: oorlog duurt nog vele maanden, driekwart bufferzone Egypte en Gaza in handen
Het Israëlische leger heeft 75 procent van de bufferzone tussen Egypte en Gaza onder controle, stelt de Nationale Veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi. Aan de Palestijnse kant van deze grens, oftewel in de omgeving van Rafah, wordt al weken zwaar gevochten. Hanegbi verwacht dat de oorlog in Gaza nog minimaal tot het einde van dit jaar duurt.
Israël begon het omstreden grondoffensief tegen Hamas in Rafah met de inname van de grensovergang. Het is duidelijk dat Israël de controle heeft over het gebied rondom deze grenspost. Het valt echter niet te controleren of het leger, zoals Hanegbi beweert, inderdaad controle heeft over driekwart van de 14 kilometer lange grensstrook. Data van denktank Institute for the Study of War wijzen wel uit dat in ruwweg 75 procent van de bufferzone een Israëlische operatie gaande is.
Op deze kaart zie je waar de grensovergang ligt:
"Samen met de Egyptenaren moeten we voorkomen dat er wapens worden binnengesmokkeld", zegt Hanegbi. Bij de gevechten met Hamas in het grensgebied zijn vandaag drie Israëlische militairen gedood, zo maakte het leger bekend. Israël zegt dat het tientallen militanten heeft gedood de afgelopen dagen, maar Hamas heeft geen verliezen bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur zijn 75 Palestijnen gedood, melden de autoriteiten van Gaza. Het totale dodental is inmiddels de 36.000 gepasseerd.
Maandag kwam een Egyptische militair om het leven bij een schietincident aan de grens. Officieel wordt nog onderzocht wat er precies is gebeurd, maar anonieme functionarissen spreken van een vuurgevecht tussen Israëlische en Egyptische militairen. Aan beide kant raakten een aantal militairen gewond. Het lijkt erop dat de autoriteiten van de buurlanden het incident klein proberen te houden.
Saudi-Arabië roept Israël op 'genocidale slachtpartij' te stoppen
In mogelijk de zwaarste bewoordingen tot nu toe heeft Saudi-Arabië Israëls aanvallen in Rafah veroordeeld. In een verklaring verwerpt het koninkrijk de "aanhoudende genocidale slachtpartij" tegen Palestijnse burgers. "Weerloze Palestijnen die schuilen in tenten worden aanhoudend beschoten", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De afgelopen dagen zijn er twee Israëlische luchtaanvallen gemeld op tentenkampen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, waarbij in totaal ruim zestig doden zouden zijn gevallen. Israël ontkent dat het aanvallen heeft uitgevoerd in humanitaire zones, zegt dat het alleen Hamas aanvalt en herhaalt de bewering dat het zich houdt aan internationale regels.
Israël raakt internationaal steeds verder geïsoleerd vanwege zijn offensief in en luchtaanvallen op Rafah. Het negeert een vonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat het offensief daar per direct moet worden gestopt vanwege het burgerleed. Saudi-Arabië noemt Israëls daden schandalig en roept het land op het vonnis na te leven. De broze toenadering tussen de Saudi's en Israëliërs is ernstig onder druk komen te staan door de oorlog in Gaza.
Washington, de belangrijkste bondgenoot van Tel Aviv, zegt dat Israël nog geen 'rode lijn' heeft overschreden met zijn offensief in Gaza. Een woordvoerder van het Witte Huis herhaalde vandaag dat Israël een 'beperkt' offensief uitvoert in Rafah. Vooralsnog geeft president Biden premier Netanyahu de ruimte om het omstreden offensief uit te voeren.
CNN: Amerikaanse bom gebruikt bij Israëlische aanval tentenkamp
Bij de Israëlische aanval op een tentenkamp zondagavond in Rafah is Amerikaanse munitie gebruikt, schrijft CNN. De nieuwszender concludeert dat op basis van een beeldanalyse, ondersteund door wapenexperts. Het zou gaan om een GBU-39. Dat is een bom bedoeld voor precisieaanvallen.
In de nasleep van de luchtaanval ontstond een felle brand in het tentenkamp. Zeker 45 mensen kwamen om het leven en ruim 200 mensen liepen brandwonden of andere verwondingen op, melden hulporganisaties en de door Hamas aangestuurde autoriteiten.
Op videobeelden is te zien, zo zeggen de experts, dat de GBU-39 is gebruikt. Ook serienummers op brokstukken ondersteunen volgens CNN deze conclusie. Hoewel deze luchtbom verhoudingsgewijs een licht explosief is in vergelijking met andere bommen die de Israëlische luchtmacht inzet, is het gebruik ervan volgens de kenners in dichtbevolkt gebied altijd een groot risico. De VS is veruit de belangrijkste leverancier van wapens aan Israël.
Hoewel premier Netanyahu de aanval maandagavond een "tragische fout" heeft genoemd, stelt het leger inmiddels dat de brand waarschijnlijk is veroorzaakt door een aanvullende explosie. Volgens deze verklaring is nog onduidelijk wat die ontploffing heeft veroorzaakt.
Het is mogelijk, zo legde legerwoordvoerder Hagari uit, dat bij de Israëlische luchtaanval onbedoeld een Palestijns munitiedepot is getroffen en dat die ontploffing de brand heeft veroorzaakt. Ook in dat geval zou de fatale brand door Israël zijn veroorzaakt, maar dan indirect. Twee Hamas-commandanten waren volgens Israël het doelwit van de precisieaanval. Volgens het leger zijn zij bij de aanval omgekomen.
Overschrijdt Israël de ‘rode lijn’ met het offensief in Rafah?
Verschillende regeringsleiders trokken een 'rode lijn' bij een grootschalig grondoffensief in Rafah. "Don't do it", waarschuwde demissionair premier Rutte in februari om die boodschap in maart nogmaals te herhalen. Ook de Amerikaanse president Biden zei vorige maand dat bij een offensief in Rafah de wapenleveranties deels te stop te zetten.
"Veel landen hebben die rode lijn gezet en die lijkt nu te zijn overschreden, maar er zitten nog weinig consequenties aan", ziet Peter Malcontent, docent internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht.
Lees in het verhaal hieronder meer over de 'rode lijn':
Nikki Haley schrijft 'finish them' op Israëlische granaat
Voormalig VN-ambassadeur voor de VS Nikki Haley heeft "finish them" (maak ze af, red.) geschreven op een Israëlische granaat. Een foto van het moment werd gedeeld op X door Danny Danon, een lid van het Israëlische parlement en ook voormalig ambassadeur bij de Verenigde Naties.
Haley, die tot dit voorjaar in de race was om presidentskandidaat te worden voor de Republikeinen, brengt een bezoek aan Israël en bezocht onder meer het festivalterrein waar terreurorganisatie Hamas op 7 oktober honderden bezoekers vermoordde. Ook bracht de Republikeinse politica een bezoek aan een munitiedepot in het noorden van Israël. Daar knielde ze naast een raket en schreef ze "finish them!" en "America loves Israël, always. Nikki Haley" op de granaat.
De actie van Haley doet denken aan het moment dat de Israëlische president Herzog een boodschap op een granaat schreef, die vervolgens op Gaza werd afgevuurd. Herzog schreef in december vorig jaar "ik vertrouw op je" op een van de Israëlische granaten. Daarop kwam veel kritiek.
Herzog zelf vond dat het beeld werd verdraaid. "Het was een rookgranaat, ik weet niet eens of die is afgeschoten. Ik geef achteraf toe dat het niet helemaal kies was", zei hij dit voorjaar.
Islamitische Jihad toont gijzelaar in video
De Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad heeft een video online gezet waarin de Israëlische gijzelaar Sasja Troefanov te zien is. Het is niet duidelijk wanneer en waar het filmpje is opgenomen.
Troefanov heeft zowel de Russische als de Israëlische nationaliteit. Hij werd samen met zijn moeder, grootmoeder en vriendin op 7 oktober ontvoerd uit de kibboets Nir Oz. De drie vrouwen kwamen vrij bij de gevangenenruil in november. Zijn vader zou dood zijn.
De 28-jarige Troefanov spreekt in het filmpje van een halve minuut Hebreeuws. Hij zegt dat hij ergens in de komende dagen de waarheid zal vertellen over zijn situatie en die van de andere gijzelaars. In hoeverre hij onder druk gezet is om dat te zeggen, is onduidelijk. Er zijn in het verleden vaker video's van gijzelaars naar buiten gebracht door Hamas en Islamitische Jihad. Israël doet die video's af als psychologische oorlogsvoering.
De moeder van Troefanov zegt in een reactie dat ze blij is om haar zoon weer te zien, maar dat het "hartverscheurend" is dat hij al zo lang gegijzeld is. Het Hostages Families Forum, dat de families van de gijzelaars vertegenwoordigt, zegt dat de regering beter zijn best moet doen om de gegijzelden vrij te krijgen. "Dit teken van leven van Sasja Troefanov toont nogmaals dat de Israëlische regering een stevig mandaat moet geven aan de delegatie die over de vrijlating van gijzelaars onderhandelt."
Israël ontkent aanval op humanitaire zone
Israël ontkent dat het een tentenkamp in de 'humanitaire zone' ten westen van Rafah heeft aangevallen. Daarbij vielen vandaag zeker 21 doden en raakten tientallen mensen gewond, melden de gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook.
Volgens de autoriteiten in Gaza werden enkele tenten geraakt door vier tankprojectielen. Dat gebeurde in al-Mawasi, een gebied langs de kust dat Israël heeft aangewezen als zone waar mensen uit Rafah naartoe kunnen vluchten. Het Israëlische leger liet in een verklaring weten dat het "geen aanval heeft uitgevoerd op de humanitaire zone in al-Mawasi, in tegenstelling tot de berichten van de afgelopen uren".
Dit is de nasleep van de jongste aanval in het zuiden van Gaza:
VS uit zorgen over luchtaanval Rafah
De Verenigde Staten hebben tegenover de Israëlische regering hun grote zorg geuit over de dodelijke luchtaanval van zondagavond in Rafah. Dat laat woordvoerder Miller van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan verslaggevers. De Amerikaanse regering heeft vlak na het incident opgeroepen tot een onderzoek en zal de uitkomsten daarvan nauwgezet volgen, voegt Miller daaraan toe.
"We zijn diep bedroefd door het tragische verlies van mensenlevens in Rafah dit weekend", zegt Miller. "Israël heeft het recht om Hamas-terroristen aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor het in koelen bloede vermoorden van burgers. Hamas moet op zijn beurt stoppen met het gebruiken van burgers als menselijk schild in Gaza. Maar Israël heeft ook de verplichting om er alles aan te doen om burgerslachtoffers te beperken bij zijn militaire operaties."
De VS zal er volgens de woordvoerder bij Israël op blijven aandringen om de internationale mensenrechten niet te schenden en er alles aan te doen om hulpverlening mogelijk te maken.
De Amerikaanse woordvoerder liet zich ook uit over het offensief in Rafah, dat volgens hem tot dusver minder grootschalig is dan de operaties die zijn uitgevoerd in het noorden en het midden van de Gazastrook. De regering van president Biden heeft de Israëlische regering meermaals gewaarschuwd om geen grootschalig grondoffensief te beginnen in de zuidelijke grensstad.
Drijvende haven voorlopig buiten gebruik
De tijdelijke drijvende haven die de Verenigde Staten hebben gebouwd bij de Gazastrook is voorlopig buiten werking gesteld. De haven is beschadigd geraakt door de ruwe zee en slecht weer, laten Amerikaanse functionarissen weten. Een deel van de haven is zelfs afgebroken.
Het is onduidelijk hoelang de reparatie zal duren. Het Pentagon denkt dat er zeker een week geen hulp via die weg Gaza binnen kan komen. In de tussentijd wordt de haven losgekoppeld om reparatie mogelijk te maken.
De bouw van de haven werd in maart aangekondigd door president Biden. Halverwege deze maand waren de werkzaamheden voltooid en konden de eerste hulpgoederen Gaza binnengereden worden. In totaal zijn er tot nu toe 137 vrachtwagens van de VN met hulpgoederen via de tijdelijke haven de Gazastrook binnengebracht, maar volgens hulporganisaties is dat bij lange na niet genoeg om de bevolking te voeden.
De hulpgoederen worden in Cyprus ingezameld en door Israël geïnspecteerd, en vervolgens op schepen geladen die richting de Gazastrook varen. Daar worden de goederen ingeladen op vrachtwagens die met marineschepen naar de kust worden vervoerd.
'Ex-baas Mossad zette voormalig hoofdaanklager Strafhof onder druk'
De voormalige baas van de Israëlische geheime dienst Mossad heeft de oud-hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) jarenlang onder druk gezet, om zo een onderzoek naar oorlogsmisdaden van Israël in Palestijnse gebieden stop te zetten. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
Het ICC kondigde in 2021 dat onderzoek aan. Daar ging een vooronderzoek aan vooraf dat vijf jaar lang duurde. In die periode zou Yossi Cohen, directeur van de Mossad van 2016 tot 2021, in het geheim gesprekken hebben gehad met Fatou Bensouda (aanklager van het ICC van 2017 tot 2021).
Volgens The Guardian heeft Cohen Bensouda onder meer foto's getoond van haar en haar echtgenoot op een tripje naar Londen. Een andere keer zou Cohen hebben gesuggereerd dat het onderzoek schadelijk zou zijn voor Bensouda's carrière.
Bronnen van The Guardian beschrijven de acties van Israël tegenover het Strafhof als een "bijna decennialange oorlog". Volgens de krant hebben Israëlische inlichtingendiensten en diplomaten allerlei pogingen gedaan om de plannen van het ICC te achterhalen en om die op meerdere manieren te dwarsbomen.
Cohen is niet ingegaan op verzoeken van de krant om een reactie. Bensouda wil geen commentaar geven. Het kantoor van premier Netanyahu zegt in een reactie dat het artikel "vol staat met veel valse en ongegronde beschuldigingen die bedoeld zijn om de staat Israël te schaden".
Legerwoordvoerder: brand na aanval Rafah niet door onze munitie
Het Israëlische leger bevestigt berichtgeving van persbureau AP over de uitkomsten van een voorlopig onderzoek naar de dodelijke luchtaanval op Rafah van zondagavond. Woordvoerder Hagari zegt dat het nog onduidelijk is waardoor de enorme brand heeft kunnen ontstaan, maar volgens hem zou dat niet hebben kunnen gebeuren door de afgevuurde Israëlische munitie.
"We onderzoeken alle mogelijkheden, ook de optie dat er wapens lagen opgeslagen in een gebouw in de buurt van ons doelwit, waarvan we geen weet hadden. Mogelijk is dat in brand gevolgen als gevolg van de aanval", zegt Hagari in een tv-toespraak.
Op satellietbeelden van voor en na de aanval zijn de gevolgen van de aanval te zien. Er is een grote verschroeide plek te zien waar de brand woedde. Iets links daarvan lijken meerdere gebouwen beschadigd. Klik op de afbeelding om de verschillen te kunnen zien:
Doden bij luchtaanval in humanitaire zone bij Rafah
Bij een luchtaanval op een tentenkamp ten westen van Rafah in de Gazastrook zijn meerdere doden gevallen. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat onder bewind staat van Hamas, spreekt van zeker 21 dodelijke slachtoffers, meldt persbureau Reuters. De luchtaanval volgt anderhalve dag na de breed veroordeelde Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen.
De aanval van vanmiddag vond volgens meerdere bronnen plaats in al-Mawasi, het gebied dat door Israël eerder is aangemerkt als 'humanitaire zone'. Mensen die in Rafah verbleven, werden de afgelopen weken door Israël opgeroepen daarnaartoe te vertrekken.
Het Israëlische leger heeft nog geen verklaring afgegeven over de nieuwe aanval.
Verklaring legerfunctionaris over aanval Rafah: vuur kwam door andere explosie
Het Israëlische leger heeft een voorlopig onderzoek naar de dodelijke luchtaanval op Rafah en brand die daarop volgde afgerond. Een anonieme legerfunctionaris zegt tegen persbureau AP dat het leger zondagavond twee raketten van 17 kilogram had afgevuurd om twee hooggeplaatste militanten van Hamas uit te schakelen.
Die raketten zijn volgens de functionaris niet zwaar genoeg dat ze een brand zouden kunnen veroorzaken. De conclusie van het leger is daarom dat de brand die na de luchtaanval ontstond, is veroorzaakt door iets anders. De functionaris zegt dat het leger onderzoekt of het mogelijk is dat er wapens in de buurt lagen.
Volgens Palestijnse gezondheidsbronnen zijn er zeker 45 mensen om het leven gekomen bij de luchtaanval, van wie de helft vrouwen en kinderen. De luchtaanval vond plaats in Tel As Sultan, een vluchtelingenkamp aan de noordwestkant van Rafah. Premier Netanyahu noemde de aanval, die internationaal zwaar veroordeeld wordt, gisteren in het Israëlische parlement een "tragische fout".
Noot van de redactie: in een vorige versie van dit bericht werden de uitspraken van het Israëlische leger toegeschreven aan legerwoordvoerder Daniel Hagari, op basis van informatie van het Amerikaanse persbureau AP. Door een fout bij het persbureau is de verkeerde bron genoemd.
Officiële erkenningen Palestijnse staat
Spanje, Noorwegen en Ierland hebben formeel de Palestijnse staat erkend. Vanochtend deed Spanje dat als eerste via een televisietoespraak van premier Sánchez. Daarin zei hij "geen enkele andere grenzen dan die van voor 1967" te zullen erkennen. Het besluit werd daarna formeel bevestigd door het Spaanse kabinet. "Dit besluit heeft maar één doel, en dat is Israëliërs en Palestijnen helpen vrede te bereiken", zei de premier.
Daarna volgde Noorwegen. Minister van Buitenlandse Zaken Barth Eide sprak van "een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen". "Noorwegen is al ruim dertig jaar een van de ferventste voorvechters van een Palestijnse staat", aldus Barth Eide.
Tweestatenoplossing
Als laatste volgde ook Ierland met de officiële erkenning. De drie landen zetten deze stap omdat zij menen dat erkenning de enige weg is naar een tweestatenoplossing. De premiers van Noorwegen, Spanje en Ierland blijven benadrukken dat de erkenning niet betekent dat ze Hamas steunen.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Katz, reageerde na de erkenning van Spanje al fel op X. Hij noemde Sánchez onder meer "medeplichtig aan het aanzetten tot genocide tegen Joden en oorlogsmisdaden."
Vanmiddag werd ook duidelijk dat Denemarken de Palestijnse staat voorlopig niet zal erkennen. Een meerderheid in het Deense parlement stemde tegen een motie van vier linkse partijen.
'Israëlische tanks bereiken centrum van Rafah'
In het centrum van Rafah zijn Israëlische tanks gezien. Dat meldt persbureau Reuters op basis van meerdere ooggetuigen ter plaatse. De tanks zijn gezien vlak bij de Al-Awda moskee in het centrum van de stad. Eerder waren de voertuigen al in de buitenwijken gesignaleerd.
Israël heeft de afgelopen weken het aantal aanvallen op de stad opgevoerd. Vrijdag riep het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël op onmiddellijk te stoppen met het offensief. Israël had al voor de uitspraak van het ICJ gezegd zo'n tussenvonnis naast zich neer te leggen.
Een grondoffensief in Rafah was voor de Verenigde Staten een rode lijn en demissionair premier Rutte noemde het een gamechanger als Israël Rafah zou binnenvallen. Vooralsnog hebben de Amerikanen het offensief in Rafah niet veroordeeld en ook Nederland blijft achter Israël staan. De VN-Veiligheidsraad overlegt vanavond over de situatie.
Ooggetuige in Rafah vertelt over de aanval op het tentenkamp
"Ik had mijn kinderen beloofd naar de winkel te gaan en boodschappen te doen. En ze te knuffelen", vertelt Mohammad Al Ghouf aan internationale media. "Maar helaas ben ik hier en zij zijn ergens anders."
Bekijk in de video hieronder de nasleep van de Israëlische aanval op het tentenkamp in Rafah:
'Ongeveer miljoen mensen Rafah ontvlucht afgelopen weken'
Volgens de VN-hulporganisatie UNRWA zijn in de afgelopen drie weken ongeveer een miljoen mensen de zuidelijke stad Rafah ontvlucht. Terwijl in de maanden daarvoor juist veel Palestijnen vanuit het noorden en midden van de Gazastrook op aanwijzing van Israël hun toevlucht zochten in de grensstad met Egypte.
Begin mei riep het Israëlische leger de burgerbevolking op om delen van Rafah te evacueren omdat het offensief op de stad begon. Met flyers en sms-berichten werd opgeroepen om van Oost-Rafah naar Khan Younis of Al-Mawasi te vertrekken. Daar zijn bepaalde gebieden aangewezen als humanitaire zones.
Na die oproep vertrokken veel Palestijnen al. Twee weken later was de helft van de bevolking in Rafah de stad ontvlucht, op zoek naar een veilig onderkomen. Onderwijl gaat Israël door met het offensief. Troepen zijn richting de stad getrokken en de voedseltoevoer is afgeknepen.
De recente raketaanval op een tentenkamp in Rafah heeft tot grote kritiek op Israël geleid vanuit de internationale gemeenschap. VN-vertegenwoordigers reageerden fel op de aanval, waarbij tientallen ontheemden werden gedood. "Deze wreedheid, samen met het flagrant tarten van het internationaal recht en het internationale systeem, is onaanvaardbaar", schreef de VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden.
VN-Veiligheidsraad bijeen om Israëlische aanval in Rafah
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag bijeen voor een spoedzitting in verband met de Israëlische aanval op het tentenkamp in Rafah. Dat bevestigen diplomaten aan persbureau AFP. Het zou een vergadering achter gesloten deuren zijn, waartoe is verzocht door Algerije, een niet-permanent lid van de V-raad.
Zondag kwamen bij een Israëlische aanval in Rafah tientallen ontheemden om het leven, onder wie veel vrouwen en kinderen. Na de raketaanval brak er brand uit in het dichtbevolkte tentenkamp.
De Israëlische premier Netanyahu lijkt te hebben toegegeven dat het leger verantwoordelijkheid draagt voor de tientallen doden in Rafah. In een toespraak in de Knesset, het parlement, noemde hij het een "tragische fout".
Officiële erkenning Palestijnse staat door Spanje, Ierland en Noorwegen
Vanaf vandaag erkennen Ierland, Spanje en Noorwegen officieel de Palestijnse staat. Afgelopen week kondigden de drie landen al aan dat te gaan doen, tot grote onvrede van Israël.
De Israëlische premier Netanyahu noemde de erkenning een "beloning voor terrorisme", vanwege de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Israël heeft zijn ambassadeurs uit die drie landen teruggeroepen en de Ierse, Spaanse en Noorse ambassadeurs in Tel Aviv op het matje geroepen.
In totaal erkennen 146 van de 197 lidstaten van de Verenigde Naties al de Palestijnse staat. In de Europese Unie zijn er nu, inclusief de erkenning van Spanje en Ierland, tien landen die de staat erkennen. Zweden, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Cyprus gingen de twee West-Europese landen voor.
Nieuw kort geding tegen Staat om levering F-35-straaljagers aan Israël
Drie organisaties stappen opnieuw naar de rechter in een poging te voorkomen dat F-35-onderdelen via Nederland in Israël komen. Het gerechtshof in Den Haag zette in februari een streep door zulke leveringen, maar volgens Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum voert de Staat het vonnis niet correct uit.
In maart werd duidelijk dat Nederland alternatieve manieren zoekt om alsnog de straaljageronderdelen in Israël te krijgen. "Op vragen over de eindbestemming van in Nederland geproduceerde onderdelen voor F-35's zijn geen antwoorden ontvangen", zeggen de organisaties in een verklaring. Ze vinden dat alle uit- en doorvoer van F-35-componenten met de mogelijke eindbestemming Israël per direct moeten worden gestaakt.
Het kort geding wordt behandeld op 28 juni in Den Haag, melden de ngo's. Het Haagse gerechtshof oordeelde eerder dat er "een duidelijk risico" is dat met de F-35-straaljagers van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook.
Onderhandelingen op losse schroeven door Rafah-aanval
Deze week zou er eindelijk weer worden onderhandeld over een wapenstilstand in Gaza en vrijlating van gijzelaars. Er zou een nieuw aanbod op tafel liggen, zo meldden internationale media gisteren. Maar die poging lijkt nu al gestrand door het bloedbad in een tentenkamp in Rafah, waarvoor het Israëlische leger verantwoordelijk wordt gehouden.
De Israëlische krant Haaretz schrijft dat Hamas niet zal komen opdagen vanwege de dood van tientallen ontheemde Palestijnen. De top van de terreurbeweging zou dat vandaag hebben medegedeeld aan de bemiddelende landen. Het is nog onduidelijk in hoeverre deze mededeling vooral bedoeld is als drukmiddel, zoals dat geregeld gaat aan de onderhandelingstafel.
Er zijn meer signalen dat de onderhandelingen voorlopig worden uitgesteld. Zo heeft bemiddelaar Qatar aangegeven dat de luchtaanval op Rafah de gesprekken zullen hinderen. Details over het nieuwste voorstel voor een akkoord zijn niet bekend. Wel duidelijk is dat het is opgesteld in samenwerking met Israël, de VS en Qatar. Het Israëlische oorlogskabinet is gisteren bijeengekomen en heeft openlijk aangegeven open te staan voor gesprekken.
Europese Unie voert druk op Israël verder op, wil nieuwe hulpmissie Rafah
De Europese Unie wil met Israël om de tafel over de situatie in Gaza en mensenrechten. Ook moet Israël zich aan het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) houden. Dat zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na een bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten.
Het was al de inzet van Nederland tijdens de zogenoemde Raad Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel: het associatieverdrag tussen de EU en Israël inzetten, om op die manier de druk op Israël te verhogen. Dat associatieverdrag is een akkoord waarin afspraken staan over handelsvoordelen en andere samenwerkingen tussen de EU en Israël. De EU is de grootste handelspartner van Israël.
Lees verder:
Rutte: verschrikkelijke beelden uit Rafah, staakt het vuren noodzakelijk
Nederland roept opnieuw op tot een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van alle gijzelaars. Demissionair premier Rutte zegt dat in een reactie op de tientallen doden bij een Israëlische luchtaanval op een tentenkamp in Rafah.
Op X spreken Rutte en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot van "afschuwelijke" beelden uit Rafah. Rutte roept Israël op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit te voeren, wat Israël nadrukkelijk niet van plan is.
In maart zei Rutte nog dat het een "gamechanger" zou zijn als Israël Rafah grootschalig binnenvalt. De wekenlange grondoperatie door het Israëlische leger in de zuidelijkste stad van Gaza heeft vooralsnog niet geleid tot "een politiek moment dat gevolgen zal hebben", zoals Rutte het gamechanger-moment heeft uitgelegd. Israël en de VS beweren dat het gaat om een "beperkt" offensief. Satellietbeelden tonen grote verwoesting in het betreffende gebied.
Branden na raketaanvallen op het noorden van Israël
Brandweerdiensten in het noorden van Israël zijn druk bezig met het blussen van branden na een raketaanval van Hezbollah. Volgens het Israëlische leger schoot Hezbollah tientallen raketten af. Er zijn nog geen berichten over Israëlische slachtoffers.
Wel brak er een grote brand uit en breidden de vlammen zich uit. In een reactie voerde Israël luchtaanvallen uit in Libanon op plekken waar de raketten vandaan zouden komen.
De afgelopen dagen zijn er weer volop beschietingen geweest. In Libanon zijn sinds het begin van de oorlog zo'n 400 mensen gedood bij Israëlische luchtaanvallen. Het gaat vooral om militanten van Hezbollah, maar ook om tientallen burgers. Andersom zijn in Israël zeker vijftien militairen omgekomen en tien burgers.
Netanyahu: luchtaanval op tentenkamp 'tragische fout'
De Israëlische premier Netanyahu lijkt te hebben toegegeven dat het leger verantwoordelijkheid draagt voor de tientallen doden in een tentenkamp in Rafah. In een toespraak in de Knesset, het parlement, noemde hij het incident een "tragische fout", schrijft de krant Haaretz.
Tot nu toe hield Israël nog open of de dodelijke brand in het kamp was veroorzaakt door de luchtaanval. Het leger zei steeds dat het incident nog werd onderzocht. Nu spreekt Netanyahu voor het eerst over een fout, maar ook hij herhaalt dat het onderzoek nog loopt. Hij benadrukt overigens dat de aanval gericht was op twee hooggeplaatste Hamas-leden. Deze twee doelwitten zouden zijn uitgeschakeld.
"Ondanks onze inspanning om ze [burgers] te ontzien, was er een tragische fout", citeert de krant Times of Israël de premier. "Voor ons is het een tragedie, maar voor Hamas een strategie." Israël herhaalt steeds dat Hamas burgers gebruikt als levend schild.
Internationaal is de aanval met tientallen burgerdoden zwaar veroordeeld. Israël raakt steeds verder geïsoleerd door het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te negeren. Het ICJ heeft Israël opgedragen het offensief stop te zetten. Maar Israël geeft aan door te zullen gaan totdat Hamas is verslagen in Rafah.
Egypte: militair gedood bij schietpartij bij grens Gaza
Het Egyptische leger bevestigt dat er een schietincident is geweest aan de grens met Gaza. Daarbij is een Egyptische militair gedood. Eerder meldden Israëlische media al dat er een schietincident had plaatsgevonden tussen Egyptische en Israëlische troepen. Het zou de eerste gedode Egyptische militair zijn sinds het begin van de oorlog in Gaza op 7 oktober.
Israël en Egypte hebben een vredesakkoord, maar de situatie aan de grens met Gaza is gespannen. Zo sprak Egypte zich fel uit tegen de Israëlische overname van de grensovergang bij Rafah en noemde het de overname "een gevaarlijke escalatie". Ook bouwde Egypte een groot hek aan de grens met Gaza.
'Schietincident' tussen Egypte en Israël bij grensovergang Rafah
Het Israëlische leger zegt dat het contact heeft met Egypte na een "schietincident" op de grens tussen Gaza en Egypte. Daarbij zou één Egyptische militair om het leven zijn gekomen en zouden meerdere Egyptische gewonden zijn gevallen. Zowel het Egyptische als het Israëlische leger zeggen het incident te onderzoeken.
Anonieme bronnen binnen het Israëlische leger zeggen tegen Israëlische media dat Egyptische militairen het vuur openden, waarna Israëlische troepen terugschoten. Over slachtoffers aan Israëlische kant is niets bekend.
Waar ligt het aangevallen tentenkamp?
De Palestijnse Rode Halve Maan zei op X dat het tentenkamp waar de dodelijke Israëlische aanval plaatsvond in een "humanitaire zone" ligt, waar mensen in opdracht van het Israëlische leger juist naartoe moesten vertrekken. Daarmee doelt de organisatie waarschijnlijk op eerdere evacuatiebevelen.
De luchtaanval vond plaats in Tel As Sultan, een vluchtelingenkamp aan de noordwestkant van Rafah. In het begin van de oorlog beval het Israëlische leger eerst burgers het noorden van de Gazastrook te verlaten, en later ook de stad Khan Younis in het zuiden. Rafah, inclusief Tel As Sultan, was toen volgens Israël een veilige zone waar mensen naartoe moesten.
Meer dan een miljoen Palestijnen vluchtten vervolgens naar Rafah en verbleven daar grotendeels in tentenkampen.
Drie weken geleden riep het Israëlische leger burgers op Oost-Rafah te ontruimen, en breidde dat gebied een week later uit naar meer centrale delen van Rafah. Mensen moesten naar een nieuwe humanitaire zone langs de kust vertrekken. De locatie van de Israëlische aanval gisteren ligt niet in dit ontruimingsgebied, en ook niet in de nieuwe humanitaire zone.
Overigens gaan bombardementen in de gebieden die door Israël als humanitaire zones waren aangemerkt meestal ook gewoon door, en zeggen hulporganisaties zoals UNRWA dat er überhaupt geen veilige zones zijn.
Persorganisatie dient opnieuw klacht in bij Internationaal Strafhof
De journalistieke organisatie Journalisten zonder Grenzen (RSF) dient voor de derde keer een klacht in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. In de klacht wijst RSF op misdaden tegen negen Palestijnse verslaggevers tussen 15 december en 20 mei. Acht van hen zouden tijdens hun werk zijn gedood en één raakte gewond. De persorganisatie denkt dat sommigen bewust door het Israëlische leger zijn gedood.
Daarnaast maakt de organisatie zich grote zorgen over het groeiende aantal door Israël gedode journalisten in Gaza. Volgens RSF dat zijn er inmiddels meer dan honderd.
Voor journalisten is de Gaza-oorlog uitzonderlijk gevaarlijk. Israël ontkent met klem dat het opzettelijk journalisten aanvalt. Toch zetten persorganisaties twijfels bij die verklaringen.
Eerder schreven we dit artikel over het aantal gedode journalisten in Gaza:
Franse president Macron eist directe wapenstilstand na luchtaanval Israël
De Franse president Emmanuel Macron wil direct een wapenstilstand. Hij is woedend over de Israëlische luchtaanval die tientallen mensen het leven heeft gekost en wil dat Israël z'n operaties stopt. Macron zegt in een bericht op X dat Palestijnse burgers momenteel nergens in Rafah veilig zijn.
Volgens het ministerie van Gezondheidszorg in Gaza zijn er 45 Palestijnen gedood bij de Israëlische aanval op het tentenkamp in Rafah. Volgens datzelfde ministerie, dat onder controle staat van Hamas, zijn er sinds 7 oktober 36,050 Palestijnen in Gaza gedood door Israël, van wie het gros burgers.
Palestijnen na luchtaanval in Rafah: 'Het is nergens veilig in Gaza'
Palestijnen rouwen om de doden na de Israëlische luchtaanval in Rafah. "Het tussenvonnis van het Gerechtshof is waardeloos. Het doden gaat gewoon door", zegt een Palestijn tegen persbureau Reuters.
Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza is het dodental van de aanval opgelopen tot 45. Israël heeft gezegd dat twee Hamascommandanten zijn gedood in de aanval, en dat het onderzoek gaat doen naar aanleiding van de berichten over burgerslachtoffers.
Israël: Hezbollahstrijder gedood in luchtaanval
Het Israëlische leger zegt een Hezbollahstrijder te hebben gedood via een luchtaanval in het zuiden van Libanon. Het deelt beelden op X van wat de luchtaanval zou zijn. Daarnaast heeft het luchtaanvallen uitgevoerd op andere Hezbollahdoelwitten, zoals wapendepots.
Gisteren meldde persbureau Reuters op basis van Libanese overheidsbronnen acht doden bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon. Hezbollah zei dat het vier strijders had verloren en als vergelding raketten op Israël had afgevuurd. Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat het zeven Hezbollahstrijders had gedood in deze aanvallen.
Sinds het begin van de oorlog in Gaza beschieten Israël en Hezbollah elkaar vrijwel dagelijks. Volgens persbureau AFP zijn daarbij in Libanon in totaal zeker 440 doden zijn gevallen, 84 burgers en verder militanten. Israël zegt dat aan zijn kant 14 soldaten en 11 burgers zijn omgekomen.
Israëlisch militair aanklager: incident Rafah 'zeer ernstig'
De hoogste jurist van de Israëlische strijdkrachten beschrijft de luchtaanval op Rafah van gisteravond als "zeer ernstig". Ze zegt de acties van gisteren te zullen onderzoeken: "De details van het incident worden nog onderzocht, dat zullen we uitvoerig doen", zei officier Yifat Tomer Yerushalmi volgens persbureau Reuters.
Het leger zei eerder dat er bij de aanval twee Hamas-commandanten zijn gedood. Yifat Tomer Yerushalmi zegt in algemene zin dat het leger elk burgerslachtoffer dat deze oorlog valt betreurt, zonder verder expliciet in te gaan op deze specifieke aanval.
Internationaal klinkt er steeds meer kritiek op de aanval. Saudi-Arabië roept de internationale gemeenschap op om "meteen in te grijpen om een einde te maken aan de moordpartijen". Koeweit zegt dat de aanval wereldwijd de aandacht vestigt op "Israëlische oorlogsmisdrijven en genocide".
Qatar laat weten dat het zich door de aanval op Rafah zorgen maakt over de onderhandelingen. Volgens het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken kan het de komst van een eventuele wapenstilstand en gijzelaarsdeal in de weg zitten.
Beelden van nasleep Israëlische aanval Rafah
Bij een Israëlische luchtaanval in Rafah gisteravond vielen tientallen doden. De slachtoffers worden vandaag begraven. Bij de plek van de aanval zoeken mensen tussen de resten van verbrande tenten naar eten. Persbureau Reuters maakte onderstaande foto's.
VN-experts willen actie tegen Israël na aanval in Rafah
Twee VN-experts hebben hard uitgehaald naar Israël na de aanval op een tentenkamp in Rafah, waarbij volgens Palestijnse bronnen zeker 40 burgerdoden vielen. "Vrouwen en kinderen aanvallen terwijl ze schuilen is een monsterlijke wreedheid", schrijft de VN-rapporteur voor huisvesting Balakrishnan Rajagopal op X. Hij roept op tot "mondiale actie" om Israël te stoppen.
De VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, noemt de aanval "wreedaardig" en "een flagrante overtreding van het internationaal recht". Albanese, bekend om haar felle kritiek op Israël, roept op tot sancties tegen Israël, het opzeggen van handelsverdragen en uitsluiting van het land van internationale fora.
De VN-hulporganisatie voor Palestijnen, UNRWA, noemt de aanval "huiveringwekkend". "Gaza is de hel op aarde. De beelden van gisteravond zijn daar het zoveelste bewijs van", schrijft UNRWA op X.
Het Israëlische leger zegt op X dat het met de aanval in Rafah twee hoge Hamas-commandanten heeft gedood. Het zou gaan om Yassin Rabia en Khaled Nagar, die verantwoordelijk zouden zijn voor aanslagen op de Westelijke Jordaanoever. Het leger zegt dat het de berichten over "niet-betrokken personen" die zijn getroffen door de aanval onderzoekt.
Duitse minister: ICJ-vonnis is bindend en moet worden gerespecteerd
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft vandaag gezegd dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof aangaande het Israëlische offensief in Rafah bindend is en moet worden gerespecteerd. "Israëlische gegijzelden worden niet bevrijd als meer mensen in tenten moeten schuilen."
"Internationaal humanitair recht geldt voor iedereen, ook voor hoe Israël de oorlog voert", zei Baerbock voor een vergadering tussen EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
Sinds het begin van het Israëlische offensief in Rafah zijn volgens de VN meer dan 800.000 mensen daarvandaan gevlucht. Een groot deel van hen was eerder juist naar Rafah gevlucht, omdat dat een van de weinige veilige plekken in de Gazastrook was.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Albares zei op een persconferentie met zijn Noorse en Ierse collega's dat hij EU-landen gaat vragen de uitspraak van het ICJ officieel te steunen. "Als Israël tegen de mening van het hof blijft ingaan, dan gaan we proberen de juiste maatregelen te treffen om de beslissing af te dwingen", zei Albares. Noorwegen, Spanje en Ierland maakten vorige week bekend gezamenlijk de Palestijnse staat te gaan erkennen.
EU-chef: Israël negeert ICJ-vonnis
De buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, heeft in een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken gezegd dat Israël in weerwil van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) doorgaat met het offensief in Rafah. Het ICJ oordeelde dat Israël onmiddellijk moet stoppen met het offensief in Rafah, in een tussenvonnis in de door Zuid-Afrika aangespannen genocidezaak.
Israël zei al voor de uitspraak deze naast zich neer te zullen leggen. Gisteravond vielen er volgens Palestijnse bronnen zeker 40 burgerdoden bij een Israëlisch bombardement in Rafah, waarbij tenten van vluchtelingen in brand vlogen.
Borrell zei dat het vonnis moet worden nageleefd en dat de EU-ministers vandaag gaan bespreken hoe daarmee om te gaan. Verder wil Borrell een EU-ondersteuningsmissie (EUBAM) optuigen voor de Rafah-grensovergang tussen Gaza en Egypte. In een eerdere verklaring zei Borrell dat als het ICJ-vonnis niet wordt nageleefd, "dit de hele multilaterale orde zeer zal verzwakken".
EUBAM is een bestaande missie van de EU om te assisteren bij de Rafah-grenspost. Deze begon in 2005, maar is sinds 2007 niet meer actief. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg zei vandaag dat het heropstarten van deze missie tijd zal kosten. "We willen dat de Rafah-grenspost weer opengaat", zei hij. Eerder zeiden EU-diplomaten dat zo'n missie pas kan beginnen nadat de oorlog tussen Hamas en Israël is gestopt.
Tientallen doden door Israëlische luchtaanval op tentenkamp Rafah
In een tentenkamp voor ontheemden in Rafah woedt een grote brand na een Israëlische luchtaanval. Hulporganisaties en artsen spreken over enkele tientallen burgerdoden.
Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn zeker 40 burgers omgekomen. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers die vastzitten in brandende tenten.
Welkom
Welkom in het Midden-Oostenblog. Hier lees je alles over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.