Een deel van de bevolking vertrok gisteren al uit Rafah
NOS NieuwsAangepast

Israël neemt grensovergang Rafah in, Egypte noemt het gevaarlijke escalatie

Het Israëlische leger heeft de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah in het zuiden van Gaza ingenomen. Volgens een verklaring van het leger hebben militairen bij gevechten zeker twintig Hamas-leden gedood en tunnels verwoest.

De afgelopen avond en nacht heeft Israël zware luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah. Hierbij zijn volgens persbureau AP zeker 23 doden gevallen, onder wie zes vrouwen en vijf kinderen. Het Israëlische leger zegt dat het opereert "op verschillende plekken" in Oost-Rafah.

De Israëlische grondaanval wordt internationaal fel veroordeeld. Egypte, dat aan de andere kant van de ingenomen grensovergang ligt, noemt het een gevaarlijke escalatie die de ruim een miljoen schuilende Gazaanse burgers in Rafah bedreigt. De Turkse vicepremier spreekt van een "nieuwe oorlogsmisdaad" door Israël.

"Ik ben bang dat er er veel burgerslachtoffers gaan vallen", zegt EU-buitenland chef Borrell. "Er zijn geen veilige zones in Gaza." Israël heeft burgers gisteren opgedragen het oostelijke deel van de stad te verlaten. Volgens het leger zijn de meeste mensen inmiddels weg, maar deze informatie valt niet te controleren.

'Beperkte operatie'

Een anonieme bron zegt tegen CNN dat het gaat om een "beperkte" operatie. Volgens de functionaris, die bekend zou zijn met het Israëlische plan, is het vooral de bedoeling om Hamas onder druk te zetten aan de onderhandelingstafel. Hamas stelt dat de regering in Tel Aviv de gesprekken probeert te dwarsbomen. Andersom zegt Israël hetzelfde over Hamas.

Deze beelden heeft Israël vrijgegeven van de tanks bij de grensovergang van Rafah:

Israëlische leger deelt beelden van inname grenspost Rafah

De toelating van humanitaire hulp via de grensovergang bij Rafah is stopgezet. Het gaat om de grenspost tussen de zuidelijk gelegen stad in Gaza en Egypte.

Ook de nabijgelegen grensovergang bij Kerem Shalom, die eveneens essentieel is voor de toegang van noodhulp, blijft voorlopig gesloten. Hamas had die eergisteren aangevallen met raketten. Daarbij kwamen volgens Israël vier Israëlische militairen om. Het leger zegt dat gewapende militanten de grensovergang hadden bestookt vanuit Rafah. Vandaag zijn opnieuw mortierbeschietingen gemeld bij Kerem Shalom.

'Catastrofale honger verergert'

De VN-hulporganisatie voor Palestijnen UNRWA roept op de grensovergangen zo snel mogelijk weer te openen. "De catastrofale honger in Noord-Gaza zal nog veel erger worden als de toevoerroutes wegvallen", zegt de organisatie op X.

Honderdduizenden mensen in Gaza kampen met ernstige ondervoeding. Effectief is er in Noord-Gaza een hongersnood, zei de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN afgelopen weekend.

Volgens VN-hulporganisatie OCHA heeft Gaza nog maar voor één dag brandstof. De toevoer van benzine en diesel is cruciaal om stroom op te wekken voor bijvoorbeeld ziekenhuizen.

Premier Netanyahu dreigt al weken dat Israël de stad zal binnenvallen om Hamas te bestrijden. Daar zijn volgens Israël nog duizenden Hamas-strijders actief en worden volgens het land gijzelaars vastgehouden.

Hamas akkoord met voorstel

Op de achtergrond spelen de vergevorderde gesprekken over een wapenstilstand met Hamas. De militante beweging is gisteren akkoord gegaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren, maar Israël nog niet.

Het is niet ongewoon dat strijdende partijen in deze fase van onderhandelingen op het laatste moment nog aanvallen op elkaar uitvoeren in de hoop op zo veel mogelijk concessies door de tegenpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl