Inwoners ontvluchten vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza
NOS Nieuws

Wapenstilstand in Gaza lijkt iets dichterbij

De Amerikaanse president bemoeit zich ermee, Israël zegt een deal te willen sluiten, en ook Hamas reageert positief: de geluiden rond het nieuwste voorstel om tot een wapenstilstand in Gaza te komen klinken hoopvol. Maar zo ver is het nog niet.

"De oorlog moet stoppen", zei president Biden toen hij gisteren een nieuw Israëlisch plan presenteerde om tot een wapenstilstand in Gaza te komen. Eerdere pogingen om tot een overeenkomst te komen liepen op niets uit. Maar een paar zaken zijn nu anders. Allereerst de betrokkenheid van Biden: hij heeft nu het voortouw genomen, waarmee er meer gewicht achter de zaak komt.

Nu permanent

Maar ook inhoudelijk lijkt het voorstel dat nu op tafel ligt, kansrijker. Er wordt dit keer wél een permanent staakt-het-vuren in genoemd, en dat is een punt waarop het steeds misliep. Israël wilde zich niet committeren aan een wapenstilstand, omdat ze de stad Rafah nog wilden binnenvallen.

Daarnaast moet het plan leiden tot een volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza. Samen met de definitieve wapenstilstand zijn dat de twee punten waar Hamas steeds op heeft gehamerd. Hamas wil "op een positieve en constructieve manier ingaan" op een voorstel dat uitgaat van die twee zaken, lieten ze weten in een korte verklaring.

Drie fasen

Het Israëlische plan bestaat volgens Biden uit drie fasen. De eerste is een voorlopige wapenstilstand van zes weken. Israël trekt dan troepen terug uit de bevolkte delen van Gaza. Aan beide kanten wordt een aantal gijzelaars en gevangenen vrijgelaten. Tegelijkertijd kunnen er volop hulpgoederen Gaza in, en bewoners kunnen terugkeren naar hun huis.

De tweede fase behelst een permanente wapenstilstand, vrijlating van alle andere gevangenen en de volledige terugtrekking van Israël uit Gaza. De derde fase van het plan gaat over de wederopbouw en het overdragen van stoffelijke overschotten.

Bij de aankondiging van het Israëlische voorstel gisteren erkende Biden dat het een lastige klus zou worden, ook lijkt het erop dat het voorstel voldoet aan de eisen van beide partijen. "Hamas is niet meer in staat tot een aanval zoals die van 7 oktober", voegde hij eraan toe. "Het is tijd om deze oorlog te stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl